Tränaren som avviker från mängden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det kostar att ligga jumbo i ishockeyns SHL-tabell.  För Djurgården fladdrar miljonerna i väg efter rekordlåga 3463 åskådare på ”Hovets” läktare i tisdagens 23:e omgång. Det var Djurgårdens lägsta publiksiffra på 13 säsonger och fjärde sämsta genom tiderna.

Inte ens när mesta mästarna, 16 SM-guld, var förvisade till Hockeyallsvenskan två säsonger, 2012-2014 var färre åskådare på plats.

nog ser han klart på tillvaron, ishockrytränaren Björn Hellkvist som har del i både Leksands och Oskarshamns framgångar

 Den svaga inledningen av säsongen sätter sina spår i kassaböckerna hos vd. Thomas Kraft. Efter 3-0 mot ett annat krislag, Malmö Redhawks,  bröts en fem matcher lång förlustsvit, var andra fullpoängaren på de senaste tio matcherna.

Den kräsna ”Hovet”-publiken uppskattar inte bottenstrid. Frågan är definitivt berättigad om Djurgården kan slinga ur kvalspökets tydliga grepp. Det är visserligen bara halvtid i tabellen men tabelläget är utsatt och räddningsplankorna är få – om ens några.

Interna problem

En tränare, amerikanen Barry Smith, skickades hem efter 13 omgångar, laget skakas av interna problem sedan ”hemvändaren” Linus Videll öppet anklagat ledningen för ”kränkande” behandling.  Utredning pågår, ja, den här hösten vill DIF-supporters snabbt glömma.

Redan vid seriestarten hade jag stora frågetecken för Djurgårdens lagbygge, svåra skador på bärande spelare samt inhyrda nord-amerikaner som underpresterat är också förklaringar  till lagets svaga höst.

Malmö hade vid säsongstarten ett bättre utgångsläge. Sportchefen Patrik Sylvegård, uppbackad av föreningens stora ledarprofil, Percy Nilsson, behövde  han bara peka på spelare han ville ha. I rask takt anslöt favoriten Carl Söderberg från NHL, Fredrik Händemark kom från KHL och meriterade Magnus Pääijärvi, tillbaka i moderklubben.

Tränaren Joakim Fagervall skrev nytt kontrakt bara för några veckor sedan. Nu ser vi facit, fjärde raka förlusten i tisdags och endast en trepoängare på de åtta senaste matcherna.

En streckmatch

 På torsdag väntar Timrå i säsongens första verkliga ”streckmatch”. Överlever Fagervall ännu en förlust, eller tvingas han bort innan bläcket på det nya kontraktet har hunnit torka?

En förklaring till Malmös haveri är målvaktsspelet, tidigare hyllade Oscar Alsenfelt var direkt svag mot Djurgården. Han har inte alls visat samma stabilitet som tidigare säsonger. Delvis ursäktad på grund av skador.

Färjestads guldhistoria är nära förknippad med lagets målvakter, från finske Hannu Lassila 1981 vid första SM-guldet  till Alexander Salák, Tjeckien, 2011, det nionde i ordningen och det senaste.

 Den här säsongen valde sportchefen, Peter Jakobsson, nyligen sparkad, att satsa på norrmannen Henrik Haukeland. Det gick inte hem, och snabbt hämtades tjecken Dominik Furch, 31 år, in från Pilzen i tjeckiska ligan. 

 Furch hade en lyckosam säsong i Örebro 2019-2020 men har så långt inte varit något vinnarvapen för guldjagande värmlänningar. Leksands nya radarpar, Max Veronneau/Carter Camper gjorde totalt sex poäng när masarna tog tredje raka efter 5-4 mot Färjestad sedan Furch varit väl givmild och inte alls sänt signaler om att vara en blivande guldmålvakt.

Leksand är, jämte Oskarshamn, tabellens mest attraktiva lag. Ledarduon Thomas Johansson, sportchef och Björn Hellkvist, tränare, har onekligen skapat en ny vinnarkultur vid Siljans stränder. Det är imponerande hur de fyllt luckorna efter förra säsongens toppspelare som tog laget ända till en historisk kvartsfinal. Båda lagens ishockey är fartfylld, blixtsnabba omställningar och med tydliga ”game planes”.

En tränare med medvind

Oskarshamns uppgång är också sensationell. Unge tränaren Martin Filander kan ha något verkligt bra på gång. Nu avväpnades serieettan Frölunda i Scandinavium – och det var inte orättvist.

 29-årige Patrik Karlqvist, uppväxt i Trosa och med Södertälje Sport som moderklubb, har en brokig karriär bakom sig. Alltid högt upp i diverse poängligor, men har aldrig klassats som god nog för SHL.

 Tills Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg lockade honom till ostkusten från ”the heart of icehockey”, Örnsköldsvik och Modo. Mot Frölunda antecknades Karlqvist för fyra poäng (1+3), han har totalt 27 poäng (14+13) och skuggar poängettan Max Veronneau.

En fråga, vad har Leksand och Oskarshamn gemensamt?

 Svaret är Björn Hellkvist – nordväst skåningen, från Jonstorp och Ängelholm, som övervann Parkinsons sjukdom och som redan nu kan våga snegla, åtminstone lite grann, på Le Mat Pokalen,  mästartrofén.

 Hellkvist har fyra elektroder inopererade i hjärnan som styrs av två pacemakers, batterier, på bröstet.

-De tjuvkopplar hjärnan och lurar systemet med strömimpulser som skickas ut. Tillsammans med mediciner får jag ganska bra dagar ändå, har Björn berättat i intervjuer.

Inför säsongen 2017-2018 anslöt Björn Hellkvist till Oskarshamn och klubbdirektör Martin Åkerbergs påbörjade vision om SHL-spel. Björns tränarkarriär var i sin linda, han kom från danska Rungsted Seier.

Björn gick sedan vidare till Modo, och ersattes i Oskarshamn av Håkan Åhlund. Han byggde vidare på Björn Hellkvists fundament som bara ända till SHL efter en osannolik kvalseger mot Timrå våren 2019, 8 april, 4-3 i matcher.

Kan vi gissa att Björn Hellqvist har bra dagar just nu. Både med tanke på Leksand och Oskarshamn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.