Tränaren som avviker från mängden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det kostar att ligga jumbo i ishockeyns SHL-tabell.  För Djurgården fladdrar miljonerna i väg efter rekordlåga 3463 åskådare på ”Hovets” läktare i tisdagens 23:e omgång. Det var Djurgårdens lägsta publiksiffra på 13 säsonger och fjärde sämsta genom tiderna.

Inte ens när mesta mästarna, 16 SM-guld, var förvisade till Hockeyallsvenskan två säsonger, 2012-2014 var färre åskådare på plats.

nog ser han klart på tillvaron, ishockrytränaren Björn Hellkvist som har del i både Leksands och Oskarshamns framgångar

 Den svaga inledningen av säsongen sätter sina spår i kassaböckerna hos vd. Thomas Kraft. Efter 3-0 mot ett annat krislag, Malmö Redhawks,  bröts en fem matcher lång förlustsvit, var andra fullpoängaren på de senaste tio matcherna.

Den kräsna ”Hovet”-publiken uppskattar inte bottenstrid. Frågan är definitivt berättigad om Djurgården kan slinga ur kvalspökets tydliga grepp. Det är visserligen bara halvtid i tabellen men tabelläget är utsatt och räddningsplankorna är få – om ens några.

Interna problem

En tränare, amerikanen Barry Smith, skickades hem efter 13 omgångar, laget skakas av interna problem sedan ”hemvändaren” Linus Videll öppet anklagat ledningen för ”kränkande” behandling.  Utredning pågår, ja, den här hösten vill DIF-supporters snabbt glömma.

Redan vid seriestarten hade jag stora frågetecken för Djurgårdens lagbygge, svåra skador på bärande spelare samt inhyrda nord-amerikaner som underpresterat är också förklaringar  till lagets svaga höst.

Malmö hade vid säsongstarten ett bättre utgångsläge. Sportchefen Patrik Sylvegård, uppbackad av föreningens stora ledarprofil, Percy Nilsson, behövde  han bara peka på spelare han ville ha. I rask takt anslöt favoriten Carl Söderberg från NHL, Fredrik Händemark kom från KHL och meriterade Magnus Pääijärvi, tillbaka i moderklubben.

Tränaren Joakim Fagervall skrev nytt kontrakt bara för några veckor sedan. Nu ser vi facit, fjärde raka förlusten i tisdags och endast en trepoängare på de åtta senaste matcherna.

En streckmatch

 På torsdag väntar Timrå i säsongens första verkliga ”streckmatch”. Överlever Fagervall ännu en förlust, eller tvingas han bort innan bläcket på det nya kontraktet har hunnit torka?

En förklaring till Malmös haveri är målvaktsspelet, tidigare hyllade Oscar Alsenfelt var direkt svag mot Djurgården. Han har inte alls visat samma stabilitet som tidigare säsonger. Delvis ursäktad på grund av skador.

Färjestads guldhistoria är nära förknippad med lagets målvakter, från finske Hannu Lassila 1981 vid första SM-guldet  till Alexander Salák, Tjeckien, 2011, det nionde i ordningen och det senaste.

 Den här säsongen valde sportchefen, Peter Jakobsson, nyligen sparkad, att satsa på norrmannen Henrik Haukeland. Det gick inte hem, och snabbt hämtades tjecken Dominik Furch, 31 år, in från Pilzen i tjeckiska ligan. 

 Furch hade en lyckosam säsong i Örebro 2019-2020 men har så långt inte varit något vinnarvapen för guldjagande värmlänningar. Leksands nya radarpar, Max Veronneau/Carter Camper gjorde totalt sex poäng när masarna tog tredje raka efter 5-4 mot Färjestad sedan Furch varit väl givmild och inte alls sänt signaler om att vara en blivande guldmålvakt.

Leksand är, jämte Oskarshamn, tabellens mest attraktiva lag. Ledarduon Thomas Johansson, sportchef och Björn Hellkvist, tränare, har onekligen skapat en ny vinnarkultur vid Siljans stränder. Det är imponerande hur de fyllt luckorna efter förra säsongens toppspelare som tog laget ända till en historisk kvartsfinal. Båda lagens ishockey är fartfylld, blixtsnabba omställningar och med tydliga ”game planes”.

En tränare med medvind

Oskarshamns uppgång är också sensationell. Unge tränaren Martin Filander kan ha något verkligt bra på gång. Nu avväpnades serieettan Frölunda i Scandinavium – och det var inte orättvist.

 29-årige Patrik Karlqvist, uppväxt i Trosa och med Södertälje Sport som moderklubb, har en brokig karriär bakom sig. Alltid högt upp i diverse poängligor, men har aldrig klassats som god nog för SHL.

 Tills Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg lockade honom till ostkusten från ”the heart of icehockey”, Örnsköldsvik och Modo. Mot Frölunda antecknades Karlqvist för fyra poäng (1+3), han har totalt 27 poäng (14+13) och skuggar poängettan Max Veronneau.

En fråga, vad har Leksand och Oskarshamn gemensamt?

 Svaret är Björn Hellkvist – nordväst skåningen, från Jonstorp och Ängelholm, som övervann Parkinsons sjukdom och som redan nu kan våga snegla, åtminstone lite grann, på Le Mat Pokalen,  mästartrofén.

 Hellkvist har fyra elektroder inopererade i hjärnan som styrs av två pacemakers, batterier, på bröstet.

-De tjuvkopplar hjärnan och lurar systemet med strömimpulser som skickas ut. Tillsammans med mediciner får jag ganska bra dagar ändå, har Björn berättat i intervjuer.

Inför säsongen 2017-2018 anslöt Björn Hellkvist till Oskarshamn och klubbdirektör Martin Åkerbergs påbörjade vision om SHL-spel. Björns tränarkarriär var i sin linda, han kom från danska Rungsted Seier.

Björn gick sedan vidare till Modo, och ersattes i Oskarshamn av Håkan Åhlund. Han byggde vidare på Björn Hellkvists fundament som bara ända till SHL efter en osannolik kvalseger mot Timrå våren 2019, 8 april, 4-3 i matcher.

Kan vi gissa att Björn Hellqvist har bra dagar just nu. Både med tanke på Leksand och Oskarshamn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockeyettans hårt kritiserade ordförande, Ronnie Glysing, ger upp och avgår som ordförande med omedelbar verkan. En majoritet av Hockeyettans klubbar, av totalt 40, har begärt att extra årsmöte ska hållas den 22 januari, nu på lördag, på ett hotell i Upplands Väsby.

Han  förekommer därmed årsmötet vars enda punkt på dagordningen är val av ny ordförande. Här har föreslagits Håkan Svensson, tidigare ordförande i AIK.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Kennerth Andersson står för idrottens representation vid fjärde upplagan av ”över Atlanten”, Disocverys tittarsucce. Thomas Wassberg, Anders Limpar, Henrik Larsson och Frida Hansdotter är föregångarna.

Med Kenneths entré blir det tredje spelaren från oförglömliga VM-succén 1994. Nu ska han, liksom Limpar och henrik, visa att han kan vara en duktig matros,

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.