Hotfullt SHL-kval efter OS

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Åtskilliga miljoner, ja minst 50 kommer att ligga i potten, i vårens SHL-kval.

 Det osannolika är att Malmö Redhawks sparkade tränare, Joakim Fagervall, har hittat en ny arbetsgivare – Djurgården som i kvalet mycket väl kan ställas mot Fagervalls tidigare lag – Malmö!

Rockader i tränarskrået är inte ovanliga, men det här bytet slår nog alla tidigare rekord.

 Enligt uppgift hade Fagervall Djurgårdens tillförordnade sportchef, K G Stoppel, i mobilluren bara timmar efter avskedet från Malmö där han så sent som i november skrivit ett nytt tre års avtal.

Nedflyttning blir förödande

Djurgården, tvärsist i SHL och med 11 poäng  upp till säker mark, en placering som just nu innehas av Malmö. Lagen har 20 matcher, Djurgården och 19 Malmö , kvar att spela. Det är åtskilliga poäng men tabelläget i dag säger att Djurgården, Timrå och Malmö kommer att slåss för att undvika negativt kval. 

Frågan är förstås om Fagervall kan  få ordning på ett lag som spretar åt alla möjliga håll. 34-årige Dick Axelsson har lyfts in som en frälsare  och nu är 35-årige tjeckiske målvakten Alexander Salak på ingång. Han var guldmålvakt i Färjestad 2011, hans kapacitet nu är mer oviss

Efter sparkade Barry Smith i höstas har duon Nichlas Falk/Mikael Aaro haft ansvaret i båset. Nu flyttas de ett steg nedåt, kanske inte helt smärtfritt. Falk är en DIF-ikon, och det har knappast varit hans fel att mesta mästarna har varit säsongens slagpåse.

Skador har dessutom förföljt laget, nu rapporteras stabile backen Tom Nilsson borta resten av säsongen.  Definitivt en missräkning.

Förra våren var det HV 71 som tvingades lämna SHL efter kvalförlust mot Brynäs. Och intvingad i ny ekonomisk kostym – en degradering är synnerligen kostsam. SHL:s tv-avtal stiger brant uppåt kommande säsonger, 50 miljoner är till och med lågt räknat.

SHL blir väl representerat i kommande OS – åtta dagar kvar under tisdagen.  Tre Kronors 10 spelare får sällskap av ytterligare 19, med hemvist i svenska rinkar.   Det står klart sedan samtliga nationer presenterat sina trupper.  Av SHL-lagen är det bara Djurgården och Leksand som saknar OS-resenärer.

Grattis, gör ett spelprogram!

Flest antal spelare i Peking har Oskarshamn med Brian Cooper i USA:s lag, duon Tomas och Zynek Zohorna i Tjeckien, Fredrik Olofsson i, Tre Kronor samt Frölunda med Matt Tomkins i Kanada, målvakten Michael Spacek i Tjeckien, samt Mats Friberg och Christian Folin i Tre Kronor.

Johan Hemlin , sportchef i SHL,  har nu den grannlaga uppgiften att fastställa ett någorlunda rättvist spelprogram, samtidig som OS-ishockeyn pågår.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Den 17 november 2022 firar Svenska ishockeyförbundet 100 år med Tidernas Hockeygala i Avicii Arena. Galan direktsänds i SVT 1 med start kl 20.00. Under kvällen ska svensk ishockeys historia uppmärksammas och hyllas. Flera tunga priser ska delas ut, i synnerhet Tidernas Ögonblick där svenska folket utgör jury.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.