Särskild måttfullhet ger omåttliga konsekvenser

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Lagstiftarna vill på alla sätt skydda spelbolagens kunder från ett tvångsmässigt eller överdrivet spelande. Och hur lätt det än är att raljera över, eller misstro, spelbolagen i samma ambition så finns det faktiskt inget motsatsförhållande mellan lagstiftarna och oss spelbolag. Vi tycker att konsumentskyddet är starkt i den befintliga lagen och att det är som det ska.

Uppskattningsvi sponsar spelbolag idrotten med uppemot 700miljoner varje år

För drygt ett år sedan prövades frågan om marknadsföringen av spel ändå borde begränsas ytterligare. Men Spelmarknadsutredningen, som fått uppdraget, tyckte sig inte se några skäl till det.

Det var därför med viss förvåning vi mottog regeringens förslag om att ändra ”måttfull” marknadsföring till ”särskilt måttfull” dito. Remisstiden gick ut den 14 oktober, men för oss har arbetet bara börjat: förslaget riskerar nämligen att få förödande konsekvenser.

Drastiska konsekvenser

Någon som delar ATG:s oro för framtiden, om förslaget röstas igenom, är ledamoten i Svensk Travsports styrelse, tillika riksdagsledamoten Saila Quicklund (M). Jag ringde upp henne för att diskutera förslaget.

Varför tror du att regeringen ser behov av att skärpa reglerna trots att Spelmarknadsutredningen relativt nyligen gjorde en helt annan bedömning?

- Ja, här kan jag bara spekulera, men med mindre än ett år kvar till val finns det ett starkt tryck på leverans hos sittande regering. Att i det sammanhanget tänka i termer av att det kan relateras till utspelspopulism diskuteras flitigt i riksdagen. Spelmissbruksaspekten kan också vägas in i sammanhanget.

Många har vittnat om vilka drastiska konsekvenser som en eventuell skärpning skulle kunna få för idrottsrörelsen, utifrån din roll, vad ser du som det största hotet om förslaget blir verklighet?

Faktum är att de negativa konsekvenserna, om förslaget går igenom, är enorma. Låt oss börja med hästspelet. Spel måste marknadsföras för att nå spelare, ett spelbolag som inte får marknadsföra sig tappar kunder. Minskat spelande hos ett bolag som ATG innebär minskade intäkter för travsporten. Travsporten är en del av den svenska hästnäringen som i sin tur är att likna vid en folkrörelse, vi har 350 000 hästar och 175 000 travhästar i Sverige.

Jag tror inte att alla vet hur viktig hästnäringen är för Sverige och att den skapar runt 30 000 arbetstillfällen.

Sponsar med 700 miljoner varje år

Sedan har vi det svenska föreningslivet och idrottsrörelsen, som bärs av ideella ledares frivilliga och oavlönade engagemang, lotteriförsäljning och sponsring från bland annat spelbolagen. Lotteriförsäljning bygger på uppsökande verksamhet, att ringa på dörrar och stå utanför affärer. Det kommer inte att tillåtas vid särskild måttfullhet. Spelbolagen sponsrar idrottsrörelsen med mellan 500 och 700 miljoner kr varje år, minskar spelbolagens överskott minskar deras möjligheter till bidrag. Det är enkel matematik.

Jag är oerhört kritisk till att man inte tar hänsyn till det svenska föreningslivet, eller hur mycket idrottsrörelsen betyder för folkhälsan. Barn behöver röra på sig mer, inte mindre. Dessutom är idrott en ovärderlig integrationsmotor.

Det finns faktiskt ingen bortre gräns för vilka negativa konsekvenser jag ser om spelbolag inte får marknadsföra sig.

Jag kan bara instämma i det du säger. Och samtidigt tror jag att de som ställer sig bakom förslaget inte delar bilden av att ordet ”särskild” skulle kunna ställa till så mycket skada. Finns det en risk i att man överdriver betydelsen av ordet och dess konsekvenser?

Den som säger så har inte förstått marknadsföringens lagar. Det ligger i marknadsföringens natur att vara lockande, vad är den annars? Ett företag har en produkt som det vill torgföra, och det måste man ha rätt att göra, med måttfullhet.

Man menar att man behöver värna de som har eller riskerar spelproblem, men i samma stund som legala spelaktörers möjlighet att marknadsföra sig stryps, lämnas fältet fritt för de spelbolag som inte har licens i Sverige. En stor anledning till omregleringen av den svenska spelmarknaden var att värna konsumentskyddet, och förhindra olicensierade aktörer med obefintligt spelarskydd att agera här. Nu riskerar man snarare att spela dem i händerna.

Det är onekligen en dyster bild som målas upp. Vad tror du kommer att hända nu?

Inte färdiganalyserat

Nu gäller det att skapa opinion. Att tydliggöra konsekvenserna av förslaget och att hitta en majoritet som stoppar det.

Jag avslutar genom att tacka Saila Quicklund för hennes kraftfulla engagemang och lägger på. Jag känner mig förbryllad. Med tanke på de samhällsutmaningar vi står inför är det häpnadsväckande att man överväger att dra undan mattan för så mycket som är viktigt: som hästnäringen och folkhälsan.

Kanske har ansvarig minister inte fullt ut analyserat konsekvenserna av sitt förslag? Jag väljer att tro det och samtidigt mobilisera för ett motstånd. För hästnäringens, föreningslivet och idrottsrörelsens skull.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.