Som väntat – pengarna räcker inte

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsminister Amandas Lind (mp) besked att regeringens krisstöd på en miljard kronor inte ska fungera som en bonus för att värva spelare sänder chockvågor till landets elitklubbar i fotboll och ishockey.

 RF-ordföranden Björn Eriksson har ett tydligt direktiv när han i närtid ska redovisa idrottens önskemål. Ministern uppmanar Eriksson och RF att tänka i helt nya banor än när vårens krisstöd på en halv miljard fördelades – och där fotbollen och ishockeyn, i egenskap av mest högljudda ledare, tilldelades merparten av beloppet.

Nej, supporters var inte villiga i Gävle att betala 1495 kronor för biljett och buffé samt kaffe

Inom både fotbollen och ishockeyn visades prov på dålig taktkänsla. Följden blev en kapprustning utan dess like och i media, inklusive Idrottens Affärer, ifrågasattes storklubbarnas agerande och Amanda Lindh uppmanades till och med att kräva återbetalning. 

Det hade de råd till

Hockeyns SHL-klubbar erhöll mellan 3 och 5 miljoner kronor, baserat på förlorade publikintäkter. I hockeyallsvenskan (HA) var beloppen lägre men det har inte hindrat HA-klubbarna att ta in inte mindre än 25 unga NHL-spelare på korttidskontrakt, i allmänhet till och med 15 november.

Den 8 oktober väntas regeringen ta beslut som innebär att 500 sittande åskådare, med minst en meters mellanrum, kan träda i kraft den 15 oktober. Under förutsättning om smittspridningen av covid 19 tillåter detta.

Gensvaret har varit ljumt, ett steg i rätt riktning, men inte mer, var storklubbarnas reaktion. Mindre föreningar är mer positiva – här har publikintäkterna inte lika stor del i årsomsättningen.

Fotbollens elitklubbar kommer att redovisa svidande förluster vid bokslut och precis som IA:s Norrlands-öga Thord Eric Nilsson konstaterar i sin analys av Östersund måste Svenska Fotbollförbundets SvFF, licensnämnd tilllämpa en ”lex corona” där klubbarnas likviditet ska nagelfaras.

Förbundet blir tvingat att se mellan fingrarna, om förbundsbasen Karl Erik Nilsson vill ha kvar nuvarande serieupplägg. Johan Esk har i DN framfört förslag och att stängda läktare borde öppna för en stängd serie. Bibehållen uppflyttning från Superettan och att antal lag i Allsvenskan kan regleras inom en tre års period.

Stängda serier på förslag

Frågan är absolut relevant, men borde ha ställts tidigare, Redan när pandemins omfattning och följder blev allmänt kända.

I ishockeyn har stängd liga-problematiken redan väckts, sportchefer och ekonomiskt ansvariga  i HA har ärendet på agendan, redan till jul kan kontot för löner och löpande utgifter vara tomt.

SHL-lagen kan än så länge luta sig mot den saftiga säsongchecken från SHL-organisationen, mellan 35-40 miljoner kronor. Merparten av SHL-lagen har också ett hyggligt eget kapital, med Malmö Redhawks som undantag.

SHL-lagen gick in i den här säsongen med noll koll på verkligheten.

En rimlig slutsats då HV 71 exempelvis avlönar snart 23-årige Lias Andersson  med enligt uppgift 270 000 kronor i månaden. Lias må vara talangfull men hans CV är svagt och han avtjänar just nu en fem matcher lång avstängning för vårdslös huvudtackling.

I Gävle öppnades restaurangen till lördagens möte med Skellefteå, priset var 1495 kronor för biljett och buffé samt kaffe. Övrig dryck fick betalas separat. 

Krävde för mycket betalt

- Endast fyra bord bokades, vi hade hoppats på mer men priset var kanske för högt, summerade klubbdirektör Michael Campese.

Paniken håller på att slå klorna i SHL-lagen.

 En av säsongens verkliga favoriter, Färjestad, har hamnat på dekis av sportsliga skäl. Endast två inspelade poäng av 15 möjliga ger sista plats i en haltande tabell. Det egna kapitalet är klassens högsta, eller 117 miljoner,  men det är ringa tröst just  nu .

Färjestad är enda lag som aldrig tvingats till allsvenskt spel en hel säsong.  Det var nära säsongen 1993-94 då laget inledde med sju raka förluster, försvann till allsvenskan efter jul men klarade galant fortsatt spel i högsta serien via 3-0 mot Boden i den tidens allsvenska final.

Nu tror jag inte historien upprepar sig. Värmlänningarna kommer att resa sig, allt annat vore en megaskräll – väl i klass med IK Oskarshamns entré i högsta serien eller varför inte vilda Väsbys framfart och elitseriebiljett våren 1987.

Luleå och Örebro i serietopp, båda med maximala 12 poäng. Det är tipsenligt vad gäller Luleå, och inte helt överraskande vad gäller Örebro.

 48 omgångar återstår.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.