Särskild måttfullhet ger omåttliga konsekvenser

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Lagstiftarna vill på alla sätt skydda spelbolagens kunder från ett tvångsmässigt eller överdrivet spelande. Och hur lätt det än är att raljera över, eller misstro, spelbolagen i samma ambition så finns det faktiskt inget motsatsförhållande mellan lagstiftarna och oss spelbolag. Vi tycker att konsumentskyddet är starkt i den befintliga lagen och att det är som det ska.

Uppskattningsvi sponsar spelbolag idrotten med uppemot 700miljoner varje år

För drygt ett år sedan prövades frågan om marknadsföringen av spel ändå borde begränsas ytterligare. Men Spelmarknadsutredningen, som fått uppdraget, tyckte sig inte se några skäl till det.

Det var därför med viss förvåning vi mottog regeringens förslag om att ändra ”måttfull” marknadsföring till ”särskilt måttfull” dito. Remisstiden gick ut den 14 oktober, men för oss har arbetet bara börjat: förslaget riskerar nämligen att få förödande konsekvenser.

Drastiska konsekvenser

Någon som delar ATG:s oro för framtiden, om förslaget röstas igenom, är ledamoten i Svensk Travsports styrelse, tillika riksdagsledamoten Saila Quicklund (M). Jag ringde upp henne för att diskutera förslaget.

Varför tror du att regeringen ser behov av att skärpa reglerna trots att Spelmarknadsutredningen relativt nyligen gjorde en helt annan bedömning?

- Ja, här kan jag bara spekulera, men med mindre än ett år kvar till val finns det ett starkt tryck på leverans hos sittande regering. Att i det sammanhanget tänka i termer av att det kan relateras till utspelspopulism diskuteras flitigt i riksdagen. Spelmissbruksaspekten kan också vägas in i sammanhanget.

Många har vittnat om vilka drastiska konsekvenser som en eventuell skärpning skulle kunna få för idrottsrörelsen, utifrån din roll, vad ser du som det största hotet om förslaget blir verklighet?

Faktum är att de negativa konsekvenserna, om förslaget går igenom, är enorma. Låt oss börja med hästspelet. Spel måste marknadsföras för att nå spelare, ett spelbolag som inte får marknadsföra sig tappar kunder. Minskat spelande hos ett bolag som ATG innebär minskade intäkter för travsporten. Travsporten är en del av den svenska hästnäringen som i sin tur är att likna vid en folkrörelse, vi har 350 000 hästar och 175 000 travhästar i Sverige.

Jag tror inte att alla vet hur viktig hästnäringen är för Sverige och att den skapar runt 30 000 arbetstillfällen.

Sponsar med 700 miljoner varje år

Sedan har vi det svenska föreningslivet och idrottsrörelsen, som bärs av ideella ledares frivilliga och oavlönade engagemang, lotteriförsäljning och sponsring från bland annat spelbolagen. Lotteriförsäljning bygger på uppsökande verksamhet, att ringa på dörrar och stå utanför affärer. Det kommer inte att tillåtas vid särskild måttfullhet. Spelbolagen sponsrar idrottsrörelsen med mellan 500 och 700 miljoner kr varje år, minskar spelbolagens överskott minskar deras möjligheter till bidrag. Det är enkel matematik.

Jag är oerhört kritisk till att man inte tar hänsyn till det svenska föreningslivet, eller hur mycket idrottsrörelsen betyder för folkhälsan. Barn behöver röra på sig mer, inte mindre. Dessutom är idrott en ovärderlig integrationsmotor.

Det finns faktiskt ingen bortre gräns för vilka negativa konsekvenser jag ser om spelbolag inte får marknadsföra sig.

Jag kan bara instämma i det du säger. Och samtidigt tror jag att de som ställer sig bakom förslaget inte delar bilden av att ordet ”särskild” skulle kunna ställa till så mycket skada. Finns det en risk i att man överdriver betydelsen av ordet och dess konsekvenser?

Den som säger så har inte förstått marknadsföringens lagar. Det ligger i marknadsföringens natur att vara lockande, vad är den annars? Ett företag har en produkt som det vill torgföra, och det måste man ha rätt att göra, med måttfullhet.

Man menar att man behöver värna de som har eller riskerar spelproblem, men i samma stund som legala spelaktörers möjlighet att marknadsföra sig stryps, lämnas fältet fritt för de spelbolag som inte har licens i Sverige. En stor anledning till omregleringen av den svenska spelmarknaden var att värna konsumentskyddet, och förhindra olicensierade aktörer med obefintligt spelarskydd att agera här. Nu riskerar man snarare att spela dem i händerna.

Det är onekligen en dyster bild som målas upp. Vad tror du kommer att hända nu?

Inte färdiganalyserat

Nu gäller det att skapa opinion. Att tydliggöra konsekvenserna av förslaget och att hitta en majoritet som stoppar det.

Jag avslutar genom att tacka Saila Quicklund för hennes kraftfulla engagemang och lägger på. Jag känner mig förbryllad. Med tanke på de samhällsutmaningar vi står inför är det häpnadsväckande att man överväger att dra undan mattan för så mycket som är viktigt: som hästnäringen och folkhälsan.

Kanske har ansvarig minister inte fullt ut analyserat konsekvenserna av sitt förslag? Jag väljer att tro det och samtidigt mobilisera för ett motstånd. För hästnäringens, föreningslivet och idrottsrörelsens skull.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Tävlingskalendern för STCC nästa säsong växer när banracing i Sverige tar största steget framåt, alternativt gasar mer än någon gång sedan starten 1996 och blir först i världen som elektrifierat nationellt mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.