” Vi är starkare än på många år”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På många sätt blev 2021  ett riktigt uruselt år. Vi fick börja året med kraftiga restriktioner, och när dessa äntligen minskade och i stort sett togs bort kom nästa pandemivåg och restriktionerna var tillbaka. Visst har idrottsrörelsen i allmänhet, våra motorsporter inkluderat, drabbats av pandemins effekter. Men vi har faktiskt klarat oss bra mycket bättre än de flesta andra idrotter, och kan se fram emot ett 2022 med gott mod, framhåller Håkan Leeman, ordförande, Svenska Motorsportförbundet

På många sätt blev 2021  ett riktigt uruselt år. Vi fick börja året med kraftiga restriktioner, och när dessa äntligen minskade och i stort sett togs bort kom nästa pandemivåg och restriktionerna var tillbaka. Visst har idrottsrörelsen i allmänhet, våra motorsporter inkluderat, drabbats av pandemins effekter. 

Men vi har faktiskt klarat oss bra mycket bättre än de flesta andra idrotter, och kan se fram emot ett 2022 med gott mod, framhåller Håkan Leeman, ordförande, Svenska Motorsportförbundet

Flera förare än tidigare

Under 2021 visade Svemos medlemmar varför sporten är mer än en sport, och i hög grad en livsstil och en passion. När vi summerar året, så har vi faktiskt haft en tillväxt av antalet förare, där visserligen formerna för träning och tävling skiftat men där antalet som vill ägna sig åt våra sporter fortsätter att öka. 

Kunnat genomföra tävlingarFantastiska klubbledare har med ett stort mått kreativitet och hängivelse kunnat genomföra de flesta av tävlingarna i kalendern. En prestation efter snart två år med pandemi. 

I mitt tycke står dessutom vår organisation stark. Vi har under de senaste två åren inte haft några stora interna strider, utan kunnat koncentrera oss på utveckling och stöd – inte minst inom det digitala där vi fortsätter att driva svensk och internationell motorsport mot en digitalisering och modernisering. 

Se skillnaderna på inom- och utomhusidrott, och lagidrott och individuell idrott

När vi nu ska blicka framåt mot 2022, så säger både våra distrikt och sektioner att de planerar för att 2022 ska bli ett normalt år. Vi får väl se om det håller med tanke på nya virusvarianter, men det viktigaste är trots allt att vi har en tillförsikt och en framåtanda inför det nya året. 

På nationell nivå delar vi den här tillförsikten. Vi hoppas att politiker, myndigheter och förvaltningar denna gång ser skillnaderna mellan idrott inomhus och utomhus; och mellan lagidrott och individuell idrott; vad gäller smittskydd och smittspridning. 

Vi kan givetvis acceptera att det kommer att finnas begränsningar vad gäller publik och användandet av genomsamma utrymmen, men säkrare sporter än motorsporterna sett till smittspridning är svårt att hitta.  

Fortsatta internationella framgångar

På önskelistan finns ett hopp om ytterligare internationella framgångar. Både enduron och snöskotersporten hade världsmästare 2021, och sedan racerbåtarna kommit in under Svemos organisation, kommer förbundet att vara bland landets mest framgångsrika förbund sett till medaljer i internationella mästerskap. 

Vi är redan idag framgångsrika, men det som är bra kan givetvis bli bättre. Därför är vår ambition att öka satsningen på eliten de närmaste åren. 

Vi har ärorika traditioner att försvara, och vi vill säkerställa att vi även i framtiden kan plocka svenska medaljer i våra sporter.

Vi står också starkare än på många år i det internationella arbetet. Vi har en hög representationsgrad i våra internationella förbund och är en röst som hörs. Även här är vår ambition under 2022 att driva frågor av betydelse för Svemo och svensk idrott på ett internationellt plan. 

Vi ligger långt fram i många frågor, och vi är ett gott exempel på hur utveckling inte bara är nödvändigt för överlevnaden, utan också en framgångsfaktor.Säkerhet och miljöTvå områden vid sidan av vår digitala utveckling där vi ligger längre fram än de flesta är inom säkerhet och miljö. De senaste fem åren har vi stadigt och stabilt minskat antalet olyckor och framför allt antalet svåra olyckor. Vi har ett etablerat och kunnigt Säkerhetsråd, som lyckats planera vikten av säkerhetstänk hos klubbar, förare och frivilliga. 

Vi kommer alltid att vara en sport med risker, men det handlar om att minimera de onödiga riskerna i så hög grad som möjligt. Under 2022 vill jag se ytterligare ett år med minskat antal olyckor, och ett fortsatt starkt fokus på säkerheten.

På miljösidan kämpar vi ibland i motvind, där motvinden består främst av fördomar.  Det finns två områden där jag gärna ser en stark utveckling under 2022. Dels inom vårt arbete tillsammans med universitet. 

Många fördelar

Akademiska utredningar visar att våra banor och vår verksamhet gynnar biodiversitet, d v s tillväxt av mikroflora och mikrofauna. Att störa marken som vi gör vid körning är helt enkelt bra för miljön – hur konstigt det än kan låta! 

Det andra området där jag vill se en stark tillväxt under 2022 är på el-sidan. Redan idag går utvecklingen fort framåt mot tysta elmotorcyklar och -båtar. Prestandaskillnaderna börjar bli försumbara mellan vanliga hojar och elhojar. Den största fördelen blir nog ändå att elmotorer löser en annan av våra stora utmaningar – ljudfrågan. En elmotor låter så gott som ingenting, och många av våra banor som idag är hotade på grund av ljud kan gå en ny vår tillmötes.

Min främsta önskan handlar om att vi fortsatt kommer att ha engagerade ledare, engagerade frivilliga och engagerade aktiva förare. Ni är alla vår ryggrad, och ni har visat under pandemin att ni brinner för det ni gör och för rätten att få utöva våra idrotter. 

Ni har redan idag min fulla respekt och beundran, och jag hoppas att ni fortsätter att driva våra idrotter framåt under de kommande åren.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS-invigningen är bara ett par dagar bort.  Det må vara världens största idrottsfest, men det är också den särklassigt dyraste. Totalkostnaden för olympiska spelen har skjutit i höjden till över 187 miljarder dollar sedan 2000, tre gånger mer än planerat. För att vara värd kommer Paris sannolikt att spendera över 9,6 miljarder dollar, mer än turismintäkterna ger och 76 procent mer än planerat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.