Ett år fyllt med många möjligheter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Snart är det dags att klä granen och rimma till julklapparna. Året har fyllts med framgångar och motgångar, glädje och besvikelse, snabba förändringar och långsiktiga processer. Jag tycker om att se möjligheter och jag ser ett flertal för oss inom idrottsrörelsen. 

Att få känna gemenskap med det kamratskap och umgänge det innebär, ska få fler ungdomar att lockas till idrotten.

Elitidrott 2030 ligger fast men behovet av att skapa förutsebarhet av beslut som tas på våra årsmöten blev tydligt i samband med det preliminära beslutet av elitidrottsstödet 2024/2025. Jag välkomnar att vi får en diskussion om det på vår extra stämma den 23 januari. 

Möjligheterna till ett starkare statligt stöd för elitidrott är bättre än på många år. Förståelsen för bristerna i våra elitidrottares förutsättningar att konkurrera på världsscenen börjar sjunka in hos våra folkvalda. Här behöver vi uthålligt fortsätta berättelsen om att Sverige vinner, på att Sverige vinner.

Rikspolitikerna förstår

Möjligheterna att staten äntligen kliver fram och börjar att ta ansvar för att möta den brist på plats för idrott märker jag tydligt när jag möter både statsråd och oppositionsledare. Även om tillgången till idrottsanläggningar och idrottsmiljöer främst är en kommunal fråga, så förstår rikspolitiken att de behöver göra något för att minska bristen på anläggningar och idrottsmiljöer. 

Så många som var tredje barn- och ungdomsförening säger nej till nya medlemmar på grund av brist på plats för att bedriva sin verksamhet. Här måste kommuner och regeringen kroka arm för att vi ska kunna bidra till samhället med det vi kan bäst – erbjuda riktigt bra tränings- och tävlingsverksamhet.

Möjligheterna att gemensamt inom idrottsrörelsen säkerställa en trygg idrott ligger framför oss i och med de uppdrag som Riksidrottsmötet beslutade om i våras. Men vi får inte slå oss till ro och tro att förbättrade regelverk och förtydligade riktlinjer löser problemen. 

Trygga idrottsmiljöer skapas av bra ledarskap, såväl i hallen, på planen, på vattnet och i naturen som i styrelserummet. Vi måste hela tiden se till att bra ledarskap genomsyrar våra verksamheter, så får vi en välkomnande och växande idrottsrörelse.

Få fler till oss och behålla dem

Möjligheterna med Idrottsklivet i Sveriges mest eftersatta bostadsområden är stora. Vi kan få fler att hitta till och stanna kvar i landets idrottsföreningar. Låt oss tillsammans skapa glädje och gemenskap där otrygghet och brott finns. Öppna och inkluderande idrottsföreningar gör skillnad, både för individen och samhället.

Möjligheterna att genom OS och Paralympics 2030 i Sverige lyfta svensk idrott och bli en positiv kraft i en emellanåt turbulent och utmanande samtid släcktes tyvärr innan året tog slut. 

Vi utvärderar arbetet, men jag vill redan nu säga att vi behöver få fler att se kraften i evenemang, stora som små. Det visar inte minst de fina mästerskap vi har arrangerat på hemmaplan under året där till exempel Handbollförbundet åter visade vilken fantastisk arrangörsnation vi är med fullsatta läktare och fantastisk stämning under VM. Världscuptävlingar i skidskytte i december genomfördes under perfekta förhållanden i ett gnistrande snölandskap i Östersund.

Och, Du själv har säkert egna minnen från året då ni inom ert förbund har skapat en magisk idrottsupplevelse.

Möjligheterna att behålla SISU Idrottsutbildarnas starka ställning som studieförbund behöver vi kraftsamla kring. Som Sveriges största studieförbund har regeringen visat förtroende för oss, samtidigt som andra studieförbund har fått kraftiga neddragningar. 

Forma en strategi

Framöver kommer det troligen bli ytterligare förändringar inom folkbildningen i Sverige. Här behöver vi visa på att med rätt förutsättningar kan SISU Idrottsutbildarna ha en betydande roll för att stärka föreningslivet och demokratin i Sverige.

Det kanske mest kittlande arbetet är det som just har börjat och som ligger framför oss under 2024 – att tillsammans inom idrottsrörelsen forma vår gemensamma långsiktiga strategi. Vi ska staka ut vägen framåt. Få kraft av varandra, inspireras av varandra, ta kloka beslut och förverkliga vår vision – svensk idrottvärldens bästa.

Låt oss välkomna ett 2024 fyllt av möjligheter.

Anna Iwarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Båstad Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.