Därför protesterar förbunden mot RF

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svemo, ishockeyförbundet och ytterligare nio förbund har i en motion till Riksidrottsmötet i maj 2021 krävt en kraftig ökning av stödet till specialidrottsförbunden på bekostnad av bidragen till RF och dess egen organisation. I en uppmärksammad krönika på hockeyförbundets hemsida vill förbundets ordförande, Anders Larsson, att RF åter sätter idrotten i fokus. I en intervju med Dagens Nyheter för någon vecka sedan har jag själv sagt i stort sett samma sak.

Björn Eriksson (ordförande i RF) bemöter kritiken med motfrågan om vad idrott egentligen är. 

Björn fortsätter med att tala om idrottens roll som en samhällsresurs, och med det sätter han fingret på problemet.

Under de senaste åren har vi inom idrottsrörelsen nämligen gått från att vara en renodlad idrottsrörelse till att bli ett politiskt verktyg för samhällsfrågor. I min värld har något med det gått väldigt fel, men det är å andra sidan inte heller konstigt att den centrala administrationen (RF och dess distrikt) med det synsättet och den agendan har vuxit kraftigt under samma tidsperiod. 

En fråga om ägaransvar

Jag har under 2020 suttit med i en referensgrupp för distriktens framtida roll. I det arbetet såväl som i andra samtal med idrottsledare har jag ofta fått frågan om varför vi som ”ägare” till RF inte agerar om vi nu tycker att vi är på fel spår. Med ovan nämnda motion som medel tycker jag att vi nu agerar. Vi tar helt enkelt vårt ägaransvar, och försöker växla in idrottsrörelsens tåg på ett nytt spår. Ett spår där idrotten står i fokus, där det centrala inflytandet minskas ner och där vi återtar vårt oberoende från politiska kvastar. 

Situationen är akut. Förutom vår motion, finns det ett antal andra motioner inför RIM som kräver drastiska och omfattande åtgärder från RF sida. Ett tydligt tecken på att missnöjet är utbrett och stort. Stubinen är långsamt brinnande, men till slut smäller det och det kommer att krävas en kraftig kursändring från centralt håll om inte det ska smälla rejält vid Riksidrottsmötet i maj.

Det är inte ett bra tecken för en medlemsorganisation som RF att missnöjet är så utbrett och stort. Under mina 12 år i förbundsvärlden har jag inte varit med om en så omfattande kritik. Det rör sig inte heller om kritik från vissa enstaka förbundskluster. Nej, det är kritik från stora och små; från olympiska och icke-olympiska; lagidrotter och individuella idrotter; vinter- och sommaridrotter. Det går kort sagt inte att ignorera.

Vad vill vi motionärer egentligen?

Men vad är målet med dessa missnöjesyttringar? För egen och för Svemos del handlar det om en kursförändring för idrottens organisationer. Mot en mer renodlad idrottsrörelse utan beställningar på samhällsuppdrag. En ökad satsning på förbundens egen särart och självbestämmande, och en minskad central administration och ledning. Och kanske viktigast – en bredare insikt om att som en renodlad idrottsrörelse så är vi en vital del av civilsamhället, och gör fantastiska insatser för samhället utan att det behöver formuleras i speciella uppdragsbeskrivningar.

Vi motionärer ser vår motion som en inbjudan till RF, för att ta en diskussion kring de frågor vi berör i motionen. Vi ser fram emot en dialog, som kan leda till en samsyn innan kruttunnan exploderar i slutet av maj.

 

Håkan Leeman

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det egentliga  verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan  hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.

Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en  närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..

– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.