Gäller att Inte vara för mycket ”svensk”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vid Internationella Motorcykelförbundet (FIM) kongress var första punkt på agendan dag två val till styrelsen. Sex personer var nominerade till tre platser. Tystnaden i TV-studion i Genève under den digitala röstningen var tryckande innan resultatet av omröstningen visades på skärmen. Tre personer hade fått mer än 60 procent av rösterna, och ingen andra omgång var nödvändig. Jag var i detta ögonblick invald i styrelsen för ett stort internationellt förbund! 

För mitt nationella förbund Svemo och för mig personligen var detta givetvis en stor seger och ära. Men vad innebär en styrelseplats i ett internationellt förbund egentligen, och vilka möjligheter skapar det för svensk idrott? 

Låt oss börja med hur man överhuvudtaget kommer på fråga vid val av styrelseledamöter i ett internationellt förbund. Mönstret är generellt ganska likartat oavsett idrott, och följande faktorer brukar enligt mig spela in:

Vissa nationer viktigare

Vissa nationer är viktigare än andra. Det kan vara sportsliga framgångar, storlek eller utveckling. Att identifiera dessa nationer är inte svårt. Att komma nära dem kräver aktivt arbete samt list och uthållighet.

Vissa personer inom den internationella världen är nyckelpersoner. Detta är ofta personer från de viktiga nationerna, men kan i vissa fall vara personer med stort regionalt inflytande. Internationellt gäller oftast ett land – en röst. Detta system kan ställa till det i många omröstningar.

Vissa frågor är viktiga att ta ställning till. Vilka dessa frågor är skiljer sig åt från förbund till förbund, men att identifiera dessa och att ta en position kring dessa frågor är av stor vikt.

Att skapa uppmärksamhet kring sig själv i viktiga frågor är centralt. Att ta plats och att synas/höras är viktigare än åsikterna i sig.

Att det egna, svenska förbundet är ledande i vissa frågor kan vara en viktig faktor för andra nationer, och skapa trovärdighet för dig som representant.

Mycket lobbying-arbete

Kartläggningen ovan är visserligen nödvändig, men spelet är mer komplicerat än så. För en framgångsrik kampanj krävs dessutom social skicklighet, flexibilitet i hur man uttrycker sina tankar och en bearbetning av nyckelpersonerna. 

Att bygga broar till tjänstemän parallellt med ”idrottspolitiska” allianser ger både trovärdighet och styrka. Inte minst kan det egna förbundets internationella representanter och förbundschef/generalsekreterare vara viktiga spelare i en bred kampanj. 

Underskatta inte heller värdet av att tillbringa timmar i baren/cafeterian/restaurangen för att skapa personliga samtal och relationer.  

På plats i en styrelse gäller det sedan att hitta rätt kommitté, rätt arbetsgrupp och rätt intresseområde, som ger möjlighet att påverka de frågor man vill driva. Detta kan kräva ytterligare lobby-arbete och en långsiktighet, men utan en bra position är det svårt att göra skillnad. Styrelsearbete är visserligen ett lagarbete, 

Inget hindrar dock att man tar mer plats i vissa frågor än i andra.

Hur gynnas svensk idrott?

Det är väl ingen hemlighet att Sverige behöver mer internationell representation på de högsta nivåerna. 

Vårt rykte inom idrottsvärlden är gott, även om vi ofta uppfattas som lite för formella och försiktiga. 

Men fördelarna med att ha representation på hög nivå internationellt är många. Här är några exempel:

 

Stora möjligheter att föra upp viktiga frågor på agendan och i det praktiska arbetet.

Såväl direkt som indirekt kan man påverka beslut.

Kontaktskapande med nationella representanter blir bättre och effektivare.

Vid tilldelning av mästerskap har Sverige en (indirekt) fördel.

Möjligheter att medverka i övergripande idrottsorganisationer som IOK, GAISF, etc.

Möjligheter att lotsa in andra svenskar i det internationella förbundet.

Gäller att anpassa sig

Slutligen bör det också nämnas att folkrörelsen svensk idrott i mångt och mycket skiljer sig från idrottens organisation i de flesta andra länder. 

I många länder är idrott exempelvis elitinriktad, mer kommersialiserad, mindre demokratisk och till och med statligt/politiskt kontrollerad. 

Skillnaderna mot svensk idrottsrörelse är oftast ganska stora. Det är därför viktigt att inte vara för ”svensk” i synen på idrott på en internationell position. 

Det skapar för mycket friktion. 

Har man hamnat på en internationell position så är det trots allt så att lojaliteten i det uppdraget ligger hos det internationella förbundet och inte det svenska.

Håkan Leeman

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.