Varför växer inte andra förbund?
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (Svemo) kan åter redovisa ett ökat medlemsantalet, nu med nära 4 procent, vilket innebär totalt mer än 168 000 medlemmar, fördelat på cirka 25 olika idrotter.
Men – hur kan en idrott som är relativt sett dyr att utöva, som väsnas, som lika mycket är en livsstil som en idrott och som knappt finns i de stora städerna växa?

Och växa under ett antal år? Speciellt som många andra, traditionella idrotter tappar i medlemsantal. Det finns säkert många förklaringar, men fördelen i en krönika är att jag kan ge tre högst personliga förklaringar som jag tror spelar stor roll i Svemos fall. Förhoppningsvis kan de dessutom väcka några tankar inom andra idrotter och förbund.
Kostnader kontra tid
Våra sporter är relativt kostnadskrävande att utöva, men vår åsikt är att vi nationellt inte konkurrerar om människors plånbok utan om deras tid. Vår verksamhet måste vara så attraktiv att våra utövare och medlemmar offrar det som är mer värdefullt än pengar – nämligen sin tid.
Det finns många exempel på detta resonemang i praktiken, men jämför gärna vad ett gymkort kostar, och vad medlemskap i en förening kostar. Fundera sedan på vilken av dessa verksamheter som växer mest.
Att träna och tävla på motorcykel är roligt, och tvärtemot vad många tror dessutom fysiskt krävande. I tillägg utövas våra idrotter hela livet, och vår medelålder på licensierade förare och på våra medlemmar är klart högre än för de flesta sporter.
Ha kul viktigare än resultat
Hos oss utövar du inte sport på breddnivå bara för att tävla mot andra, utan i hög grad för att utmana dig själv. Kalla det gärna social träning och tävling. Gemenskap på och utanför banan driver fler att köra och uppleva glädje och fysisk träning.
Det sägs att om en haj slutar röra sig framåt så dör den. Jag tror att det är samma sak med organisationer. Omvärlden förändras – oavsett om vi vill det eller inte – och vi måste följa med.
Att utveckla verksamheten
I detta har vi i Svemo bland annat valt att ligga långt fram i digitalisering av vår verksamhet, för att underlätta för förare, medlemmar och andra intresserade att följa sporten och att utöva den. Vi har också ökat vår internationella påverkan och medverkan, eftersom våra förare är en del av en internationell verksamhet och gärna utövar och följer våra sporter utanför landets gränser.
Sammantaget tror vi att dessa och andra åtgärder gör att vi också följer trenden kring individualisering.
Inför framtiden
Eftersom Dan Persson i en tidigare krönika redan gjort en framtidsspaning för 20-talet, så får jag nöja mig med en önskelista kring idrottsrörelsens kommande tio år. Jag nöjer mig med tre önskningar.
• Jag önskar att idrottsrörelsen centralt slutar att passa in alla idrotter i samma fack. Precis som människor är olika, så är idrotter och förbund det också. Vi behöver de riskfria likaväl som de riskfyllda idrotterna; vi behöver de uppkäftiga förbunden likaväl som de politiskt korrekta; vi behöver instegsidrotter såväl som idrotter som kan utövas hela livet; vi behöver i vissa fall attrahera fler tjejer/kvinnor och i andra fall fler pojkar/män.
Kort sagt så behöver vi inte alltid sträva mot konsensus och likriktning, även om vi bor i mellanmjölkens land.
• Jag önskar att vi tydliggör skillnaderna mellan bredd och elitidrott, och att båda dessa verksamheter ges större möjligheter att växa vid sidan av varandra. En av Sveriges mest kända idrottare sa en gång till mig att elitidrott är så långt från friskvård som man kan komma.
Låt oss se elit och bredd som två grenar på samma träd. Det kommer att gynna både kommersiella möjligheter som möjligheter till friskvård och inkludering.
• Jag önskar att vi kan slippa fler politiska pekpinnar kring hur vi ska utöva vår verksamhet. Jag kanske är lite otidsenlig när jag anser att om vi bara får göra det vi gör bäst – nämligen att utöva idrott – så kommer det i sig att ha en positiv inverkan på integration, jämlikhet, mobbning och andra samhällsproblem.
Politikerna får väl flytta sin hink och spade till en annan sandlåda.
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.
Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.
-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta. Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar