Han skapade idrottens eget lotteri
Lotteriets namn är Klubblo. Det har mognat fram likt ett årgångsvin. 17 år har det nämligen tagit för idén att bli verklighet.
Folkrörelselotterierna förebilden
Idén att skapa ett lotteri där 100 procent av överskottet går direkt tillbaka till idrotten, och där spelet drivs av att spelarna i form av medlemmar och supportrar styr vinsten till favoritklubben, fick Ingemar Nilsson i slutet av 90-talet.
Då hade han ett uppdrag för Folkspels utvecklingsbolag FINAB och Miljonlotteriet. Han var med och skapade laguppställningen för folkrörelselotterierna A-lotteriet och Miljonlotteriet i samarbete med Aftonbladet och Ålands Penningautomatförening, Paf, som senare blev Spero-online – det första folkrörelselotteriet på nätet.
1997 fyllde Hammarby, laget i Ingemar Nilssons hjärta, 100 år. Nilsson kom i kontakt med Hammarbys kassör Henrik Östling och presenterade idén om ett spel som skulle kunna bli Bajens egen kassako. Östling tände på alla cylindrar, men hänvisade till den nyvalde kassören Henrik Appelqvist som senare blev vd i Hammarby Fotboll.
Insåg potentialen
Appelqvist tände också på idén, men insåg även dess stora potential och skickade därför Nilsson till Svenska Fotbollförbundet. Där mötte dåvarande marknadschefen Mikael Salzer med öppna armar och orden. ”Precis vad vi har sökt efter! Den här idén skulle passa perfekt hos Svenska Spel!”.
På Svenska Spel sken medarbetarna Ove Kindvall och Pelle Kotschack upp, men ledningsgruppen gjorde tummen ned.
Nu är vi framme vid 2006. Ingemar Nilsson var på väg att ge upp. Då fick han kontakt med Bonnier vars bolag Bonnier Gaming visade intresse. Ledningen där ville dock ha en spelaktör med och föreslog Folkspel, som så småningom valde att tacka ”Nej”… Ingemar Nilsson insåg att han hamnat i en återvändsgränd och tog beslutet att utveckla idén på egen hand, med hjälp av ett antal starka samarbetspartners.
Bearbetade specialförbunden
Henrik Appelqvist och Lars Liljegren hade tillsammans med Ingemar Nilsson under flera års tid fungerat som en arbetsgrupp för Klubblo. 2009 kom gruppen fram till att bilda Idrottsalliansen, med stiftarna Svenska Bågskytteförbundet, Svenska Fäktförbundet, Svenska Konståkningsförbundet, Svenska Mångkampsförbundet, Svenska Taekwandoförbundet, Svenska Varpaförbundet samt Hammarby och Djurgården. Alla insåg potentialen i lotteriet och började bearbeta RF:s övriga specialförbund.
2012 gick mediaföretaget Metro Nordic Sweden AB in som samarbetspartner, på villkoret att en stark aktör med stor kunskap om spelmarknaden fanns med. Strax därpå skrev Cherry-företagen, ledande på spel på krogar och restauranger, på som partner.
Alla 69 specialförbunden i RF bjöds nu in till Metro huvudkontor på Ringvägen i Stockholm för att få Klubblo presenterat.
27 av specialidrottsförbunden, förutom de som nämnts tidigare bland annat även Svenska Skidskytteförbundet, Svenska Bordtennisförbundet och Svenska Curlingförbundet såg en möjlighet till nya intäkter och gick med, liksom AIK. Tillsammans representerar de 4 400 föreningar och 870 000 medlemmar.
Trötta på att sälja salami
Många av klubbarna och dess medlemmar är trötta på att främst ungdomar ska behöv sälja salami och tulpaner på fritiden för att stärka lag- och klubbkassan, och vill att ungdomarna utövar sin idrott istället för att springa omkring och knacka dörr och hantera pengar.
Från och med i torsdags kan de göra så. Då öppnade nämligen spelsajten med produkter som Klubbskrapet, Superstjärnan, Raketen och Slutspel.
Idégivaren Ingemar Nilsson kan äntligen se sin baby stå på egna ben. Han är fortfarande med som rådgivare till både den ideella Idrottsalliansen och driftbolaget som bildats för att marknadsföra och administrera Klubblo:
- Drivkraften som fått mig att orka har varit att göra något bra för idrotten, och att se hur idén kan förverkligas på egen hand med hjälp av samarbetspartners. Om jag någon gång varit på väg att ge upp? Ja, runt 2005-2006 såg det mörkt ut, men jag har kämpat på. Och det är jag glad för i dag, säger den envise entreprenören som räknat ut att han lagt ned cirka 5 000 timmar sedan han började sälja in idén om idrottens eget lotteri 1997 – vilket är ungefär tre år på heltid räknat på 1 600 arbetstimmar på ett år.
Hur stort kan Klubblo bli – och hur mycket kan det ge till idrotten?
- Kom igen om sex månader så kanske jag kan svara. Jag har egna drömmar om hur stort det kan bli, men dem behåller jag för mig själv än så länge…
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.
I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.
Far och son Andersson, Dennis och Fredrik, har i dag all anledning att jubla. I beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen slås fast att ungdomsturneringar, typ Gothia Cup, fotboll och Partille Cup, handboll, inte ska erlägga resegarantiavgifter. Dennis och Fredrik kan jobba vidare som tidigare – precis som alla andra arrangörer av cuper och turneringar för idrottens unga.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen