Råttet är mågat, slagord i enad motion

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under ett antal år har utvecklingen inom svensk idrottsrörelse gått mot ökad administration och ökad centralisering. Många är vi som de senaste åren ansett att vi måste tillbaka till ett fokus på att bedriva idrott, inte lösa samhällsproblem. Genom att göra det vi är bra på, idrott, bidrar vi ändå till folkhälsa, välbefinnande, integration och andra samhällsutmaningar. 

Till RF/SISU-stämman 2019 motionerade mer än en handfull medlemsförbund på̊ temat RF/SISU:s arbetssätt och roll samt hur den gemensamma organisationen kan effektiviseras och på̊ så sätt kunna tillföra mer resurser till specialidrottsförbunden där idrotten bedrivs.

Det kunde då bland annat noteras att kostnaderna för löner, ersättningar och sociala avgifter inom RF centralt näst intill fördubblats mellan åren 2008 och 2018. I tillägg har antalet anställda i RF-delen inom RF/SISU-distrikten under den senaste femårsperioden ökat med hela 68 procent. 

Förslaget från RF/SISU- styrelsen var att inte parkera denna angelägna fråga i en långdragen utredning utan istället för att inleda arbetet omgående och vidta åtgärder i den uttalade inriktningen. Tyvärr kan vi konstatera att vid sidan av en sent igångsatt utredning kring distriktens uppdrag har inget hänt i frågan. I den preliminära fördelningen av bidrag för 2022-23, är bidragen till Specialidrottsförbunden (SF) åter oförändrade, och den administrativa bördan på SF ökar. 

Motion om ny färdriktning

Kraven på minskad central administration, på en smalare och mer tydlig distriktsorganisation och en återgång till ett starkt fokus på idrott har föranlett ett antal förbund att till Riksidrottsmötet 2021 skicka in en motion om att kraftigt öka bidragen till SF, på bekostnad av den del av bidragen som idag går till RF och distrikten. Avsikten är givetvis att mer pengar ska gå till idrotten och föreningarna, men också att ”tvinga fram” en smalare och mer anpassad central organisation. 

För oss i Svemo är det dessutom en viktig principfråga att det är specialidrottsförbunden som kan sin egen idrott och alltså är bäst lämpade att avgöra vilka prioriteringar och satsningar som ska göras för att idrotten fortfarande ska vara attraktiv och kunna utvecklas.

Även om en av idrottsrörelsens styrkor är att vi talar med en enad röst, så måste vi bejaka de olika förutsättningar och möjligheter som varje enskild idrott har. Denna inställning vet jag delas av många andra förbund, vilket inte minst antalet förbund som skrivit under motionen visar.

RF har en kärnverksamhet

Under den pågående pandemin, har RF med hjälp av sina distrikt verkligen visat att man på ett förtjänstfullt sätt företrätt idrottsrörelsen, och man har med gott resultat fått gehör för idrottens svåra situation. Det är enligt oss på Svemo precis det här som RF ska arbeta med. Att företräda idrotten mot myndigheter och politiken är för oss RF och distriktens kärnverksamhet. 

Med Per Ledins bevingade ord om att ”råttet är mågat” menar vi att idrottsrörelsen måste återgå till ett fokus på att bedriva idrott och inte lägga fokus och tid på andra uppgifter, att specialidrottsförbunden får större frihet och resurser att göra egna avgöranden kring den egna idrotten och att RF och dess distrikt fokuserar mer på att företräda och samordna, än att leda.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.

Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg. 

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.