100 miljoner i SHL-potten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Kopplingen till Rysslands president Vladimir Putin tycks inte beröra Alexander Ovetjkin, 36 år. Med sitt 767:e mål i NHL-karriären  passerade han natten till onsdagen tjecken Jaromir Jagr på tredje plats i alla tiders skytteliga i NHL.

Djurgårdens Marc-André Gragnani, målvakt Alexander Salak och Stefan Warg deppar under mötet med MalmöMalmö Redhawks

 Han är nu främste europeiske målskytt och jagar närmast Gordie Howe, 801 mål och Wayne Gretzky 894 fullträffar.

Till skillnad från andra ryska idrottsmän har  Ovetjkin inte distanserat sig från Putin. Han poserar med Putin i sin profilbild på Instagram, och i amerikansk media har kritiken varit svidande. 

Möts av burop

Ovetjkin har mötts med burop på isen, så även när hans Washington besegrade New York Islanders med 4-3 och Ovetjkin skrev historia.

I USA ökar trycket på NHL-ledningen att stoppa ryska spelare från NHL-spel och följa IIHF, det internationella förbundet, som stoppat Ryssland och Belarus från medverkan i kommande VM i Finland. NHL är dock en fristående liga utanför IIHF, och helt styrd av ekonomiska realiteter. 

Historiskt har NHL-styret haft en helt annan attityd mot ryska spelare – på 1970 och i början av 1980-talet, betraktades de som ”onda”, och matcher mellan NHL-proffsen och Sovjet-spelare urartade oftast.

 I minnet finns 1970-talets utmanarmatcher då NHL-spelare som Bobby Clarke och Wilf Paiment gick över alla gränser och med klubban som vapen svårt skadade Valeri Charlamov och Alexander Maltsev.

Utanför isen förbjöd Harold Ballard, ägare till Maple Leafs Garden i Toronto, Sovjets landslag att spela i arenan och när Sovjet vann Canada Cup 1981 vägrades laget,   av dåvarande NHL bossen Alan Eagleson, att ta med sig pokalen hem till Moskva. 

Hatet mot ”ondskans rike” fanns kvar då järnridån drogs upp och ryska spelare tilläts lämna för spel i NHL.  Stjärnbacken Fetisov har åtskilliga gånger berättat om det hat som mötte honom från åskådare vid debuten i New Jersey Devils.

Efter hand blev ryska spelare accepterade, för sin briljans i rinken och personlighet i umgänge med media och fans. Som Igor Larionov och Sergej Fedorov. Världens förändrades och med den NHL.

55 ryska NHL-spelare

Den här säsongen har 55 spelare ryska pass, störst är nämnde Ovetjkin, lagkapten i Washington.  De är alla ekonomiskt välmående,  och  NHL är enda proffsliga där ryska idrottsmän har en stor roll. En aktion från NHL-ledningen får stort symbolvärde och skulle ytterligare visa omvärlden att det ryska kriget aldrig någonsin kan accepteras.

NHL är  ishockeys största diamant, och en bojkott skulle sända en skarp signal till spelarnas miljon tals fans i  Putins rike.  NHL har alla möjligheter att visa prov på ledarskap och ansvarstagande. Det är faktiskt helt irrelevant om ett 50-tal ryska ishockeyspelare blir orättvist behandlade när en hel nation håller på att utplånas.

Nu tror jag aldrig NHL att vågar ett sådant steg. Som jag skrev tidigare, här styr ekonomiska realiteter och hallägarna är  helt andra typer av affärsmän än 1970-talets Harold Ballard i Toronto. Omvärldens sanktioner mot Ovetjkins Ryssland gäller inte oss – det är budskapet från nuvarande boss Gary Bettman.

Här krävs nog en president order från Joe Biden för att NHL-ledningen ska lyssna. ”The show must go on” är viktigare än att ryska bomber faller över Kiev.

100 miljoner i potten

I SHL går ”showen” vidare för Djurgården i kvalspelet.

 ”Måste” matchen mot Malmö förlorades, 1-3, och nu  väntar så kallat negativt kval med minst 100 miljoner kronor i potten – bara TV-avtalet med C More-gruppen är värt 40 miljoner nästa säsong.

 Kvalmotståndare blir Timrå, som har den hopplösa uppgiften att hämta in åtta poäng på framförvarande lag på de tre matcher som återstår.

Det är en duell över sju ronder, där lag 13, just nu Djurgården har favör av hemmais i en sjunde avgörande match. Att nykomlingen Timrå skulle hamna i kval är ingen överraskning. 

Lagbyggare Kent Norberg har haft en tunn plånbok och lyckades aldrig fylla det tomrum som förra säsongens poängkung Jonathan Dahlén lämnade. Han försvann till NHL-laget San José.

Djurgården var felbyggt från början, chansningen med Barry Smith på coachbänken var en kulturkrock, Och Linus Widell,hemvärvad, från KHL,  splittrade laget och lämnade efter att ha mobbats – påstod han själv.

Både Smith och sportchefen Joakim Eriksson sparkades, nuvarande Joakim Fagervall är lagets tredje tränare den här säsongen.  Tillfällige sportchefen K G Stoppel med stort DIF-hjärta , har tagit in åtta nya spelare och skickat i väg fyra.

Det har kostat rejält, och laget har lyft spelmässigt men slutade i ändå i ett ovisst kval.

-Ja, vi har nog spräckt budgeten, erkänner K G Stoppel i en TT-intervju.

Ironiskt nog var det en av lagets dyraste spelare, kanadensaren Erich Gelinas, värvad från Rögle, som gick bort sig när Malmös hemvändare Carl Söderberg fixade viktiga 1-1 på ett friläge.

 Timrå har ett mentalt övertag – här har spelarna hela säsongen varit medvetna om att kvalbiljett är det mest troliga.  Djurgården hade hösten 2021 en helt annan målsättning. Frågan är hur veteraner som Dick Axelsson med flera tar sig annan den här uppgiften. Det blir avgörande.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen