SHL-klubbarna drabbas av mångmiljonsmäll

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det var en kostsam 28:e omgång för SHL, nya restriktioner plågar ekonomiskt ansvariga hårt. Publiksnittet var i snitt låga 1 943 åskådare,  efter en totalpublik, sex matcher, på 11 663 åskådare. Det innebär ett intäktsbortfall på miljontals kronor

 Niclas Björkman, klubbdirektör i Linköping beräknar publiktappet till cirka tre miljoner kronor, 2752 på plats när LHC föll med 1-3 mot Färjestad i Saab Arena med en kapacitet på 8 190 åskådare.

Färjestads tränare Johan Pennerborn kan glädja sig över fyra raka segrar.

Räkna med att SHL-lagen, inom en nära framtid, kommer att begära krisstöd enligt samma modell som tidigare under pandemin. Med långvariga restriktioner, och i värsta fall ännu mer långtgående, kommer nya krav att landa på  finansministern Mikael Dambergs bord. 

Annandagsfesten kom sig – frågetecknen är stora inför seriens andra del. Inte bara publikt, utan även placeringsmässigt.

Jul i serieledning

Rögle firade jul som serieledare,  och med en match mindre spelad än jagande Frölunda och Skellefteå är utgångsläget det bästa. Laget från nordvästra Skåne var i SM-final i våras och åtskilligt talar för att Rögle finns med i guldstriden även kommande vår.

Två gånger Abbot, sportchefen Chris och tränaren Cam, har under uppehållet förlängt sina kontrakt och robuste Dennis Everberg, 30 år,  har säkrats för spel ända till våren 2027. Säsongnye Oskar Stål Lyrenäs, 23 år, och från Mora, stannar till och med säsongen 2023-24.

Det är signaler som betyder att Rögle vill etablera sig som topplag. I somras försvann starka namn, som anfallsduon Simon Ryfors/Daniel Zaar men Rögle är fortsatt seriens mest målglada lag, 91 fullträffar så här långt, närmast före Skellefteå, 90 mål.

En oväntad plump var annandagens möte med Djurgården. Det skiljde 35 poäng mellan lagen men efter avgörande i förlängningen tog Djurgården extra poängen via 5-4 i spel fyra mot tre. Dennis Everberg var olycklig, utvisad för hög klubba efter 19,42 av tredje perioden.

Djurgården har möblerat om i truppen och in tagit två nya spelare, Emil Berglund, DIF-ikonen ”Challe”  Berglunds son, närmast från Almtuna och Fredrik Forsberg, Leksand. Avståndet upp till säker mark är  13 poäng, alltför stort för att nå i kapp Malmö som idag har placering 12. 

Efter en trög höst och med sparkad sportchef, Peter Jakobsson, har Färjestad nu fyra raka segrar men är fortfarande endast på åttonde plats, och under det övre strecket som garanterar kvartsfinal spel.

Forwarden Gustav Rydahl har sju poäng (4+3) på sina fem senaste matcher och var också målskytt för Tre Kronor i Channel Cup i Moskva. Han kan redan nu prova ut OS-kostymen till OS i Peking i februari.

Uppehållet för OS påverkar även SHL:s spelschema. Ligans sportchef Johan Hemlin har redan flaggat för ändringar i programmet, men det är inte aktuellt att helt ställa in ligaspelet. SHL-lagen kommer att drabbas olika, Malmö riskerar exempelvis att tappa tre danska backar som kan ses som givna i Danmarks OS-lag. 

När NHL-spelarna slutligen valde bort Peking, på grund av pandemin,  får förbundskapten Johan Garpenlöv leta spelare i SHL, ryska KHL och den schweiziska ligan. I två Euro Hockey turneringar, Karjala Cup och nämnda Channel One Cup har spelare haft chans att kvala in till OS. 

Hans uppgift är inte avundsvärd,  här gäller att visa fingertoppskänsla. Varför inte ge unge Frölunda-backen Simon Edvinsson chansen. Han imponerade i varje fall i stort i juniorkronornas inledande 6-3 seger mot Ryssland i JVM. En fältherre på isen, väl värd en OS-biljett.

Salva av Anders Larsson

Hockeyåret 2021 avslutades med en rejäl salva av förbundsbasen Anders Larsson.  På förbundets hemsida, www.swehockey.se tar han upp den inflammerade striden i Hockeyettan och skriver att argumenten snuddat vid det absurda. Han underkänner på nytt Riksidrottsnämdens domslut som ogiltigförklarar den omstridda paragrafen 6:1.

-Vad kan det bli härnäst? Att någon tar offside regeln till EU-domstolen för att den strider mot EU:s direktiv om den fria rörligheten, skriver Anders Larsson.

Fortsättning följer under 2022, med ett extra årsmöte i Hockeyettan.

Hockeystyret ger RF-basen Björn Eriksson stora bryderier. Kan han verkligen sitta på åskådarplats när hockeyn så öppet revolterar mot  RIN-domen?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen