Hotfullt SHL-kval efter OS

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Åtskilliga miljoner, ja minst 50 kommer att ligga i potten, i vårens SHL-kval.

 Det osannolika är att Malmö Redhawks sparkade tränare, Joakim Fagervall, har hittat en ny arbetsgivare – Djurgården som i kvalet mycket väl kan ställas mot Fagervalls tidigare lag – Malmö!

Rockader i tränarskrået är inte ovanliga, men det här bytet slår nog alla tidigare rekord.

 Enligt uppgift hade Fagervall Djurgårdens tillförordnade sportchef, K G Stoppel, i mobilluren bara timmar efter avskedet från Malmö där han så sent som i november skrivit ett nytt tre års avtal.

Nedflyttning blir förödande

Djurgården, tvärsist i SHL och med 11 poäng  upp till säker mark, en placering som just nu innehas av Malmö. Lagen har 20 matcher, Djurgården och 19 Malmö , kvar att spela. Det är åtskilliga poäng men tabelläget i dag säger att Djurgården, Timrå och Malmö kommer att slåss för att undvika negativt kval. 

Frågan är förstås om Fagervall kan  få ordning på ett lag som spretar åt alla möjliga håll. 34-årige Dick Axelsson har lyfts in som en frälsare  och nu är 35-årige tjeckiske målvakten Alexander Salak på ingång. Han var guldmålvakt i Färjestad 2011, hans kapacitet nu är mer oviss

Efter sparkade Barry Smith i höstas har duon Nichlas Falk/Mikael Aaro haft ansvaret i båset. Nu flyttas de ett steg nedåt, kanske inte helt smärtfritt. Falk är en DIF-ikon, och det har knappast varit hans fel att mesta mästarna har varit säsongens slagpåse.

Skador har dessutom förföljt laget, nu rapporteras stabile backen Tom Nilsson borta resten av säsongen.  Definitivt en missräkning.

Förra våren var det HV 71 som tvingades lämna SHL efter kvalförlust mot Brynäs. Och intvingad i ny ekonomisk kostym – en degradering är synnerligen kostsam. SHL:s tv-avtal stiger brant uppåt kommande säsonger, 50 miljoner är till och med lågt räknat.

SHL blir väl representerat i kommande OS – åtta dagar kvar under tisdagen.  Tre Kronors 10 spelare får sällskap av ytterligare 19, med hemvist i svenska rinkar.   Det står klart sedan samtliga nationer presenterat sina trupper.  Av SHL-lagen är det bara Djurgården och Leksand som saknar OS-resenärer.

Grattis, gör ett spelprogram!

Flest antal spelare i Peking har Oskarshamn med Brian Cooper i USA:s lag, duon Tomas och Zynek Zohorna i Tjeckien, Fredrik Olofsson i, Tre Kronor samt Frölunda med Matt Tomkins i Kanada, målvakten Michael Spacek i Tjeckien, samt Mats Friberg och Christian Folin i Tre Kronor.

Johan Hemlin , sportchef i SHL,  har nu den grannlaga uppgiften att fastställa ett någorlunda rättvist spelprogram, samtidig som OS-ishockeyn pågår.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.