100 miljoner i SHL-potten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Kopplingen till Rysslands president Vladimir Putin tycks inte beröra Alexander Ovetjkin, 36 år. Med sitt 767:e mål i NHL-karriären  passerade han natten till onsdagen tjecken Jaromir Jagr på tredje plats i alla tiders skytteliga i NHL.

Djurgårdens Marc-André Gragnani, målvakt Alexander Salak och Stefan Warg deppar under mötet med MalmöMalmö Redhawks

 Han är nu främste europeiske målskytt och jagar närmast Gordie Howe, 801 mål och Wayne Gretzky 894 fullträffar.

Till skillnad från andra ryska idrottsmän har  Ovetjkin inte distanserat sig från Putin. Han poserar med Putin i sin profilbild på Instagram, och i amerikansk media har kritiken varit svidande. 

Möts av burop

Ovetjkin har mötts med burop på isen, så även när hans Washington besegrade New York Islanders med 4-3 och Ovetjkin skrev historia.

I USA ökar trycket på NHL-ledningen att stoppa ryska spelare från NHL-spel och följa IIHF, det internationella förbundet, som stoppat Ryssland och Belarus från medverkan i kommande VM i Finland. NHL är dock en fristående liga utanför IIHF, och helt styrd av ekonomiska realiteter. 

Historiskt har NHL-styret haft en helt annan attityd mot ryska spelare – på 1970 och i början av 1980-talet, betraktades de som ”onda”, och matcher mellan NHL-proffsen och Sovjet-spelare urartade oftast.

 I minnet finns 1970-talets utmanarmatcher då NHL-spelare som Bobby Clarke och Wilf Paiment gick över alla gränser och med klubban som vapen svårt skadade Valeri Charlamov och Alexander Maltsev.

Utanför isen förbjöd Harold Ballard, ägare till Maple Leafs Garden i Toronto, Sovjets landslag att spela i arenan och när Sovjet vann Canada Cup 1981 vägrades laget,   av dåvarande NHL bossen Alan Eagleson, att ta med sig pokalen hem till Moskva. 

Hatet mot ”ondskans rike” fanns kvar då järnridån drogs upp och ryska spelare tilläts lämna för spel i NHL.  Stjärnbacken Fetisov har åtskilliga gånger berättat om det hat som mötte honom från åskådare vid debuten i New Jersey Devils.

Efter hand blev ryska spelare accepterade, för sin briljans i rinken och personlighet i umgänge med media och fans. Som Igor Larionov och Sergej Fedorov. Världens förändrades och med den NHL.

55 ryska NHL-spelare

Den här säsongen har 55 spelare ryska pass, störst är nämnde Ovetjkin, lagkapten i Washington.  De är alla ekonomiskt välmående,  och  NHL är enda proffsliga där ryska idrottsmän har en stor roll. En aktion från NHL-ledningen får stort symbolvärde och skulle ytterligare visa omvärlden att det ryska kriget aldrig någonsin kan accepteras.

NHL är  ishockeys största diamant, och en bojkott skulle sända en skarp signal till spelarnas miljon tals fans i  Putins rike.  NHL har alla möjligheter att visa prov på ledarskap och ansvarstagande. Det är faktiskt helt irrelevant om ett 50-tal ryska ishockeyspelare blir orättvist behandlade när en hel nation håller på att utplånas.

Nu tror jag aldrig NHL att vågar ett sådant steg. Som jag skrev tidigare, här styr ekonomiska realiteter och hallägarna är  helt andra typer av affärsmän än 1970-talets Harold Ballard i Toronto. Omvärldens sanktioner mot Ovetjkins Ryssland gäller inte oss – det är budskapet från nuvarande boss Gary Bettman.

Här krävs nog en president order från Joe Biden för att NHL-ledningen ska lyssna. ”The show must go on” är viktigare än att ryska bomber faller över Kiev.

100 miljoner i potten

I SHL går ”showen” vidare för Djurgården i kvalspelet.

 ”Måste” matchen mot Malmö förlorades, 1-3, och nu  väntar så kallat negativt kval med minst 100 miljoner kronor i potten – bara TV-avtalet med C More-gruppen är värt 40 miljoner nästa säsong.

 Kvalmotståndare blir Timrå, som har den hopplösa uppgiften att hämta in åtta poäng på framförvarande lag på de tre matcher som återstår.

Det är en duell över sju ronder, där lag 13, just nu Djurgården har favör av hemmais i en sjunde avgörande match. Att nykomlingen Timrå skulle hamna i kval är ingen överraskning. 

Lagbyggare Kent Norberg har haft en tunn plånbok och lyckades aldrig fylla det tomrum som förra säsongens poängkung Jonathan Dahlén lämnade. Han försvann till NHL-laget San José.

Djurgården var felbyggt från början, chansningen med Barry Smith på coachbänken var en kulturkrock, Och Linus Widell,hemvärvad, från KHL,  splittrade laget och lämnade efter att ha mobbats – påstod han själv.

Både Smith och sportchefen Joakim Eriksson sparkades, nuvarande Joakim Fagervall är lagets tredje tränare den här säsongen.  Tillfällige sportchefen K G Stoppel med stort DIF-hjärta , har tagit in åtta nya spelare och skickat i väg fyra.

Det har kostat rejält, och laget har lyft spelmässigt men slutade i ändå i ett ovisst kval.

-Ja, vi har nog spräckt budgeten, erkänner K G Stoppel i en TT-intervju.

Ironiskt nog var det en av lagets dyraste spelare, kanadensaren Erich Gelinas, värvad från Rögle, som gick bort sig när Malmös hemvändare Carl Söderberg fixade viktiga 1-1 på ett friläge.

 Timrå har ett mentalt övertag – här har spelarna hela säsongen varit medvetna om att kvalbiljett är det mest troliga.  Djurgården hade hösten 2021 en helt annan målsättning. Frågan är hur veteraner som Dick Axelsson med flera tar sig annan den här uppgiften. Det blir avgörande.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.