Därför protesterar förbunden mot RF

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svemo, ishockeyförbundet och ytterligare nio förbund har i en motion till Riksidrottsmötet i maj 2021 krävt en kraftig ökning av stödet till specialidrottsförbunden på bekostnad av bidragen till RF och dess egen organisation. I en uppmärksammad krönika på hockeyförbundets hemsida vill förbundets ordförande, Anders Larsson, att RF åter sätter idrotten i fokus. I en intervju med Dagens Nyheter för någon vecka sedan har jag själv sagt i stort sett samma sak.

Björn Eriksson (ordförande i RF) bemöter kritiken med motfrågan om vad idrott egentligen är. 

Björn fortsätter med att tala om idrottens roll som en samhällsresurs, och med det sätter han fingret på problemet.

Under de senaste åren har vi inom idrottsrörelsen nämligen gått från att vara en renodlad idrottsrörelse till att bli ett politiskt verktyg för samhällsfrågor. I min värld har något med det gått väldigt fel, men det är å andra sidan inte heller konstigt att den centrala administrationen (RF och dess distrikt) med det synsättet och den agendan har vuxit kraftigt under samma tidsperiod. 

En fråga om ägaransvar

Jag har under 2020 suttit med i en referensgrupp för distriktens framtida roll. I det arbetet såväl som i andra samtal med idrottsledare har jag ofta fått frågan om varför vi som ”ägare” till RF inte agerar om vi nu tycker att vi är på fel spår. Med ovan nämnda motion som medel tycker jag att vi nu agerar. Vi tar helt enkelt vårt ägaransvar, och försöker växla in idrottsrörelsens tåg på ett nytt spår. Ett spår där idrotten står i fokus, där det centrala inflytandet minskas ner och där vi återtar vårt oberoende från politiska kvastar. 

Situationen är akut. Förutom vår motion, finns det ett antal andra motioner inför RIM som kräver drastiska och omfattande åtgärder från RF sida. Ett tydligt tecken på att missnöjet är utbrett och stort. Stubinen är långsamt brinnande, men till slut smäller det och det kommer att krävas en kraftig kursändring från centralt håll om inte det ska smälla rejält vid Riksidrottsmötet i maj.

Det är inte ett bra tecken för en medlemsorganisation som RF att missnöjet är så utbrett och stort. Under mina 12 år i förbundsvärlden har jag inte varit med om en så omfattande kritik. Det rör sig inte heller om kritik från vissa enstaka förbundskluster. Nej, det är kritik från stora och små; från olympiska och icke-olympiska; lagidrotter och individuella idrotter; vinter- och sommaridrotter. Det går kort sagt inte att ignorera.

Vad vill vi motionärer egentligen?

Men vad är målet med dessa missnöjesyttringar? För egen och för Svemos del handlar det om en kursförändring för idrottens organisationer. Mot en mer renodlad idrottsrörelse utan beställningar på samhällsuppdrag. En ökad satsning på förbundens egen särart och självbestämmande, och en minskad central administration och ledning. Och kanske viktigast – en bredare insikt om att som en renodlad idrottsrörelse så är vi en vital del av civilsamhället, och gör fantastiska insatser för samhället utan att det behöver formuleras i speciella uppdragsbeskrivningar.

Vi motionärer ser vår motion som en inbjudan till RF, för att ta en diskussion kring de frågor vi berör i motionen. Vi ser fram emot en dialog, som kan leda till en samsyn innan kruttunnan exploderar i slutet av maj.

 

Håkan Leeman

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.