Hotfullt SHL-kval efter OS

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Åtskilliga miljoner, ja minst 50 kommer att ligga i potten, i vårens SHL-kval.

 Det osannolika är att Malmö Redhawks sparkade tränare, Joakim Fagervall, har hittat en ny arbetsgivare – Djurgården som i kvalet mycket väl kan ställas mot Fagervalls tidigare lag – Malmö!

Rockader i tränarskrået är inte ovanliga, men det här bytet slår nog alla tidigare rekord.

 Enligt uppgift hade Fagervall Djurgårdens tillförordnade sportchef, K G Stoppel, i mobilluren bara timmar efter avskedet från Malmö där han så sent som i november skrivit ett nytt tre års avtal.

Nedflyttning blir förödande

Djurgården, tvärsist i SHL och med 11 poäng  upp till säker mark, en placering som just nu innehas av Malmö. Lagen har 20 matcher, Djurgården och 19 Malmö , kvar att spela. Det är åtskilliga poäng men tabelläget i dag säger att Djurgården, Timrå och Malmö kommer att slåss för att undvika negativt kval. 

Frågan är förstås om Fagervall kan  få ordning på ett lag som spretar åt alla möjliga håll. 34-årige Dick Axelsson har lyfts in som en frälsare  och nu är 35-årige tjeckiske målvakten Alexander Salak på ingång. Han var guldmålvakt i Färjestad 2011, hans kapacitet nu är mer oviss

Efter sparkade Barry Smith i höstas har duon Nichlas Falk/Mikael Aaro haft ansvaret i båset. Nu flyttas de ett steg nedåt, kanske inte helt smärtfritt. Falk är en DIF-ikon, och det har knappast varit hans fel att mesta mästarna har varit säsongens slagpåse.

Skador har dessutom förföljt laget, nu rapporteras stabile backen Tom Nilsson borta resten av säsongen.  Definitivt en missräkning.

Förra våren var det HV 71 som tvingades lämna SHL efter kvalförlust mot Brynäs. Och intvingad i ny ekonomisk kostym – en degradering är synnerligen kostsam. SHL:s tv-avtal stiger brant uppåt kommande säsonger, 50 miljoner är till och med lågt räknat.

SHL blir väl representerat i kommande OS – åtta dagar kvar under tisdagen.  Tre Kronors 10 spelare får sällskap av ytterligare 19, med hemvist i svenska rinkar.   Det står klart sedan samtliga nationer presenterat sina trupper.  Av SHL-lagen är det bara Djurgården och Leksand som saknar OS-resenärer.

Grattis, gör ett spelprogram!

Flest antal spelare i Peking har Oskarshamn med Brian Cooper i USA:s lag, duon Tomas och Zynek Zohorna i Tjeckien, Fredrik Olofsson i, Tre Kronor samt Frölunda med Matt Tomkins i Kanada, målvakten Michael Spacek i Tjeckien, samt Mats Friberg och Christian Folin i Tre Kronor.

Johan Hemlin , sportchef i SHL,  har nu den grannlaga uppgiften att fastställa ett någorlunda rättvist spelprogram, samtidig som OS-ishockeyn pågår.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.