Hockeykartan på väg att ritas om

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inga blågula armbindlar på SHL:s spelare, som jag föreslagit, men väl en insamling till stöd för krigsoffer i Ukraina i samarbete med UNHCR.  SHL, tillsammans med Hockeyallsvenskan, SDHL och Ishockeyförbundet uppmanar arenapublik att visa solidaritet med Ukrainas lidande befolkning genom att ge sitt  stöd via UNHCR och organisationens swish nummer 123 088 89 66.

Flera SHL-lag har också egna aktioner, som Leksand som beslutat att skänka en krona per åskådare på resterande hemmamatcher i SHL och SDHL.  Vid köp av 50/50 lotter går halva beloppet till UNHCR då Frölunda spelar. I Malmö auktioneras finske ikonen Raimo Helminens guldtröja där behållningen går oavkortat till Rädda Barnens arbete i Ukraina.

Hockey-Sverige engagerar sig i det vansinne som regisseras av Rysslands president, Vladimir Putin.  Det är bra, och understryker att politik och idrott har nära band. Sedan krigets utbrott den 24 februari har nya normer skapats – och ishockeyn, både nationellt och internationellt, inser att krigsförbrytelser inte hör hemma på idrottens spelplan. Tack för det.

Spelarna flyr Ryssland

Den ryska aggressionen har också inneburit massflykt av spelare från Putins älsklingsbarn, den ryska KHL-ligan, som gärna vill klassas som världens näst bästa liga efter NHL. Två av Sveriges OS-spelare i  Peking, Joakim Nordström och Lukas Wallmark, anlände på söndagsmorgonen  med Finlandsfärjan från Helsingfors. 

De köpte sig fria från sina kontrakt med arméklubben CSKA Moskva där Putins porträtt hänger i korridorerna.  De åkte tåg från Moskva till S:t Petersburg, och fick bilskjuts till Helsingfors.

 Kvarvarande svenskar i CSKA är målvakten Adam Reideborn samt backen Klas Dahlbeck. Tidigare i veckan lämnade backen Skellefteå-fostrade backen David Rundblad sin ryska klubb  och förklarade för ”Norran” att KHL var ett avslutat kapitel för honom. 

35 svenskar i Ryssland

Totalt hade 35 svenska spelare kontrakt med KHL-lag vid säsongstart. Det är oklart hur många  finns kvar i Ryssland och har gällande kontrakt inför nästa säsong.

För finska Yle uppger agenten Simo Niirianen att alla finska spelare har lämnat ligan.

- Flera har valt att lämnat av egen vilja, andra har känt sig hotade och därför valt att fara hem, sa Simo Niirianen.

 Omedelbart efter krigets utbrott beslöt KHL-lagen, finska Jokerit och Dinamo Riga, Lettland, att lämna ligan.

- Bemötandet, kommentarerna och attityden är helt obegripliga utifrån vår  västerländska uppfattning. Spelarna har en genuin oro för säkerheten  och välbefinnandet för sig själva, och sina nära och kära, sade Simo Niiranen vidare.

SHL:s värde stiger

Flykten från KHL ritar om hockeykartan rejält.  Plötsligt höjs SHL:s attraktionskraft, men även den schweiziska och tyska ligan kan räkna med ökat intresse. Spelarmarknaden växer,  och de högst rankade kan lugnt invänta förhandlingar med köpstarka ekonomichefer från andra ligor. 

Jag tror vi kan räkna bort KHL som ett alternativ – om ens ligan överlever i sin nuvarande form.

Det är nu lagens sportchefer lägger grund för framgångar säsongen 2022-2023.  Redan nu börjar hockeyns silly season, två av Oskarshamns främsta, backen Brian Cooper och forwarden Fredrik Olofsson har redan placerats hos SHL-konkurrenter, Cooper till Växjö och Olofsson till Rögle.

Apropå Rögle, har laget från nord-väst Skåne gjort något fel den här säsongen? 

I sin debutsäsong i Champions Hockey League finalslog Rögle finska Tappara med 2-1. 

Rögle säkrade guldet

På  kvällen den 24 mars, efter omgång 52 av SHL, har Rögle säkrat serieguldet, en miljon kronor och hemmaplans fördel i kampen om Le Mat-pokalen, hockeyns mästartrofe´.

 Efter säkra 4-1 i lördagens seriefinal mot Skellefteå seglar Rögle mot serieseger.  Tvillingduon Cam och Chris Abbot som kom in i föreningen i ett krisläge har svingat trollspön över Bjäre-kusten.

Då en striden i tabellens bottenskikt mer oviss. Djurgården har rest sig från ett hopplöst läge och plötsligt är Brynäs ett jagat byte av både DIF, Malmö och Timrå.  Gästrikarna har kvalvana från förra våren men vill såklart inte hamna i ett liknande läge den här våren. 

Att tippa utgången av det här dramat är omöjligt. Det blir ångestladdade veckor fram till den 24:e, inte minst för ekonomiskt ansvariga.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.