Eliten klarar sig inte utan statliga stödet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svensk ishockey har under 2020, inklusive tilläggsutbetalningar, tagit emot totalt 330 200 000  kronor ur Riksidrottsförbundets kompensationsstöd, eller krisstöd. Skattepengar, som i huvudsak avser att ersätta förlorade publikintäkter på grund av restriktioner. 

SHL-organisationen,  kansli plus 14 lag, har erhållit 147 miljoner kronor för kvartal 3 och 4 år 2020.  I tilläggsutbetalningar för 2020 erhöll ishockeyn nyligen 55 934 000 kronor, varav 55 034, 000 ska fördelas inom SHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan och SDHL.

Efter en historisk säsong, där covid-19 och publikrestriktioner har skapat stora hål i lagens kassakistor jobbar nu ekonomichefer med att sammanställa årsboksluten.

 RF:s miljonregn räddar säsongen, något som betonas av Jenny Silfverstrand, vd. på SHL.

Ohållbart på sikt

-Så är det, jag vill betona att stödet haft stor betydelse och jag är glad över att RF visat stor förståelse för ishockeyns villkor. 

-Samtidigt har SHL:s klubbar arbetat intensivt med att kapa kostnader och har sökt ny intäktsmöjligheter. Men på sikt är inte nuvarande situation hållbar. Pågående vaccinering, och smittspridning på en lägre nivå, hoppas jag kan öppna upp våra arenor i höst, framhåller Jenny Silfverstrand.

På Svenska Hockeyförbundet ska siffrorna vara klara till årsmötet den 11 juni. Förbundet har i RF-stöd mottagit 3 820 00 kronor.

Att det statliga stödet varit livsavgörande betonar Martin Åkerberg, klubbdirektör i IK Oskarshamn, som mot alla odds räddade nytt kontrakt och undvek kvalspel. 

-För vår del uppgår det statliga stödet till cirka 7,5 miljoner. Det innebär att vi tillsammans med våra lokala samarbetspartners, som efterskänkt stora belopp, kan redovisa ett sjusiffrigt plusbelopp i bokslutet, meddelar Martin Åkerberg.

Arenans kapacitet styr

I publikintäkter har IK Oskarshamn tappat cirka 15 miljoner kronor. Här finns SHL:s  minsta arena, publikkapaciteten är 3 750, och RF:s krisstöd är baserat på arenakapaciteten.

Ju större arena, ju högre ersättning. Frölunda är därmed säsongens vinnare hos RF  med närmare 15 miljoner i ersättning. Scandinaviums kapacitet är 12 044 åskådare.

I Färjestad brottas klubbdirektör Stefan Larsson med en svår verklighet. Föreningen har redan flaggat för en förlust på minus 85 miljoner kronor, här ingår förlorade publikintäkter samt minussiffror på restaurang och event-verksamhet i Löfbergs Arena.

-Det kommer att ta tid att läka såren från 20-21 års säsong. Det är klart jag är orolig för framtiden. För oss är det nödvändigt att samhället har öppnats till höstens seriestart. Annars vet jag inte vad som händer, säger Stefan Larsson.

Färjestad har en helt annan ekonomisk kostym än exempelvis Oskarshamn. Nettoomsättningen i Färjestad, det vill säga föreningens återkommande intäkter, och som utgör 98 procent av totala intäkter, uppgick till 180,7 miljoner i 2020 års bokslut. Jämför med Martin Åkerbergs lag vars nettoomsättning var 64,5 miljoner våren 2020.

Pandemin slår hårdare mot lag som Färjestad. Organisation och kansli är större och lönebilden en helt annan.  Ersättningen från RF har under 2020  varit betydligt högre än vad  IK Oskarshamn erhållit.  Detta har ätits upp av en  högre lönebild i organisationen, och på grund av att pandemin stoppat Stefan Larsson  att utnyttja Löfbergs Arena för inkomstbringande event och sammankomster.

Lägre spelarbudgetar

En central fråga är vad som händer med lagens spelarbudgetar inför 20-21 års säsong. Det sannolika är att de blir lägre, den här säsongen anges snitt lönen till 110 000 kr/månaden. Notera dock att de alla bästa svenska spelarna, ”hemvändare” samt utländska spelare fortsatt kommer att vara hett eftertraktade. De kommer att ligga kvar på väldigt höga lönelägen, över 200 000 kr i månaden eller mer

TV-avtalet med C More, och andra centrala sponsoravtal, är den verkliga livlinan för SHL-klubbarna. Den här säsongen har var och en av de 14 lagen erhållit 42 miljoner kronor av SHL-styret där Jenny Silfverstrand kastades in som ny vd. i april 2020 efter avgående Michael Marchal.

De närmaste åren kommer TV-avtalet, och andra avtal, att skjuta i höjden till 60-65 miljoner kronor per lag.

Jenny, 47 år tidigare vd. i Djurgården är första kvinna på en ledande roll i svensk ishockey.  Hon kom in i en tid då ishockeyn, ja all idrott, har tvingats tänka i nya banor.

Slipper stormarna

Så här långt har den mansdominerande församlingen i SHL legat lågt med kritik och synpunkter på sin vd.. Historien visar att SHL, och tidigare Serieföreningen, har skakats av ett otal stormar, i pandemi-tider råder stiltje.

I RF:s tilläggsutbetalningar avseende 2020 har Svenska Ishockeyförbundet, inklusive SHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan och SDHL, erhållit 55 034 miljoner kronor plus 760 000   för egen verksamhet samt 140 000 för verksamhet i distrikten.

Vid samma fördelning, tilläggsutbetalningar för 2020, redovisade i april 2021, erhöll svensk elitfotboll, Allsvenskan och Superettan samt OBOS Damallsvenskan och Damettan, totalt 34 764 000 miljoner kronor.  Allsvenskan herrar erhåller 26 803 034 kronor, att jämföras med OBOS Damallsvenskan 2 282 192 kronor.

Alla siffror ovan har tagits fram av Peter Eriksson, handläggare på Riksidrottsförbundet, RF.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.