Tränaren som avviker från mängden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det kostar att ligga jumbo i ishockeyns SHL-tabell.  För Djurgården fladdrar miljonerna i väg efter rekordlåga 3463 åskådare på ”Hovets” läktare i tisdagens 23:e omgång. Det var Djurgårdens lägsta publiksiffra på 13 säsonger och fjärde sämsta genom tiderna.

Inte ens när mesta mästarna, 16 SM-guld, var förvisade till Hockeyallsvenskan två säsonger, 2012-2014 var färre åskådare på plats.

nog ser han klart på tillvaron, ishockrytränaren Björn Hellkvist som har del i både Leksands och Oskarshamns framgångar

 Den svaga inledningen av säsongen sätter sina spår i kassaböckerna hos vd. Thomas Kraft. Efter 3-0 mot ett annat krislag, Malmö Redhawks,  bröts en fem matcher lång förlustsvit, var andra fullpoängaren på de senaste tio matcherna.

Den kräsna ”Hovet”-publiken uppskattar inte bottenstrid. Frågan är definitivt berättigad om Djurgården kan slinga ur kvalspökets tydliga grepp. Det är visserligen bara halvtid i tabellen men tabelläget är utsatt och räddningsplankorna är få – om ens några.

Interna problem

En tränare, amerikanen Barry Smith, skickades hem efter 13 omgångar, laget skakas av interna problem sedan ”hemvändaren” Linus Videll öppet anklagat ledningen för ”kränkande” behandling.  Utredning pågår, ja, den här hösten vill DIF-supporters snabbt glömma.

Redan vid seriestarten hade jag stora frågetecken för Djurgårdens lagbygge, svåra skador på bärande spelare samt inhyrda nord-amerikaner som underpresterat är också förklaringar  till lagets svaga höst.

Malmö hade vid säsongstarten ett bättre utgångsläge. Sportchefen Patrik Sylvegård, uppbackad av föreningens stora ledarprofil, Percy Nilsson, behövde  han bara peka på spelare han ville ha. I rask takt anslöt favoriten Carl Söderberg från NHL, Fredrik Händemark kom från KHL och meriterade Magnus Pääijärvi, tillbaka i moderklubben.

Tränaren Joakim Fagervall skrev nytt kontrakt bara för några veckor sedan. Nu ser vi facit, fjärde raka förlusten i tisdags och endast en trepoängare på de åtta senaste matcherna.

En streckmatch

 På torsdag väntar Timrå i säsongens första verkliga ”streckmatch”. Överlever Fagervall ännu en förlust, eller tvingas han bort innan bläcket på det nya kontraktet har hunnit torka?

En förklaring till Malmös haveri är målvaktsspelet, tidigare hyllade Oscar Alsenfelt var direkt svag mot Djurgården. Han har inte alls visat samma stabilitet som tidigare säsonger. Delvis ursäktad på grund av skador.

Färjestads guldhistoria är nära förknippad med lagets målvakter, från finske Hannu Lassila 1981 vid första SM-guldet  till Alexander Salák, Tjeckien, 2011, det nionde i ordningen och det senaste.

 Den här säsongen valde sportchefen, Peter Jakobsson, nyligen sparkad, att satsa på norrmannen Henrik Haukeland. Det gick inte hem, och snabbt hämtades tjecken Dominik Furch, 31 år, in från Pilzen i tjeckiska ligan. 

 Furch hade en lyckosam säsong i Örebro 2019-2020 men har så långt inte varit något vinnarvapen för guldjagande värmlänningar. Leksands nya radarpar, Max Veronneau/Carter Camper gjorde totalt sex poäng när masarna tog tredje raka efter 5-4 mot Färjestad sedan Furch varit väl givmild och inte alls sänt signaler om att vara en blivande guldmålvakt.

Leksand är, jämte Oskarshamn, tabellens mest attraktiva lag. Ledarduon Thomas Johansson, sportchef och Björn Hellkvist, tränare, har onekligen skapat en ny vinnarkultur vid Siljans stränder. Det är imponerande hur de fyllt luckorna efter förra säsongens toppspelare som tog laget ända till en historisk kvartsfinal. Båda lagens ishockey är fartfylld, blixtsnabba omställningar och med tydliga ”game planes”.

En tränare med medvind

Oskarshamns uppgång är också sensationell. Unge tränaren Martin Filander kan ha något verkligt bra på gång. Nu avväpnades serieettan Frölunda i Scandinavium – och det var inte orättvist.

 29-årige Patrik Karlqvist, uppväxt i Trosa och med Södertälje Sport som moderklubb, har en brokig karriär bakom sig. Alltid högt upp i diverse poängligor, men har aldrig klassats som god nog för SHL.

 Tills Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg lockade honom till ostkusten från ”the heart of icehockey”, Örnsköldsvik och Modo. Mot Frölunda antecknades Karlqvist för fyra poäng (1+3), han har totalt 27 poäng (14+13) och skuggar poängettan Max Veronneau.

En fråga, vad har Leksand och Oskarshamn gemensamt?

 Svaret är Björn Hellkvist – nordväst skåningen, från Jonstorp och Ängelholm, som övervann Parkinsons sjukdom och som redan nu kan våga snegla, åtminstone lite grann, på Le Mat Pokalen,  mästartrofén.

 Hellkvist har fyra elektroder inopererade i hjärnan som styrs av två pacemakers, batterier, på bröstet.

-De tjuvkopplar hjärnan och lurar systemet med strömimpulser som skickas ut. Tillsammans med mediciner får jag ganska bra dagar ändå, har Björn berättat i intervjuer.

Inför säsongen 2017-2018 anslöt Björn Hellkvist till Oskarshamn och klubbdirektör Martin Åkerbergs påbörjade vision om SHL-spel. Björns tränarkarriär var i sin linda, han kom från danska Rungsted Seier.

Björn gick sedan vidare till Modo, och ersattes i Oskarshamn av Håkan Åhlund. Han byggde vidare på Björn Hellkvists fundament som bara ända till SHL efter en osannolik kvalseger mot Timrå våren 2019, 8 april, 4-3 i matcher.

Kan vi gissa att Björn Hellqvist har bra dagar just nu. Både med tanke på Leksand och Oskarshamn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.

Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.

-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta.  Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen