” Vi är starkare än på många år”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På många sätt blev 2021  ett riktigt uruselt år. Vi fick börja året med kraftiga restriktioner, och när dessa äntligen minskade och i stort sett togs bort kom nästa pandemivåg och restriktionerna var tillbaka. Visst har idrottsrörelsen i allmänhet, våra motorsporter inkluderat, drabbats av pandemins effekter. Men vi har faktiskt klarat oss bra mycket bättre än de flesta andra idrotter, och kan se fram emot ett 2022 med gott mod, framhåller Håkan Leeman, ordförande, Svenska Motorsportförbundet

På många sätt blev 2021  ett riktigt uruselt år. Vi fick börja året med kraftiga restriktioner, och när dessa äntligen minskade och i stort sett togs bort kom nästa pandemivåg och restriktionerna var tillbaka. Visst har idrottsrörelsen i allmänhet, våra motorsporter inkluderat, drabbats av pandemins effekter. 

Men vi har faktiskt klarat oss bra mycket bättre än de flesta andra idrotter, och kan se fram emot ett 2022 med gott mod, framhåller Håkan Leeman, ordförande, Svenska Motorsportförbundet

Flera förare än tidigare

Under 2021 visade Svemos medlemmar varför sporten är mer än en sport, och i hög grad en livsstil och en passion. När vi summerar året, så har vi faktiskt haft en tillväxt av antalet förare, där visserligen formerna för träning och tävling skiftat men där antalet som vill ägna sig åt våra sporter fortsätter att öka. 

Kunnat genomföra tävlingarFantastiska klubbledare har med ett stort mått kreativitet och hängivelse kunnat genomföra de flesta av tävlingarna i kalendern. En prestation efter snart två år med pandemi. 

I mitt tycke står dessutom vår organisation stark. Vi har under de senaste två åren inte haft några stora interna strider, utan kunnat koncentrera oss på utveckling och stöd – inte minst inom det digitala där vi fortsätter att driva svensk och internationell motorsport mot en digitalisering och modernisering. 

Se skillnaderna på inom- och utomhusidrott, och lagidrott och individuell idrott

När vi nu ska blicka framåt mot 2022, så säger både våra distrikt och sektioner att de planerar för att 2022 ska bli ett normalt år. Vi får väl se om det håller med tanke på nya virusvarianter, men det viktigaste är trots allt att vi har en tillförsikt och en framåtanda inför det nya året. 

På nationell nivå delar vi den här tillförsikten. Vi hoppas att politiker, myndigheter och förvaltningar denna gång ser skillnaderna mellan idrott inomhus och utomhus; och mellan lagidrott och individuell idrott; vad gäller smittskydd och smittspridning. 

Vi kan givetvis acceptera att det kommer att finnas begränsningar vad gäller publik och användandet av genomsamma utrymmen, men säkrare sporter än motorsporterna sett till smittspridning är svårt att hitta.  

Fortsatta internationella framgångar

På önskelistan finns ett hopp om ytterligare internationella framgångar. Både enduron och snöskotersporten hade världsmästare 2021, och sedan racerbåtarna kommit in under Svemos organisation, kommer förbundet att vara bland landets mest framgångsrika förbund sett till medaljer i internationella mästerskap. 

Vi är redan idag framgångsrika, men det som är bra kan givetvis bli bättre. Därför är vår ambition att öka satsningen på eliten de närmaste åren. 

Vi har ärorika traditioner att försvara, och vi vill säkerställa att vi även i framtiden kan plocka svenska medaljer i våra sporter.

Vi står också starkare än på många år i det internationella arbetet. Vi har en hög representationsgrad i våra internationella förbund och är en röst som hörs. Även här är vår ambition under 2022 att driva frågor av betydelse för Svemo och svensk idrott på ett internationellt plan. 

Vi ligger långt fram i många frågor, och vi är ett gott exempel på hur utveckling inte bara är nödvändigt för överlevnaden, utan också en framgångsfaktor.Säkerhet och miljöTvå områden vid sidan av vår digitala utveckling där vi ligger längre fram än de flesta är inom säkerhet och miljö. De senaste fem åren har vi stadigt och stabilt minskat antalet olyckor och framför allt antalet svåra olyckor. Vi har ett etablerat och kunnigt Säkerhetsråd, som lyckats planera vikten av säkerhetstänk hos klubbar, förare och frivilliga. 

Vi kommer alltid att vara en sport med risker, men det handlar om att minimera de onödiga riskerna i så hög grad som möjligt. Under 2022 vill jag se ytterligare ett år med minskat antal olyckor, och ett fortsatt starkt fokus på säkerheten.

På miljösidan kämpar vi ibland i motvind, där motvinden består främst av fördomar.  Det finns två områden där jag gärna ser en stark utveckling under 2022. Dels inom vårt arbete tillsammans med universitet. 

Många fördelar

Akademiska utredningar visar att våra banor och vår verksamhet gynnar biodiversitet, d v s tillväxt av mikroflora och mikrofauna. Att störa marken som vi gör vid körning är helt enkelt bra för miljön – hur konstigt det än kan låta! 

Det andra området där jag vill se en stark tillväxt under 2022 är på el-sidan. Redan idag går utvecklingen fort framåt mot tysta elmotorcyklar och -båtar. Prestandaskillnaderna börjar bli försumbara mellan vanliga hojar och elhojar. Den största fördelen blir nog ändå att elmotorer löser en annan av våra stora utmaningar – ljudfrågan. En elmotor låter så gott som ingenting, och många av våra banor som idag är hotade på grund av ljud kan gå en ny vår tillmötes.

Min främsta önskan handlar om att vi fortsatt kommer att ha engagerade ledare, engagerade frivilliga och engagerade aktiva förare. Ni är alla vår ryggrad, och ni har visat under pandemin att ni brinner för det ni gör och för rätten att få utöva våra idrotter. 

Ni har redan idag min fulla respekt och beundran, och jag hoppas att ni fortsätter att driva våra idrotter framåt under de kommande åren.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.