Gäller att Inte vara för mycket ”svensk”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vid Internationella Motorcykelförbundet (FIM) kongress var första punkt på agendan dag två val till styrelsen. Sex personer var nominerade till tre platser. Tystnaden i TV-studion i Genève under den digitala röstningen var tryckande innan resultatet av omröstningen visades på skärmen. Tre personer hade fått mer än 60 procent av rösterna, och ingen andra omgång var nödvändig. Jag var i detta ögonblick invald i styrelsen för ett stort internationellt förbund! 

För mitt nationella förbund Svemo och för mig personligen var detta givetvis en stor seger och ära. Men vad innebär en styrelseplats i ett internationellt förbund egentligen, och vilka möjligheter skapar det för svensk idrott? 

Låt oss börja med hur man överhuvudtaget kommer på fråga vid val av styrelseledamöter i ett internationellt förbund. Mönstret är generellt ganska likartat oavsett idrott, och följande faktorer brukar enligt mig spela in:

Vissa nationer viktigare

Vissa nationer är viktigare än andra. Det kan vara sportsliga framgångar, storlek eller utveckling. Att identifiera dessa nationer är inte svårt. Att komma nära dem kräver aktivt arbete samt list och uthållighet.

Vissa personer inom den internationella världen är nyckelpersoner. Detta är ofta personer från de viktiga nationerna, men kan i vissa fall vara personer med stort regionalt inflytande. Internationellt gäller oftast ett land – en röst. Detta system kan ställa till det i många omröstningar.

Vissa frågor är viktiga att ta ställning till. Vilka dessa frågor är skiljer sig åt från förbund till förbund, men att identifiera dessa och att ta en position kring dessa frågor är av stor vikt.

Att skapa uppmärksamhet kring sig själv i viktiga frågor är centralt. Att ta plats och att synas/höras är viktigare än åsikterna i sig.

Att det egna, svenska förbundet är ledande i vissa frågor kan vara en viktig faktor för andra nationer, och skapa trovärdighet för dig som representant.

Mycket lobbying-arbete

Kartläggningen ovan är visserligen nödvändig, men spelet är mer komplicerat än så. För en framgångsrik kampanj krävs dessutom social skicklighet, flexibilitet i hur man uttrycker sina tankar och en bearbetning av nyckelpersonerna. 

Att bygga broar till tjänstemän parallellt med ”idrottspolitiska” allianser ger både trovärdighet och styrka. Inte minst kan det egna förbundets internationella representanter och förbundschef/generalsekreterare vara viktiga spelare i en bred kampanj. 

Underskatta inte heller värdet av att tillbringa timmar i baren/cafeterian/restaurangen för att skapa personliga samtal och relationer.  

På plats i en styrelse gäller det sedan att hitta rätt kommitté, rätt arbetsgrupp och rätt intresseområde, som ger möjlighet att påverka de frågor man vill driva. Detta kan kräva ytterligare lobby-arbete och en långsiktighet, men utan en bra position är det svårt att göra skillnad. Styrelsearbete är visserligen ett lagarbete, 

Inget hindrar dock att man tar mer plats i vissa frågor än i andra.

Hur gynnas svensk idrott?

Det är väl ingen hemlighet att Sverige behöver mer internationell representation på de högsta nivåerna. 

Vårt rykte inom idrottsvärlden är gott, även om vi ofta uppfattas som lite för formella och försiktiga. 

Men fördelarna med att ha representation på hög nivå internationellt är många. Här är några exempel:

 

Stora möjligheter att föra upp viktiga frågor på agendan och i det praktiska arbetet.

Såväl direkt som indirekt kan man påverka beslut.

Kontaktskapande med nationella representanter blir bättre och effektivare.

Vid tilldelning av mästerskap har Sverige en (indirekt) fördel.

Möjligheter att medverka i övergripande idrottsorganisationer som IOK, GAISF, etc.

Möjligheter att lotsa in andra svenskar i det internationella förbundet.

Gäller att anpassa sig

Slutligen bör det också nämnas att folkrörelsen svensk idrott i mångt och mycket skiljer sig från idrottens organisation i de flesta andra länder. 

I många länder är idrott exempelvis elitinriktad, mer kommersialiserad, mindre demokratisk och till och med statligt/politiskt kontrollerad. 

Skillnaderna mot svensk idrottsrörelse är oftast ganska stora. Det är därför viktigt att inte vara för ”svensk” i synen på idrott på en internationell position. 

Det skapar för mycket friktion. 

Har man hamnat på en internationell position så är det trots allt så att lojaliteten i det uppdraget ligger hos det internationella förbundet och inte det svenska.

Håkan Leeman

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

TV4 ochSVT tar armkrok och gör gemensam sak. de köper rättigheterna till fyra OS med start vintern 2026 i Milano Cortina 2026 och  till och med Brisbane 2032

Det är en jätteaffär, men chferna såg väl TV-sändningarna från Paris och blev smittade av euforin och entusiasmen hos TV-personal, funktionärer och deltagare. Inte minst tittarnas förtjusning ochuppskattning sånär som ett antal kritiker 

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.