Inför avgörandet: Färjestad tyngst och rikast

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Så styrs klubbarna som gör upp om ishockeys SM-trofé, Le Mat-pokalen instiftad av en amerikansk filmregissör 1922. 

IF Göta Stockholm var första lag att lyfta pokalen efter finalseger mot Hammarby 6-0. Vid den tiden var sporten en intern angelägenhet i Stockholm.

100 år senare agerar Stockholm åskådare, ja säsongen 2022-2023 saknar storstadsregionen till och med lag i den högsta serien.

Idrottens Affärer har granskat 2022 års semifinallag. Ekonomiskt, och vilka som styr bakom spelarbås och i maktens korridorer.

I semifinalerna gäller först till fyra segrar, bäst av sju, och första par ut är Luleå-Frölunda, långfredagen kl. 15.00. Rögle-Färjestad spelar på påskafton, kl. 15.15.

Gemensamt för de fyras gäng är att de drivs som företag med två eller tre  dotterbolag som ekonomiska ben. Styrelsen i den ideella föreningen är mansdominerad  och  medelinkomsten för ordföranden är 1 380 809 kronor. 

 Hos tre av lagen kännetecknas den sportsliga ledningen av stor kontinuitet. Färjestad går mot strömmen i operativt hänseende. Under säsongen sparkades både sportchefen , Peter Jakobsson och tränaren, Johan Penneborn vid olika tillfällen…

Två av klubbarna, Luleå och Rögle, har mycket starka finansiärer i ryggen. I Luleå är miljardären  Jacob Porser, skaparen av Minecraft, en flerårig sponsor och Rögle har nära band med PEAB:s grundare, Erik Paulsson vars familjebolag, Backahill, har en framträdande placering på matchstället.

Så här ser det ut i vårens semifinallag.

LULEÅ

Ordförande är Anders Olofsson, 64 år, konsult inom skog och företagsledning, han har sju styrelseuppdrag.  Män/kvinnor 4/3. Arbetet på kansliet leds av Stefan Enbom, han har vid sin sida tidigare spelaren Stefan ”Skuggan” Nilsson och Ulf Engman.

 Huvudtränare är tidigare spelaren Thomas ”Bulan” Berglund.  En kvartett med stor erfarenhet. Arenan, Coop Norrbotten Arena är kommunägd och rymmer  6 150 åskådare. Huvudsponsorer är SSAB och LKAB. Jakob Porsers stöd är inte officiellt.  

Luleå herrar har ett SM-guld 1996,   damlaget Luleå/MSSK har fem SM-guld, det senaste erövrat nyligen mot Brynäs.

FRÖLUNDA

Ordförande är Mats Grauers, 75 år, konsult på egna firman Mars Grauers AB, Män/kvinnor: 5/1. Har innehaft klubban i tio år. Arbetet på kansliet leds av klubbdirektör Christian Lechtaler, tidigare spelare. 

Föreningen har tillsammans med Färjestad SHL:s starkaste ekonomi med ett eget kapital på cirka 45 miljoner.  Koncernen vilar på tre ben, den ideella föreningen samt Frölunda Hockeyutveckling AB och Frölunda Affärsutveckling AB.

 På säljavdelningen finns Stefan Larsson och Jonas Esbjörs, välkända spelarprofiler. Sportchef är Fredrik Sjöström, också han tidigare aktiv. Laget leds av Roger Rönnberg, Luleå-bördig, huvudtränare sedan 2013, nuvarande kontrakt går ut 2025. Här talar vi verkligen om kontinuitet.

Arenan, Scandinavium ägs av Göteborgs stad och kapaciteten är 12 044 personer.

Frölunda har fem SM-guld, det senaste erövrat 2019.

RÖGLE

Ordförande är Håkan Eriksson, 67 år, tidigare vd och koncernchef Bjäre Kraft. Män/kvinnor: 6/2. Spelarprofilen och experten i TV,  Maria Rooth, var tidigare styrelseledamot. 

 Rögle är säsongens serieetta och vinnare av Champions Hockey League. Klubbdirektör Daniel Koch, är som tvillingparet, Chris, sportchef och Cam Abbot, tränare, skolad i amerikansk ledarfilosofi. Spelar i ombyggda Catena Arena, kapacitet 6 310 som ägs av Arenabolaget i Ängelholm AB där föreningen genom huvudsponsor PEAB har stor ägarandel.

Hockeykulturen på Bjäre-halvön är från 1970-talet då pollenkungen Gösta Carlsson byggde en ishall för att ha som lagerlokal på sommaren.  Under flera säsonger hoppade laget mellan SHL och underliggande serier, säsongen 2020-2021 skrevs historia då laget gick fram ända till SM-final, förlust mot Växjö.

Antal SM-guld: Noll.

FÄRJESTAD

Ordförande: Lars Appelqvist, 47 år, vd för HK Scan. Män/kvinnor: 7/2  En verklig tungviktare av semifinallagen med nio SM-guld och 20 spelade SM-finaler. Det senaste vunnet 2011.

 Historiken är omfattande och rymmer flera av svensk ishockeys största.  VD är Stefan Larsson hämtad från SAS verksamhet i USA. Alltid stor törst efter SM-guld.

 När Jakobsson/Penneborn fick gå plockades tidigare spelaren Richard Wallin in som sportchef och tränaren Thomas Mitell, 42 år, hämtades från NHL-laget Chicagos organisation. Mycket solid ekonomi och genom dotterbolag ägare av arenan, Löfbergs Lila Arena, kapacitet 8250 åskådare.  Eget kapital ,vid 2021 års bokslut var 118 miljoner.

Har flera ”hemvändare” i truppen och var det lag som imponerade mest i SM-kvartsfinalen, slog ut Skellefteå med 4-2 i matcher. Målvakten, tjecken Dominik Furch, 32 år,  hämtades från Skoda Plzen i slutskedet av SHL-säsongen. Han kan ta Le Mat pokalen till Karlstad för tionde gången..

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.