När rätt plötsligt blir fel...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Nu är vi där igen. Ett avtal gällde inte i själva verket. Det visar hur viktigt det är med juridiskt hållbara avtal, inte minst beroende på sportindustrins stora kommersiella värden, skriver Karl Ole Möller.
Avtalstvisten runt Marcus Nilson får konsekvenser. Allra mest måste kontrakten med mycket högre noggrannhet. Foto TT Nyheter

 

Under veckan har Arbetsdomstolen i en vägledande dom mellan hockeyspelaren Marcus Nilson och Djurgården Hockey visat betydelsen av rätt formulerade kontrakt.

Ett typiskt kontrakt

Domen får konsekvenser för många aktörer inom idrottsindustrin, inte bara inom hockeyvärlden.

I de flesta inhemska lagsporter tecknar klubben och den enskilda spelaren tidsbestämda anställningsavtal, t ex för ett visst antal säsonger i SHL eller Allsvenskan, etc.

Just de här avtalen ger vanligen parterna inte någon ensidig rätt att säga upp avtalet innan avtalsperioden har löpt ut. Har en klubb kontrakterat en spelare för ett visst antal säsonger, så är avtalet gällande så länge som spelaren fullgör sina skyldigheter enligt spelaravtalet, om inget annat har avtalats.

Arbetsdomstolen gör alltså ingen skillnad på spelaravtal inom idrotten och sedvanliga anställningsavtal för andra branscher. Lagen om anställningsskydd (och i vissa fall tillämpliga kollektivavtal) med dess omfattande skyddsregler för den anställde är alltså tillämplig även för anställda idrottsmän på samma vis som andra löntagare.

Klara regler

Lagen om anställningsskydd (LAS) ger möjlighet att låta en arbetsgivare säga upp ett tidsbestämt avtal i förtid genom avskedande. Detta förutsätter dock att den anställde allvarligt har åsidosatt sina åligganden enligt anställningsavtalet.

Om arbetsgivaren vill säga upp avtalet i förtid av någon annan anledning, så måste det alltså uttryckligen anges i anställningsavtalet.

I den aktuella tvisten hade Marcus Nilsson anställts som hockeyspelare i Djurgården Hockey under perioden oktober 2010 – april 2014. Djurgården Hockey avslutade dock anställningen redan den 30 april 2012, dvs. två år före avtalstidens utgång.

Särskild bestämmelse saknades

Djurgården menade att anställningsavtalet upphörde till följd av att klubben flyttades ner från Elitserien (dagens SHL) till Allsvenskan. Enligt Djurgården framgick det bl a av avtalets rubrik att anställningen endast avsåg spel i Elitserien. Även avtalets ekonomiska konstruktion talade för att anställningsavtalet endast skulle gälla för spel i Elitserien.

Arbetsdomstolen konstaterar i sin dom att både Marcus Nilson och Djurgården vid anställningens inledning utgått från att Djurgården under avtalsperioden skulle spela i Elitserien. Även avtalets rubrik och de ekonomiska villkoren talar för att Djurgården skulle spela i Elitserien de kommande säsongerna.

Avtalet innehåller dock ingen särskild bestämmelse om vad som skulle ske med anställningsavtalet om Djurgården åkte ur Elitserien. Den som påstår att ett avtalsvillkor föreligger har oftast den s k ”bevisbördan” för att så är fallet.

Djurgården har alltså inte lyckades bevisa att det fanns ett sådant särskilt villkor i anställningsavtalet och därför konstaterar Arbetsdomstolen att Djurgården gjort en oberättigad hävning av avtalet som får jämföras med ett avskedande.

Mallen kom från SHL...

Eftersom Djurgården inte haft någon grund för avskedet tvingas klubben utge såväl ekonomiskt (utebliven lön) som allmänt skadestånd till Marcus Nilsson.

Djurgården har hänvisat till att man använt sig av en avtalsmall som tagits fram av SHL och som används av samtliga klubbar i SHL. Den mallen saknar bestämmelser om vad som ska ske med anställningsavtalet om klubben skulle degraderas till lägre division som kanske inte alls motiverar de höga löner som betalas ut till spelare på Elitserienivå.

Hela fallet pekar åter på vikten av att se över sina skriftliga avtal och se till att så noga som möjligt reglera de olika situationer och speciella bestämmelser som man vill införa i avtal.

Inte ens en avtalsmall kan man lita på.

Karl Ole Möller

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.