Tvillingarnas succé i bandyklubben

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Allt började på naturisar i den lilla byn Rögle, några kilometer från den nuvarande SHL-borgen, Catena Arena.  Traktens ungdomar spelade bandy med klubbor av krokiga trädgrenar, antalet utövare växte och den 18:e december bildades Rögle BK på café Sandvik i Vegeholm.

ögles tränare, Cameron Abbot preparerar sig för ny match

90 år senare är Rögle Bandyklubb serieetta i hockeyns högsta division och en allvarlig kandidat till hockeyns mästartrofé, Le Mat pokalen, namngiven av en amerikansk filmdirektör, Raul le Mat och uppsatt 1926.

Rögle städade av Timrå sista omgången, 2-0, och vinner grundserien på 100 poäng och belönas med 800 000 kronor som är SHL-organisationen segercheck för serieguldet. 

 Rögle skriver på  nytt historia, jag sticker ut hakan och utnämner laget till guldfavorit. De har i varje fall skaffat sig den viktiga fördelen av hemmais i avgörande matcher i jakten på SM-guldet.

 I de 21 SM-finaler som spelats sedan millennieskiftet har serieettan vunnit tretton gånger, tvåan fyra gånger trean två gånger och lag fyra två gånger.  

Förhandsfavoriter i höstas var Rögle, Skellefteå och Luleå,  De har motsvarat alla förväntningar och det är inget djärvt tips, att vi har 2222 års mästarlag i den trion.

Rögle fick smak för guld i 2021 års SM-final mot Växjö och visst vore det härligt om uppstickarna från Bjärehalvön stod distans. Svensk hockey behöver ett mästarlag med nya ansikten. Ett Rögle-guld skakar om sportens många pampar, det gillar vi.          .

Rögles historia fascinerar, hur ”pollenkungen” Gösta Karlsson på 1960-talet värvade in stjärnor på löpande band med Ulf Sterner i spetsen. Hans företag, Cernelle behövde en lagerlokal, Vegeholms ishall byggdes och arga seriekonkurrenter anklagade Gösta före ekonomisk dopning.

Pollenkungens drömmar om elitspel blev aldrig verklighet, däremot grundades en hockeykultur som idag har fäste på hela Bjärehalvön, grönt och vitt är den oslagbara färg kombinationen.

"Pollenkungen" först

Rögles resa mot toppen är ”Pollenkungens” arv.  Men det var först när amerikanen Cam Abbot, i november 2017, tog plats på coachbänken som åratals hoppande mellan våra högsta serier var över. Ångestfyllda kval, antingen upp eller ned, var under årtionden synonymt med föreningen.

Cam övertalade sin tvillingbror Chris att gå in som sportchef. Tvillingarna var väl bekanta med föreningen efter aktivt spel  säsongen 2008-09.  Efter hand föll allt fler pusselbitar på plats,  i juni 2019 presenterades Daniel Koch som ny klubbdirektör. En man från bygden, uppväxt i Billesholm, och skolad i USA under företagsjättens Nestlés paraply.

Det sportsliga avgörs på isen, men ekonomiska muskler och organisation är minst lika viktigt. I bakgrunden lyser Backahill,  byggentreprenören Erik Paulsson (Peab) familjebolag och majoritetsägare i Arenabolaget i Ängelholm AB.  Kommunen äger 10,6 procent, övrigt är småposter,  bland dessa finns Rögles mest kända spelare genom tiderna, backen Kenny Jönsson.

I dag kan Daniel Koch berätta att det egna kapitalet uppgår 7 miljoner, att det slutspel som nu inleds är en ren bonusaffär för klubben. Budgeten var lagd enbart på grundserien.

Gav 5 miljoner i överskott

Den historiska CHL-titeln, finalseger mot finska Tappara gav 5 miljoner i överskott och första platsen i SHL ger som nämnts 800 000 i bonus. Den nygamla arenan, Catena Arena, garanterar fortsatt höga intäkter, i publik och loge och restaurang-verksamhet. Koch betonar att föreningens utveckling fortsätter och att ekonomin möjliggör investeringar på spelarsidan – det innebär en ökad spelarbudget för säsongen 2022-2023.

Att ha ekonomisk kontroll över den egna arenan är nödvändighet. Den ger förutsättningar att konkurrera om de bästa spelarna – och därmed chans att vinna mästartecken. Först den historiska CHL-titeln och sedan serieguldet, också det första någonsin.

Sex lag är nu klara för SM-strid, ytterligare två ska kvala in via åttondelsfinaler, Örebro mot Brynäs och Oskarshamn mot Leksand. Oskarshamn är väl värda sin plats, de har under hela säsongen legat på play off-plats men formkurvan har varit sisådär. Endast en seger på de senaste 10 matcherna, mot den bakgrunden var det starkt att säkra en plats via 3-2 mot Djurgården.

Historien visar också att de här fyra lagen är chanslösa när SM-striden börjar på allvar.  HV 71 är enda skrällvinnare i modern tid då laget marscherade fram till SM-guld 1995 från en åttondeplats i grundserien. Tränare var ”Kung Sune” Bergman och guldmakare var målvakten Bosse Ahl och Johan Lindbom som i sudden death stänkte in guldpucken mot Brynäs.

Apropå HV, laget krossade Västervik, 7-0, i Hockeyallsvenskans första kvartsfinal. Bäst av sju matcher gäller men finns det någon som tror att Västervik kan hota?

Pressen på Djurgården

I SHL:s ångestkval har Djurgården den viktiga hemmaplans favören i mötet med Timrå, bäst av sju gäller här också.  Pressen ligger på Djurgården, laget går in i  kvalserien med fyra raka förluster, Timrå har ett färskt tränarbyte, ut med Fredrik Andersson in med andre tränaren Anders Karlsson. Ett djärvt drag.

Timrås svaga defensiv talar för Djurgården – allt annat vore en rejäl skräll.

Klara kvartsfinaler i SM-striden är Skellefteå-Färjestad och Frölunda-Växjö. Rögle möter segraren Örebro-Brynäs och Luleå möter segraren Leksand-Oskarshamn.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen