Hockeykartan på väg att ritas om

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inga blågula armbindlar på SHL:s spelare, som jag föreslagit, men väl en insamling till stöd för krigsoffer i Ukraina i samarbete med UNHCR.  SHL, tillsammans med Hockeyallsvenskan, SDHL och Ishockeyförbundet uppmanar arenapublik att visa solidaritet med Ukrainas lidande befolkning genom att ge sitt  stöd via UNHCR och organisationens swish nummer 123 088 89 66.

Flera SHL-lag har också egna aktioner, som Leksand som beslutat att skänka en krona per åskådare på resterande hemmamatcher i SHL och SDHL.  Vid köp av 50/50 lotter går halva beloppet till UNHCR då Frölunda spelar. I Malmö auktioneras finske ikonen Raimo Helminens guldtröja där behållningen går oavkortat till Rädda Barnens arbete i Ukraina.

Hockey-Sverige engagerar sig i det vansinne som regisseras av Rysslands president, Vladimir Putin.  Det är bra, och understryker att politik och idrott har nära band. Sedan krigets utbrott den 24 februari har nya normer skapats – och ishockeyn, både nationellt och internationellt, inser att krigsförbrytelser inte hör hemma på idrottens spelplan. Tack för det.

Spelarna flyr Ryssland

Den ryska aggressionen har också inneburit massflykt av spelare från Putins älsklingsbarn, den ryska KHL-ligan, som gärna vill klassas som världens näst bästa liga efter NHL. Två av Sveriges OS-spelare i  Peking, Joakim Nordström och Lukas Wallmark, anlände på söndagsmorgonen  med Finlandsfärjan från Helsingfors. 

De köpte sig fria från sina kontrakt med arméklubben CSKA Moskva där Putins porträtt hänger i korridorerna.  De åkte tåg från Moskva till S:t Petersburg, och fick bilskjuts till Helsingfors.

 Kvarvarande svenskar i CSKA är målvakten Adam Reideborn samt backen Klas Dahlbeck. Tidigare i veckan lämnade backen Skellefteå-fostrade backen David Rundblad sin ryska klubb  och förklarade för ”Norran” att KHL var ett avslutat kapitel för honom. 

35 svenskar i Ryssland

Totalt hade 35 svenska spelare kontrakt med KHL-lag vid säsongstart. Det är oklart hur många  finns kvar i Ryssland och har gällande kontrakt inför nästa säsong.

För finska Yle uppger agenten Simo Niirianen att alla finska spelare har lämnat ligan.

- Flera har valt att lämnat av egen vilja, andra har känt sig hotade och därför valt att fara hem, sa Simo Niirianen.

 Omedelbart efter krigets utbrott beslöt KHL-lagen, finska Jokerit och Dinamo Riga, Lettland, att lämna ligan.

- Bemötandet, kommentarerna och attityden är helt obegripliga utifrån vår  västerländska uppfattning. Spelarna har en genuin oro för säkerheten  och välbefinnandet för sig själva, och sina nära och kära, sade Simo Niiranen vidare.

SHL:s värde stiger

Flykten från KHL ritar om hockeykartan rejält.  Plötsligt höjs SHL:s attraktionskraft, men även den schweiziska och tyska ligan kan räkna med ökat intresse. Spelarmarknaden växer,  och de högst rankade kan lugnt invänta förhandlingar med köpstarka ekonomichefer från andra ligor. 

Jag tror vi kan räkna bort KHL som ett alternativ – om ens ligan överlever i sin nuvarande form.

Det är nu lagens sportchefer lägger grund för framgångar säsongen 2022-2023.  Redan nu börjar hockeyns silly season, två av Oskarshamns främsta, backen Brian Cooper och forwarden Fredrik Olofsson har redan placerats hos SHL-konkurrenter, Cooper till Växjö och Olofsson till Rögle.

Apropå Rögle, har laget från nord-väst Skåne gjort något fel den här säsongen? 

I sin debutsäsong i Champions Hockey League finalslog Rögle finska Tappara med 2-1. 

Rögle säkrade guldet

På  kvällen den 24 mars, efter omgång 52 av SHL, har Rögle säkrat serieguldet, en miljon kronor och hemmaplans fördel i kampen om Le Mat-pokalen, hockeyns mästartrofe´.

 Efter säkra 4-1 i lördagens seriefinal mot Skellefteå seglar Rögle mot serieseger.  Tvillingduon Cam och Chris Abbot som kom in i föreningen i ett krisläge har svingat trollspön över Bjäre-kusten.

Då en striden i tabellens bottenskikt mer oviss. Djurgården har rest sig från ett hopplöst läge och plötsligt är Brynäs ett jagat byte av både DIF, Malmö och Timrå.  Gästrikarna har kvalvana från förra våren men vill såklart inte hamna i ett liknande läge den här våren. 

Att tippa utgången av det här dramat är omöjligt. Det blir ångestladdade veckor fram till den 24:e, inte minst för ekonomiskt ansvariga.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen