Till slut tvingades han ge upp

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Klubbägare har en viss förmåga att bli impopulära hos supportrarna. Donald Sterling gjorde sig helt omöjlig och tvingas sälja Los Angeles Clippers. Efter skandalen med rasistiska uttalanden fanns det ingen utväg.
Skandalen utbröt när Sterlings assistent V Stiviano gav media en bandinspelning där Sterling uttryckt sig grovt. Därefter har demonstrationerna rasat och NBA förbjöd honom från att göra kommentar och nu kommer kulmen – Sterling säljer sin klubb. Foto: TT

 

Under hans 33 år långa ägarskap har Clippers uppvisat ett imponerande facit av dåliga resultat. Säsongen 1986-87 presterade man den då näst sämsta serien i NBA:s historia med 70 förluster på 82 matcher.

Förklaringen 

Clippers har förlorat närmare två tredjedelar av alla matcher som har spelats sedan Sterling tog över och laget har nått slutspel vid enbart sju tillfällen. Fyra gånger åkte man ut redan i den första playoff matchen. 

Om fansen har slitit sitt hår så har det gått betydligt bättre för Donald Sterling som köpte laget 1981 för $12.5 miljoner. Rensat för inflation har Sterling upplevt en årlig värdetillväxt på 14 procent nu när Steve Ballmer köper Clippers för $2 miljarder. Det är svårslaget och ni undrar säkert hur så pass dåliga prestationer har kunnat skapa en så fantastisk belöning.

Svaret är ganska enkelt - amerikansk sportsocialism.

Med socialistiska fundament

De amerikanska ligasystemen är uppbyggda på socialistiska fundament. Lagen delar en betydande del av intäkterna mellan varandra. Dåliga prestationer straffas inte utan belönas. De sämst presterande lagen får första tjing på den årliga draften. Dessa drafträttigheter är värda pengar och går att sälja till andra lag. Draften medför samtidigt att man tar bort spelarnas förhandlingsstyrka. 

Spelarna kan inte auktionera ut sin talang till flera budande lag utan får acceptera en centralt förhandlad lön från det lag som utnyttjar sin drafträttighet. Tillsammans med lönetaket erbjuder det klubbägarna fina möjligheter att exploatera spelarna.

Dessa fördelar medför att väldigt få ägare vill sälja sina klubbar. Vill man köpa in sig i något av de amerikanska proffslagen så ges det väldigt få möjligheter. Litet utbud gör att priset stiger ännu mer vid de tillfällen transaktioner sker.

Tvångssålde klubben

Många finansanalytiker på var snabbt ute på twitter och raljerade över värderingen: 100 gånger Ebitda. Men skillnaden mellan att investera i en amerikansk sportverksamhet och valfritt företag i en marknadsekonomi är galaktiskt. För det första kan man inte förlora. För det andra så går det att leva på att andra klubbägare utvecklar sporten så att ligakollektivets attraktionskraft växer.

Den amerikanska ligamodellen är helt motsatt den europeiska som är extremt kapitalistisk. Vinnarna belönas stort och förlorarna straffas hårt. Och över tid koncentreras rikedomarna i form av pengar och sportsliga framgångar till ett fåtal klubbar. 

Klubbägarna i Europa har långt ifrån en enkel tillvaro. Vi minns alla Liverpools dåliga ägare Tom Hicks och George Gillet som inte lyckades driva klubben särskilt väl. Det tyckte inte bankerna heller och Royal Bank of Scotland tvångssålde klubben vars aktier var ställda som säkerhet för lån. Fansen blev på så sätt av med dåligt ägarskap.

Det är långt ifrån det enda fallet i engelsk fotboll. Sedan 1980 har det vid 70 tillfällen hänt att klubbar i någon av de fyra första divisionerna i England gått in i vad som enligt brittisk lag kallas Administration

Aktuellt med nya finansiella regler

Det som sker är att en konkursförvaltare tar över klubben och försöker komma överens med långgivarna om nedskrivning av skulder. Ägarna förlorar pengar och klubbarna brukar därefter oftast få nya ägare. 

Enligt en akademisk studie föregås administration av en serie dåliga prestationer på planen med stadigt försämrade sportsliga resultat. Efter att klubbarna genomgått administration-processen tar det generellt inte mer än tio år innan respektive klubb är tillbaka på minst samma position i tabellen där man var innan det började gå dåligt. Fansen befrias på så sätt från dåliga ägare.

Men kanske är det slut på det. Under de senaste åren har det arbetats med att implementera nya finansiella regelverk inom fotbollen. Lyckas arkitekterna av dessa med sina mål så kan det i värsta fall innebära att dåliga ägare inte kommer att förlora pengar på dåliga prestationer. Ännu värre är att fansen i så fall får dras med dessa ägare under en längre tid. 

Clippers supportrar hade tur. En ljudinspelning med rasistiska påhopp som följdes av ett starkt och rakryggat agerande av ligans ledning tvingade Donald Sterling att sälja laget. 

Hos CNN framträdde Magic Johnson och fördömde Los Angeles Clippers ägare Donald Sterling och menade att han "lever i stenåldern" och har en synnerligen märklig attityd till minoriteter. Johnson var chockad över att Sterlings beteede. Foto: CNN/AP Photo/TT

Kristof Vogel

SHL-laget Leksands IF har av kommunstyrelsen i Leksand beviljats en borgen på 30 miljoner kronor, det är drygt hälften av det begärda beloppet på 56,7 miljoner.

Samtidigt meddelar Sebastian Larsson (m), ordförande i kommunstyrelsen, att kommunen kommer att tillsätta en ”god man”, för att säkra insyn i föreningens verksamhet, exempelvis vid tecknandet av spelarkontrakt

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Inför fredagens VM-premiär beskriver han sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam. 

Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till  unga flickors ishockey i Stockholm.

I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i  division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.