Oenighet runt utvecklingsprojekt
Riksidrottsförbundet (RF) och systerorganisationen Sisu Idrottsutbildarnas (Sisu) uppgift är att leda, stödja och företräda svensk idrott. Det är givetvis en svår uppgift att samla 72 specialidrottsförbunden. I många fall handlar det om att se de nyttan framför enskilda idrotters krav och önskningar.

En oroande utveckling är att RF och Sisu i allt högre grad börjat agera huvudkontor för sina ägare förbunden. Detta skapar i sin tur en tjänstemannastyrd verksamhet där de egna behoven och prioriteringarna sätts före de enskilda förbundens.
Tro på centrala prioriteringar
Det är min övertygelse att detta inte sker som en medveten strategi, utan grundar sig i ett stort engagemang sprunget ur en tro på att de centrala prioriteringarna övertrumfar specialidrottsförbundens arbete.
Tre förbund (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet, Svenska Basketbollförbundet och Svenska Amerikansk Fotbollförbundet) startade för knappt två år sedan ett projekt med fokus på att digitalisera en stor del av utbildningen i de tre förbunden.
Samarbetet inleddes efter en analys kring att dagens barn, ungdomar och vuxna i allt högre grad använder digitala kanaler och att det blir allt svårare att samla ideella ledare och funktionärer för traditionell kursverksamhet. Sammantaget skulle det skapa större möjligheter för alla oavsett geografisk hemvist och förutsättningar att delta i centrala, regionala och lokala utbildningar.
Ien digital plattform för utbildning skulle spara pengar för enskilda, klubbar och förbund.
Frågan ställdes till Sisu och RF, med en önskan att ta fram en central plattform för hela idrottsrörelsen.
Sisu uppgav att inga sådana planer fanns, men att man möjligen kunde börja en projektering om cirka två år.
Tog saken i egna händer
De tre förbunden hade dock mer bråttom än så. I ljuset av detta halva löfte kring en utredning bestämde de sig för att själva ta fram en kravspecifikation för en ny plattform och att anlita ett externt företag, Consid, för att bygga den.
Resultatet blev en produkt som inte bara stod färdigt inom mindre än ett år, utan också höll budget. Inte illa för en IT-produkt! ’
Samtidigt fick övriga idrottsrörelsen inklusive Sisu och RF löpande information om projektet. Allt fler förbund visade intresse för produkten och för att köpa in sig i projektet. Och givetvis skulle plattformens värde för idrotten öka om fler förbund använde sig av den. Det finns dessutom många områden som är gemensamma för alla förbund och där gemensamt material skulle kunna tas fram. Dopingfrågor, matchfixing, miljö är bara några exempel.
De tre initiativtagarna har genomgående varit öppna för att inkludera RF och/eller Sisu i projektet. De har haft, och har fortfarande, möjligheten att till och med köpa loss produkten och göra den tillgänglig för hela idrottsrörelsen.
Priset skulle vara samma summa som förbunden investerat, samt ersättning för nedlagd tid. Ett ganska bra erbjudande för en eftersökt och fungerande produkt!
Motstånd och konkurrens
Istället för att samarbeta med sina egna förbund, skapades oväntat nog ett motstånd inom den centrala organisationen. Först kring rätten att använda förbundens egna data inmatade i Idrott OnLine.
Därefter frågan om digital utbildning skulle vara berättigad till utbildningsbidrag. Det senaste agerande är dock det underligaste och orsaken till denna krönika.
Sisu ställde helt enkelt frågan direkt till vår samarbetspartner Consid, om de kunde få köpa en modul (d v s del av vår plattform) för att inkludera i sin egen träningsplattform och med det uppgradera träningsplattformen till en egen utbildningsplattform.
Visserligen en sämre utbildningsplattform sammantaget, men med avsikt att konkurrera med sina egna förbund och deras egen investering!
Jag har väldigt svårt att personligen se var i ”Leda, stödja och företräda” som detta agerande hör hemma.
Till nytta för många
Vår avsikt med att ta fram produkten var att modernisera, digitalisera och effektivisera utbildningsverksamheten inom idrotten. Vi ansåg också att det var bråttom, för utvecklingen väntar sällan på att idrottsrörelsen ska ha utrett frågan.
Vi avsåg dessutom hela tiden att ta fram ett verktyg som alla idrotter skulle kunna nyttja, vilket var den stora orsaken till att vi höll RF och Sisu informerade om projektet från början.
Vi vet att vår plattform i alla avseenden kommer att vara en bättre produkt än en trimmad träningsplattform från Sisu. Problemet för oss är inte att vi får konkurrens. Problemet är att det är våra egna organisationer RF och Sisu som väljer att konkurrera med sina egna ägare. Istället för att samarbeta. Vilka signaler skickar detta till idrottsrörelsen?
Mest lästa just nu
Svenska Friidrottsförbundet och ideella Folkspel växlar upp sitt samarbete.
– Att våra föreningar genom åren tjänat över 269 miljoner på att sälja Folkspels produkter talar väl för sig självt om hur viktig Folkspel är som partner till oss, säger Jan Larsson, marknadschef på Svenska Friidrottsförbundet.
Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.
-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:
"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".
Vasaloppet 100 år, då springer folk benen av sig för att få åka skidor i mars 2024. Det 100:e loppet blev på onsdagen fulltecknat med 15 800 deltagare. Och totalt har närmare 30 000 anmält sig till något av loppen i Vasaloppets vintervecka 2024.
Inte nog med det, nu har 1 79600 målgångar registrerats totalt i något lopp!
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.
Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.
-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar