Snöskoter framgångsrik som få andra sporter
I Sverige finns mer än 170 000 snöskotrar registrerade. i stora delar av Sverige är det mer naturligt att köra skoter än att ha egen bil. Trots detta imponerande antal skotrar har bara knappt 250 förare valt att ta ut licens för snöskoter hos Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet, Svemo. Nu sker en stor förändring. skriver Håkan Leeman.

Den nuvarande situationen är egentligen en följd av att snöskotersporten under lång tid blivit alltmer elitinriktad. Denna satsning har i sig varit framgångsrik och Sverige är idag världsledande i skotercross. Vi arrangerar de flesta VM-tävlingarna, ett antal andra skoterevenemang av världsklass och har de senaste fyra åren tagit samtliga VM-guld på både dam- och herrsidan. En av Sveriges mest framgångsrika idrotter helt enkelt.
Men ”elitiseringen” har också ett pris. Som i många andra idrotter drivs snöskotersporten av ideella krafter, som helt enkelt inte orkar med såväl bredd- som elitsatsningar. Belastningen på Svemos ideella snöskotersektion är, och har varit, hög. I tillägg utövas den största delen av verksamheten i mellersta och norra Sverige, med långa avstånd och logistiska utmaningar, vilket ytterligare försvårar det ideella engagemanget.
Fördubbling av medlemmar
Svemo har i sina övriga grenar på ett framgångsrikt sätt ställt om verksamheten genom att se över organisation, hindrande regelverk och strukturer för att locka de motionsåkare som i många fall finns utanför idrottsrörelsen.
Detta har inneburit en fördubbling av antalet medlemmar och en fördubbling av antalet licenser under de senaste åren. Här har starka och flexibla sektioner varit nyckeln, tillsammans med förstärkt personellt stöd och en ändrad inriktning från nationellt håll. Motorcykelträning och –tävling erbjuder unika möjligheter till rolig och givande motion, som kan utövas efter egna resurser, förmågor och kunskaper. Samma förutsättningar borde därmed också gälla för snöskoter.
För att styra om verksamheten inom snöskoter, har Svemo därför beslutat att tillsammans med Distriktsidrottsförbunden (DF/Sisu-d) i Norr- och Västerbotten skapa ett tillväxtprojekt för att kraftigt öka antalet klubbar, förare och medlemmar i sporten.
Ett tydligt och övergripande mål är att vi med en breddverksamhet ska kunna attrahera nya utövare samt utövare som idag bedriver träning och tävling utanför Svemo och den organiserade idrottsrörelsen. Detta är också helt i linje med den övergripande strategin för RF:s medlemmar och de till strategin kopplade målsättningarna mot år 2025 – det som populärt brukar kallas ”från triangel till rektangel”.
Engagerar turismen
Distriktsförbund och i Norr- och Västerbotten är centrala i detta arbete. I vart och ett av de distrikten kommer det att anställas en projektledare som ska utveckla nya tränings- och tävlingsformer med inriktning på bredd och motion. I tillägg ska projektledaren med DF/Sisu-d resurser också jobba mer aktivt med föreningsutveckling för Svemos klubbar. Arbetet för projektledarna ska inte heller vara begränsat till de distriktenen. Tvärtom, de ska kunna göra insatser på annat håll, bara det gäller snöskoter.
Projektet involverar dessutom andra aktörer utanför idrottsrörelsen. Snofed, Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation, är involverade liksom turistorganisationer regionalt och lokalt. Målet är dessutom att engagera branschen och andra kommersiella aktörer för att skapa affärsmässighet i delar av projektet.
Rejäl satsning
Sammantaget gör Svemo och RF/Sisus distrikt en rejäl satsning – både ekonomiskt och organisatoriskt – på snöskoter och breddidrott. Den moderna snöskotersporten ska kombinera det ideella med det kommersiella; det lokala med det regionala; bredd med elit; utövare med andra intressenter.
Svemo kommer heller inte att dra ner på sin framgångsrika elitsatsning, utan breddar helt enkelt sitt erbjudande mot nya och nygamla grupper – allt för att skapa en större, mer attraktiv och mer anpassad idrott. Vi vill helt enkelt ge fler möjligheten att ta del av en fantastiskt rolig sport!
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.