Två beslut startade diskussionerna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under den senaste tiden har diskussioner pågått inom idrotten, och debatter i media, om det har uppstått en splittring inom svensk idrottsrörelse. Den utlösande faktorn till diskussionen var Riksidrottsmötet 2021, där två beslut präglade mötet. Det första var motionen om att minska andelen av statsbidragen som gick till central verksamhet inom RF till förmån för ökade bidrag till specialidrottsförbunden.  Det andra var beslutet att sätta ett tak på bidragen till ett enskilt specialidrottsförbund (läs fotbollförbundet) på 10 procent.

Min egen åsikt är att det inte finns någon direkt splittring inom idrottsrörelsen på det sätt som media och andra utomstående betraktare vill göra gällande. Olika åsikter från olika idrotter (och inom vissa idrotter) är ett sundhetstecken. 

En debatt där olika åsikter lyfts fram är nödvändigt för att en rörelse ska utvecklas. Problemet är alltså inte olika åsikter mellan olika idrotter, utan att klyftan de senaste åren mellan RF och dess ”ägare”, specialidrotts-förbunden, har ökat alltmer. 

RF:s oklara roll

Det finns idag en oklarhet i vad RF roll inom idrottsrörelsen är. Är det en intresseorganisation för idrotten eller är det en aktör i myndighets ställe – för att ta de två ytterligheterna. Frågar man förbunden, så ser nog de flesta att RF främst skulle agera som intresseorganisation, men oket att fördela pengar inom idrotten väger tungt på RF axlar, och med det skapas en kraft att agera myndighet i fler frågor än fördelning av bidrag.

Många förbund knäar av central administration, vilken dessutom sprids nedåt till föreningarna. En situation som är väldigt olik centrala idrottsorganisationer i andra länder.  

Fotboll, fäktning, ishockey, taekwondo, triathlon – listan över förbund som idag på olika sätt tar strid inom, och mot, RF är lång. De senaste åren verkar alltså RF ha tappat förmågan att lösa ut konflikter innan de når offentlighetens ljus. För mig har det varit en styrka historiskt att man i dialog kunnat lösa ”konflikt-ungar” mellan fyra ögon.

Kanske är det så att samhällets förändring skapat en ny spelplan, där den sortens agerande inte längre är möjligt? Kanske är det så att diverse organ såsom RIM och RF kansli utnyttjat RF oklara roll för att driva egna agendor?

Behövs en central organisation?

Det är givetvis aldrig den enes fel att två träter. Många förbund – främst de större – har alltmer tydligt gett uttryck för en vilja att i högre grad styra sin egen verksamhet utan pekpinnar från RF. Detta kan givetvis skapa problem, inte bara för RF centralt utan även för de mindre förbunden som skulle ha svårt att klara sin överlevnad utan centralt stöd.

Dessutom påtalas det ofta från centralt håll att idrotten skulle ha svårt att få politiskt stöd om det inte fanns en stark central kraft. Sett till hur väl kulturen lyckas få genomslag för sina frågor och sina bidrag utan central organisation, så kan detta ifrågasättas, Bär i minnet att kultursektorn dessutom är avsevärt mindre än idrotten.

En detalj i det hela, som jag ändå tror har betydelse i saken är att Björn Eriksson som ordförande för RF ofta framfört personliga åsikter kopplat till de kriser som finns inom idrotten. Detta har i vissa fall verkat som bensin på elden. Som ordförande är det min åsikt att man ska vara försiktig med att framföra sin egen ståndpunkt, speciellt om den står i konflikt med vad en stämmomajoritet bestämt. 

Önskan om anpassning

Tyvärr upplever jag dagens RF som otidsenligt. Organisationen och agerandet bygger på ett samhälle som det såg ut för 100 år sedan, då behovet av en central organisation och ett centralt kansli var nödvändigt. Jag tror att våra specialidrottsförbund behöver ge RF stöd och hjälp i utvecklingen och tydligt tala om vilken typ av organisation man vill ha centralt. Motioner till ett riksidrottsmöte vartannat år kommer inte att skapa någon större förändring.

Mitt råd är att istället börja med ett så kallat blankt papper och sedan skissa på vilken typ av central organisation som bäst kan möta dagens och framtidens utmaningar för idrotten. Först då kan en verklig förändring ske.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.