O-Ringen på väg in i guldåldern?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

För den stora massan av orienterare är O-Ringen sommarens absoluta höjdpunkt. På söndag är det start, och nu när det är som varmast…Efter anmälningsstoppet 1 juni pekar prognosen mot 18 000 - 20 000 deltagare under en guldkantad orienteringsfest i Uppsala vecka 30. 

Även om deltagarrekordet från Falun 1985 lär stå sig, kan arrangörerna räkna med fem välbesökta etapper i Uppsala. Solskensorienterandet har nämligen kommit för att stanna, inte bara på Uppsala C – utan även runt om i hela Orienteringssverige. Om detta reflekterar mångårige O-Ringenbevakaren Klas Bringert.

Värmen blir en omständighet i årets O-ringen

1965 drog några entusiaster i Sydsverige igång det som sedan 70-talet utvecklats till världens största orienteringstävling. Efter 55 upplagor blev det pandemipaus 2020-2021 och den 24 juli tredje gången gillt med invigning på Studenternas IP i Uppsala.

En del kallar 55+ för guldåldern och arrangörerna av den 56:e upplagan av O-Ringen har gjort allt de kan för att tävlingsveckan ska bli guldkantad:

Valet av guldterräng i Lunsen, där tre av fem etapper avgörs.

Guldfärgade funktionärskläder.

Ett riktigt guldläge med alla arenor på cykelavstånd från både Uppsala C och O-Ringenstaden vid Campus Ultuna.

Världseliten borde vara med

Ett orosmoln när det gäller guldstänk är dock att EM i Estland ligger direkt efter femdagarstävlingen, vilket gör att hela världseliten sannolikt inte kommer till start. Att Internationella Orienteringsförbundet inte kan ge O-Ringen VIP-status och anpassa det övriga världscupprogrammet utifrån att världens mest prestigefyllda tävling alltid avgörs vecka 30 är för mig en gåta. 

Med prispengar på totalt 436 000 kr, mediabevakning och publiktryck i en klass för sig, vore det naturligt att med gemensamma krafter se till att eliten mangrant lockas att ställa upp – varje år!

En annan utmaning när det gäller att locka deltagare till den kringresande cirkus som O-Ringen utgör stavas solskensorientering. Andelen deltagare som går all-in och föranmäler sig till alla fem tävlingsdagarna har minskat på senare år. Fler och fler bestämmer sig nära inpå och ställer bara upp om sommarträningen flutit på bra, om kompisarna hänger på – och om solen dessutom skiner… 

Tröskeln för att ta sig ut till tävlingarna får inte heller vara för stor. Blir 2022 året då en större massa som bor på rimligt avstånd från Uppsala faktiskt tar tåget för att hitta ut i skogen?

Hållbart resande viktig pusselbit

Antalet skogs-orienteringstävlingar som det går enkelt att resa kollektivt till runt om i landet är lätträknade, men även 2023 siktar arrangörerna på hållbart resande, med tåg till etapperna runt om i Årefjällen. 

I O-Ringen AB:s framtidsstrategi läggs stor vikt vid att skapa ett mer hållbart arrangemang, såväl miljömässigt som socialt och ekonomiskt. 

Samtidigt ser man en utmaning i att byta plats varje år och den ständiga paradoxen att försöka kombinera vildmarksupplevelser med tillgänglighet och möjligheter att nyttja befintlig infrastruktur. 

Möjligheten att resa smidigt utan bilköer till, från och inom den destination som O-Ringen landar på från år till år är central i jakten på deltagare. Jag är därför övertygad om att logistiken kommer spela stor roll även vid kommande arrangemang – inte minst för solskensorienterarnas skull. 

När O-Ringen AB kunde börja anställa nya medarbetare efter att pandemirestriktionerna släppte i inledningen av året, var det därför ingen skräll att en ny logistikansvarig kom på plats ungefär samtidigt som bolagets nye VD Claes Forsberg.

O-Ringen en våt dröm

Apropå nya chefer – när jag som ny ordförande i Katrineholms orienteringsklubb träffade det lokala marknadsföringsbolagets nye VD första gången i våras lyfte han direkt O-Ringen som “varje destinations våta dröm” utifrån perspektivet turistekonomiska effekter. 2019 beräknades deltagarna äta, bo och shoppa för 143 miljoner – så att det finns drömmar inom besöksnäringen är lätt att förstå. 

Tyvärr gjorde jag honom direkt lätt besviken. Dels hölls den senaste upplagan i grannkommunerna Norrköping och Finspång, men framförallt kräver ett O-Ringenarrangemang en enorm ideell arbetsinsats som vi inte förmår att uppbringa i västra Sörmland inom överskådlig tid.

I Uppsala kavlar dock ett tusental funktionärer nu upp sina guldgula tröjärmar för att välkomna alla världens orienterare, tågandes från Arlanda, Dalarna, Jämtland eller Norrlandskusten, med husvagn från landsorten – eller bara över dagen med regional- eller pendeltåg.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Den 24 november avled ishockeylegendaren Börje Salming i sviterna av nervsjukdomen ALS. Börje Salming har hyllats stort ända sedan han berättade att han drabbats av sjukdomen under sommaren 2022. På lördag den 11 februari arrangerar TV4, Brynäs och Börje Salming ALS-stiftelse hyllningsmatchen Game for Börje i legendarens minne, där pengar samlas in till ALS-forskning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.