Nu ska vi hårdbevaka Sports Marketing

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Sportindustrin växer i rasande takt och utgör mer än 3 procent av världshandeln och 3,7 procent av BNP för de 27 medlemsstaterna inom EU. Sportindustrin har blivit ”big business”. Och det ska vi hårdbevaka här på Idrottens Affärer.
Sport tillhör underhållningsbranschen och allt stora evenemang måste regleras i avtal och försäkringar. Från det stora till det stora arrangemanget. Foto: Scanpix


I dess spår har även följt en snabb utveckling av den juridik och de marknadsföringsmetoder som är kopplade till kommersialiseringen av sporten, särskilt sportevenemang och exploateringen av idrottsstjärnors olika rättigheter.

Den här branschen, som har influerats i första hand från USA, kallas populärt för Sports Marketing.

Utan de enorma intäktsströmmar som kommer från avtal inom Sports Marketing, så skulle många stora sportevenemang aldrig kunna arrangeras och genomföras, och många idrottsföreningar och enskilda idrottsmän skulle heller inte ha råd att träna och delta i dessa evenemang.

Överenskommelser måste regleras

Sponsring är i och för sig ett välbekant begrepp inom den svenska idrottsrörelsen sedan lång tid tillbaka.

Men den snabba utvecklingen av nya media och andra kommunikationskanaler, den florerande byggnationen av nya arenor runt om i landet, lanseringen av enskilda idrottsstjärnors egna varumärken, etc., har lett till ett ökat behov av att reglera olika överenskommelser i genomtänkta avtalsstrukturer och hållbara ekonomiska modeller.

Numera står stora belopp på spel och sportindustrins aktörer ställer allt större krav på att de verkligen tillförsäkras de rättigheter som de i många fall betalar miljontals kronor för.

Inga handslag längre

Den kommersiella hanteringen har utvecklats betydligt, vare sig det handlar om sponsring av ett sportevenemang, genomförande av TV-sändningar, hantering av den nybyggda arenan med alla dess ingående komponenter eller enskilda idrottsstjärnors användning av sin egen image och personlighet.

Där man förr löste affärerna med ett handslag på idrottsföreningens kansli kan idag kräva omfattande förhandlingar med stöd av affärsmän och jurister.

Kraven på att förhandla, dokumentera och verkställa träffade avtal har ökat.

Stjärnor som handelsvaror

Vidare har varumärken och andra immateriella rättigheter inom sportvärlden fått en allt ökande betydelse. Sportevenemang, klubblag och enskilda idrottsstjärnor betraktas numera som ”handelsvaror” som kan kommersialiseras, köpas, säljas eller bytas bort för svindlande summor.

Utvecklingen i andra länder inom EU har kommit lång i dessa delar, t ex Storbritannien, där en fotbollsklubb som Manchester United FC idag är noterad på London Stock Exchange och redan år 2000 erhöll en marknadskapitalisering på svindlande 1 miljard pund (ca 10 miljarder kronor).

Ett annat exempel är English FA Premier League, som sålde sändningsrättigheterna för 2010-2013 års säsonger för rekordsumman 1,8 miljarder pund (ca 18 miljarder kronor).

Ställer krav

Avtalens betydelse inom Sports Marketing har alltså ökat signifikant under de senaste åren, mycket beroende på de allt större summor som spenderas inom sportindustrin.

Sportevenemangen ökar i en rasande fart. Klassiska svenska motionslopp som genomförts i decennier blir nu fulltecknade på loppet av några timmar.

Tiotusentals deltagare ställer allt större krav på arrangörerna av evenemangen, som i sin tur blir beroende av att knyta till sig lämpliga sponsorer.

Riskfyllt med arrangemang

Den ökande konkurrensen inom eventindustrin (med flera stora arenabyggen som måste kunna bära sina kostnader) har lett till krav på bättre organisation och högre upplevelsegrad än tidigare.

Dessutom har arrangerandet av sportevenemang blivit en riskfylld verksamhet idag, vilket framgått inte minst av den senaste tidens händelser, där såväl NYC Marathon och Boston Marathon drabbades av oförutsedda katastrofer, om än av olika slag.

Allt det här ska vi återkomma till.

Karl Ole Möller

"Karl Ole Möller arbetar vid advokatfirman NORDIA och har lång erfarenhet som juridisk rådgivare åt välkända aktörer inom sport- och underhållningsbranschen. Bland hans uppdragsgivare återfinns såväl ledande globala företag inom sports management som professionella idrottsmän på högsta elitnivå, bl a inom ishockey och fotboll. Han har medverkat som rådgivare vid några av Sveriges största investeringsavtal inom sport och arenarelaterade frågor liksom vid internationella sportevenemang inom bl a tennis, golf och friidrott.

Fakta

”I några kommande artiklar ska jag ge synpunkter och praktiska råd för olika typer av avtal inom Sports Marketing, som riktar sig till alla som berörs av dessa frågor, vare sig som sponsor, rättighetsinnehavare, arrangör av evenemang eller andra som är involverade i organiseringen, marknadsföringen eller kommersialiseringen av sportevenemang och enskilda idrottsutövare.

Frans Fransson (inte verifierad)

lör, 2013-04-20 09:48

1. Mycket bra initiativ!

Det är positiva och glädjande nyheter att ni nu kommer hårdbevaka det växande området sports marketing. Behovet av kompetens inom juridiska frågor har vuxit sig starkare de senaste åren. Därför vill jag understryka hur viktigt det är att få flera kanaler som arbetar med kunskapsspridning av ämnesområdet.

Dan Persson

lör, 2013-04-20 10:24

2. Välkomna

Kul, juridiken inom idrotten ökar i betydelse, inte bara för att mängden pengar är stor, även nya lagar och skatteregler ändrar spelplanen med juridiken som verktyg.

Enkel majoritet, det vill säga 38 av 75 röster är vad som krävs för att Svenska Golfförbundet ska gå segrande ur den infekterade striden om att begränsa antalet golf-ID, ett ”tak”, ute i golf-Sverige.

Landets 21 distrikt, av vilka Skåne och Stockholm är de röststarkaste med 8 respektive 7 röster har att avge sina röster vid  SGF:s årsmöte 5-6 april.

SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari,  då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.

Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.