Ingen fara med allsvenska ekonomin

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vintern och våren har kantats av svarta rubriker som får oss och tro att allsvenskan är på väg mot en finansiell härdsmälta. 14 av 16 allsvenska klubbar redovisade en förlust för verksamhetsåret 2013.
Swedbank Stadion i Malmö, här finns allsvenskan största favorit, mästarlaget från i fjol, MFF. Den klubben som också har den bästa ekonomin. Foto: TT

 

Den totala förlusten för det allsvenska kollektivet uppgick enligt en kartläggning av SVT till 53 miljoner kronor. Är allsvenskan inne i en ekonomisk kris?

Har spenderat vinster

Det kan verka så, i alla fall om man tittar på klubbarna som en homogen grupp. Men det bör man inte göra. Alla klubbar har olika förutsättningar och det finns olika anledningar till att det har blivit röda siffror i resultaträkningen. 

I flera fall handlar det om att klubbarna har spenderat vinster som man gjorde tidigare år. Till skillnad från bolag i den stora världen utanför fotbollen så delar fotbollsklubbar generellt inte ut vinsterna till sina ägare. Istället spenderas de i hopp om att nå framtida sportsliga framgångar. Bra exempel på det från 2013 är Elfsborg, IFK Göteborg och AIK.

I andra fall handlar det om enskilda finansiärer som skjuter till pengar för utvalda projekt. För inte kan man väl påstå att Djurgården befinner sig i finansiella trångmål samtidigt som klubben köper reklamtid i TV4 för att profilera sin flytt till en ny arena?

Helsingborgs storhetsvansinne

Historien är full av exempel där fotbollsklubbar okontrollerat har spenderat för mycket pengar på spelare med syfte att nå sportsliga framgångar. Under 2013 uppdagades dock bara ett sådant exempel i allsvenskan. Det projektet hade pågått under ett par år. 

Det rör sig om Helsingborg som fick lite av storhetsvansinne efter sina stora spelaraffärer som man lyckades göra under 2011. Å andra sidan lyckades Helsingborg att både vinna ett par titlar och kvalificera sig till gruppspelet i Europa League. Så till skillnad från många andra klubbar i överinvesterarkollektivet har Helsingborg faktiskt åstadkommit en hel del framgångar. Alla pengar var således inte helt bortslängda. 

Men förlusterna upprör och oroar de enskilda lagens anhängare. Det är naturligt. Förluster innebär större osäkerhet. Oavsett om det sker i resultaträkningen eller på fotbollsplanen.

Finns det skäl till oro?

Men de upprör också en del journalister som ofta utger sig ha en objektiv syn på konkurrensen i allsvenskan. Bör man oroa sig från ett allsvenskt ligaperspektiv? 

Det tycker i alla fall inte Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll. Och det gör han helt rätt i. Frågan är om han är tillräckligt lycklig? Uteblivna vinster för klubbarna visar att de med till buds alla stående medel satsar på att förbättra sina sportsliga resultat. Och vad hade hänt om de allsvenska klubbarna hade spenderat 53 miljoner kronor mindre? Flera allsvenska profiler hade troligen spelat i klubbar i andra ligor, i länder som t.ex. Norge, Danmark eller Polen.

Men det är också den ständiga konkurrensen och kapprustningen mellan lagen som driver intresset för allsvenskan. Till skillnad från den siffra som står på nedersta raden i resultaträkningen. Och intresset inför årets säsong ser ut att vara större än på flera år.

Naturligtvis kan inte allsvenskan leva vidare om dess klubbar till slut går i konkurs och försvinner. Så bör man ändå oroa sig åtminstone lite grann?

Bara två har misslyckats

Vi kan nog alla vara lugna. Sedan 1994 har vi kunnat läsa spaltmeter med artiklar om fotbollsklubbars finansiella bekymmer. Stora som små. Men när den allsvenska säsongen kickar igång under den kommande helgen så är 8 av de 14 klubbar som spelade i allsvenskan för 20 år sedan med. Fyra lag återfinns i Superettan. Bara två lag spelar lite längre ner i seriesystemet, Trelleborg och Frölunda. De gör det av en enda anledning. De lyckades inte attrahera tillräckligt mycket intresse. För så länge intresset finns så överlever fotbollsklubbar och klarar sig förhållandevis väl.

För 20 år sedan fanns det på Stockholmsbörsen en lista med de 16 mest omsatta bolagen. I år finns sex av dessa kvar på börsen. Resten är borta, har slagits ihop med andra bolag eller har blivit uppköpta.

Så de svarta krisrubrikerna till trots, fotbollen är en extremt stabil industri. Mer stabil än de flesta andra.

Kristof Vogel

Jacob (inte verifierad)

ons, 2014-03-26 11:35

1. Kanske läge att granska SHL?

Kanske läge att granska SHL? Hur många klubbar klarar sig utan bidrag med skattemedel där?
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.