O-Ringen på väg in i guldåldern?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

För den stora massan av orienterare är O-Ringen sommarens absoluta höjdpunkt. På söndag är det start, och nu när det är som varmast…Efter anmälningsstoppet 1 juni pekar prognosen mot 18 000 - 20 000 deltagare under en guldkantad orienteringsfest i Uppsala vecka 30. 

Även om deltagarrekordet från Falun 1985 lär stå sig, kan arrangörerna räkna med fem välbesökta etapper i Uppsala. Solskensorienterandet har nämligen kommit för att stanna, inte bara på Uppsala C – utan även runt om i hela Orienteringssverige. Om detta reflekterar mångårige O-Ringenbevakaren Klas Bringert.

Värmen blir en omständighet i årets O-ringen

1965 drog några entusiaster i Sydsverige igång det som sedan 70-talet utvecklats till världens största orienteringstävling. Efter 55 upplagor blev det pandemipaus 2020-2021 och den 24 juli tredje gången gillt med invigning på Studenternas IP i Uppsala.

En del kallar 55+ för guldåldern och arrangörerna av den 56:e upplagan av O-Ringen har gjort allt de kan för att tävlingsveckan ska bli guldkantad:

Valet av guldterräng i Lunsen, där tre av fem etapper avgörs.

Guldfärgade funktionärskläder.

Ett riktigt guldläge med alla arenor på cykelavstånd från både Uppsala C och O-Ringenstaden vid Campus Ultuna.

Världseliten borde vara med

Ett orosmoln när det gäller guldstänk är dock att EM i Estland ligger direkt efter femdagarstävlingen, vilket gör att hela världseliten sannolikt inte kommer till start. Att Internationella Orienteringsförbundet inte kan ge O-Ringen VIP-status och anpassa det övriga världscupprogrammet utifrån att världens mest prestigefyllda tävling alltid avgörs vecka 30 är för mig en gåta. 

Med prispengar på totalt 436 000 kr, mediabevakning och publiktryck i en klass för sig, vore det naturligt att med gemensamma krafter se till att eliten mangrant lockas att ställa upp – varje år!

En annan utmaning när det gäller att locka deltagare till den kringresande cirkus som O-Ringen utgör stavas solskensorientering. Andelen deltagare som går all-in och föranmäler sig till alla fem tävlingsdagarna har minskat på senare år. Fler och fler bestämmer sig nära inpå och ställer bara upp om sommarträningen flutit på bra, om kompisarna hänger på – och om solen dessutom skiner… 

Tröskeln för att ta sig ut till tävlingarna får inte heller vara för stor. Blir 2022 året då en större massa som bor på rimligt avstånd från Uppsala faktiskt tar tåget för att hitta ut i skogen?

Hållbart resande viktig pusselbit

Antalet skogs-orienteringstävlingar som det går enkelt att resa kollektivt till runt om i landet är lätträknade, men även 2023 siktar arrangörerna på hållbart resande, med tåg till etapperna runt om i Årefjällen. 

I O-Ringen AB:s framtidsstrategi läggs stor vikt vid att skapa ett mer hållbart arrangemang, såväl miljömässigt som socialt och ekonomiskt. 

Samtidigt ser man en utmaning i att byta plats varje år och den ständiga paradoxen att försöka kombinera vildmarksupplevelser med tillgänglighet och möjligheter att nyttja befintlig infrastruktur. 

Möjligheten att resa smidigt utan bilköer till, från och inom den destination som O-Ringen landar på från år till år är central i jakten på deltagare. Jag är därför övertygad om att logistiken kommer spela stor roll även vid kommande arrangemang – inte minst för solskensorienterarnas skull. 

När O-Ringen AB kunde börja anställa nya medarbetare efter att pandemirestriktionerna släppte i inledningen av året, var det därför ingen skräll att en ny logistikansvarig kom på plats ungefär samtidigt som bolagets nye VD Claes Forsberg.

O-Ringen en våt dröm

Apropå nya chefer – när jag som ny ordförande i Katrineholms orienteringsklubb träffade det lokala marknadsföringsbolagets nye VD första gången i våras lyfte han direkt O-Ringen som “varje destinations våta dröm” utifrån perspektivet turistekonomiska effekter. 2019 beräknades deltagarna äta, bo och shoppa för 143 miljoner – så att det finns drömmar inom besöksnäringen är lätt att förstå. 

Tyvärr gjorde jag honom direkt lätt besviken. Dels hölls den senaste upplagan i grannkommunerna Norrköping och Finspång, men framförallt kräver ett O-Ringenarrangemang en enorm ideell arbetsinsats som vi inte förmår att uppbringa i västra Sörmland inom överskådlig tid.

I Uppsala kavlar dock ett tusental funktionärer nu upp sina guldgula tröjärmar för att välkomna alla världens orienterare, tågandes från Arlanda, Dalarna, Jämtland eller Norrlandskusten, med husvagn från landsorten – eller bara över dagen med regional- eller pendeltåg.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars  ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.

I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.

Far och son Andersson, Dennis och Fredrik, har i dag all anledning att jubla. I beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen slås fast att ungdomsturneringar, typ Gothia Cup, fotboll och Partille Cup, handboll, inte ska erlägga resegarantiavgifter. Dennis och Fredrik kan jobba vidare som tidigare – precis som alla andra arrangörer av cuper och turneringar för idrottens unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med atatt kunna g åut med ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen