Förlorare och vinnare i hockeyrouletten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hur mår SHL-laget Djurgården, mesta mästarlaget med totalt 16 SM-guld?

Efter sex raka hemmaförluster, rekord genom tiderna och endast en tre poängare på de senaste elva matcherna är frågetecknen många. Lägg till sportchefen Joakim Erikssons offentliga kölhalning av såväl tränarstab som laget i en studiosändning på föreningens egen hemsida, 

Det var ord och inga visor från ”Jocke”. Mental härdsmälta och ”loser”mentalitet var några omdömen. Jag inte påminna mig att någon i ledarfunktion toksågat sitt lag så brutalt någonsin tidigare, och har jag ändå vandrat i hockeyrinkar sedan tidigt 1970-tal.

”Jockes” utbrott var ingen väckarklocka vid torsdagens möte med Färjestad, 0-3. På lördagskvällen kommer nästa chans till revansch, Leksand på borta is. Masarna hör till säsongens skrällgäng, spelar en fartfylld ishockey och ”Jockes” tunga ryggsäck gör inte läget bättre för DIF.

Han är ursäktad

Jag tycker tränaren Robert Ohlsson är ursäktad, redan i höstas drog ”Jocke” i ekonomiska bromsar. Prestigevärvningen Patrik Berglund fick lämna för Brynäs och en redan en vid säsongstart svag trupp har dessutom plågats av flera skador, bland annat på ”hemvändaren” Jakob Josefson. Det var också naivt att tro att ungdomar som Alexander Holtz och William Eklund skulle kliva fram som ledande målskyttar. 

Under säsongen har tre spelare hämtats in, tysken Dominikk Bokk har redan lämnat, backen Bobby Nardella har offensiva kvalitéer men är livsfarlig i egen zon och meriterade Rhett Rakhsani har inte fått det att lossna. Här får ”Jocke” rannsaka sig själv, hans scouting har inget annat än ”loser”stämpel för att tala hans eget språk. 

Djurgården, med 49 poäng på 37 matcher, har ännu god marginal för att hotas av kvalspöket. Notera dock att DIF spelat flest antal matcher av bakomvarande lag i  en corona haltande tabell.

"Bara" 65 miljoner i iomsättning

Den här säsongen liknar ingen annan, och det lag som tvingas stiga av går en mycket osäker framtid till mötes. Av lagen i nuvarande ”riskzon” har sannolikt IK Oskarshamn bäst försättningar för att mobilisera för ett ”återtåg”.  Ostkustlaget har den minsta kostymen, 65 miljoner i omsättning att jämföras med Linköping och HV med minst det dubbla.

IKO har den minsta arenan i SHL och tappet på publikintäkter, på grund av pandemin, är inte lika kostsamt som för övriga fyra lag i den absoluta riskzonen.

Till skillnad från exempelvis Djurgården tycks också sportchefen i IKO, Thomas Fröberg, hittat rätt med ”nya” spelare. Kanada-duon Lance Bouma och Max Veronneau har så här långt motsvarat alla förväntningar, ännu en  Kanada-spelare, backen Andrew O Brien, från norska Stjernen, är på ingång, och slovenen Robert Sabolic, med hyggligt cv har precis anlänt och debuterade mot Leksand, 6-3-seger.

Tabellens ledade lag, som Rögle och Växjö, kan redan snegla mot kommande SM-strid.  På fredagen offentliggjordes datumen för play off-striden som mynnar ut i SM-finalen, bäst av sju matcher, och som ska avgöras mellan 1 och 16 maj.

Aldrig så sent avgörande

Aldrig tidigare har en finalserie avslutats så sent på säsongen,. VM-starten, om IIHF hittar en arrangör, är planerad till den 21 maj. Sportchefen Johan Hemlin betonar dock att ändringar  i SM programmet kan  blir nödvändiga beroende på pågående pandemi

Till skillnad från exempelvis Djurgården tycks också sportchefen i IKO, Thomas Fröberg, hittat rätt med ”nya” spelare. Kanada-duon Lance Bouma och Max Veronneau har så här långt motsvarat alla förväntningar, ännu en  Kanada-spelare, backen Andrew O Brien, från norska Stjernen, är på ingång, och slovenen Robert Sabolic, med hyggligt cv har precis anlänt och debuterade mot Leksand, 6-3-seger.

Tabellens ledade lag, som Rögle och Växjö, kan redan snegla mot kommande SM-strid.  På fredagen offentliggjordes datumen för play off-striden som mynnar ut i SM-finalen, bäst av sju matcher, och som ska avgöras mellan 1 och 16 maj.

Aldrig tidigare har en finalserie avslutats så sent på säsongen,. VM-starten, om IIHF hittar en arrangör, är planerad till den 21 maj. Sportchefen Johan Hemlin betonar dock att ändringar  i SM programmet kan  blir nödvändiga beroende på pågående pandemi

 Det var då det

Som avslutning vill jag bjuda på en tillbakablick – avdelning nostalgi.

Lördagen den 30 januari 1921, för exat 100 år sedan, spelades den första ishockeymatchen på svensk is.

 Inför 2 022 åskådare på Stockholms Stadion, invigd 1912 vann den tidens ledande bandylag, IFK Uppsala med 4-1 mot tyska Berliner Schilttschuh-Club. De hade bjudits in till Sverige för att sprida PR kring den nya sporten ishockey. Det historiskt första svenska målet sköts av bandyspelaren Einar ”Linkan” Lindqvist.

Hans Georgi (1889-1970), bandyspelare i AIK, var student i Berlin och kom där att fascineras av ishockeysporten i den tyska klubben. Hans engagemang tog ishockeyn till Stadion, redan ett år tidigare hade ett svenskt lag, främst bestående av bandyspelare, deltagit i OS i Antwerpen och slutat på fjärde plats,

Vilka som vann? Jo, Kanada förstås.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.