Därför protesterar förbunden mot RF

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svemo, ishockeyförbundet och ytterligare nio förbund har i en motion till Riksidrottsmötet i maj 2021 krävt en kraftig ökning av stödet till specialidrottsförbunden på bekostnad av bidragen till RF och dess egen organisation. I en uppmärksammad krönika på hockeyförbundets hemsida vill förbundets ordförande, Anders Larsson, att RF åter sätter idrotten i fokus. I en intervju med Dagens Nyheter för någon vecka sedan har jag själv sagt i stort sett samma sak.

Björn Eriksson (ordförande i RF) bemöter kritiken med motfrågan om vad idrott egentligen är. 

Björn fortsätter med att tala om idrottens roll som en samhällsresurs, och med det sätter han fingret på problemet.

Under de senaste åren har vi inom idrottsrörelsen nämligen gått från att vara en renodlad idrottsrörelse till att bli ett politiskt verktyg för samhällsfrågor. I min värld har något med det gått väldigt fel, men det är å andra sidan inte heller konstigt att den centrala administrationen (RF och dess distrikt) med det synsättet och den agendan har vuxit kraftigt under samma tidsperiod. 

En fråga om ägaransvar

Jag har under 2020 suttit med i en referensgrupp för distriktens framtida roll. I det arbetet såväl som i andra samtal med idrottsledare har jag ofta fått frågan om varför vi som ”ägare” till RF inte agerar om vi nu tycker att vi är på fel spår. Med ovan nämnda motion som medel tycker jag att vi nu agerar. Vi tar helt enkelt vårt ägaransvar, och försöker växla in idrottsrörelsens tåg på ett nytt spår. Ett spår där idrotten står i fokus, där det centrala inflytandet minskas ner och där vi återtar vårt oberoende från politiska kvastar. 

Situationen är akut. Förutom vår motion, finns det ett antal andra motioner inför RIM som kräver drastiska och omfattande åtgärder från RF sida. Ett tydligt tecken på att missnöjet är utbrett och stort. Stubinen är långsamt brinnande, men till slut smäller det och det kommer att krävas en kraftig kursändring från centralt håll om inte det ska smälla rejält vid Riksidrottsmötet i maj.

Det är inte ett bra tecken för en medlemsorganisation som RF att missnöjet är så utbrett och stort. Under mina 12 år i förbundsvärlden har jag inte varit med om en så omfattande kritik. Det rör sig inte heller om kritik från vissa enstaka förbundskluster. Nej, det är kritik från stora och små; från olympiska och icke-olympiska; lagidrotter och individuella idrotter; vinter- och sommaridrotter. Det går kort sagt inte att ignorera.

Vad vill vi motionärer egentligen?

Men vad är målet med dessa missnöjesyttringar? För egen och för Svemos del handlar det om en kursförändring för idrottens organisationer. Mot en mer renodlad idrottsrörelse utan beställningar på samhällsuppdrag. En ökad satsning på förbundens egen särart och självbestämmande, och en minskad central administration och ledning. Och kanske viktigast – en bredare insikt om att som en renodlad idrottsrörelse så är vi en vital del av civilsamhället, och gör fantastiska insatser för samhället utan att det behöver formuleras i speciella uppdragsbeskrivningar.

Vi motionärer ser vår motion som en inbjudan till RF, för att ta en diskussion kring de frågor vi berör i motionen. Vi ser fram emot en dialog, som kan leda till en samsyn innan kruttunnan exploderar i slutet av maj.

 

Håkan Leeman

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen