Två beslut startade diskussionerna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under den senaste tiden har diskussioner pågått inom idrotten, och debatter i media, om det har uppstått en splittring inom svensk idrottsrörelse. Den utlösande faktorn till diskussionen var Riksidrottsmötet 2021, där två beslut präglade mötet. Det första var motionen om att minska andelen av statsbidragen som gick till central verksamhet inom RF till förmån för ökade bidrag till specialidrottsförbunden.  Det andra var beslutet att sätta ett tak på bidragen till ett enskilt specialidrottsförbund (läs fotbollförbundet) på 10 procent.

Min egen åsikt är att det inte finns någon direkt splittring inom idrottsrörelsen på det sätt som media och andra utomstående betraktare vill göra gällande. Olika åsikter från olika idrotter (och inom vissa idrotter) är ett sundhetstecken. 

En debatt där olika åsikter lyfts fram är nödvändigt för att en rörelse ska utvecklas. Problemet är alltså inte olika åsikter mellan olika idrotter, utan att klyftan de senaste åren mellan RF och dess ”ägare”, specialidrotts-förbunden, har ökat alltmer. 

RF:s oklara roll

Det finns idag en oklarhet i vad RF roll inom idrottsrörelsen är. Är det en intresseorganisation för idrotten eller är det en aktör i myndighets ställe – för att ta de två ytterligheterna. Frågar man förbunden, så ser nog de flesta att RF främst skulle agera som intresseorganisation, men oket att fördela pengar inom idrotten väger tungt på RF axlar, och med det skapas en kraft att agera myndighet i fler frågor än fördelning av bidrag.

Många förbund knäar av central administration, vilken dessutom sprids nedåt till föreningarna. En situation som är väldigt olik centrala idrottsorganisationer i andra länder.  

Fotboll, fäktning, ishockey, taekwondo, triathlon – listan över förbund som idag på olika sätt tar strid inom, och mot, RF är lång. De senaste åren verkar alltså RF ha tappat förmågan att lösa ut konflikter innan de når offentlighetens ljus. För mig har det varit en styrka historiskt att man i dialog kunnat lösa ”konflikt-ungar” mellan fyra ögon.

Kanske är det så att samhällets förändring skapat en ny spelplan, där den sortens agerande inte längre är möjligt? Kanske är det så att diverse organ såsom RIM och RF kansli utnyttjat RF oklara roll för att driva egna agendor?

Behövs en central organisation?

Det är givetvis aldrig den enes fel att två träter. Många förbund – främst de större – har alltmer tydligt gett uttryck för en vilja att i högre grad styra sin egen verksamhet utan pekpinnar från RF. Detta kan givetvis skapa problem, inte bara för RF centralt utan även för de mindre förbunden som skulle ha svårt att klara sin överlevnad utan centralt stöd.

Dessutom påtalas det ofta från centralt håll att idrotten skulle ha svårt att få politiskt stöd om det inte fanns en stark central kraft. Sett till hur väl kulturen lyckas få genomslag för sina frågor och sina bidrag utan central organisation, så kan detta ifrågasättas, Bär i minnet att kultursektorn dessutom är avsevärt mindre än idrotten.

En detalj i det hela, som jag ändå tror har betydelse i saken är att Björn Eriksson som ordförande för RF ofta framfört personliga åsikter kopplat till de kriser som finns inom idrotten. Detta har i vissa fall verkat som bensin på elden. Som ordförande är det min åsikt att man ska vara försiktig med att framföra sin egen ståndpunkt, speciellt om den står i konflikt med vad en stämmomajoritet bestämt. 

Önskan om anpassning

Tyvärr upplever jag dagens RF som otidsenligt. Organisationen och agerandet bygger på ett samhälle som det såg ut för 100 år sedan, då behovet av en central organisation och ett centralt kansli var nödvändigt. Jag tror att våra specialidrottsförbund behöver ge RF stöd och hjälp i utvecklingen och tydligt tala om vilken typ av organisation man vill ha centralt. Motioner till ett riksidrottsmöte vartannat år kommer inte att skapa någon större förändring.

Mitt råd är att istället börja med ett så kallat blankt papper och sedan skissa på vilken typ av central organisation som bäst kan möta dagens och framtidens utmaningar för idrotten. Först då kan en verklig förändring ske.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen