Tvillingarnas succé i bandyklubben

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Allt började på naturisar i den lilla byn Rögle, några kilometer från den nuvarande SHL-borgen, Catena Arena.  Traktens ungdomar spelade bandy med klubbor av krokiga trädgrenar, antalet utövare växte och den 18:e december bildades Rögle BK på café Sandvik i Vegeholm.

ögles tränare, Cameron Abbot preparerar sig för ny match

90 år senare är Rögle Bandyklubb serieetta i hockeyns högsta division och en allvarlig kandidat till hockeyns mästartrofé, Le Mat pokalen, namngiven av en amerikansk filmdirektör, Raul le Mat och uppsatt 1926.

Rögle städade av Timrå sista omgången, 2-0, och vinner grundserien på 100 poäng och belönas med 800 000 kronor som är SHL-organisationen segercheck för serieguldet. 

 Rögle skriver på  nytt historia, jag sticker ut hakan och utnämner laget till guldfavorit. De har i varje fall skaffat sig den viktiga fördelen av hemmais i avgörande matcher i jakten på SM-guldet.

 I de 21 SM-finaler som spelats sedan millennieskiftet har serieettan vunnit tretton gånger, tvåan fyra gånger trean två gånger och lag fyra två gånger.  

Förhandsfavoriter i höstas var Rögle, Skellefteå och Luleå,  De har motsvarat alla förväntningar och det är inget djärvt tips, att vi har 2222 års mästarlag i den trion.

Rögle fick smak för guld i 2021 års SM-final mot Växjö och visst vore det härligt om uppstickarna från Bjärehalvön stod distans. Svensk hockey behöver ett mästarlag med nya ansikten. Ett Rögle-guld skakar om sportens många pampar, det gillar vi.          .

Rögles historia fascinerar, hur ”pollenkungen” Gösta Karlsson på 1960-talet värvade in stjärnor på löpande band med Ulf Sterner i spetsen. Hans företag, Cernelle behövde en lagerlokal, Vegeholms ishall byggdes och arga seriekonkurrenter anklagade Gösta före ekonomisk dopning.

Pollenkungens drömmar om elitspel blev aldrig verklighet, däremot grundades en hockeykultur som idag har fäste på hela Bjärehalvön, grönt och vitt är den oslagbara färg kombinationen.

"Pollenkungen" först

Rögles resa mot toppen är ”Pollenkungens” arv.  Men det var först när amerikanen Cam Abbot, i november 2017, tog plats på coachbänken som åratals hoppande mellan våra högsta serier var över. Ångestfyllda kval, antingen upp eller ned, var under årtionden synonymt med föreningen.

Cam övertalade sin tvillingbror Chris att gå in som sportchef. Tvillingarna var väl bekanta med föreningen efter aktivt spel  säsongen 2008-09.  Efter hand föll allt fler pusselbitar på plats,  i juni 2019 presenterades Daniel Koch som ny klubbdirektör. En man från bygden, uppväxt i Billesholm, och skolad i USA under företagsjättens Nestlés paraply.

Det sportsliga avgörs på isen, men ekonomiska muskler och organisation är minst lika viktigt. I bakgrunden lyser Backahill,  byggentreprenören Erik Paulsson (Peab) familjebolag och majoritetsägare i Arenabolaget i Ängelholm AB.  Kommunen äger 10,6 procent, övrigt är småposter,  bland dessa finns Rögles mest kända spelare genom tiderna, backen Kenny Jönsson.

I dag kan Daniel Koch berätta att det egna kapitalet uppgår 7 miljoner, att det slutspel som nu inleds är en ren bonusaffär för klubben. Budgeten var lagd enbart på grundserien.

Gav 5 miljoner i överskott

Den historiska CHL-titeln, finalseger mot finska Tappara gav 5 miljoner i överskott och första platsen i SHL ger som nämnts 800 000 i bonus. Den nygamla arenan, Catena Arena, garanterar fortsatt höga intäkter, i publik och loge och restaurang-verksamhet. Koch betonar att föreningens utveckling fortsätter och att ekonomin möjliggör investeringar på spelarsidan – det innebär en ökad spelarbudget för säsongen 2022-2023.

Att ha ekonomisk kontroll över den egna arenan är nödvändighet. Den ger förutsättningar att konkurrera om de bästa spelarna – och därmed chans att vinna mästartecken. Först den historiska CHL-titeln och sedan serieguldet, också det första någonsin.

Sex lag är nu klara för SM-strid, ytterligare två ska kvala in via åttondelsfinaler, Örebro mot Brynäs och Oskarshamn mot Leksand. Oskarshamn är väl värda sin plats, de har under hela säsongen legat på play off-plats men formkurvan har varit sisådär. Endast en seger på de senaste 10 matcherna, mot den bakgrunden var det starkt att säkra en plats via 3-2 mot Djurgården.

Historien visar också att de här fyra lagen är chanslösa när SM-striden börjar på allvar.  HV 71 är enda skrällvinnare i modern tid då laget marscherade fram till SM-guld 1995 från en åttondeplats i grundserien. Tränare var ”Kung Sune” Bergman och guldmakare var målvakten Bosse Ahl och Johan Lindbom som i sudden death stänkte in guldpucken mot Brynäs.

Apropå HV, laget krossade Västervik, 7-0, i Hockeyallsvenskans första kvartsfinal. Bäst av sju matcher gäller men finns det någon som tror att Västervik kan hota?

Pressen på Djurgården

I SHL:s ångestkval har Djurgården den viktiga hemmaplans favören i mötet med Timrå, bäst av sju gäller här också.  Pressen ligger på Djurgården, laget går in i  kvalserien med fyra raka förluster, Timrå har ett färskt tränarbyte, ut med Fredrik Andersson in med andre tränaren Anders Karlsson. Ett djärvt drag.

Timrås svaga defensiv talar för Djurgården – allt annat vore en rejäl skräll.

Klara kvartsfinaler i SM-striden är Skellefteå-Färjestad och Frölunda-Växjö. Rögle möter segraren Örebro-Brynäs och Luleå möter segraren Leksand-Oskarshamn.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.