Gäller att Inte vara för mycket ”svensk”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vid Internationella Motorcykelförbundet (FIM) kongress var första punkt på agendan dag två val till styrelsen. Sex personer var nominerade till tre platser. Tystnaden i TV-studion i Genève under den digitala röstningen var tryckande innan resultatet av omröstningen visades på skärmen. Tre personer hade fått mer än 60 procent av rösterna, och ingen andra omgång var nödvändig. Jag var i detta ögonblick invald i styrelsen för ett stort internationellt förbund! 

För mitt nationella förbund Svemo och för mig personligen var detta givetvis en stor seger och ära. Men vad innebär en styrelseplats i ett internationellt förbund egentligen, och vilka möjligheter skapar det för svensk idrott? 

Låt oss börja med hur man överhuvudtaget kommer på fråga vid val av styrelseledamöter i ett internationellt förbund. Mönstret är generellt ganska likartat oavsett idrott, och följande faktorer brukar enligt mig spela in:

Vissa nationer viktigare

Vissa nationer är viktigare än andra. Det kan vara sportsliga framgångar, storlek eller utveckling. Att identifiera dessa nationer är inte svårt. Att komma nära dem kräver aktivt arbete samt list och uthållighet.

Vissa personer inom den internationella världen är nyckelpersoner. Detta är ofta personer från de viktiga nationerna, men kan i vissa fall vara personer med stort regionalt inflytande. Internationellt gäller oftast ett land – en röst. Detta system kan ställa till det i många omröstningar.

Vissa frågor är viktiga att ta ställning till. Vilka dessa frågor är skiljer sig åt från förbund till förbund, men att identifiera dessa och att ta en position kring dessa frågor är av stor vikt.

Att skapa uppmärksamhet kring sig själv i viktiga frågor är centralt. Att ta plats och att synas/höras är viktigare än åsikterna i sig.

Att det egna, svenska förbundet är ledande i vissa frågor kan vara en viktig faktor för andra nationer, och skapa trovärdighet för dig som representant.

Mycket lobbying-arbete

Kartläggningen ovan är visserligen nödvändig, men spelet är mer komplicerat än så. För en framgångsrik kampanj krävs dessutom social skicklighet, flexibilitet i hur man uttrycker sina tankar och en bearbetning av nyckelpersonerna. 

Att bygga broar till tjänstemän parallellt med ”idrottspolitiska” allianser ger både trovärdighet och styrka. Inte minst kan det egna förbundets internationella representanter och förbundschef/generalsekreterare vara viktiga spelare i en bred kampanj. 

Underskatta inte heller värdet av att tillbringa timmar i baren/cafeterian/restaurangen för att skapa personliga samtal och relationer.  

På plats i en styrelse gäller det sedan att hitta rätt kommitté, rätt arbetsgrupp och rätt intresseområde, som ger möjlighet att påverka de frågor man vill driva. Detta kan kräva ytterligare lobby-arbete och en långsiktighet, men utan en bra position är det svårt att göra skillnad. Styrelsearbete är visserligen ett lagarbete, 

Inget hindrar dock att man tar mer plats i vissa frågor än i andra.

Hur gynnas svensk idrott?

Det är väl ingen hemlighet att Sverige behöver mer internationell representation på de högsta nivåerna. 

Vårt rykte inom idrottsvärlden är gott, även om vi ofta uppfattas som lite för formella och försiktiga. 

Men fördelarna med att ha representation på hög nivå internationellt är många. Här är några exempel:

 

Stora möjligheter att föra upp viktiga frågor på agendan och i det praktiska arbetet.

Såväl direkt som indirekt kan man påverka beslut.

Kontaktskapande med nationella representanter blir bättre och effektivare.

Vid tilldelning av mästerskap har Sverige en (indirekt) fördel.

Möjligheter att medverka i övergripande idrottsorganisationer som IOK, GAISF, etc.

Möjligheter att lotsa in andra svenskar i det internationella förbundet.

Gäller att anpassa sig

Slutligen bör det också nämnas att folkrörelsen svensk idrott i mångt och mycket skiljer sig från idrottens organisation i de flesta andra länder. 

I många länder är idrott exempelvis elitinriktad, mer kommersialiserad, mindre demokratisk och till och med statligt/politiskt kontrollerad. 

Skillnaderna mot svensk idrottsrörelse är oftast ganska stora. Det är därför viktigt att inte vara för ”svensk” i synen på idrott på en internationell position. 

Det skapar för mycket friktion. 

Har man hamnat på en internationell position så är det trots allt så att lojaliteten i det uppdraget ligger hos det internationella förbundet och inte det svenska.

Håkan Leeman

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det egentliga  verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan  hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.

Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en  närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..

– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.