Riskerna för alla spelbolag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den svenska lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (penningtvättslagen) från 2009 grundar sig på EU:s tredje penningtvättsdirektiv från 2005. Direktivet innebär att företag inom EU är skyldiga att vidta åtgärder för att förhindra att den egna verksamheten utnyttjas för penningtvätt. Spelbolagen lyder under lagen sedan 2017.

Företag med kunder som tvättar pengar gör sig inte bara skyldiga till brott mot lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism, och riskerar att få höga böter. Att bli utsatt för penningtvätt skadar också företagets varumärke och hotar därmed affärsverksamheten. Som spelbolag har vi många anledningar att engagera oss i kampen mot organiserad brottslighet och penningtvätt.

Förödande för bolag

I sin renaste form är det ganska enkelt, ett företag erbjuder produkter och tjänster som människor vill ha och köper. Men så händer det ibland att personer använder företag enkom för sina egna, ljusskygga, intressen. Som att tvätta pengar. Penningtvätt är inte bara en brottslig handling av dem som ägnar sig åt den, det kan vara direkt förödande för det bolag som utnyttjats. 

Det drabbade bolaget riskerar höga böter och indragen licens, finansiärer som vänder dem ryggen och medarbetare som får utstå frågor från vänner och bekanta om hur det egentligen står till med arbetsgivarens koll på verksamheten. De senaste åren har penningtvättshärvor uppdagats i några av våra största banker och domen är hård, inte minst i media. Det är förståeligt, att ett företag man litar på indirekt har bidragit till finansiering av grov brottslighet inger en känsla av olust.

Som spelbolag har vi en utsatt position, vi vet att vi kan utnyttjas för penningtvätt och vi arbetar hårt för att förhindra att, och upptäcka om, det händer.

Vi följer bland annat kontinuerligt våra kunders spelande och har därmed också möjlighet att agera om vi uppmärksammar något som avviker. Det finns ett antal indikatorer som erfarenheten säger pekar på någon typ av risk, som större insättningar på ett spelkonto. Vi kontaktar då spelaren för att kunna förstå transaktionerna bättre och säkerställa varifrån pengarna kommer. 

Får vi otillfredsställande svar, eller inget svar alls, eskaleras ärendet. Vi inhämtar ibland offentliga ekonomiska uppgifter om en person för att se om omfattningen av personens spelande är rimlig i förhållande till dennes ekonomiska situation och vi har alltid möjlighet att stänga av ett spelkonto.

Nära kopplat

Som sagt, vi är väl medvetna om att risken för penningtvätt är nära kopplat till spelbolagens anseende. Och det är ett faktum att vi från tid till annan hittar misstänkta transaktioner i våra system som vi rapporterar vidare till Finanspolisen. Det är hårda tag för den verksamhet som inte har koll, och det tycker vi är bra.

Den 31 maj presenterar en av regeringen utsedd utredare förslag på hur åtgärderna kan stärkas för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism. Vi emotser vad man kommer fram till och hoppas att samverkan står i fokus. Fortsätt att ställa krav på oss spelbolag, och bjud samtidigt in oss i diskussionen om hur penningtvätt kan stävjas ytterligare. Helst förhindras helt. Brottslighet och spel ska inte ha med varandra att göra.

Maria Guggenberger

Fakta

Den svenska lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (penningtvättslagen) från 2009 grundar sig på EU:s tredje penningtvättsdirektiv från 2005. Direktivet innebär att företag inom EU är skyldiga att vidta åtgärder för att förhindra att den egna verksamheten utnyttjas för penningtvätt. Spelbolagen lyder under lagen sedan 2017.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.