Därför stängs Elitserien!

I Sverige är idrott starkt förknippat med de ideella idealen om sportslig rättvisa. Åshöjden-berättelser vårdas ömt, och premieras av media. Pengar ska man helst inte diskutera – speciellt inte eftersom hela den svenska idrottsrörelsen vilar på ideella krafter.
Men alla idrotter ser inte likadana ut, och vissa är i sin struktur mer kommersiella än andra. Speedway är en sådan sport. Dess utövare är i skattemässig mening inte idrottsmän utan egna företagare.
Tredje största publiksporten
Sporten är liten sett till antalet utövare, men har ett väldigt stort intresse från media och publik. Elitserien i Speedway är faktiskt Sveriges tredje största arenasport, med ett snitt på runt 3 000 besökare per match.
Samtidigt är sporten i kläm mellan den kommersiella verklighet den agerar i, och den ideella värld som svensk idrottsrörelse utgör. Nästan alla våra klubbar kämpar med ekonomin, och är oerhört känsliga för yttre faktorer – till exempel regn och konkurrerande verksamhet i samband med matcharrangemang.
Kostnaderna är relativt konstanta, men intäkterna (främst publikintäkter) är svåra att förutse. Speedway är dessutom en landsbygdssport, så urbaniseringen är också en faktor som påverkar och har påverkat sporten.
Vill skapa arbetsro
Som i de flesta ligor så är det stora skillnader i ekonomiska förutsättningar mellan den högsta serien och den näst högsta. Vi vet också att flera klubbar i dagsläget inte skulle klara av att åka ur elitserien.
Vi på Svemo har därför i samråd med klubbarna tagit beslutet att stänga ligan för nedflyttning under en tre-års period.
Det innebär att ingen klubb behöver lämna Elitserien av sportliga skäl, men att uppflyttning av lag från Allsvenskan fortfarande kan ske. Vår förhoppning är att detta beslut ska ge klubbarna arbetsro, och möjligheter att jobba mer långsiktigt med sin ekonomi och verksamhet. Det bör kanske påpekas att alla klubbar i Elitserien står bakom det här förslaget, och ser det som ett bra verktyg för att skapa en större stabilitet.
Behåller möjligheterna
Sportsligt finns reglerna om tak- och golvsnitt kvar, vilket i dagligt tal innebär att kvaliteten på förartrupperna inte ska påverkas. Vi har de senaste åren haft en mycket jämn Elitserie, med ett stort antal matcher där spänningen lever hela vägen fram till sista heat.
Den sportsliga spänningen har vi all anledning att behålla, så att ”produkten” svensk speedway fortsatt ska vara attraktiv för media och publik.
I tillägg kommer Elitserielagen att medverka till att det blir fler lag i Allsvenskan, d v s serien under Elitserien. Detta gynnar också svensk speedway, med fler tillfällen för lovande förare att tävla, och förhoppningsvis genom tillväxt i antal klubbar på hög nivå.
Bred positiv reaktion
De allsvenska lagen har också ställt sig positiva till förslaget med stängd Elitserie, eftersom möjligheten fortsatt finns att ta steget upp i seriesystemet.
Även om stängd Elitserie kan verka desperat, så är det i den kommersiella verklighet speedwayen verkar i inte speciellt omvälvande, utan ett sätt att säkerställa ökad stabilitet. Parallellt genomför vi dessutom andra åtgärder för att stärka sporten.
Vi har en offensiv satsning på 250cc tävlande (en speedwaycykel på elitnivå är på 500cc); vi jobbar på olika sätt med att hjälpa mindre klubbar med infrastruktur; vi har rekryteringsaktiviteter; vi planerar en mer attraktiv och bred lösning kring rörliga sändningar från matcherna; etc.
I ryggen har speedway dessutom ett starkt förbund – Svemo – som är väl medvetna om det intresse som finns för speedway och som driver ett stort antal projekt som ska stärka såväl svensk motorcykel- och snöskotersport generellt som våra enskilda grenar separat.
Speedway är en folkkär idrott, och våra mål med besluten för de kommande säsongerna är att ytterligare stärka sporten. Jag kan bara uppmana alla som inte sett speedway live att ta chansen. Det är en upplevelse som man sent glömmer!
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
Mellandag i VM i handboll – då är det väl lugnt i Scandinavium? Absolut inte! Nästan hundra barn från Göteborgs förorter, Orust och Borås samlades för att vara landslagsstjärnor för en dag. Och en tidigare världsstjärna dök upp och bjöd både på sig själv och på sina bästa tips: Ljubomir Vranjes.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett i ett pressmeddelande och berättar att notan för att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar