Vill inte längre vara ett ständigt bottenlag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hockeykartan ritas om med besked. IK Oskarshamn utmanar SM-favoriten Rögle i kvartsfinal och Timrå IK krossar Djurgården med 4-0 i matcher i kvalet till SHL.

Nu ska Timrå blli att räkna med på allvar i SHL.

Firandet i NHK Arena i Timrå har knappt hunnit lägga sig förrän avgående sportchefen Kent ”Nubben” Norberg kan presentera tre tunga förvärv inför säsongen 2022-23.

Tre Kronors förste center i Peking-OS, 30-årige Anton Lander har signerat ett kontrakt över tre år. Lander har Timrå som moderklubb och har en gedigen karriär bakom sig, 215 NHL-matcher, spel i ryska KHL och den här säsongen i Zug Schweiz där hans lag är framme i kvartsfinal.

Bygger nytt lag

Ytterligare två profilerade spelare är på väg att ansluta till föreningen, bildad som Wivstavarvs GIF 1921. KHL-duon Emil Pettersson, äldre bror till Vancouver-proffset Elis och närmast från Spartak Moskva, samt Anton Wedin, Dynamo Moskva uppges vara överens med ”Nubben” och klubbdirektör Johan Torines  om kontrakt över hela fem år. Även de är två ”hemvändare” 

Timrå har också försäkrat sig om forwardsduon Ty Rattie och Robin Hanzel och backen Joey Laleggias fortsatta tjänster. De var lagets klart lysande stjärnor i kvalet mot Djurgården, med tjecken Robin Hanzel på hela 9 (4+5) poäng som facit mot Djurgården.

Framtidstron är definitivt stark i Timrå. Omsättningen kommande säsong närmar sig 100 miljoner och den stora grundplåten är förstås SHL-ligans avtal med C More som garanterar lagen 45 miljoner kronor, ett belopp som dessutom växer till över 50 miljoner de närmaste åren.

"Nubben själv värvad

Efter sammanlagt 22 säsonger i föreningen tackar  ”Nubben” för sig. Han har varit sportchef sedan 2011, då han återvände till Medelpad efter en mindre lyckad sejour I Frölunda. Han har med tålamod och stort engagemang byggt ett lag för SHL, men också med målsättning att etablera laget i högsta serien. 

Nästa adress för ”Nubben” blir HV 71, som närmast ska upp i semifinal mot Karlskoga i det hockeyallsvenska slutspelet. I den andra semifinalen möts MoDo och Björklöven. Segrarna till final om en plats i SHL kommande säsong.

-Jag får börja om från noll, och mitt jobb blir att bygga ett så starkt lag som möjligt, oavsett serie, har ”Nubben# sagt till HV:s hemsida.

Tveklöst är vikten av kontinuitet av stor betydelse i lagbygge, ja i alla sammanhang.  Timrå och IK Oskarshamn är goda exempel, i laget på den småländska ostkusten har klubbdirektör Martin Åkerberg styrt mot toppen under en följd av år.

  I krisande Djurgården har visserligen Kaarel Lehiste varit ordförande en följd av år och styrelseledamot sedan 2003, men avtrycken från hans sida har varit förvånansvärt få. På DIF:s hemsida kallas nu till medlemsmöte där lagets supporters inbjuds för att ställa frågor.

Hösten 2020 lämnade Jenny Silfverstrand posten som vd. i Djurgården för att gå in i samma roll på SHL:s kansli. Hon stod vid sin avgång för kontinuitet i DIF efter flera år arbete, med SM-finalspel 2019 som snyggt avsked. Var finns den DIF-kraft som kan samla föreningen om sejouren i Hockeyallsvenskan ska stanna vid en säsong?

Djurgården får söka tröst i ungdomsverksamheten, pojkar 16 blev svenska mästare i helgen och pojkar 18 och pojkar 20 har båda kvalat in för finalspel. Svårigheten är, som Idrottens Affärer tidigare berättat, att kunna erbjuda yngre spelare fortsatt utveckling i Stockholms-distriktet. Brister på isytor och hallar är alarmerande.

Växjö, Örebro, och nu Rögle och Oskarshamn och kanske Timrå har visat att hockeykartan går att förändra. 

 

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.