En levande landsbygd, tack vare hästen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

För 200 år sedan bodde 90 procent av Sveriges befolkning på landet. Idag gäller det omvända, majoriteten av oss bor i tätorter, och Statistiska centralbyråns prognoser visar att befolkningen i glesbygdskommuner sakta men säkert kommer att fortsätta minska. Det är något som vår nya civilminister, Lena Micko, har ögonen på. Hon vill nämligen att ”hela Sverige ska leva” och har rykte om sig att vara en varm anhängare av lokalpolitik.

På ATG kan vi inte annat än glädjas åt en sådan supporter. För oss som älskar hästar är en levande landsbygd en förutsättning för att hästar ska kunna avlas, födas, äta och leva.

350 000 hästar i Sverige

Den svenska hästnäringen omsätter drygt 30 miljarder per år. Det motsvarar 0,5 procent av Sveriges BNP, värdet på SCA:s skogsinnehav, eller HM:s e-handel 2018 för att sätta siffran i ett perspektiv.

Man räknar med att det finns drygt 350 000 hästar i Sverige. Flest hästar finns det i Skåne, tätt följt av Västra Götaland.

Men hästar är så mycket mer än pengar och antal. Hästar är betesdjur och symbolen för vårt öppna landskap. Hästar engagerar, erbjuder rekreation och en meningsfull fritid för barn och vuxna. För att inte tala om spänning för den som spelar på hästar. Hästar och människor mår helt enkelt bra tillsammans.

Och näringen ger ringar på vattnet, statistik från 2018 ger vid handen att 38 000 helårssysselsättningar skapas inom hästnäringen.

Sverige åtnjuter också respekt runt om i världen för vår förmåga att få fram fina tävlingsindivider, att vi leder i världsranking i hästsportgrenar och att vi är kända för att hålla hästsporten ren från doping. Vi har mycket att vara stolta över.

Delar ut 2 miljarder

På ATG är vi stolta över att vara en stor sponsor till ridsporten och att kunna dela ut upp till 2 miljarder till våra ägare, Svensk Travsport och Svensk Galopp, varje år. Det gör oss till en viktig motor för hästnäringen. I runda tal är nämligen var fjärde svensk häst en trav- eller galopphäst och spel på hästar står för nästan en femtedel av den svenska spelmarknaden. (Nettoomsättningen på drygt 4 miljarder kronor är inkluderade i hästnäringens omsättning ovan). Medan ridsporten får statliga bidrag är trav- och galoppsporten självfinansierad via ATG:s överskott. Av pengarna går en del till utbildning och forskning och kommer därför alla hästar i Sverige till del.

Vi har många skäl att sälla oss till civilministern och hennes paroll för en levande landsbygd. Hästarna är ett skäl, våra kunder ett annat. Jag är beredd att gå så långt som att säga att utan hästen stannar Sverige.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.

Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg. 

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.