Därför får hästsporten större resurser
Medan några drömmer om att vinna Jackpot på hästar drömmer andra om att vinna OS i fälttävlan. Och ingen dröm är som bekant för stor.
Det är mycket att tänka på för den som vill ta sig till toppen och vi på ATG såg möjligheten att, med hästen i centrum, kompetensutveckla talanger och pararyttare inom ridsporten med mästerskap i sikte. Därför startade vi 2014 intiativet ”ATG Hopp & Talang” tillsammans med Svenska Ridsportförbundet.

I programmet, som löper under ett år, får sex lovande hopp-, dressyr, och fälttävlansryttare hjälp med allt som en framtida mästare kan tänkas behöva veta och behärska; framför allt träning (både sin egen och hästens) och kosthållning. Men även kunskap om hur man bygger ett team, idrottspsykologi, mediaträning, hur man driver ett hästföretag och tänker kring en långsiktig sponsorstrategi.
Delar med sig av sin erfarenhet
Kända ryttarprofiler agerar mentorer till deltagarna som därmed får möjlighet att ställa alla tänkbara frågor till någon som vet vad det handlar om. Satsningen på pararyttarna sker på landslagstruppsnivå, med individanpassade program utifrån ryttarens egna förutsättningar.
Sverige har några riktiga stjärnor på området. Vem minns inte Sara Algotsson Ostholt i London 2012 (silver i fälttävlan) eller Peder Fredricson i Rio 2016 (silver i banhoppning) för att nämna några. I Paralympics tävlas inom paradressyr där Louise Etzner-Jakobsson tog brons i Rio 2016 är vår, just nu, mest framgångsrika ryttare.
Redan 1894 lades ett önskemål att ridsport skulle finnas med på det olympiska programmet, men det skulle dröja till 1924 innan ridsporten ingick i kategorin obligatoriska OS-idrotter och inte förrän 1951 tilläts kvinnor att delta. Vad som räknas som OS-grenar inom ridsporten har varierat, men idag ingår dressyr, fälttävlan och banhoppning, individuellt och i lag,.
Spel på ridsport
Under 2018 kunde ATG för första gången erbjuda spel på ridsport med Vinnarspel under Gothenburg Horse Show – och våren 2019 hade ATG Riders League premiär, en hoppserie med hinderhöjder på över 1.35m. ATG erbjuder spel i samband med serien som också den är ett samarbete med Svenska Ridsportförbundet. Serien är öppen för ryttare över 18 år med svensk licens.
ATG kommer alltid vara ”dom med hästarna”, och ära dom som äras bör. Hela vårt överskott går tillbaka till våra fyrfota vänner. Bidraget till ridsporten är blygsamt i jämförelse, men vi är ändå stolta över att kunna ge Sveriges ridsporttalanger lite extra draghjälp.
Alla talanger kommer inte till OS, men att nära en dröm är en viktig sporre för alla människor. För oss på ATG är det en fröjd att få följa våra talanger och deras förhoppningar om en plats på prispallen, oavsett om det blir på hemmaplan eller ute i världen.
Mest lästa just nu
Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Tennisstjärnornas styrkekamp i Kungliga tennishallen som har varit årligen återkommande sedan 1969 och lockat ett antal världsstjärnor byter nu organisation.
Det arrangemang som svenskarna känner som Stockholm Open är nu BNP Paribas Nordic Open och faktum är att turneringen är världens äldsta inomhusturnering på ATP-touren.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
I en intensiv nyhetsflora försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar