Storstädning gav strålande effekt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hockeykrönika: I en haltande SHL-tabell är vårens krislag, Brynäs, i serietopp med 10 poäng efter fem matcher.  En högst osannolik utveckling, i våras räddades SHL-kontraktet via kvalseger mot HV 71 och i styrelserum och i Monitor Erp Arenas korridorer var stämningen á hela havet stormar,

Hela föreningen byggdes om och det är i höst nya kvastar på så gott som alla ledande poster. Ekonomin är under kontroll, nåja, en uppskrivning av värdet av hemmaarenan, via extern expertis, med 43 miljoner var nödvändigt för att lugna Svenska Hockeyförbundets licensnämnd. 

Brynäs tränare, Mikko Manner, njuter av framgångarna med sitt nya lag

 

Ett trick som i bokföringen gav ett eget kapital på 35,9 miljoner vid höstens seriestart.  Årsmötet i juni var också stormigt, efter fem och halv timmes intensiv debatt förkastades valberedningens förslag till ny styrelse och till ordförande valdes  Magnus Kangas, 52 år och från en chefsposition på skogsbolaget SCA.

Hans namn fördes fram av supportergruppen ”Brynäs kan bättre”. Han har onekligen fått en flygande start, frågan är förstås om medvinden är långvarig eller tillfällig.

Tränare med stark erfarenhet

Bland alla nya namn är finske huvudtränaren Mikko Manner, 46 år,  det mest intressanta. Hans CV är starkt, tre ligatitlar med Kärpät Uleåborg och assisterande till Jukka Jalonen vid Finlands VM-guld 2019 och VM-silver 2021.

I raden av finska tränare som passerat revy i svensk ishockey är det väl endast Timo Lahtinen, SM-guld med både Södertälje och Malmö, som satt märkbart avtryck. Manner ”head-huntades” av tillfälliga tränarduon Josef Boumedienne/Nils Ekman efter det lyckosamma kvalet mot HV 71.

Mikko Manners ishockey är strikt, kan du inte vinna pucken i offensiv zon  slår vi läger i mittzon och vid egen blå linje. Spar på dina krafter för de heta tillfällen som alltid uppstår. Spela gärna back-back i väntan på chans att vända spelet.

Höghastighetshockey är inte Mikko Manners signum, hellre en melodi i takt med den modell som tagit de finska ”Lejonen” till två raka VM-finaler. I hans lagbygge har Anton Rödin, lagkapten, kanadensaren Greg Scott ochdanskättade Nick Olesen, närmast från Södertälje, varit ett vinnarvapen, Senast mot Skellefteå i lördags med två nya Rödin-mål.

Då börjar allvaret

På torsdag, när alla publikrestriktioner har hävts, väntar Oskarshamn på bortais. I Barometern läser jag hur Fredrik Olofsson och co. ser fram emot att möta serieettan i ett utsålt Be Ge Hockeycenter med plats för 3 275 åskådare.

Det är först då säsongen börjar på allvar, spel inför fullsatta läktare är något helt annat än den seriekost som bjudits under pandemins härjningar. Hemmatrycket ger det egna laget en extra spelare, och den mest rutinerade domare kan lätt se mellan fingrarna under publikens protester.

Torsdagens möte blir kamp mellan två lag med vitt skilda ekonomiska förutsättningar. I nyligen publicerade EY-rapporten ”Hur mår svensk elitishockey” framgår att Brynäs lönekostnader förra säsongen var 103,6 miljoner kronor och därmed i den absoluta SHL-toppen.

IK Oskarshamns motsvarande kostnader var drygt 50 miljoner kronor. Det är rimligt att tro att Brynäs inför den här säsongen har tvingats sänka sin lönebild, smålänningarna har enligt uppgift hoppat upp till 60 miljoner – det är ändå jumboplats i löneligan.

Under unge tränaren Martin Filander, 40 år, är nu Oskarshamn ute i sin tredje raka SHL-säsong.  Visserligen räddade av pandemin och inställt kvalspel första säsongen, men laget var endast två poäng från åttondelsfinal i våras. IK Oskarshamn känns familjärt hur stor spelaromsättningen än är.

Sportchefen Thomas Fröberg har lyckats med konststycket att få in de tjeckiska bröderna Tomas och Hynek Zohorna, 33 respektive 31 år. Båda med stor erfarenhet från KHL och VM-spel för Tjeckien. 

Tvåvägsspelare som redan visat klass och bli inte överraskad om bröderna våren 2022 rankans bland SHL:s mest värdefulla spelare.  På samma nivå som Frölundas ”hemvändare”, Ryan Lasch, som med tre assistpoäng låg bakom Frölundas 3-2-seger mot Oskarshamn i lördags.

I bakfickan har Fröberg också 33-årige kanadensaren Dale Weise med hela 513 NHL-matcher i bagaget. Spelade inte alls förra säsongen och är därför svårvärderad. Är på plats i Oskarshamn men har haft en skadefylld försäsong. Rapporteras nu vara klar för spel.

Som alltid är ovissheten stor när säsongen är ung. Vilka ska överraska och vilket lag blir årets flopp. Efter tre spelade matcher, och endast tre poäng av nio möjliga och magra sex mål har min favorit Luleå fått en tung start. När ska en annan ”hemvändare”  Linus Omark börja svinga sitt trollspö? 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.