Råttet är mågat, slagord i enad motion

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under ett antal år har utvecklingen inom svensk idrottsrörelse gått mot ökad administration och ökad centralisering. Många är vi som de senaste åren ansett att vi måste tillbaka till ett fokus på att bedriva idrott, inte lösa samhällsproblem. Genom att göra det vi är bra på, idrott, bidrar vi ändå till folkhälsa, välbefinnande, integration och andra samhällsutmaningar. 

Till RF/SISU-stämman 2019 motionerade mer än en handfull medlemsförbund på̊ temat RF/SISU:s arbetssätt och roll samt hur den gemensamma organisationen kan effektiviseras och på̊ så sätt kunna tillföra mer resurser till specialidrottsförbunden där idrotten bedrivs.

Det kunde då bland annat noteras att kostnaderna för löner, ersättningar och sociala avgifter inom RF centralt näst intill fördubblats mellan åren 2008 och 2018. I tillägg har antalet anställda i RF-delen inom RF/SISU-distrikten under den senaste femårsperioden ökat med hela 68 procent. 

Förslaget från RF/SISU- styrelsen var att inte parkera denna angelägna fråga i en långdragen utredning utan istället för att inleda arbetet omgående och vidta åtgärder i den uttalade inriktningen. Tyvärr kan vi konstatera att vid sidan av en sent igångsatt utredning kring distriktens uppdrag har inget hänt i frågan. I den preliminära fördelningen av bidrag för 2022-23, är bidragen till Specialidrottsförbunden (SF) åter oförändrade, och den administrativa bördan på SF ökar. 

Motion om ny färdriktning

Kraven på minskad central administration, på en smalare och mer tydlig distriktsorganisation och en återgång till ett starkt fokus på idrott har föranlett ett antal förbund att till Riksidrottsmötet 2021 skicka in en motion om att kraftigt öka bidragen till SF, på bekostnad av den del av bidragen som idag går till RF och distrikten. Avsikten är givetvis att mer pengar ska gå till idrotten och föreningarna, men också att ”tvinga fram” en smalare och mer anpassad central organisation. 

För oss i Svemo är det dessutom en viktig principfråga att det är specialidrottsförbunden som kan sin egen idrott och alltså är bäst lämpade att avgöra vilka prioriteringar och satsningar som ska göras för att idrotten fortfarande ska vara attraktiv och kunna utvecklas.

Även om en av idrottsrörelsens styrkor är att vi talar med en enad röst, så måste vi bejaka de olika förutsättningar och möjligheter som varje enskild idrott har. Denna inställning vet jag delas av många andra förbund, vilket inte minst antalet förbund som skrivit under motionen visar.

RF har en kärnverksamhet

Under den pågående pandemin, har RF med hjälp av sina distrikt verkligen visat att man på ett förtjänstfullt sätt företrätt idrottsrörelsen, och man har med gott resultat fått gehör för idrottens svåra situation. Det är enligt oss på Svemo precis det här som RF ska arbeta med. Att företräda idrotten mot myndigheter och politiken är för oss RF och distriktens kärnverksamhet. 

Med Per Ledins bevingade ord om att ”råttet är mågat” menar vi att idrottsrörelsen måste återgå till ett fokus på att bedriva idrott och inte lägga fokus och tid på andra uppgifter, att specialidrottsförbunden får större frihet och resurser att göra egna avgöranden kring den egna idrotten och att RF och dess distrikt fokuserar mer på att företräda och samordna, än att leda.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

Tennisstjärnornas styrkekamp i Kungliga tennishallen som har varit årligen återkommande sedan 1969 och lockat ett antal världsstjärnor byter nu organisation.

Det arrangemang som svenskarna  känner som Stockholm Open är nu BNP Paribas Nordic Open och faktum är att turneringen är världens äldsta inomhusturnering på ATP-touren.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I  en intensiv nyhetsflora  försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda  budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”. 

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.