Sanningen om hockeymiljonerna

”HV71 värvar fem nya spelare till en kostnad för 10 miljoner kronor.” Klubbdirektören Peter Eklund hävdar bestämt att det är grovt felaktiga uppgifter. Men vad är då de riktiga och vilka summor gäller i elitserien?
Skellefteås Jimmie Ericsson jublar och det gör hela klubben och staden. Skellefteå har tagit ett grepp om SHL. Foto Robert Granström, TT NyheterHockeymiljonerna är ett ständigt diskussionsämne. Nu senast aktualiserat när HV71 har köpt in fem spelare för att rädda säsongen.

Peter Eklund är klubbdirektör i HV 71 och är själv trött på alla spekulationer.

7 miljoner, inte 10

- Det är grovt felaktiga uppgifter, och därför väljer vi att göra ett förtydligande och lägga fakta på bordet. Vi både förstår och väntar oss att vi ska bli kritiskt granskade i media efter den säsongsstart vi har haft, men det här är helt felaktig fakta och då måste vi reagera.

Summan ska i själva verket vara 7 miljoner, enligt Eklund.

- Efter värvningen av Chris Campoli har årets spelarbudget överskridits med drygt 2 miljoner kronor, och den summan är inte i paritet med den som nämns i media, säger han också i Jönköpings Nytt.

Håller budget

Men Eklund betonar att kostnaderna går in i gällande spelarbudget och att klubben inte överskrider vad som är bestämt.

Han hänvisar också till att HV inte behöver betala lön för de långtidsskadade spelarna Johan Davidsson och Mattias Karlsson.

- Vi gick in i säsongen med bara sju backar och 13 forwards, vilket gjorde att vi hade möjlighet att fylla på med fler spelare. Därför ryms merparten av de ökade kostnaderna i den befintliga spelarbudgeten, säger han.

Alla klubbar känner pressen

Ändå sätter värvningarna press på ekonomin. Nu måste intäkterna öka samtidigt som de sportsliga framgångarna måste komma. I annat fall, då ökar oron.

- Att överskrida spelarbudgeten med drygt 2 miljoner är en utmaning som vi kommer få jobba hårt med under säsongen. Vi anstränger oss vid varje match för att skapa en produkt som förhoppningsvis är attraktiv. 

Den här pressen upplever ansvariga i alla SHL-föreningar:

- Vi måste förlita oss på att nå slutspel ifall vi inte tar igen de här 2 miljonerna i grundserien.

Fräck värvning

Det var inga dåliga värvningar på kort tid. Kyle Beach, Toni Rajala, Anssi Salmela, Erik Christensen och Chris Campoli har erfarenhet från 939 NHL-matcher.

Anssi Salmela påstås vara dyrast. En fräck värvning från Modo där han hade ett korttidskontrakt.

- En kille som Salmela har ett värde på runt 250 000 Euro netto för en hel säsong. Blir alltså 5-6 miljoner med all lagenlig skatt. Det är vanligt att SHL klubbarna betalar 150´- 200´ euro netto för en importspelare, säger en bedömare som Idrottens Affärer har pratat med.

Alltid en "billig lösning"

- En spelare som Toni Rajala ligger inte på den nivån. Kan tänka mig att HV har betalat cirka 70´ - 80´ Euro netto för resten av säsongen. Man ska veta att han kommer från Oklahoma (AHL, Edmontons farmarlag) där han tjänade kring 70´ USD brutto. Alltså en "hygglig" lön till en svensk spelare i SHL. Rajala var inte i närheten av att få en chans i NHL.

Pengar är alltid ett känsligt ämne i alla sammanhang. Så även i SHL, där klubbarna vaktar lite på varandra och summor och sanningar ofta byter skepnad.

- Det finns knappast något som det ljugs mera om än spelarlöner. Från klubbarnas sida uppger de alltid att det "var en billig lösning". Från spelarhåll skarvas det åt andra hållet. En månadslön på 60´ blir helt plötsligt 75´. Speciellt efter några öl en fredagkväll…

Sponsorernas pengar

Från klubbarna finns också en hänsyn till vad sponsorerna tycker om hur deras pengar används.

- Snittlönen i SHL känner väl ingen exakt till. Men jag gissar att den ligger på 90 000 kronor brutto x 12 mån. Kanske mera.

SHL är idag den tredje bäst betalande hockeyligan i världen. Bara NHL och KHL betalar mera till spelarna. Toppspelarna i Schweiz tjänar bra. Men den totala lönebudgeten i HV 71 är högre än i exempelvis Zurich.

Bästa TV-avtalet i världen

- Speciellt från spelare 7-20 i rangordning. Men folk tror fortfarande att man tjänar mera i Schweiz och Tyskland än i Sverige.

Att löneläget i SHL är så högt har sin förklaring i TV-avtalet med CMore. Det ger varje SHL-klubb cirka 26 miljoner kronor per säsong. Det är det bästa TV-avtalet i världen inom hockey. Bättre än NHL om man räknar per capita. Sverige med sina 9 miljoner invånare mot alla människor i USA och Kanada.

Klubbarna i högsta hockeyligan i Tyskland erhåller 60 miljoner per säsong.

Pontus (inte verifierad)

fre, 2013-10-25 20:35

1. Hmm....

Först faktafel. C More-avtalet ger inte klubbarna 26 MSEK var. Det är ca 18-20 MSEK. Resten är annan marknadsföring från de centrala sponsorerna Svenska Spel, Ramirent, Aftonbladet, Kopparbergs, Scandic och några till. Sedan är det knappast trovärdigt av IA själva att inte ange namn på den referens de pratat med. Blir ju gissningar och tolkningar som de själva refererar till i artikeln.... Inte så seriöst...

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen