Råttet är mågat, slagord i enad motion
Under ett antal år har utvecklingen inom svensk idrottsrörelse gått mot ökad administration och ökad centralisering. Många är vi som de senaste åren ansett att vi måste tillbaka till ett fokus på att bedriva idrott, inte lösa samhällsproblem. Genom att göra det vi är bra på, idrott, bidrar vi ändå till folkhälsa, välbefinnande, integration och andra samhällsutmaningar.

Till RF/SISU-stämman 2019 motionerade mer än en handfull medlemsförbund på̊ temat RF/SISU:s arbetssätt och roll samt hur den gemensamma organisationen kan effektiviseras och på̊ så sätt kunna tillföra mer resurser till specialidrottsförbunden där idrotten bedrivs.
Det kunde då bland annat noteras att kostnaderna för löner, ersättningar och sociala avgifter inom RF centralt näst intill fördubblats mellan åren 2008 och 2018. I tillägg har antalet anställda i RF-delen inom RF/SISU-distrikten under den senaste femårsperioden ökat med hela 68 procent.
Förslaget från RF/SISU- styrelsen var att inte parkera denna angelägna fråga i en långdragen utredning utan istället för att inleda arbetet omgående och vidta åtgärder i den uttalade inriktningen. Tyvärr kan vi konstatera att vid sidan av en sent igångsatt utredning kring distriktens uppdrag har inget hänt i frågan. I den preliminära fördelningen av bidrag för 2022-23, är bidragen till Specialidrottsförbunden (SF) åter oförändrade, och den administrativa bördan på SF ökar.
Motion om ny färdriktning
Kraven på minskad central administration, på en smalare och mer tydlig distriktsorganisation och en återgång till ett starkt fokus på idrott har föranlett ett antal förbund att till Riksidrottsmötet 2021 skicka in en motion om att kraftigt öka bidragen till SF, på bekostnad av den del av bidragen som idag går till RF och distrikten. Avsikten är givetvis att mer pengar ska gå till idrotten och föreningarna, men också att ”tvinga fram” en smalare och mer anpassad central organisation.
För oss i Svemo är det dessutom en viktig principfråga att det är specialidrottsförbunden som kan sin egen idrott och alltså är bäst lämpade att avgöra vilka prioriteringar och satsningar som ska göras för att idrotten fortfarande ska vara attraktiv och kunna utvecklas.
Även om en av idrottsrörelsens styrkor är att vi talar med en enad röst, så måste vi bejaka de olika förutsättningar och möjligheter som varje enskild idrott har. Denna inställning vet jag delas av många andra förbund, vilket inte minst antalet förbund som skrivit under motionen visar.
RF har en kärnverksamhet
Under den pågående pandemin, har RF med hjälp av sina distrikt verkligen visat att man på ett förtjänstfullt sätt företrätt idrottsrörelsen, och man har med gott resultat fått gehör för idrottens svåra situation. Det är enligt oss på Svemo precis det här som RF ska arbeta med. Att företräda idrotten mot myndigheter och politiken är för oss RF och distriktens kärnverksamhet.
Med Per Ledins bevingade ord om att ”råttet är mågat” menar vi att idrottsrörelsen måste återgå till ett fokus på att bedriva idrott och inte lägga fokus och tid på andra uppgifter, att specialidrottsförbunden får större frihet och resurser att göra egna avgöranden kring den egna idrotten och att RF och dess distrikt fokuserar mer på att företräda och samordna, än att leda.
Mest lästa just nu
Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.
Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.
Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.
De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.
Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Kommande junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett i ett pressmeddelande och berättar att notan för att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar