O-Ringen på väg in i guldåldern?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

För den stora massan av orienterare är O-Ringen sommarens absoluta höjdpunkt. På söndag är det start, och nu när det är som varmast…Efter anmälningsstoppet 1 juni pekar prognosen mot 18 000 - 20 000 deltagare under en guldkantad orienteringsfest i Uppsala vecka 30. 

Även om deltagarrekordet från Falun 1985 lär stå sig, kan arrangörerna räkna med fem välbesökta etapper i Uppsala. Solskensorienterandet har nämligen kommit för att stanna, inte bara på Uppsala C – utan även runt om i hela Orienteringssverige. Om detta reflekterar mångårige O-Ringenbevakaren Klas Bringert.

Värmen blir en omständighet i årets O-ringen

1965 drog några entusiaster i Sydsverige igång det som sedan 70-talet utvecklats till världens största orienteringstävling. Efter 55 upplagor blev det pandemipaus 2020-2021 och den 24 juli tredje gången gillt med invigning på Studenternas IP i Uppsala.

En del kallar 55+ för guldåldern och arrangörerna av den 56:e upplagan av O-Ringen har gjort allt de kan för att tävlingsveckan ska bli guldkantad:

Valet av guldterräng i Lunsen, där tre av fem etapper avgörs.

Guldfärgade funktionärskläder.

Ett riktigt guldläge med alla arenor på cykelavstånd från både Uppsala C och O-Ringenstaden vid Campus Ultuna.

Världseliten borde vara med

Ett orosmoln när det gäller guldstänk är dock att EM i Estland ligger direkt efter femdagarstävlingen, vilket gör att hela världseliten sannolikt inte kommer till start. Att Internationella Orienteringsförbundet inte kan ge O-Ringen VIP-status och anpassa det övriga världscupprogrammet utifrån att världens mest prestigefyllda tävling alltid avgörs vecka 30 är för mig en gåta. 

Med prispengar på totalt 436 000 kr, mediabevakning och publiktryck i en klass för sig, vore det naturligt att med gemensamma krafter se till att eliten mangrant lockas att ställa upp – varje år!

En annan utmaning när det gäller att locka deltagare till den kringresande cirkus som O-Ringen utgör stavas solskensorientering. Andelen deltagare som går all-in och föranmäler sig till alla fem tävlingsdagarna har minskat på senare år. Fler och fler bestämmer sig nära inpå och ställer bara upp om sommarträningen flutit på bra, om kompisarna hänger på – och om solen dessutom skiner… 

Tröskeln för att ta sig ut till tävlingarna får inte heller vara för stor. Blir 2022 året då en större massa som bor på rimligt avstånd från Uppsala faktiskt tar tåget för att hitta ut i skogen?

Hållbart resande viktig pusselbit

Antalet skogs-orienteringstävlingar som det går enkelt att resa kollektivt till runt om i landet är lätträknade, men även 2023 siktar arrangörerna på hållbart resande, med tåg till etapperna runt om i Årefjällen. 

I O-Ringen AB:s framtidsstrategi läggs stor vikt vid att skapa ett mer hållbart arrangemang, såväl miljömässigt som socialt och ekonomiskt. 

Samtidigt ser man en utmaning i att byta plats varje år och den ständiga paradoxen att försöka kombinera vildmarksupplevelser med tillgänglighet och möjligheter att nyttja befintlig infrastruktur. 

Möjligheten att resa smidigt utan bilköer till, från och inom den destination som O-Ringen landar på från år till år är central i jakten på deltagare. Jag är därför övertygad om att logistiken kommer spela stor roll även vid kommande arrangemang – inte minst för solskensorienterarnas skull. 

När O-Ringen AB kunde börja anställa nya medarbetare efter att pandemirestriktionerna släppte i inledningen av året, var det därför ingen skräll att en ny logistikansvarig kom på plats ungefär samtidigt som bolagets nye VD Claes Forsberg.

O-Ringen en våt dröm

Apropå nya chefer – när jag som ny ordförande i Katrineholms orienteringsklubb träffade det lokala marknadsföringsbolagets nye VD första gången i våras lyfte han direkt O-Ringen som “varje destinations våta dröm” utifrån perspektivet turistekonomiska effekter. 2019 beräknades deltagarna äta, bo och shoppa för 143 miljoner – så att det finns drömmar inom besöksnäringen är lätt att förstå. 

Tyvärr gjorde jag honom direkt lätt besviken. Dels hölls den senaste upplagan i grannkommunerna Norrköping och Finspång, men framförallt kräver ett O-Ringenarrangemang en enorm ideell arbetsinsats som vi inte förmår att uppbringa i västra Sörmland inom överskådlig tid.

I Uppsala kavlar dock ett tusental funktionärer nu upp sina guldgula tröjärmar för att välkomna alla världens orienterare, tågandes från Arlanda, Dalarna, Jämtland eller Norrlandskusten, med husvagn från landsorten – eller bara över dagen med regional- eller pendeltåg.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar, som Nils van der Poel, Maria Pietilä Holmner, Sanna Kallur och Jenny Kallur Olsson samt Hans Olsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.