Två beslut startade diskussionerna
Under den senaste tiden har diskussioner pågått inom idrotten, och debatter i media, om det har uppstått en splittring inom svensk idrottsrörelse. Den utlösande faktorn till diskussionen var Riksidrottsmötet 2021, där två beslut präglade mötet. Det första var motionen om att minska andelen av statsbidragen som gick till central verksamhet inom RF till förmån för ökade bidrag till specialidrottsförbunden. Det andra var beslutet att sätta ett tak på bidragen till ett enskilt specialidrottsförbund (läs fotbollförbundet) på 10 procent.

Min egen åsikt är att det inte finns någon direkt splittring inom idrottsrörelsen på det sätt som media och andra utomstående betraktare vill göra gällande. Olika åsikter från olika idrotter (och inom vissa idrotter) är ett sundhetstecken.
En debatt där olika åsikter lyfts fram är nödvändigt för att en rörelse ska utvecklas. Problemet är alltså inte olika åsikter mellan olika idrotter, utan att klyftan de senaste åren mellan RF och dess ”ägare”, specialidrotts-förbunden, har ökat alltmer.
RF:s oklara roll
Det finns idag en oklarhet i vad RF roll inom idrottsrörelsen är. Är det en intresseorganisation för idrotten eller är det en aktör i myndighets ställe – för att ta de två ytterligheterna. Frågar man förbunden, så ser nog de flesta att RF främst skulle agera som intresseorganisation, men oket att fördela pengar inom idrotten väger tungt på RF axlar, och med det skapas en kraft att agera myndighet i fler frågor än fördelning av bidrag.
Många förbund knäar av central administration, vilken dessutom sprids nedåt till föreningarna. En situation som är väldigt olik centrala idrottsorganisationer i andra länder.
Fotboll, fäktning, ishockey, taekwondo, triathlon – listan över förbund som idag på olika sätt tar strid inom, och mot, RF är lång. De senaste åren verkar alltså RF ha tappat förmågan att lösa ut konflikter innan de når offentlighetens ljus. För mig har det varit en styrka historiskt att man i dialog kunnat lösa ”konflikt-ungar” mellan fyra ögon.
Kanske är det så att samhällets förändring skapat en ny spelplan, där den sortens agerande inte längre är möjligt? Kanske är det så att diverse organ såsom RIM och RF kansli utnyttjat RF oklara roll för att driva egna agendor?
Behövs en central organisation?
Det är givetvis aldrig den enes fel att två träter. Många förbund – främst de större – har alltmer tydligt gett uttryck för en vilja att i högre grad styra sin egen verksamhet utan pekpinnar från RF. Detta kan givetvis skapa problem, inte bara för RF centralt utan även för de mindre förbunden som skulle ha svårt att klara sin överlevnad utan centralt stöd.
Dessutom påtalas det ofta från centralt håll att idrotten skulle ha svårt att få politiskt stöd om det inte fanns en stark central kraft. Sett till hur väl kulturen lyckas få genomslag för sina frågor och sina bidrag utan central organisation, så kan detta ifrågasättas, Bär i minnet att kultursektorn dessutom är avsevärt mindre än idrotten.
En detalj i det hela, som jag ändå tror har betydelse i saken är att Björn Eriksson som ordförande för RF ofta framfört personliga åsikter kopplat till de kriser som finns inom idrotten. Detta har i vissa fall verkat som bensin på elden. Som ordförande är det min åsikt att man ska vara försiktig med att framföra sin egen ståndpunkt, speciellt om den står i konflikt med vad en stämmomajoritet bestämt.
Önskan om anpassning
Tyvärr upplever jag dagens RF som otidsenligt. Organisationen och agerandet bygger på ett samhälle som det såg ut för 100 år sedan, då behovet av en central organisation och ett centralt kansli var nödvändigt. Jag tror att våra specialidrottsförbund behöver ge RF stöd och hjälp i utvecklingen och tydligt tala om vilken typ av organisation man vill ha centralt. Motioner till ett riksidrottsmöte vartannat år kommer inte att skapa någon större förändring.
Mitt råd är att istället börja med ett så kallat blankt papper och sedan skissa på vilken typ av central organisation som bäst kan möta dagens och framtidens utmaningar för idrotten. Först då kan en verklig förändring ske.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.