Unikt nytt samarbete i Göteborg

Två ska bli en och ändå inte. Gothia Cup och Partille Cup fördjupar samarbetet – bildar unik evenemangsorganisation

Gothia Cup och Partille Cup fördjupar samarbetet för att fortsätta utveckla de två världsledande ungdomsturneringarna i fotboll och handboll. 

De stora gräsplanerna på Heden färdigställs årligen för hundratals ungdomslag i både fotboll och handboll. Planerna för ett nytt och utvecklat Heden återkommer med jämna mellanrum.

De två arrangörsklubbarna, BK Häcken och IK Sävehof, har skrivit ett avtal som innebär att Gothia-organisationen kommer att hantera driften även av världens största ungdomsturnering i handboll.

 Partille Cup spelades för första gången 1970 och fem år senare startade Gothia Cup. Redan tidigt utbyttes kunskap och erfarenhet turneringarna emellan och sedan Partille Cups flytt in till Göteborg i början av 2000-talet har samarbetet växt – framför allt när det gäller invigning, ledarfest och turneringarnas hjärta, Heden Center, men även vad gäller material och logistik. Allt för att ge deltagarna den bästa möjliga upplevelsen av såväl Göteborg som evenemangen under sin vecka i staden.

Nu tar de två arrangörsklubbarna, BK Häcken och IK Sävehof, steget fullt ut för att optimera synergierna mellan ungdomsturneringarna. Sävehof är fortsatt ensam arrangör av Partille Cup och äger såväl budget- som strategiansvar, men driften kommer fortsättningsvis att hanteras av Gothia Cup-organisationen.– Vi säkerställer framtiden och utvecklingen av evenemanget. Vi ser samordningsdelarna som det viktigaste – att vi kan använda varandras kompetenser fullt ut. Sävehof kommer fortsätta att säkerställa de handbollsmässiga delarna av evenemanget och vara behjälplig i de redan i dag etablerade kontakterna med klubbar samt nationella och internationella förbund, säger Stefan Albrechtson, klubbdirektör IK Sävehof.

Samarbetet innebär att Partille Cups fastanställda personal operativt kommer att ingå i Gothia Cups organisation med Gothia Park Academy som arbetsplats, där de gemensamt driver planering och genomförande av båda cuperna.

– För oss handlar det om att skapa de bästa förutsättningarna för att kunna utveckla Partille Cup. Det ger en trygghet att samordna, där vi kommer att skapa fler synergieffekter samtidigt som det ger oss möjlighet att investera i att skapa ännu bättre turneringar så deltagarna får en ännu bättre upplevelse, säger Fredrik Andersson, generalsekreterare för Partille Cup.

De två evenemangs-organisationerna har diskuterat frågan i många år, då beröringspunkterna redan varit så många och viktiga. Efter två år där såväl Gothia Cup som Partille Cup tvingats ställa in på grund av coronapandemin, bestämdes att förverkliga planerna.

– Vi har pratat om det här under en lång tid och pandemin blev den avgörande faktorn som fick oss att ta steget fullt ut, då vi ser detta som den bästa möjligheten för båda evenemangen att komma tillbaka ännu starkare. Genom att skapa en större, gemensam organisation, minskar vi sårbarheten för de här två evenemangen som är så viktiga för Göteborg, säger Dennis Andersson, Gothia Cups generalsekreterare.

För BK Häcken som förening innebär samarbetet att klubben stärker sin roll som en av Sveriges främsta evenemangs-aktörer.

– Det här intensifierade samarbetet ger oss stora möjligheter att växa som organisation och bli än starkare som evenemangs-arrangör, säger BK Häckens klubbchef Marcus Jodin.

Fakta

 Partille Cup

2019. Deltagare: 24500 Lag: 1407. Nationer: 52. Deltagare totalt: 530.000. Lag: 30300 Nationer: 96.

 Gothia Cup

2019: Deltagare: 36 212, Lag: 1 686, Nationer: 75. Deltagare totalt: 1 156 000, lag. Lag: 47 410, Nationer: 149

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.