O-Ringen på väg in i guldåldern?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

För den stora massan av orienterare är O-Ringen sommarens absoluta höjdpunkt. På söndag är det start, och nu när det är som varmast…Efter anmälningsstoppet 1 juni pekar prognosen mot 18 000 - 20 000 deltagare under en guldkantad orienteringsfest i Uppsala vecka 30. 

Även om deltagarrekordet från Falun 1985 lär stå sig, kan arrangörerna räkna med fem välbesökta etapper i Uppsala. Solskensorienterandet har nämligen kommit för att stanna, inte bara på Uppsala C – utan även runt om i hela Orienteringssverige. Om detta reflekterar mångårige O-Ringenbevakaren Klas Bringert.

Värmen blir en omständighet i årets O-ringen

1965 drog några entusiaster i Sydsverige igång det som sedan 70-talet utvecklats till världens största orienteringstävling. Efter 55 upplagor blev det pandemipaus 2020-2021 och den 24 juli tredje gången gillt med invigning på Studenternas IP i Uppsala.

En del kallar 55+ för guldåldern och arrangörerna av den 56:e upplagan av O-Ringen har gjort allt de kan för att tävlingsveckan ska bli guldkantad:

Valet av guldterräng i Lunsen, där tre av fem etapper avgörs.

Guldfärgade funktionärskläder.

Ett riktigt guldläge med alla arenor på cykelavstånd från både Uppsala C och O-Ringenstaden vid Campus Ultuna.

Världseliten borde vara med

Ett orosmoln när det gäller guldstänk är dock att EM i Estland ligger direkt efter femdagarstävlingen, vilket gör att hela världseliten sannolikt inte kommer till start. Att Internationella Orienteringsförbundet inte kan ge O-Ringen VIP-status och anpassa det övriga världscupprogrammet utifrån att världens mest prestigefyllda tävling alltid avgörs vecka 30 är för mig en gåta. 

Med prispengar på totalt 436 000 kr, mediabevakning och publiktryck i en klass för sig, vore det naturligt att med gemensamma krafter se till att eliten mangrant lockas att ställa upp – varje år!

En annan utmaning när det gäller att locka deltagare till den kringresande cirkus som O-Ringen utgör stavas solskensorientering. Andelen deltagare som går all-in och föranmäler sig till alla fem tävlingsdagarna har minskat på senare år. Fler och fler bestämmer sig nära inpå och ställer bara upp om sommarträningen flutit på bra, om kompisarna hänger på – och om solen dessutom skiner… 

Tröskeln för att ta sig ut till tävlingarna får inte heller vara för stor. Blir 2022 året då en större massa som bor på rimligt avstånd från Uppsala faktiskt tar tåget för att hitta ut i skogen?

Hållbart resande viktig pusselbit

Antalet skogs-orienteringstävlingar som det går enkelt att resa kollektivt till runt om i landet är lätträknade, men även 2023 siktar arrangörerna på hållbart resande, med tåg till etapperna runt om i Årefjällen. 

I O-Ringen AB:s framtidsstrategi läggs stor vikt vid att skapa ett mer hållbart arrangemang, såväl miljömässigt som socialt och ekonomiskt. 

Samtidigt ser man en utmaning i att byta plats varje år och den ständiga paradoxen att försöka kombinera vildmarksupplevelser med tillgänglighet och möjligheter att nyttja befintlig infrastruktur. 

Möjligheten att resa smidigt utan bilköer till, från och inom den destination som O-Ringen landar på från år till år är central i jakten på deltagare. Jag är därför övertygad om att logistiken kommer spela stor roll även vid kommande arrangemang – inte minst för solskensorienterarnas skull. 

När O-Ringen AB kunde börja anställa nya medarbetare efter att pandemirestriktionerna släppte i inledningen av året, var det därför ingen skräll att en ny logistikansvarig kom på plats ungefär samtidigt som bolagets nye VD Claes Forsberg.

O-Ringen en våt dröm

Apropå nya chefer – när jag som ny ordförande i Katrineholms orienteringsklubb träffade det lokala marknadsföringsbolagets nye VD första gången i våras lyfte han direkt O-Ringen som “varje destinations våta dröm” utifrån perspektivet turistekonomiska effekter. 2019 beräknades deltagarna äta, bo och shoppa för 143 miljoner – så att det finns drömmar inom besöksnäringen är lätt att förstå. 

Tyvärr gjorde jag honom direkt lätt besviken. Dels hölls den senaste upplagan i grannkommunerna Norrköping och Finspång, men framförallt kräver ett O-Ringenarrangemang en enorm ideell arbetsinsats som vi inte förmår att uppbringa i västra Sörmland inom överskådlig tid.

I Uppsala kavlar dock ett tusental funktionärer nu upp sina guldgula tröjärmar för att välkomna alla världens orienterare, tågandes från Arlanda, Dalarna, Jämtland eller Norrlandskusten, med husvagn från landsorten – eller bara över dagen med regional- eller pendeltåg.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.