Kompetens- och expertsponsring växer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Den svenska artisten Meja blev världsberömd (åtminstone i Japan) när hon 1998 sjöng ”All ’bout the money”. Men jag skulle vilja peka på att detta verkligen inte gäller inom världen av sponsring, samarbeten och varumärkesallianser. Visst är en kontant summa alltid attraktiv, men tänk vilken direkt nytta många företag kan göra i dessa samarbeten. 
Dels med sina resurser avseende marknadsföring, organisation med mera. Och dels med sin kompetens i form av produkter, tjänster eller know-how. 
Scania och Skidförbundet Scania förenades ytterligare via bygget av en vallatrailer.

Många av de motprestationer företagen kan erbjuda är just sådant som lyfter upplevelsen hos målgruppen, eller förenklar vardagen för den sponsrade organisationen.

 

Läs vår helt färska trendspaning här nedan eller via vår hemsida.
Ofta kan det vara enklare att inom företagen få loss relevanta aktiveringspengar om det handlar om ett mer renodlat business case. Många samarbeten lider fortfarande av att sponsorerna inte avsätter rimligt med pengar för att kunna genomföra en bra aktivering.
Anledningarna är många, men visst har tajta budgetar, oroliga tider och (fortfarande) oförståelsen för sponsringens kommunikativa hävstångseffekter några av tätplatserna. Börjar man istället se om det finns en naturlig plats för företagets produkter eller tjänster, och ger sponsorn utrymme för att berätta en historia om sin expertis och kompetens, så kan många dörrar öppnas på ett betydligt lättare sätt.
 
Några som mycket långsiktigt arbetat på det sättet med sin sponsring är IBM. Deras samarbete med Vasaloppet har pågått i 55 år och redan under 1980-talet var de en av de globala sponsorerna till OS. Öppningen här är förstås att visa hur bra de är på att hålla reda på data och information enligt tanken ”klarar vi av all informationshantering runt OS, så klarar vi även av saken åt ditt företag”. 
I dagsläget finns i deras internationella portfölj klassiska sporträttigheter som Wimbledon och The Masters i golf, men även den amerikanska Grammy-galan. Nu ligger fokus på att via sin AI-kompetens samla unik och blixtsnabb information åt fansen för att förhöja deras upplevelser av evenemangen.
 
En annan rätt långsiktig satsning av praktisk karaktär är Scanias samarbete med Längdlandslaget i Svenska Skidförbundet. Under en period var Gunde Svan landslagschef här och han har ju en lång tradition av nytänkande och unika idéer. 
Förutsättningarna för det så viktiga vallateamet var ganska usla under den tiden där man dels hänvisades till små och dåliga utrymmen vid alla tävlingar, då man, dels var tvungna att släpa hundratals skidpar mellan transporten och vallabodarna.
Men genom kontakter med Scania förvandlades en trailer till en ”vallabod på hjul” som vid framkomsten kunde expanderas åt vardera sidan och skapa ett mycket bättre utrymme med ventilation och effektivitet åt vallateamet. 
Nyttan för Skidförbundet är förstås tydlig, men även Scania kan berätta en historia kring sitt hållbarhetsarbete avseende de dragbilar som transporterar vallatrailern.
Här används de allra senaste modellerna körda på förnybart bränsle och förarna utbildas löpande i mer hållbar körteknik. Under senare år har samarbetet även kompletterats med en fullstor buss som innehåller ytor för vila, massage, klädskåp och enklare matpauser.

 Ferrari aktuell som titelpartner

Det finns enormt många exempel inom sport- och evenemangsvärlden på ”kompetens- och expertsponsring”. 
Några sentida nyheter som vi ännu inte sett någon riktig utväxling av är t ex ett samarbete mellan HP och Formel 1-stallet Ferrari som påstås bli ”titelpartner” till stallet. Ingen överraskning direkt att stora samarbeten fortsätter utvecklas mellan data-/IT-företag och racingsporten. Deras produkter har i många år varit avgörande för bilarnas (och förarnas) utveckling.
 Logistikföretag som DHL är en annan viktig partner till kringresande tävlingsstall. Just DHL har valt att även de slå an på hållbarhetssträngen och samarbetar sedan över ett decennium med e-racingserien ABB Formula E. Här sköter man transporter av samtliga bilar och teamens utrustning till ett 15-taldestinationer på tre kontinenter.
 Ett par andra exempel på företag som visar på hur deras kompetens/produkter verkligen gör nytta för fans och/eller utövare är svenska Essity som börjat arbeta med gratis mensskydd åt kvinnliga idrottare inom t ex Skidförbundet och U17-EM i fotboll för flickor.
Vidare tyska Deutsche Telekom som visar hur frånvaron av deras fiberteknik skulle göra sommarens Fotbolls-EM på hemmaplan i Tyskland så mycket tråkigare.
Inte bara idrotten kan dra nytta av sponsorernas kunskap. Det finns utmärkta möjligheter även inom andra områden att nyttja företagens kompetens och vilja att skapa historier runt detta. 
Ett lysande aktuellt exempel är samarbetet mellan Tekniska museet och Stora Enso. Tekniska stod, tillsammans med tre andra science centers runt om i landet, inför att skapa en ny byggnad för visualiseringsteknik.
Via bidrag från en extern stiftelse fanns en grundplåt till teknik och annat, men själva byggnaderna var alla tvungna att finansiera. Tekniska ville samtidigt lyfta sin hållbarhetsstrategi och önskade därför skapa en ny byggnad helt i trä. Här fanns en naturlig kompetens hos Stora Enso, vilka länge arbetat med det material och de tekniker som behövdes och man blev snabbt en partner till projektet. 

SOK och Uniqlos fann samarbete

Dock krävdes än mer avancerad kunskap för att göra verklighet av det vinnande arkitektförslaget, så kompetens från ett specialistföretag i Schweiz fick ansluta till projektgruppen. Byggnaden Wisdome Stockholm invigdes under 2023 och har redan vunnit det prestigefyllda Kasper Sahlin-priset inom arkitektur. Och häromdagen såg vi även SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) nyttja de nya eventytorna för att presentera sponsorns Uniqlos nya kollektion inför sommarens OS och Paralympics.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.