Särskild måttfullhet ger omåttliga konsekvenser

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Lagstiftarna vill på alla sätt skydda spelbolagens kunder från ett tvångsmässigt eller överdrivet spelande. Och hur lätt det än är att raljera över, eller misstro, spelbolagen i samma ambition så finns det faktiskt inget motsatsförhållande mellan lagstiftarna och oss spelbolag. Vi tycker att konsumentskyddet är starkt i den befintliga lagen och att det är som det ska.

Uppskattningsvi sponsar spelbolag idrotten med uppemot 700miljoner varje år

För drygt ett år sedan prövades frågan om marknadsföringen av spel ändå borde begränsas ytterligare. Men Spelmarknadsutredningen, som fått uppdraget, tyckte sig inte se några skäl till det.

Det var därför med viss förvåning vi mottog regeringens förslag om att ändra ”måttfull” marknadsföring till ”särskilt måttfull” dito. Remisstiden gick ut den 14 oktober, men för oss har arbetet bara börjat: förslaget riskerar nämligen att få förödande konsekvenser.

Drastiska konsekvenser

Någon som delar ATG:s oro för framtiden, om förslaget röstas igenom, är ledamoten i Svensk Travsports styrelse, tillika riksdagsledamoten Saila Quicklund (M). Jag ringde upp henne för att diskutera förslaget.

Varför tror du att regeringen ser behov av att skärpa reglerna trots att Spelmarknadsutredningen relativt nyligen gjorde en helt annan bedömning?

- Ja, här kan jag bara spekulera, men med mindre än ett år kvar till val finns det ett starkt tryck på leverans hos sittande regering. Att i det sammanhanget tänka i termer av att det kan relateras till utspelspopulism diskuteras flitigt i riksdagen. Spelmissbruksaspekten kan också vägas in i sammanhanget.

Många har vittnat om vilka drastiska konsekvenser som en eventuell skärpning skulle kunna få för idrottsrörelsen, utifrån din roll, vad ser du som det största hotet om förslaget blir verklighet?

Faktum är att de negativa konsekvenserna, om förslaget går igenom, är enorma. Låt oss börja med hästspelet. Spel måste marknadsföras för att nå spelare, ett spelbolag som inte får marknadsföra sig tappar kunder. Minskat spelande hos ett bolag som ATG innebär minskade intäkter för travsporten. Travsporten är en del av den svenska hästnäringen som i sin tur är att likna vid en folkrörelse, vi har 350 000 hästar och 175 000 travhästar i Sverige.

Jag tror inte att alla vet hur viktig hästnäringen är för Sverige och att den skapar runt 30 000 arbetstillfällen.

Sponsar med 700 miljoner varje år

Sedan har vi det svenska föreningslivet och idrottsrörelsen, som bärs av ideella ledares frivilliga och oavlönade engagemang, lotteriförsäljning och sponsring från bland annat spelbolagen. Lotteriförsäljning bygger på uppsökande verksamhet, att ringa på dörrar och stå utanför affärer. Det kommer inte att tillåtas vid särskild måttfullhet. Spelbolagen sponsrar idrottsrörelsen med mellan 500 och 700 miljoner kr varje år, minskar spelbolagens överskott minskar deras möjligheter till bidrag. Det är enkel matematik.

Jag är oerhört kritisk till att man inte tar hänsyn till det svenska föreningslivet, eller hur mycket idrottsrörelsen betyder för folkhälsan. Barn behöver röra på sig mer, inte mindre. Dessutom är idrott en ovärderlig integrationsmotor.

Det finns faktiskt ingen bortre gräns för vilka negativa konsekvenser jag ser om spelbolag inte får marknadsföra sig.

Jag kan bara instämma i det du säger. Och samtidigt tror jag att de som ställer sig bakom förslaget inte delar bilden av att ordet ”särskild” skulle kunna ställa till så mycket skada. Finns det en risk i att man överdriver betydelsen av ordet och dess konsekvenser?

Den som säger så har inte förstått marknadsföringens lagar. Det ligger i marknadsföringens natur att vara lockande, vad är den annars? Ett företag har en produkt som det vill torgföra, och det måste man ha rätt att göra, med måttfullhet.

Man menar att man behöver värna de som har eller riskerar spelproblem, men i samma stund som legala spelaktörers möjlighet att marknadsföra sig stryps, lämnas fältet fritt för de spelbolag som inte har licens i Sverige. En stor anledning till omregleringen av den svenska spelmarknaden var att värna konsumentskyddet, och förhindra olicensierade aktörer med obefintligt spelarskydd att agera här. Nu riskerar man snarare att spela dem i händerna.

Det är onekligen en dyster bild som målas upp. Vad tror du kommer att hända nu?

Inte färdiganalyserat

Nu gäller det att skapa opinion. Att tydliggöra konsekvenserna av förslaget och att hitta en majoritet som stoppar det.

Jag avslutar genom att tacka Saila Quicklund för hennes kraftfulla engagemang och lägger på. Jag känner mig förbryllad. Med tanke på de samhällsutmaningar vi står inför är det häpnadsväckande att man överväger att dra undan mattan för så mycket som är viktigt: som hästnäringen och folkhälsan.

Kanske har ansvarig minister inte fullt ut analyserat konsekvenserna av sitt förslag? Jag väljer att tro det och samtidigt mobilisera för ett motstånd. För hästnäringens, föreningslivet och idrottsrörelsens skull.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.