I kriser växer idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrotten brukar ju alltid vara en tillflykt vid kriser, men kan denna gång inte leverera på sedvanligt sätt. Andningshålet har ändå funnits i och med att träning fortfarande är tillåtet, och till och med uppmuntras av Folkhälsomyndigheten

Jag hade förmånen att ingå i referensgruppen för de 500 stödmiljonerna till idrotten. Nu återstår RF:s  konkreta fördelningsarbete och reaktionerna när det statliga extra stödet ska fördelas, och vad det i sin tur kommer att leda till. Några kärnfrågor blir viktiga i det svåra fördelningsarbetet: när idrott ställs mot idrott, när stad ställs mot landsbygd, när elit ställs mot bredd och, när utövaridrotter ställs mot publikidrotter. 

En liten och för det mänskliga ögat osynlig organism, Corona-viruset, har lyckats stänga ner i stort sett hela världen. Även idrotten har givetvis påverkats, i Sverige främst utifrån begränsningar i antal människor vid offentliga tillställningar och krav på social distansering.

Det finns lösningar

Men, Kris föder kreativitet. Många föreningar hittar nya sätt att träna. Kampsportare övar utomhus, löpare genomför långlopp på balkonger på löpband, fotbollsträningar utan närkamper, tidsträningar i motorsporten – listan kan göras lång. Att hålla igång verksamheten görs på så många sätt, där den gemensamma faktorn är att idrott måste ges tid och plats i människors liv.

Detta är inte möjligt utan de helhjärtade ledarinsatser som dagligen genomförs i akt och syfte att sysselsätta framför allt barn och ungdomar med det de älskar – att på något sätt få utöva sin idrott. 

Alla ledare som med kreativitet och hängivenhet organiserar tillfällen till idrott mitt i en av de värsta kriser världen upplevt i modern tid, är i mina ögon hjältar.

Saknaden efter idrott

Media har än så länge fokuserat på inställd eller uppskjuten elitidrott, och det är möjligt att en lokal insats för att möjliggöra träning inte har ett medialt värde. Givetvis är avsaknaden av ett slutspel i SHL; kvartsfinaler i Champions League; Formel 1 och Moto GP-race och liknande stor. 

Själv har jag nog aldrig sett så lite på TV som under Corona-pandemin. Samtidigt är den egna uppoffringen att inte kunna ta del av elitidrott på läktaren eller framför TV:n ganska lätt att göra i ljuset av krisens omfattning. 

Det som kommer att bli intressant är reaktionerna när det statliga extra stödet till idrotten på 500 miljoner kronor ska fördelas, och vad det kommer att leda till 

när idrott ställs mot idrott.

när stad ställs mot landsbygd

när elit ställs mot bredd.

när utövaridrotter ställs mot publikidrotter. 

Konfliktriskerna är otaliga

Jag har suttit med i den referensgrupp som tillsammans med RF:s ledning har diskuterat principerna för fördelningen av pengarna. 

Min personliga uppfattning är att RF gjorde ett genomtänkt och klokt urval i sammansättningen av referensgruppen. Tio ordföranden i olika förbund, som med skiftande erfarenhet och bakgrund verkligen har bidragit. Genom inlägg, diskussioner och ställningstaganden landade vi i principer som Riksidrottsstyrelsen sedan beslutade om. 

Har vi i referensgruppen varit överens om allt? Verkligen inte, men i strävan efter största möjliga nytta för så många som möjligt har vi ändå enats utan reservationer och andra garderingar. dDet är viktigt att förmedla att det var just högt i tak i diskussionerna, och att åsikter ibland gått isär – för det är definitivt inte ett antal ja-sägare som RF samlat i denna grupp. 

RF:s enorma betydelse

Låt mig också ge en stor eloge och mycket beröm på det sätt som RF och dess ledning agerat i denna kris. Att så snabbt agera gentemot den politiska makten och säkra ett bidrag som motsvarar en fjärdedel av de normala statliga bidraget är faktiskt i mina ögon en prestation. 

Pengarna kommer inte att räcka, och kanske kommer ingen att bli helt nöjd, men när detta summeras kommer det definitivt att finnas ett stort antal andra ideella och kommersiella branscher och aktörer som drabbas i än högre grad än idrotten, inte minst tack vare detta snabba agerande.

I den här för min del ovanliga krönikan fylld med hyllningar, bör även det arbete kopplat till krisen som RF kansli svarat för hyllas. Från mitt perspektiv som ordförande i ett av de större förbunden, och som medverkande i referensgruppen, så har jag imponerats av de insatser som personalen hos RF svarat för. Inte minst att tolka de inpass som referensgruppen svarat för har krävt en kombination av kunnande och politisk kompetens.  

Den här krisen kommer att ta slut, och när den gör det tror jag att idrotten kommer att ändå stå starkare. Orsaken är att man oftast inte saknar något förrän det inte längre finns. 

Jag tror och hoppas att den saknad som finns för idrott idag leder till ett än större engagemang när alla rekommendationer och restriktioner försvunnit.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.