Hockeykartan på väg att ritas om

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inga blågula armbindlar på SHL:s spelare, som jag föreslagit, men väl en insamling till stöd för krigsoffer i Ukraina i samarbete med UNHCR.  SHL, tillsammans med Hockeyallsvenskan, SDHL och Ishockeyförbundet uppmanar arenapublik att visa solidaritet med Ukrainas lidande befolkning genom att ge sitt  stöd via UNHCR och organisationens swish nummer 123 088 89 66.

Flera SHL-lag har också egna aktioner, som Leksand som beslutat att skänka en krona per åskådare på resterande hemmamatcher i SHL och SDHL.  Vid köp av 50/50 lotter går halva beloppet till UNHCR då Frölunda spelar. I Malmö auktioneras finske ikonen Raimo Helminens guldtröja där behållningen går oavkortat till Rädda Barnens arbete i Ukraina.

Hockey-Sverige engagerar sig i det vansinne som regisseras av Rysslands president, Vladimir Putin.  Det är bra, och understryker att politik och idrott har nära band. Sedan krigets utbrott den 24 februari har nya normer skapats – och ishockeyn, både nationellt och internationellt, inser att krigsförbrytelser inte hör hemma på idrottens spelplan. Tack för det.

Spelarna flyr Ryssland

Den ryska aggressionen har också inneburit massflykt av spelare från Putins älsklingsbarn, den ryska KHL-ligan, som gärna vill klassas som världens näst bästa liga efter NHL. Två av Sveriges OS-spelare i  Peking, Joakim Nordström och Lukas Wallmark, anlände på söndagsmorgonen  med Finlandsfärjan från Helsingfors. 

De köpte sig fria från sina kontrakt med arméklubben CSKA Moskva där Putins porträtt hänger i korridorerna.  De åkte tåg från Moskva till S:t Petersburg, och fick bilskjuts till Helsingfors.

 Kvarvarande svenskar i CSKA är målvakten Adam Reideborn samt backen Klas Dahlbeck. Tidigare i veckan lämnade backen Skellefteå-fostrade backen David Rundblad sin ryska klubb  och förklarade för ”Norran” att KHL var ett avslutat kapitel för honom. 

35 svenskar i Ryssland

Totalt hade 35 svenska spelare kontrakt med KHL-lag vid säsongstart. Det är oklart hur många  finns kvar i Ryssland och har gällande kontrakt inför nästa säsong.

För finska Yle uppger agenten Simo Niirianen att alla finska spelare har lämnat ligan.

- Flera har valt att lämnat av egen vilja, andra har känt sig hotade och därför valt att fara hem, sa Simo Niirianen.

 Omedelbart efter krigets utbrott beslöt KHL-lagen, finska Jokerit och Dinamo Riga, Lettland, att lämna ligan.

- Bemötandet, kommentarerna och attityden är helt obegripliga utifrån vår  västerländska uppfattning. Spelarna har en genuin oro för säkerheten  och välbefinnandet för sig själva, och sina nära och kära, sade Simo Niiranen vidare.

SHL:s värde stiger

Flykten från KHL ritar om hockeykartan rejält.  Plötsligt höjs SHL:s attraktionskraft, men även den schweiziska och tyska ligan kan räkna med ökat intresse. Spelarmarknaden växer,  och de högst rankade kan lugnt invänta förhandlingar med köpstarka ekonomichefer från andra ligor. 

Jag tror vi kan räkna bort KHL som ett alternativ – om ens ligan överlever i sin nuvarande form.

Det är nu lagens sportchefer lägger grund för framgångar säsongen 2022-2023.  Redan nu börjar hockeyns silly season, två av Oskarshamns främsta, backen Brian Cooper och forwarden Fredrik Olofsson har redan placerats hos SHL-konkurrenter, Cooper till Växjö och Olofsson till Rögle.

Apropå Rögle, har laget från nord-väst Skåne gjort något fel den här säsongen? 

I sin debutsäsong i Champions Hockey League finalslog Rögle finska Tappara med 2-1. 

Rögle säkrade guldet

På  kvällen den 24 mars, efter omgång 52 av SHL, har Rögle säkrat serieguldet, en miljon kronor och hemmaplans fördel i kampen om Le Mat-pokalen, hockeyns mästartrofe´.

 Efter säkra 4-1 i lördagens seriefinal mot Skellefteå seglar Rögle mot serieseger.  Tvillingduon Cam och Chris Abbot som kom in i föreningen i ett krisläge har svingat trollspön över Bjäre-kusten.

Då en striden i tabellens bottenskikt mer oviss. Djurgården har rest sig från ett hopplöst läge och plötsligt är Brynäs ett jagat byte av både DIF, Malmö och Timrå.  Gästrikarna har kvalvana från förra våren men vill såklart inte hamna i ett liknande läge den här våren. 

Att tippa utgången av det här dramat är omöjligt. Det blir ångestladdade veckor fram till den 24:e, inte minst för ekonomiskt ansvariga.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.