100 miljoner i SHL-potten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Kopplingen till Rysslands president Vladimir Putin tycks inte beröra Alexander Ovetjkin, 36 år. Med sitt 767:e mål i NHL-karriären  passerade han natten till onsdagen tjecken Jaromir Jagr på tredje plats i alla tiders skytteliga i NHL.

Djurgårdens Marc-André Gragnani, målvakt Alexander Salak och Stefan Warg deppar under mötet med MalmöMalmö Redhawks

 Han är nu främste europeiske målskytt och jagar närmast Gordie Howe, 801 mål och Wayne Gretzky 894 fullträffar.

Till skillnad från andra ryska idrottsmän har  Ovetjkin inte distanserat sig från Putin. Han poserar med Putin i sin profilbild på Instagram, och i amerikansk media har kritiken varit svidande. 

Möts av burop

Ovetjkin har mötts med burop på isen, så även när hans Washington besegrade New York Islanders med 4-3 och Ovetjkin skrev historia.

I USA ökar trycket på NHL-ledningen att stoppa ryska spelare från NHL-spel och följa IIHF, det internationella förbundet, som stoppat Ryssland och Belarus från medverkan i kommande VM i Finland. NHL är dock en fristående liga utanför IIHF, och helt styrd av ekonomiska realiteter. 

Historiskt har NHL-styret haft en helt annan attityd mot ryska spelare – på 1970 och i början av 1980-talet, betraktades de som ”onda”, och matcher mellan NHL-proffsen och Sovjet-spelare urartade oftast.

 I minnet finns 1970-talets utmanarmatcher då NHL-spelare som Bobby Clarke och Wilf Paiment gick över alla gränser och med klubban som vapen svårt skadade Valeri Charlamov och Alexander Maltsev.

Utanför isen förbjöd Harold Ballard, ägare till Maple Leafs Garden i Toronto, Sovjets landslag att spela i arenan och när Sovjet vann Canada Cup 1981 vägrades laget,   av dåvarande NHL bossen Alan Eagleson, att ta med sig pokalen hem till Moskva. 

Hatet mot ”ondskans rike” fanns kvar då järnridån drogs upp och ryska spelare tilläts lämna för spel i NHL.  Stjärnbacken Fetisov har åtskilliga gånger berättat om det hat som mötte honom från åskådare vid debuten i New Jersey Devils.

Efter hand blev ryska spelare accepterade, för sin briljans i rinken och personlighet i umgänge med media och fans. Som Igor Larionov och Sergej Fedorov. Världens förändrades och med den NHL.

55 ryska NHL-spelare

Den här säsongen har 55 spelare ryska pass, störst är nämnde Ovetjkin, lagkapten i Washington.  De är alla ekonomiskt välmående,  och  NHL är enda proffsliga där ryska idrottsmän har en stor roll. En aktion från NHL-ledningen får stort symbolvärde och skulle ytterligare visa omvärlden att det ryska kriget aldrig någonsin kan accepteras.

NHL är  ishockeys största diamant, och en bojkott skulle sända en skarp signal till spelarnas miljon tals fans i  Putins rike.  NHL har alla möjligheter att visa prov på ledarskap och ansvarstagande. Det är faktiskt helt irrelevant om ett 50-tal ryska ishockeyspelare blir orättvist behandlade när en hel nation håller på att utplånas.

Nu tror jag aldrig NHL att vågar ett sådant steg. Som jag skrev tidigare, här styr ekonomiska realiteter och hallägarna är  helt andra typer av affärsmän än 1970-talets Harold Ballard i Toronto. Omvärldens sanktioner mot Ovetjkins Ryssland gäller inte oss – det är budskapet från nuvarande boss Gary Bettman.

Här krävs nog en president order från Joe Biden för att NHL-ledningen ska lyssna. ”The show must go on” är viktigare än att ryska bomber faller över Kiev.

100 miljoner i potten

I SHL går ”showen” vidare för Djurgården i kvalspelet.

 ”Måste” matchen mot Malmö förlorades, 1-3, och nu  väntar så kallat negativt kval med minst 100 miljoner kronor i potten – bara TV-avtalet med C More-gruppen är värt 40 miljoner nästa säsong.

 Kvalmotståndare blir Timrå, som har den hopplösa uppgiften att hämta in åtta poäng på framförvarande lag på de tre matcher som återstår.

Det är en duell över sju ronder, där lag 13, just nu Djurgården har favör av hemmais i en sjunde avgörande match. Att nykomlingen Timrå skulle hamna i kval är ingen överraskning. 

Lagbyggare Kent Norberg har haft en tunn plånbok och lyckades aldrig fylla det tomrum som förra säsongens poängkung Jonathan Dahlén lämnade. Han försvann till NHL-laget San José.

Djurgården var felbyggt från början, chansningen med Barry Smith på coachbänken var en kulturkrock, Och Linus Widell,hemvärvad, från KHL,  splittrade laget och lämnade efter att ha mobbats – påstod han själv.

Både Smith och sportchefen Joakim Eriksson sparkades, nuvarande Joakim Fagervall är lagets tredje tränare den här säsongen.  Tillfällige sportchefen K G Stoppel med stort DIF-hjärta , har tagit in åtta nya spelare och skickat i väg fyra.

Det har kostat rejält, och laget har lyft spelmässigt men slutade i ändå i ett ovisst kval.

-Ja, vi har nog spräckt budgeten, erkänner K G Stoppel i en TT-intervju.

Ironiskt nog var det en av lagets dyraste spelare, kanadensaren Erich Gelinas, värvad från Rögle, som gick bort sig när Malmös hemvändare Carl Söderberg fixade viktiga 1-1 på ett friläge.

 Timrå har ett mentalt övertag – här har spelarna hela säsongen varit medvetna om att kvalbiljett är det mest troliga.  Djurgården hade hösten 2021 en helt annan målsättning. Frågan är hur veteraner som Dick Axelsson med flera tar sig annan den här uppgiften. Det blir avgörande.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.