Sam Hallam, en blivande förbundskapten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Mäns våld mot kvinnor skakar SHL-organisationen.

 Ligans vd, Jenny Silverstrand, hann precis dela ut mästarpokalen till Växjö Lakers, en dag senare tvingades hon skicka ut ett pressmeddelande med rubriken ”det viktiga arbetet med mäns våld mot kvinnor

Hon lovade såväl  arbetsgrupp som ny handlingsplan,

Sam Hallam torde bli högaktuell som nästa förbundskapten

Bakgrunden är  de frågor som rests kring SHL-laget Brynäs. Två spelare, varav en medverkade i kvaldramat mot HV 71, har suttit häktade hos Gävle-polisen. Båda är misstänkta för misshandel och våldtäkt, i  ett fall  i ”nära relation”.

Förtroendet är borta

Efter förhandlingar i tingsrätten under onsdagen frigavs en spelare, men enligt polisen kvarstår misstankarna mot honom och utredningen fortsätter.  En spelare sitter fortsatt häktad.

Här finns inga ursäkter, Brynäs, med totalt 13 mästerskap, genomgår sin värsta kris någonsin och frågan är hur föreningen ska återfå förtroende hos partners och fans. Som en följd av det inträffade står Brynäs helt utan ledning för närvarande. Ordföranden, styrelseledamöter, klubbdirektör, marknadschef sportchefen – alla har lämnat.

Unicef, vars arbete kretsar kring barns rättigheter i världen, och som är ensam reklamköpare på matchdräkten, har meddelat att allt samarbete avbryts. 

Gävle kommun kräver att föreningen visar fram en tydlig handlings och tidsplan i sitt arbete med en ny värdegrund.

Ställ in utbetalningen!

Brynäs är i fritt fall, och vem eller vilka vill kliva in ledande roller inför säsongen 2020-2021?  Första nedsläpp sker i mitten av september och första isträningen i början av augusti.

 En tröst i bedrövelsen är att föreningen, som övriga 13 SHL-lag, är garanterade 45 miljoner kronor, den  årliga ersättningen avseende tv-avtalet med C More-gruppen.

Eller ska Jenny Silfverstrand hålla inne med utbetalningen – tanken är inte orimlig.

 Först en offentlig ursäkt, sedan ett större belopp till verksamma kvinnojourer i Gävle samt inte minst en handlingsplan som undanröjer alla tvivel gällande värdegrund. Först då tycker jag SHL-styret ska lätta på plånboken. Är det för mycket begärt? Nej,  jag tycker inte det. 

Växjös guldfirande hamnade i media skugga efter turerna i Gävle.  Jag väcker i stället frågan i dag – hur stor är tränaren Sam Hallam, 41 år, en gång fostrad i AIK:s ungdomsled. Är han ett blivande förbundskapten? 

Ja, varför inte. Tre titlar på sex säsonger, 2015, 2018 och 2021 talar sitt tydliga språk. Han kan onekligen konsten att bygga lag, 2021 års guldtrupp är inte flashig, hos Sam Hallam vet däremot alla sina roller. Unga ges förtroende och växer ut till guldmakare, som finalhjälten Pontus Holmberg, hela slutspelets MVP och vinnare av Stefan Livs memorial, det mest prestigetunga priset.

"Garpen" får bara två turneringar

Johan Garpenlövs kontrakt med Tre Kronor går ut efter OS i Peking 2022.  På grund av covid 19 får han endast två turneringar på sig att visa resultat, kommande VM i Riga och nästa års OS.

 Det vill till att ”Garpen” är på tå. Hans utgångsläge är inte det bästa,  före pandemin var vi bortskämda med ett proffstyngt Tre Kronor. 18-20 spelare kom vanligen inflygande, som till Köpenhamns-VM 2018 med guld som följd. 

För Riga är intresset svalt, NHL-proffsen har fått nog av ”corona-bubblor” och karantänsbestämmelser. Inget ont om Isac Lundeström, Anaheim och Marcus Sörensen, San Jose som enligt uppgift tackat ja,  men jag har svårt att se dem som bärande VM-spelare.

Hallman blir högaktuell

NHL-lediga spelare som Mika Zibanejad, Rasmus Dahlin, Erik Karlsson med flera har tackat nej. Nej, i Riga får ”Garpen” lita till SHL-spelare samt spelare från ryska KHL och finska ligan. Till och med Kanada har svårt att fylla sin trupp med enbart NHL-spelare. flera spelare från AHL och olika collegelag har nominerats.

Tre Kronor VM-genrepar just NU i Prag med Euro Hockey turneringen, Carlson Hockey Games med matcher mot Ryssland, Tjeckien och Finland.

VM inleds för Tre Kronors del med match mot Danmark lördagen den 22 maj kl. 11.15. Finalen avgörs lördagen den 6 juni. Mästerskapet sänds i Sveriges Televisions olika kanaler.

Upp till bevis ”Garpen” – Sam Hallam står och stampar i kulisserna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.