Valberedningen borde värderas högre

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den allmänna bilden är tydlig: makten över idrottens olika beslutande organ återfinns i styrelserummen. Men strålkastarljuset riktas sällan – för att inte säga aldrig – mot de som väljer de valda. Valberedningarna är en dold maktfaktor som granskats i ett stort forskningsprojekt vid Umeå universitet.


Vilka bestämmer egentligen över vilka som ska få bestämma? En klurig fråga som borde vara av högsta relevans i politiken, näringslivet och, så klart, även i vår största folkrörelse – idrotten. Men när forskarna Cecilia Stening, Josef Fahlén, Anna-Maria Strittmatter och Eivind Skille undersökte saken så blev det tydligt att så inte är fallet. Totalt har representanter för 64 av 71 specialidrottsförbund (SF) ingått i studien som nyligen publicerades i tidskriften European Sport Managment Quarterly.

Valberedningen har stor makt

– I ett antal av de intervjuer forskarna har genomfört med förbundens valberedningar har det ungefär låtit så här: det är konstigt att inga är intresserade av oss och det vi gör – med tanke på hur mycket makt vi har, berättar Josef Fahlén som är professor i idrottspedagogik vid Umeå universitet. Han förklarar att tanken med den svenska titeln ”Maktens grindvakter” är att öka medvetenheten om att det finns en funktion – valberedningarna som faktiskt har makt att stänga grinden till den formella makten.  

Cecilia Stening förklarar: – Ja, många känner en viss oro över det. Att folk inte riktigt förstår hur det fungerar. Många tycker att det säger något om kvaliteten på demokratin. Och faktum är att ointresset faktiskt lämnar ett stort utrymme för valberedningarna. De kan ju då agera lite hur de vill, vilket kan bli ett problem om de inte agerar klokt och i medlemmarnas intresse.

En styrelse består normalt av 10-15 personer. En grupp som förväntas representera sina medlemmar och även besitta ett antal kompetenser och egenskaper. Dess sammansättning är viktig och inte sällan föremål för debatt. Det som med en forskningsterm kallas ”representationskriterier” – kön, ålder, geografisk hemvist, etnicitet – ska kombineras med ”effektivitetskriterier”.

En rad överväganden

Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Ridsportförbundet, Riksidrottsförbundet, AIK Fotboll – alla har de styrelser som med stor möda pusslats ihop av respektive valberedningar. Men varför valdes just de individer som på hemsidorna framträder på gruppbilder? Ett resultat från studien är att valet ofta föregåtts av en rad överväganden som kön, ålder, etnicitet och geografisk hemvist utgör ofta en stor utmaning.

– Vi har bett våra informanter att prioritera bland de kriterier man anser vara relevanta. Framför allt kön är något man är noga med att framhålla som viktigt. Men vi ser samtidigt att då man tvingas till prioriteringar så faller ofta representationskriterierna allt längre ned och blir utträngda av effektivitetrskriterier.

. Spontant tänker många kanske på ”hårda aspekter” från företagsvärlden som till exempel att kunna läsa resultaträkningar eller att lägga upp långsiktiga strategier. Men, menar han, ett effektivitetskriterium kan lika gärna handla om att ha en ordförande som klarar av att uttrycka sig i mediala sammanhang.

Ett kriterium är sedan  den 1 juli dock inte längre förhandlingsbart. Enligt ett beslut från ett tidigare Riksidrottsmöte (RIM) är det numera ett krav att varje RF-anslutet förbundsstyrelse ska bestå av minst 40 procent av endera könet. Vilken inställning har då de intervjuade till den införda könskvoteringen? –Många förklarade då att man inte var så förtjusta över att RF ska bestämma vilka stadgar man ska ha i förbundet. Några såg också införandet av könskvotering som odemokratiskt eftersom det inte speglar medlemsmassan  

Norsk idrott har tagit samma beslut och har därutöver även infört ålderskvotering för att få in fler unga i styrelserna.

I flergrensförbund, som exempelvis Skid-och Friidrottsförbundet, tycker man att det är viktigt med en balans i representationen mellan de olika grenarna. Om man leker med tanken att medlemmarna i svenska idrottsföreningar fick skriva en tentamen om valberedningarnas roll och funktioner – hur många skulle då passera ett sådant prov med godkänt betyg? Sannolikt väldigt få. Och det är också den bild som tecknas i den aktuella studien.

Då gäspar alla

Att medlemmarna inte förstår hur central valberedningen är för föreningsdemokratin. Vilket inflytande den har. – I vårt material ser vi många uttalanden i stil med: ”Det är vi som bestämmer hur styrelsen ser ut.”

- Man kan delvis se de som ett uttryck för hur få förslag på kandidater som de faktiskt får in, påpekar Cecilia Stening iforskargruppen..

Alla som i någon funktion verkat inom föreningslivet vet hur det kan gå till på ett årsmöte. Frågan om en ny valberedning läggs inte sällan sist på mötesagendan då det brukar slängas blickar på klockan och de inblandade vill komma hem. Till slut förbarmar sig ett par ledamöter och tackar ja till att ingå i valberedningen. Några önskelistor från föreningens eller förbundets medlemmar kan man med all säkerhet glömma.

Det finns med andra ord anledning att fundera över föreningsdemokratin. Är det egentligen mest en formell pappersprodukt? Frågan kan förstås diskuteras men, visar resultat från studien, valberedningarna själva anser sig i alla fall spela en viktig roll i sammanhanget. – Ja, man ser sig som något man skulle kunna kalla ”demokratins grindvakter”.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.