Hockeykartan på väg att ritas om

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inga blågula armbindlar på SHL:s spelare, som jag föreslagit, men väl en insamling till stöd för krigsoffer i Ukraina i samarbete med UNHCR.  SHL, tillsammans med Hockeyallsvenskan, SDHL och Ishockeyförbundet uppmanar arenapublik att visa solidaritet med Ukrainas lidande befolkning genom att ge sitt  stöd via UNHCR och organisationens swish nummer 123 088 89 66.

Flera SHL-lag har också egna aktioner, som Leksand som beslutat att skänka en krona per åskådare på resterande hemmamatcher i SHL och SDHL.  Vid köp av 50/50 lotter går halva beloppet till UNHCR då Frölunda spelar. I Malmö auktioneras finske ikonen Raimo Helminens guldtröja där behållningen går oavkortat till Rädda Barnens arbete i Ukraina.

Hockey-Sverige engagerar sig i det vansinne som regisseras av Rysslands president, Vladimir Putin.  Det är bra, och understryker att politik och idrott har nära band. Sedan krigets utbrott den 24 februari har nya normer skapats – och ishockeyn, både nationellt och internationellt, inser att krigsförbrytelser inte hör hemma på idrottens spelplan. Tack för det.

Spelarna flyr Ryssland

Den ryska aggressionen har också inneburit massflykt av spelare från Putins älsklingsbarn, den ryska KHL-ligan, som gärna vill klassas som världens näst bästa liga efter NHL. Två av Sveriges OS-spelare i  Peking, Joakim Nordström och Lukas Wallmark, anlände på söndagsmorgonen  med Finlandsfärjan från Helsingfors. 

De köpte sig fria från sina kontrakt med arméklubben CSKA Moskva där Putins porträtt hänger i korridorerna.  De åkte tåg från Moskva till S:t Petersburg, och fick bilskjuts till Helsingfors.

 Kvarvarande svenskar i CSKA är målvakten Adam Reideborn samt backen Klas Dahlbeck. Tidigare i veckan lämnade backen Skellefteå-fostrade backen David Rundblad sin ryska klubb  och förklarade för ”Norran” att KHL var ett avslutat kapitel för honom. 

35 svenskar i Ryssland

Totalt hade 35 svenska spelare kontrakt med KHL-lag vid säsongstart. Det är oklart hur många  finns kvar i Ryssland och har gällande kontrakt inför nästa säsong.

För finska Yle uppger agenten Simo Niirianen att alla finska spelare har lämnat ligan.

- Flera har valt att lämnat av egen vilja, andra har känt sig hotade och därför valt att fara hem, sa Simo Niirianen.

 Omedelbart efter krigets utbrott beslöt KHL-lagen, finska Jokerit och Dinamo Riga, Lettland, att lämna ligan.

- Bemötandet, kommentarerna och attityden är helt obegripliga utifrån vår  västerländska uppfattning. Spelarna har en genuin oro för säkerheten  och välbefinnandet för sig själva, och sina nära och kära, sade Simo Niiranen vidare.

SHL:s värde stiger

Flykten från KHL ritar om hockeykartan rejält.  Plötsligt höjs SHL:s attraktionskraft, men även den schweiziska och tyska ligan kan räkna med ökat intresse. Spelarmarknaden växer,  och de högst rankade kan lugnt invänta förhandlingar med köpstarka ekonomichefer från andra ligor. 

Jag tror vi kan räkna bort KHL som ett alternativ – om ens ligan överlever i sin nuvarande form.

Det är nu lagens sportchefer lägger grund för framgångar säsongen 2022-2023.  Redan nu börjar hockeyns silly season, två av Oskarshamns främsta, backen Brian Cooper och forwarden Fredrik Olofsson har redan placerats hos SHL-konkurrenter, Cooper till Växjö och Olofsson till Rögle.

Apropå Rögle, har laget från nord-väst Skåne gjort något fel den här säsongen? 

I sin debutsäsong i Champions Hockey League finalslog Rögle finska Tappara med 2-1. 

Rögle säkrade guldet

På  kvällen den 24 mars, efter omgång 52 av SHL, har Rögle säkrat serieguldet, en miljon kronor och hemmaplans fördel i kampen om Le Mat-pokalen, hockeyns mästartrofe´.

 Efter säkra 4-1 i lördagens seriefinal mot Skellefteå seglar Rögle mot serieseger.  Tvillingduon Cam och Chris Abbot som kom in i föreningen i ett krisläge har svingat trollspön över Bjäre-kusten.

Då en striden i tabellens bottenskikt mer oviss. Djurgården har rest sig från ett hopplöst läge och plötsligt är Brynäs ett jagat byte av både DIF, Malmö och Timrå.  Gästrikarna har kvalvana från förra våren men vill såklart inte hamna i ett liknande läge den här våren. 

Att tippa utgången av det här dramat är omöjligt. Det blir ångestladdade veckor fram till den 24:e, inte minst för ekonomiskt ansvariga.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Den 17 november 2022 firar Svenska ishockeyförbundet 100 år med Tidernas Hockeygala i Avicii Arena. Galan direktsänds i SVT 1 med start kl 20.00. Under kvällen ska svensk ishockeys historia uppmärksammas och hyllas. Flera tunga priser ska delas ut, i synnerhet Tidernas Ögonblick där svenska folket utgör jury.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.