En levande landsbygd, tack vare hästen
För 200 år sedan bodde 90 procent av Sveriges befolkning på landet. Idag gäller det omvända, majoriteten av oss bor i tätorter, och Statistiska centralbyråns prognoser visar att befolkningen i glesbygdskommuner sakta men säkert kommer att fortsätta minska. Det är något som vår nya civilminister, Lena Micko, har ögonen på. Hon vill nämligen att ”hela Sverige ska leva” och har rykte om sig att vara en varm anhängare av lokalpolitik.
På ATG kan vi inte annat än glädjas åt en sådan supporter. För oss som älskar hästar är en levande landsbygd en förutsättning för att hästar ska kunna avlas, födas, äta och leva.
350 000 hästar i Sverige
Den svenska hästnäringen omsätter drygt 30 miljarder per år. Det motsvarar 0,5 procent av Sveriges BNP, värdet på SCA:s skogsinnehav, eller HM:s e-handel 2018 för att sätta siffran i ett perspektiv.
Man räknar med att det finns drygt 350 000 hästar i Sverige. Flest hästar finns det i Skåne, tätt följt av Västra Götaland.
Men hästar är så mycket mer än pengar och antal. Hästar är betesdjur och symbolen för vårt öppna landskap. Hästar engagerar, erbjuder rekreation och en meningsfull fritid för barn och vuxna. För att inte tala om spänning för den som spelar på hästar. Hästar och människor mår helt enkelt bra tillsammans.
Och näringen ger ringar på vattnet, statistik från 2018 ger vid handen att 38 000 helårssysselsättningar skapas inom hästnäringen.
Sverige åtnjuter också respekt runt om i världen för vår förmåga att få fram fina tävlingsindivider, att vi leder i världsranking i hästsportgrenar och att vi är kända för att hålla hästsporten ren från doping. Vi har mycket att vara stolta över.
Delar ut 2 miljarder
På ATG är vi stolta över att vara en stor sponsor till ridsporten och att kunna dela ut upp till 2 miljarder till våra ägare, Svensk Travsport och Svensk Galopp, varje år. Det gör oss till en viktig motor för hästnäringen. I runda tal är nämligen var fjärde svensk häst en trav- eller galopphäst och spel på hästar står för nästan en femtedel av den svenska spelmarknaden. (Nettoomsättningen på drygt 4 miljarder kronor är inkluderade i hästnäringens omsättning ovan). Medan ridsporten får statliga bidrag är trav- och galoppsporten självfinansierad via ATG:s överskott. Av pengarna går en del till utbildning och forskning och kommer därför alla hästar i Sverige till del.
Vi har många skäl att sälla oss till civilministern och hennes paroll för en levande landsbygd. Hästarna är ett skäl, våra kunder ett annat. Jag är beredd att gå så långt som att säga att utan hästen stannar Sverige.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.
Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar