Till slut tvingades han ge upp

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Klubbägare har en viss förmåga att bli impopulära hos supportrarna. Donald Sterling gjorde sig helt omöjlig och tvingas sälja Los Angeles Clippers. Efter skandalen med rasistiska uttalanden fanns det ingen utväg.
Skandalen utbröt när Sterlings assistent V Stiviano gav media en bandinspelning där Sterling uttryckt sig grovt. Därefter har demonstrationerna rasat och NBA förbjöd honom från att göra kommentar och nu kommer kulmen – Sterling säljer sin klubb. Foto: TT

 

Under hans 33 år långa ägarskap har Clippers uppvisat ett imponerande facit av dåliga resultat. Säsongen 1986-87 presterade man den då näst sämsta serien i NBA:s historia med 70 förluster på 82 matcher.

Förklaringen 

Clippers har förlorat närmare två tredjedelar av alla matcher som har spelats sedan Sterling tog över och laget har nått slutspel vid enbart sju tillfällen. Fyra gånger åkte man ut redan i den första playoff matchen. 

Om fansen har slitit sitt hår så har det gått betydligt bättre för Donald Sterling som köpte laget 1981 för $12.5 miljoner. Rensat för inflation har Sterling upplevt en årlig värdetillväxt på 14 procent nu när Steve Ballmer köper Clippers för $2 miljarder. Det är svårslaget och ni undrar säkert hur så pass dåliga prestationer har kunnat skapa en så fantastisk belöning.

Svaret är ganska enkelt - amerikansk sportsocialism.

Med socialistiska fundament

De amerikanska ligasystemen är uppbyggda på socialistiska fundament. Lagen delar en betydande del av intäkterna mellan varandra. Dåliga prestationer straffas inte utan belönas. De sämst presterande lagen får första tjing på den årliga draften. Dessa drafträttigheter är värda pengar och går att sälja till andra lag. Draften medför samtidigt att man tar bort spelarnas förhandlingsstyrka. 

Spelarna kan inte auktionera ut sin talang till flera budande lag utan får acceptera en centralt förhandlad lön från det lag som utnyttjar sin drafträttighet. Tillsammans med lönetaket erbjuder det klubbägarna fina möjligheter att exploatera spelarna.

Dessa fördelar medför att väldigt få ägare vill sälja sina klubbar. Vill man köpa in sig i något av de amerikanska proffslagen så ges det väldigt få möjligheter. Litet utbud gör att priset stiger ännu mer vid de tillfällen transaktioner sker.

Tvångssålde klubben

Många finansanalytiker på var snabbt ute på twitter och raljerade över värderingen: 100 gånger Ebitda. Men skillnaden mellan att investera i en amerikansk sportverksamhet och valfritt företag i en marknadsekonomi är galaktiskt. För det första kan man inte förlora. För det andra så går det att leva på att andra klubbägare utvecklar sporten så att ligakollektivets attraktionskraft växer.

Den amerikanska ligamodellen är helt motsatt den europeiska som är extremt kapitalistisk. Vinnarna belönas stort och förlorarna straffas hårt. Och över tid koncentreras rikedomarna i form av pengar och sportsliga framgångar till ett fåtal klubbar. 

Klubbägarna i Europa har långt ifrån en enkel tillvaro. Vi minns alla Liverpools dåliga ägare Tom Hicks och George Gillet som inte lyckades driva klubben särskilt väl. Det tyckte inte bankerna heller och Royal Bank of Scotland tvångssålde klubben vars aktier var ställda som säkerhet för lån. Fansen blev på så sätt av med dåligt ägarskap.

Det är långt ifrån det enda fallet i engelsk fotboll. Sedan 1980 har det vid 70 tillfällen hänt att klubbar i någon av de fyra första divisionerna i England gått in i vad som enligt brittisk lag kallas Administration

Aktuellt med nya finansiella regler

Det som sker är att en konkursförvaltare tar över klubben och försöker komma överens med långgivarna om nedskrivning av skulder. Ägarna förlorar pengar och klubbarna brukar därefter oftast få nya ägare. 

Enligt en akademisk studie föregås administration av en serie dåliga prestationer på planen med stadigt försämrade sportsliga resultat. Efter att klubbarna genomgått administration-processen tar det generellt inte mer än tio år innan respektive klubb är tillbaka på minst samma position i tabellen där man var innan det började gå dåligt. Fansen befrias på så sätt från dåliga ägare.

Men kanske är det slut på det. Under de senaste åren har det arbetats med att implementera nya finansiella regelverk inom fotbollen. Lyckas arkitekterna av dessa med sina mål så kan det i värsta fall innebära att dåliga ägare inte kommer att förlora pengar på dåliga prestationer. Ännu värre är att fansen i så fall får dras med dessa ägare under en längre tid. 

Clippers supportrar hade tur. En ljudinspelning med rasistiska påhopp som följdes av ett starkt och rakryggat agerande av ligans ledning tvingade Donald Sterling att sälja laget. 

Hos CNN framträdde Magic Johnson och fördömde Los Angeles Clippers ägare Donald Sterling och menade att han "lever i stenåldern" och har en synnerligen märklig attityd till minoriteter. Johnson var chockad över att Sterlings beteede. Foto: CNN/AP Photo/TT

Kristof Vogel

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.