Råttet är mågat, slagord i enad motion
Under ett antal år har utvecklingen inom svensk idrottsrörelse gått mot ökad administration och ökad centralisering. Många är vi som de senaste åren ansett att vi måste tillbaka till ett fokus på att bedriva idrott, inte lösa samhällsproblem. Genom att göra det vi är bra på, idrott, bidrar vi ändå till folkhälsa, välbefinnande, integration och andra samhällsutmaningar.
Till RF/SISU-stämman 2019 motionerade mer än en handfull medlemsförbund på̊ temat RF/SISU:s arbetssätt och roll samt hur den gemensamma organisationen kan effektiviseras och på̊ så sätt kunna tillföra mer resurser till specialidrottsförbunden där idrotten bedrivs.
Det kunde då bland annat noteras att kostnaderna för löner, ersättningar och sociala avgifter inom RF centralt näst intill fördubblats mellan åren 2008 och 2018. I tillägg har antalet anställda i RF-delen inom RF/SISU-distrikten under den senaste femårsperioden ökat med hela 68 procent.
Förslaget från RF/SISU- styrelsen var att inte parkera denna angelägna fråga i en långdragen utredning utan istället för att inleda arbetet omgående och vidta åtgärder i den uttalade inriktningen. Tyvärr kan vi konstatera att vid sidan av en sent igångsatt utredning kring distriktens uppdrag har inget hänt i frågan. I den preliminära fördelningen av bidrag för 2022-23, är bidragen till Specialidrottsförbunden (SF) åter oförändrade, och den administrativa bördan på SF ökar.
Motion om ny färdriktning
Kraven på minskad central administration, på en smalare och mer tydlig distriktsorganisation och en återgång till ett starkt fokus på idrott har föranlett ett antal förbund att till Riksidrottsmötet 2021 skicka in en motion om att kraftigt öka bidragen till SF, på bekostnad av den del av bidragen som idag går till RF och distrikten. Avsikten är givetvis att mer pengar ska gå till idrotten och föreningarna, men också att ”tvinga fram” en smalare och mer anpassad central organisation.
För oss i Svemo är det dessutom en viktig principfråga att det är specialidrottsförbunden som kan sin egen idrott och alltså är bäst lämpade att avgöra vilka prioriteringar och satsningar som ska göras för att idrotten fortfarande ska vara attraktiv och kunna utvecklas.
Även om en av idrottsrörelsens styrkor är att vi talar med en enad röst, så måste vi bejaka de olika förutsättningar och möjligheter som varje enskild idrott har. Denna inställning vet jag delas av många andra förbund, vilket inte minst antalet förbund som skrivit under motionen visar.
RF har en kärnverksamhet
Under den pågående pandemin, har RF med hjälp av sina distrikt verkligen visat att man på ett förtjänstfullt sätt företrätt idrottsrörelsen, och man har med gott resultat fått gehör för idrottens svåra situation. Det är enligt oss på Svemo precis det här som RF ska arbeta med. Att företräda idrotten mot myndigheter och politiken är för oss RF och distriktens kärnverksamhet.
Med Per Ledins bevingade ord om att ”råttet är mågat” menar vi att idrottsrörelsen måste återgå till ett fokus på att bedriva idrott och inte lägga fokus och tid på andra uppgifter, att specialidrottsförbunden får större frihet och resurser att göra egna avgöranden kring den egna idrotten och att RF och dess distrikt fokuserar mer på att företräda och samordna, än att leda.
Mest lästa just nu
Klubben var ju räddad. Nytt kapital skulle säkra en framtid. Det beskedet fick stjärnorna i den norsk norska storklubben Vipers Kristiansand bara för några veckor sedan. Nuräddades från konkurs i höstas. Nu kommer beskedet att klubben lägger ner verksamheten.
Svenskorna Jamina Roberts,Nina Koppang och carina Strömberg hör till klubben och vet nu inte vad de ska tro och hoppas.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Hockeyintresset är på max, när SHL-laget Frölunda spelar i Scandinavium. Vid lördagens 3-1-seger mot Örebro HC var det som vanligt den här säsongen. För 10:e gången, sedan 2 november, fick ordförande Mats Grauers hänga upp den röda lyktan -symbolen för utsålt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv. Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.
– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar