Hotfullt SHL-kval efter OS

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Åtskilliga miljoner, ja minst 50 kommer att ligga i potten, i vårens SHL-kval.

 Det osannolika är att Malmö Redhawks sparkade tränare, Joakim Fagervall, har hittat en ny arbetsgivare – Djurgården som i kvalet mycket väl kan ställas mot Fagervalls tidigare lag – Malmö!

Rockader i tränarskrået är inte ovanliga, men det här bytet slår nog alla tidigare rekord.

 Enligt uppgift hade Fagervall Djurgårdens tillförordnade sportchef, K G Stoppel, i mobilluren bara timmar efter avskedet från Malmö där han så sent som i november skrivit ett nytt tre års avtal.

Nedflyttning blir förödande

Djurgården, tvärsist i SHL och med 11 poäng  upp till säker mark, en placering som just nu innehas av Malmö. Lagen har 20 matcher, Djurgården och 19 Malmö , kvar att spela. Det är åtskilliga poäng men tabelläget i dag säger att Djurgården, Timrå och Malmö kommer att slåss för att undvika negativt kval. 

Frågan är förstås om Fagervall kan  få ordning på ett lag som spretar åt alla möjliga håll. 34-årige Dick Axelsson har lyfts in som en frälsare  och nu är 35-årige tjeckiske målvakten Alexander Salak på ingång. Han var guldmålvakt i Färjestad 2011, hans kapacitet nu är mer oviss

Efter sparkade Barry Smith i höstas har duon Nichlas Falk/Mikael Aaro haft ansvaret i båset. Nu flyttas de ett steg nedåt, kanske inte helt smärtfritt. Falk är en DIF-ikon, och det har knappast varit hans fel att mesta mästarna har varit säsongens slagpåse.

Skador har dessutom förföljt laget, nu rapporteras stabile backen Tom Nilsson borta resten av säsongen.  Definitivt en missräkning.

Förra våren var det HV 71 som tvingades lämna SHL efter kvalförlust mot Brynäs. Och intvingad i ny ekonomisk kostym – en degradering är synnerligen kostsam. SHL:s tv-avtal stiger brant uppåt kommande säsonger, 50 miljoner är till och med lågt räknat.

SHL blir väl representerat i kommande OS – åtta dagar kvar under tisdagen.  Tre Kronors 10 spelare får sällskap av ytterligare 19, med hemvist i svenska rinkar.   Det står klart sedan samtliga nationer presenterat sina trupper.  Av SHL-lagen är det bara Djurgården och Leksand som saknar OS-resenärer.

Grattis, gör ett spelprogram!

Flest antal spelare i Peking har Oskarshamn med Brian Cooper i USA:s lag, duon Tomas och Zynek Zohorna i Tjeckien, Fredrik Olofsson i, Tre Kronor samt Frölunda med Matt Tomkins i Kanada, målvakten Michael Spacek i Tjeckien, samt Mats Friberg och Christian Folin i Tre Kronor.

Johan Hemlin , sportchef i SHL,  har nu den grannlaga uppgiften att fastställa ett någorlunda rättvist spelprogram, samtidig som OS-ishockeyn pågår.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.