Hockeykartan på väg att ritas om

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inga blågula armbindlar på SHL:s spelare, som jag föreslagit, men väl en insamling till stöd för krigsoffer i Ukraina i samarbete med UNHCR.  SHL, tillsammans med Hockeyallsvenskan, SDHL och Ishockeyförbundet uppmanar arenapublik att visa solidaritet med Ukrainas lidande befolkning genom att ge sitt  stöd via UNHCR och organisationens swish nummer 123 088 89 66.

Flera SHL-lag har också egna aktioner, som Leksand som beslutat att skänka en krona per åskådare på resterande hemmamatcher i SHL och SDHL.  Vid köp av 50/50 lotter går halva beloppet till UNHCR då Frölunda spelar. I Malmö auktioneras finske ikonen Raimo Helminens guldtröja där behållningen går oavkortat till Rädda Barnens arbete i Ukraina.

Hockey-Sverige engagerar sig i det vansinne som regisseras av Rysslands president, Vladimir Putin.  Det är bra, och understryker att politik och idrott har nära band. Sedan krigets utbrott den 24 februari har nya normer skapats – och ishockeyn, både nationellt och internationellt, inser att krigsförbrytelser inte hör hemma på idrottens spelplan. Tack för det.

Spelarna flyr Ryssland

Den ryska aggressionen har också inneburit massflykt av spelare från Putins älsklingsbarn, den ryska KHL-ligan, som gärna vill klassas som världens näst bästa liga efter NHL. Två av Sveriges OS-spelare i  Peking, Joakim Nordström och Lukas Wallmark, anlände på söndagsmorgonen  med Finlandsfärjan från Helsingfors. 

De köpte sig fria från sina kontrakt med arméklubben CSKA Moskva där Putins porträtt hänger i korridorerna.  De åkte tåg från Moskva till S:t Petersburg, och fick bilskjuts till Helsingfors.

 Kvarvarande svenskar i CSKA är målvakten Adam Reideborn samt backen Klas Dahlbeck. Tidigare i veckan lämnade backen Skellefteå-fostrade backen David Rundblad sin ryska klubb  och förklarade för ”Norran” att KHL var ett avslutat kapitel för honom. 

35 svenskar i Ryssland

Totalt hade 35 svenska spelare kontrakt med KHL-lag vid säsongstart. Det är oklart hur många  finns kvar i Ryssland och har gällande kontrakt inför nästa säsong.

För finska Yle uppger agenten Simo Niirianen att alla finska spelare har lämnat ligan.

- Flera har valt att lämnat av egen vilja, andra har känt sig hotade och därför valt att fara hem, sa Simo Niirianen.

 Omedelbart efter krigets utbrott beslöt KHL-lagen, finska Jokerit och Dinamo Riga, Lettland, att lämna ligan.

- Bemötandet, kommentarerna och attityden är helt obegripliga utifrån vår  västerländska uppfattning. Spelarna har en genuin oro för säkerheten  och välbefinnandet för sig själva, och sina nära och kära, sade Simo Niiranen vidare.

SHL:s värde stiger

Flykten från KHL ritar om hockeykartan rejält.  Plötsligt höjs SHL:s attraktionskraft, men även den schweiziska och tyska ligan kan räkna med ökat intresse. Spelarmarknaden växer,  och de högst rankade kan lugnt invänta förhandlingar med köpstarka ekonomichefer från andra ligor. 

Jag tror vi kan räkna bort KHL som ett alternativ – om ens ligan överlever i sin nuvarande form.

Det är nu lagens sportchefer lägger grund för framgångar säsongen 2022-2023.  Redan nu börjar hockeyns silly season, två av Oskarshamns främsta, backen Brian Cooper och forwarden Fredrik Olofsson har redan placerats hos SHL-konkurrenter, Cooper till Växjö och Olofsson till Rögle.

Apropå Rögle, har laget från nord-väst Skåne gjort något fel den här säsongen? 

I sin debutsäsong i Champions Hockey League finalslog Rögle finska Tappara med 2-1. 

Rögle säkrade guldet

På  kvällen den 24 mars, efter omgång 52 av SHL, har Rögle säkrat serieguldet, en miljon kronor och hemmaplans fördel i kampen om Le Mat-pokalen, hockeyns mästartrofe´.

 Efter säkra 4-1 i lördagens seriefinal mot Skellefteå seglar Rögle mot serieseger.  Tvillingduon Cam och Chris Abbot som kom in i föreningen i ett krisläge har svingat trollspön över Bjäre-kusten.

Då en striden i tabellens bottenskikt mer oviss. Djurgården har rest sig från ett hopplöst läge och plötsligt är Brynäs ett jagat byte av både DIF, Malmö och Timrå.  Gästrikarna har kvalvana från förra våren men vill såklart inte hamna i ett liknande läge den här våren. 

Att tippa utgången av det här dramat är omöjligt. Det blir ångestladdade veckor fram till den 24:e, inte minst för ekonomiskt ansvariga.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.