Ingen fara med allsvenska ekonomin

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vintern och våren har kantats av svarta rubriker som får oss och tro att allsvenskan är på väg mot en finansiell härdsmälta. 14 av 16 allsvenska klubbar redovisade en förlust för verksamhetsåret 2013.
Swedbank Stadion i Malmö, här finns allsvenskan största favorit, mästarlaget från i fjol, MFF. Den klubben som också har den bästa ekonomin. Foto: TT

 

Den totala förlusten för det allsvenska kollektivet uppgick enligt en kartläggning av SVT till 53 miljoner kronor. Är allsvenskan inne i en ekonomisk kris?

Har spenderat vinster

Det kan verka så, i alla fall om man tittar på klubbarna som en homogen grupp. Men det bör man inte göra. Alla klubbar har olika förutsättningar och det finns olika anledningar till att det har blivit röda siffror i resultaträkningen. 

I flera fall handlar det om att klubbarna har spenderat vinster som man gjorde tidigare år. Till skillnad från bolag i den stora världen utanför fotbollen så delar fotbollsklubbar generellt inte ut vinsterna till sina ägare. Istället spenderas de i hopp om att nå framtida sportsliga framgångar. Bra exempel på det från 2013 är Elfsborg, IFK Göteborg och AIK.

I andra fall handlar det om enskilda finansiärer som skjuter till pengar för utvalda projekt. För inte kan man väl påstå att Djurgården befinner sig i finansiella trångmål samtidigt som klubben köper reklamtid i TV4 för att profilera sin flytt till en ny arena?

Helsingborgs storhetsvansinne

Historien är full av exempel där fotbollsklubbar okontrollerat har spenderat för mycket pengar på spelare med syfte att nå sportsliga framgångar. Under 2013 uppdagades dock bara ett sådant exempel i allsvenskan. Det projektet hade pågått under ett par år. 

Det rör sig om Helsingborg som fick lite av storhetsvansinne efter sina stora spelaraffärer som man lyckades göra under 2011. Å andra sidan lyckades Helsingborg att både vinna ett par titlar och kvalificera sig till gruppspelet i Europa League. Så till skillnad från många andra klubbar i överinvesterarkollektivet har Helsingborg faktiskt åstadkommit en hel del framgångar. Alla pengar var således inte helt bortslängda. 

Men förlusterna upprör och oroar de enskilda lagens anhängare. Det är naturligt. Förluster innebär större osäkerhet. Oavsett om det sker i resultaträkningen eller på fotbollsplanen.

Finns det skäl till oro?

Men de upprör också en del journalister som ofta utger sig ha en objektiv syn på konkurrensen i allsvenskan. Bör man oroa sig från ett allsvenskt ligaperspektiv? 

Det tycker i alla fall inte Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll. Och det gör han helt rätt i. Frågan är om han är tillräckligt lycklig? Uteblivna vinster för klubbarna visar att de med till buds alla stående medel satsar på att förbättra sina sportsliga resultat. Och vad hade hänt om de allsvenska klubbarna hade spenderat 53 miljoner kronor mindre? Flera allsvenska profiler hade troligen spelat i klubbar i andra ligor, i länder som t.ex. Norge, Danmark eller Polen.

Men det är också den ständiga konkurrensen och kapprustningen mellan lagen som driver intresset för allsvenskan. Till skillnad från den siffra som står på nedersta raden i resultaträkningen. Och intresset inför årets säsong ser ut att vara större än på flera år.

Naturligtvis kan inte allsvenskan leva vidare om dess klubbar till slut går i konkurs och försvinner. Så bör man ändå oroa sig åtminstone lite grann?

Bara två har misslyckats

Vi kan nog alla vara lugna. Sedan 1994 har vi kunnat läsa spaltmeter med artiklar om fotbollsklubbars finansiella bekymmer. Stora som små. Men när den allsvenska säsongen kickar igång under den kommande helgen så är 8 av de 14 klubbar som spelade i allsvenskan för 20 år sedan med. Fyra lag återfinns i Superettan. Bara två lag spelar lite längre ner i seriesystemet, Trelleborg och Frölunda. De gör det av en enda anledning. De lyckades inte attrahera tillräckligt mycket intresse. För så länge intresset finns så överlever fotbollsklubbar och klarar sig förhållandevis väl.

För 20 år sedan fanns det på Stockholmsbörsen en lista med de 16 mest omsatta bolagen. I år finns sex av dessa kvar på börsen. Resten är borta, har slagits ihop med andra bolag eller har blivit uppköpta.

Så de svarta krisrubrikerna till trots, fotbollen är en extremt stabil industri. Mer stabil än de flesta andra.

Kristof Vogel

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Jacob (inte verifierad)

ons, 2014-03-26 12:35

1. Kanske läge att granska SHL?

Kanske läge att granska SHL? Hur många klubbar klarar sig utan bidrag med skattemedel där?

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Gothia Cup bara bara fortsätter att växa. Snart räcker inte ens Ulevi till för invigningen.  Där är det fullsatt intill sista decimetern vid öppningsshowen.

Arangörerna vill att så många som möjligt av gästerna från jordens alla hörn ska få vara med på inmarschen och uppleva den flera timmar långa musikshkavalkaden och det gigantiska fyrverkeriet på nära håll.

Sveriges största event, oavsett bransch eller sammanhang tar andan ur alla närvarande

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet  oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.

– Jag är supertaggad, säger Jonas .

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.