Då en förlust för hela hästnäringen
Hästsportens samhällsnytta – vi måste ta det igen...Politiker som får frågan varför de inte lyckats bättre i den senaste opinionsundersökningen svarar ofta att de inte lyckats nå ut med sitt budskap. ”Vi måste nog bli bättre på att berätta vad vi gör” säger den intervjuade ofta lite bekymrat.
Hästsportens samhällsnytta – vi tar det igen. Inte vet jag, men jag kom att tänka på sådana intervjuer när jag häromveckan lyssnade på SPER:s webbinarium om spelmarknadsutredningen. Återigen fick utredaren frågan om sin rekommendation kring hästnäringens framtida finansiering, och återigen pekade hon på sin slutsats; att den hitillsvarande modellen med finanisering från ATG:s överskott är en hållbar finansieringsmodell för trav- och galoppsporten och att det därför inte fanns skäl att göra annorlunda. Punkt.
Kanske har vi inte lyckats förklara varför trav- och galoppsporten är den enskilt viktigaste komponenten i en näring som omsätter drygt 30 miljarder per år (72 miljarder inklusive spridningseffekter) och bidrar till 38 000 helårssysselsättningar. Kanske har det inte varit tydligt varför det borde vara självklart att alla som erbjuder spel på svenska hästar är med och bidrar. Jag ser nämligen ingen annan förklaring än okunskap till att frågan hanterats så styvmoderligt som nu är fallet.
Skillnad mot annan sport
Med risk för att vi upprepar oss; hästsporten är, till skillnad från all annan sport, självfinansierad. Prispengar, travbanor, uppfödarpremier, forskning och utbildning. Trav- och galoppsporten är ett litet ekosystem i ett större ekosystem, hästnäringen. I snart 50 år har överskott från ATG kommit travet och galoppen till del med mellan 1 500 000 000 och lite drygt 2 000 000 000 kronor årligen. Cirka hälften av pengarna blir prispengar till hästägare och övriga aktiva och omkring en tredjedel går till banorna för täckande av tävlingskostnader och underhåll. Resterande medel finansierar central verksamhet och sportens kostnader för ljud- och bildproduktion av sina tävlingar.
Det har varit ett rimligt åtagande för ett bolag som omsatt 4-5 miljarder netto varje år och haft ensamrätt på hästvadhållning.
Så kom omregleringen som innebar att ATG inte längre har ensamrätt på hästspel. Helt i sin ordning även det, vi gick till och med i bräschen för omregleringen. Det kändes ganska självklart att en ändring i ena ledet av ekvationen (inte längre ensamrätt) skulle resultera i en ändring även i det andra ledet (alla som erbjuder spel på häst skulle bidra). Så såg i alla fall ekvationer ut när jag gick i skolan.
Döm därför om min och mina kollegors förvåning när utredaren kommer fram till att en så kallad marknadsavgift, det vill säga att den som erbjuder spel på häst är med och bidrar till sporten, skulle ”kosta mer än det smakar”.
Kollegor i branschen applåderar utredarens rekommendation med kommentaren att det ”inte finns någon anledning att förändra en väl fungerande struktur”.
Faktum är att det finns en väldigt bra anledning att förändra strukturen. Det är nämligen så att för varje marknadsandel som ATG kan komma att förlora till konkurrenter, förlorar hästsporten i finansiering. Och därmed även hästnäringen.
38 000 beroende av hästen
Det är smickrande att utredaren har sådan tilltro till ATG:s fortsatt starka finansiella ställning, och vi hoppas naturligtvis att hon har rätt i sin prognos. Problemet är att det är alldeles för stora värden som står på spel för att man ska kunna förlita sig på en förhoppning. Sveriges hästföretagare har faktiskt rätt till en mer långsiktigt hållbar modell än så.
Vad 38 000 personer som har sin utkomst från hästnäringen tänker när de läser utredarens slutsats törs jag inte tänka på. Men jag utgår ifrån att beställaren av utredningen, civilminster Ardalan Shekarabi, tänker på dem i desto större utsträckning.
Ps:
***
Med hästnäring avses alla aktiviteter som baseras på användning och innehav av hästar omfattande såväl hobby som professionella verksamheter samt omsättningen av hästrelaterade varor och tjänster.
***
Och så har vi det här med Hästnäringens Nationella Stiftelse vars framtid fortfarande hänger i luften.
***
Delbetänkandet är nu ute på remiss
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.
Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar