Allt eller inget gäller i hockeykvalet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hockeyallsvensk final,  ett sanslöst drama, har startat.

 Ett lag kommer att vakna i en helt ny ekonomisk verklighet, för det andra laget tillvaron i en serie som de helst av allt vill lämna.

På söndagskvällen inleddes det drama som ska pågå i sju delar. Tabellettan Timrå, och tredjeplacerade Björklöven, är det logiska finalparet. De har sedan seriestarten  i höstas gällt som favoriter, de har haft störst plånböcker och har under resans gång hämtat in nya spelare. 

Omsättningen ligger hos båda i storleksordningen 50-60 miljoner kronor, att jämföras med lågbudgetlagen, Västervik och Karlskoga, som slogs ut i semifinal.

Timrå har en rik historia med 17 säsonger i högsta serien, den senaste sejouren 2018-2019 och med SM-silver 1974 som största framgång. Föreningen är en av svensk ishockeys främsta plantskolor, här har spelare som Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg, Henrik ”Zäta” Zetterberg och Elias Pettersson varit rubriknamn.

Hur intresserade är de lokala företagen?

Den här upplagan bärs av Jonathan Dahlén, 21 år och son till tidigare NHL-proffset Ulf Dahlen. Timrå misslyckades med att försvara sin SHL-status då Oskarshamn mycket överraskande vann den sjunde och avgörande  matchen i slutkval i NHC Arena våren 2019.

Sportchefen Kent ”Nubben” Norberg förknippas starkt med Timrå.  Han är van vid att bygga nytt – nu är chansen god att han i sommar får bygga för SHL. 

Medelpads stolthet är i mina ögon favoriter, mer om det senare. ”Nubbens” dilemma, vid avancemang, är att han måste höja spelarbudgeten med 35-40 miljoner kronor och nå en total omsättning på drygt 100 miljoner kronor. Har Timrå det lokala näringslivet i ryggen? 

Sundsvall, med cirka 60 000 invånare och med hela 100 000 i kommunen, borde väl välkomna sin norra granne längs E 4:an? Allra helst som en stor del av Timrå kommuns, cirka 10 000 invånare, arbetspendlar till Sundsvall.

Historien förskräcker dock, här finns en gammal rivalitet på kommunal nivå och näringslivet i regionen har visat ringa intresse när fotbollens GIF Sundsvall och basketlaget Dragons  hade ekonomiska svårigheter. Dragons till och med i konkurs 2016.

Undantagen, Växjö och Rögle

Den senaste tio års perioden visar dock att det är möjligt att etablera nya lag i hockeyns högsta liga. Det senaste goda föredömet är Växjö, mästarlag både 2015 och 2018 seriesegrare den här säsongen och huvudfavorit till ett tredje SM-guld. Det kräver extra ordinära insatser, och starka ledare. I Växjös fall Anders Öman, industriman och ordförande i Lakers när laget tog språnget från konkursbo 1997 till byggandet av Vida Arena. En modern evenemangsarena är i dag ett måste för att nå fotfäste i hockeysocieteten.

Rögle är ett annat gott exempel. Efter flera säsongers hissåkande och kvaläventyr tycks Ängelholms stolthet moget för att ta nästa steg. Här har PEAB-grundaren Eric Paulssons familjeföretag, Backahill,  lagt en solid grund. Till nästa säsong har den egna arenan byggts ut, och i nordvästra Skåne är ishockeyn hetare än någonsin, och lokala sponsorer solar sig gärna i glansen av ett framgångsrikt ishockeylag.

Leksand då?, Tabelltrea och bästa placeringen någonsin, men jag vill se mer av det blå vita laget. Var den här säsongen ett tomtebloss? Engagemanget lokalt är förvisso stort men vad händer om föreningens mångårige välgörare företagaren, Per-Olof Ejendal, 71 år tappar intresset?

Tillbaka till den allsvenska finalen. Umeå-laget Björklöven har rimligen bättre förutsättningar än Timrå att slå rot i SHL-myllan.  Föreningen hade sin storhetstid i slutet av 1980-talet med SM-guldet 1987 som historisk bedrift. Ett lag fyllt med stjärnor som målvakten Göte Välitalo, backen Roger ”Bullen” Hägglund och forwardar som Tore Öqvist, Matti Pauna, Peter Sundström, i laget fanns också en viss Ulf Dahlén.

Vinnare i flera bemärkelser 

Umeå-regionen minns det ljuva 1980-talet, och jag tror sportchefen Per Kenttä, känd som trollkarlen efter sina framgångar med Oskarshamn, kan sätta samman en trupp med SHL-kvalité. Om han får chansen.

Det är det som är problemet. ”Löven” går in i finalen svårt skadedrabbat, och är rimligen ett mer slitet lag än Timrå.  Formkurvan har under hela säsongen varit ojämn, liksom det viktiga målvaktsspelet. Timrås Jakob Johansson känns mer pålitlig än ”Lövens” inhyrda Kevin Poulin, 31 år, född i Montreal och en handelsresande mellan stolparna.

I detta drama kommer att finnas en uttalad vinnare i flera bemärkelser – och en förlorare dömd till nya bussresor till allsvenska lag i syd – och mellan Sverige. Och en ekonomisk bakgård fjärran från glamour och penningstinna TV-avtal.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.