Hotfullt SHL-kval efter OS

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Åtskilliga miljoner, ja minst 50 kommer att ligga i potten, i vårens SHL-kval.

 Det osannolika är att Malmö Redhawks sparkade tränare, Joakim Fagervall, har hittat en ny arbetsgivare – Djurgården som i kvalet mycket väl kan ställas mot Fagervalls tidigare lag – Malmö!

Rockader i tränarskrået är inte ovanliga, men det här bytet slår nog alla tidigare rekord.

 Enligt uppgift hade Fagervall Djurgårdens tillförordnade sportchef, K G Stoppel, i mobilluren bara timmar efter avskedet från Malmö där han så sent som i november skrivit ett nytt tre års avtal.

Nedflyttning blir förödande

Djurgården, tvärsist i SHL och med 11 poäng  upp till säker mark, en placering som just nu innehas av Malmö. Lagen har 20 matcher, Djurgården och 19 Malmö , kvar att spela. Det är åtskilliga poäng men tabelläget i dag säger att Djurgården, Timrå och Malmö kommer att slåss för att undvika negativt kval. 

Frågan är förstås om Fagervall kan  få ordning på ett lag som spretar åt alla möjliga håll. 34-årige Dick Axelsson har lyfts in som en frälsare  och nu är 35-årige tjeckiske målvakten Alexander Salak på ingång. Han var guldmålvakt i Färjestad 2011, hans kapacitet nu är mer oviss

Efter sparkade Barry Smith i höstas har duon Nichlas Falk/Mikael Aaro haft ansvaret i båset. Nu flyttas de ett steg nedåt, kanske inte helt smärtfritt. Falk är en DIF-ikon, och det har knappast varit hans fel att mesta mästarna har varit säsongens slagpåse.

Skador har dessutom förföljt laget, nu rapporteras stabile backen Tom Nilsson borta resten av säsongen.  Definitivt en missräkning.

Förra våren var det HV 71 som tvingades lämna SHL efter kvalförlust mot Brynäs. Och intvingad i ny ekonomisk kostym – en degradering är synnerligen kostsam. SHL:s tv-avtal stiger brant uppåt kommande säsonger, 50 miljoner är till och med lågt räknat.

SHL blir väl representerat i kommande OS – åtta dagar kvar under tisdagen.  Tre Kronors 10 spelare får sällskap av ytterligare 19, med hemvist i svenska rinkar.   Det står klart sedan samtliga nationer presenterat sina trupper.  Av SHL-lagen är det bara Djurgården och Leksand som saknar OS-resenärer.

Grattis, gör ett spelprogram!

Flest antal spelare i Peking har Oskarshamn med Brian Cooper i USA:s lag, duon Tomas och Zynek Zohorna i Tjeckien, Fredrik Olofsson i, Tre Kronor samt Frölunda med Matt Tomkins i Kanada, målvakten Michael Spacek i Tjeckien, samt Mats Friberg och Christian Folin i Tre Kronor.

Johan Hemlin , sportchef i SHL,  har nu den grannlaga uppgiften att fastställa ett någorlunda rättvist spelprogram, samtidig som OS-ishockeyn pågår.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Djurgårdens  ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar

Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,

formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen  upp med bilder från Indy 500.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.