Därför stängs Elitserien!
I Sverige är idrott starkt förknippat med de ideella idealen om sportslig rättvisa. Åshöjden-berättelser vårdas ömt, och premieras av media. Pengar ska man helst inte diskutera – speciellt inte eftersom hela den svenska idrottsrörelsen vilar på ideella krafter.
Men alla idrotter ser inte likadana ut, och vissa är i sin struktur mer kommersiella än andra. Speedway är en sådan sport. Dess utövare är i skattemässig mening inte idrottsmän utan egna företagare.
Tredje största publiksporten
Sporten är liten sett till antalet utövare, men har ett väldigt stort intresse från media och publik. Elitserien i Speedway är faktiskt Sveriges tredje största arenasport, med ett snitt på runt 3 000 besökare per match.
Samtidigt är sporten i kläm mellan den kommersiella verklighet den agerar i, och den ideella värld som svensk idrottsrörelse utgör. Nästan alla våra klubbar kämpar med ekonomin, och är oerhört känsliga för yttre faktorer – till exempel regn och konkurrerande verksamhet i samband med matcharrangemang.
Kostnaderna är relativt konstanta, men intäkterna (främst publikintäkter) är svåra att förutse. Speedway är dessutom en landsbygdssport, så urbaniseringen är också en faktor som påverkar och har påverkat sporten.
Vill skapa arbetsro
Som i de flesta ligor så är det stora skillnader i ekonomiska förutsättningar mellan den högsta serien och den näst högsta. Vi vet också att flera klubbar i dagsläget inte skulle klara av att åka ur elitserien.
Vi på Svemo har därför i samråd med klubbarna tagit beslutet att stänga ligan för nedflyttning under en tre-års period.
Det innebär att ingen klubb behöver lämna Elitserien av sportliga skäl, men att uppflyttning av lag från Allsvenskan fortfarande kan ske. Vår förhoppning är att detta beslut ska ge klubbarna arbetsro, och möjligheter att jobba mer långsiktigt med sin ekonomi och verksamhet. Det bör kanske påpekas att alla klubbar i Elitserien står bakom det här förslaget, och ser det som ett bra verktyg för att skapa en större stabilitet.
Behåller möjligheterna
Sportsligt finns reglerna om tak- och golvsnitt kvar, vilket i dagligt tal innebär att kvaliteten på förartrupperna inte ska påverkas. Vi har de senaste åren haft en mycket jämn Elitserie, med ett stort antal matcher där spänningen lever hela vägen fram till sista heat.
Den sportsliga spänningen har vi all anledning att behålla, så att ”produkten” svensk speedway fortsatt ska vara attraktiv för media och publik.
I tillägg kommer Elitserielagen att medverka till att det blir fler lag i Allsvenskan, d v s serien under Elitserien. Detta gynnar också svensk speedway, med fler tillfällen för lovande förare att tävla, och förhoppningsvis genom tillväxt i antal klubbar på hög nivå.
Bred positiv reaktion
De allsvenska lagen har också ställt sig positiva till förslaget med stängd Elitserie, eftersom möjligheten fortsatt finns att ta steget upp i seriesystemet.
Även om stängd Elitserie kan verka desperat, så är det i den kommersiella verklighet speedwayen verkar i inte speciellt omvälvande, utan ett sätt att säkerställa ökad stabilitet. Parallellt genomför vi dessutom andra åtgärder för att stärka sporten.
Vi har en offensiv satsning på 250cc tävlande (en speedwaycykel på elitnivå är på 500cc); vi jobbar på olika sätt med att hjälpa mindre klubbar med infrastruktur; vi har rekryteringsaktiviteter; vi planerar en mer attraktiv och bred lösning kring rörliga sändningar från matcherna; etc.
I ryggen har speedway dessutom ett starkt förbund – Svemo – som är väl medvetna om det intresse som finns för speedway och som driver ett stort antal projekt som ska stärka såväl svensk motorcykel- och snöskotersport generellt som våra enskilda grenar separat.
Speedway är en folkkär idrott, och våra mål med besluten för de kommande säsongerna är att ytterligare stärka sporten. Jag kan bara uppmana alla som inte sett speedway live att ta chansen. Det är en upplevelse som man sent glömmer!
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.
Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar