SHL-klubbarna drabbas av mångmiljonsmäll

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det var en kostsam 28:e omgång för SHL, nya restriktioner plågar ekonomiskt ansvariga hårt. Publiksnittet var i snitt låga 1 943 åskådare,  efter en totalpublik, sex matcher, på 11 663 åskådare. Det innebär ett intäktsbortfall på miljontals kronor

 Niclas Björkman, klubbdirektör i Linköping beräknar publiktappet till cirka tre miljoner kronor, 2752 på plats när LHC föll med 1-3 mot Färjestad i Saab Arena med en kapacitet på 8 190 åskådare.

Färjestads tränare Johan Pennerborn kan glädja sig över fyra raka segrar.

Räkna med att SHL-lagen, inom en nära framtid, kommer att begära krisstöd enligt samma modell som tidigare under pandemin. Med långvariga restriktioner, och i värsta fall ännu mer långtgående, kommer nya krav att landa på  finansministern Mikael Dambergs bord. 

Annandagsfesten kom sig – frågetecknen är stora inför seriens andra del. Inte bara publikt, utan även placeringsmässigt.

Jul i serieledning

Rögle firade jul som serieledare,  och med en match mindre spelad än jagande Frölunda och Skellefteå är utgångsläget det bästa. Laget från nordvästra Skåne var i SM-final i våras och åtskilligt talar för att Rögle finns med i guldstriden även kommande vår.

Två gånger Abbot, sportchefen Chris och tränaren Cam, har under uppehållet förlängt sina kontrakt och robuste Dennis Everberg, 30 år,  har säkrats för spel ända till våren 2027. Säsongnye Oskar Stål Lyrenäs, 23 år, och från Mora, stannar till och med säsongen 2023-24.

Det är signaler som betyder att Rögle vill etablera sig som topplag. I somras försvann starka namn, som anfallsduon Simon Ryfors/Daniel Zaar men Rögle är fortsatt seriens mest målglada lag, 91 fullträffar så här långt, närmast före Skellefteå, 90 mål.

En oväntad plump var annandagens möte med Djurgården. Det skiljde 35 poäng mellan lagen men efter avgörande i förlängningen tog Djurgården extra poängen via 5-4 i spel fyra mot tre. Dennis Everberg var olycklig, utvisad för hög klubba efter 19,42 av tredje perioden.

Djurgården har möblerat om i truppen och in tagit två nya spelare, Emil Berglund, DIF-ikonen ”Challe”  Berglunds son, närmast från Almtuna och Fredrik Forsberg, Leksand. Avståndet upp till säker mark är  13 poäng, alltför stort för att nå i kapp Malmö som idag har placering 12. 

Efter en trög höst och med sparkad sportchef, Peter Jakobsson, har Färjestad nu fyra raka segrar men är fortfarande endast på åttonde plats, och under det övre strecket som garanterar kvartsfinal spel.

Forwarden Gustav Rydahl har sju poäng (4+3) på sina fem senaste matcher och var också målskytt för Tre Kronor i Channel Cup i Moskva. Han kan redan nu prova ut OS-kostymen till OS i Peking i februari.

Uppehållet för OS påverkar även SHL:s spelschema. Ligans sportchef Johan Hemlin har redan flaggat för ändringar i programmet, men det är inte aktuellt att helt ställa in ligaspelet. SHL-lagen kommer att drabbas olika, Malmö riskerar exempelvis att tappa tre danska backar som kan ses som givna i Danmarks OS-lag. 

När NHL-spelarna slutligen valde bort Peking, på grund av pandemin,  får förbundskapten Johan Garpenlöv leta spelare i SHL, ryska KHL och den schweiziska ligan. I två Euro Hockey turneringar, Karjala Cup och nämnda Channel One Cup har spelare haft chans att kvala in till OS. 

Hans uppgift är inte avundsvärd,  här gäller att visa fingertoppskänsla. Varför inte ge unge Frölunda-backen Simon Edvinsson chansen. Han imponerade i varje fall i stort i juniorkronornas inledande 6-3 seger mot Ryssland i JVM. En fältherre på isen, väl värd en OS-biljett.

Salva av Anders Larsson

Hockeyåret 2021 avslutades med en rejäl salva av förbundsbasen Anders Larsson.  På förbundets hemsida, www.swehockey.se tar han upp den inflammerade striden i Hockeyettan och skriver att argumenten snuddat vid det absurda. Han underkänner på nytt Riksidrottsnämdens domslut som ogiltigförklarar den omstridda paragrafen 6:1.

-Vad kan det bli härnäst? Att någon tar offside regeln till EU-domstolen för att den strider mot EU:s direktiv om den fria rörligheten, skriver Anders Larsson.

Fortsättning följer under 2022, med ett extra årsmöte i Hockeyettan.

Hockeystyret ger RF-basen Björn Eriksson stora bryderier. Kan han verkligen sitta på åskådarplats när hockeyn så öppet revolterar mot  RIN-domen?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Degerfors kommun vill sälja klassiskaStora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Vasaloppet 100 år, då springer folk enen av sig för at få åka skidor i mars 2024.. Det 100:e loppet, är nu fulltecknat med 15 800 deltagare. Och totalt har närmare 30 000 anmält sig till något av loppen i Vasaloppets vintervecka 2024.

Inte nog med det, nu har 1 796 målgångar registrerats totalt i något lopp!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.