Vill inte längre vara ett ständigt bottenlag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hockeykartan ritas om med besked. IK Oskarshamn utmanar SM-favoriten Rögle i kvartsfinal och Timrå IK krossar Djurgården med 4-0 i matcher i kvalet till SHL.

Nu ska Timrå blli att räkna med på allvar i SHL.

Firandet i NHK Arena i Timrå har knappt hunnit lägga sig förrän avgående sportchefen Kent ”Nubben” Norberg kan presentera tre tunga förvärv inför säsongen 2022-23.

Tre Kronors förste center i Peking-OS, 30-årige Anton Lander har signerat ett kontrakt över tre år. Lander har Timrå som moderklubb och har en gedigen karriär bakom sig, 215 NHL-matcher, spel i ryska KHL och den här säsongen i Zug Schweiz där hans lag är framme i kvartsfinal.

Bygger nytt lag

Ytterligare två profilerade spelare är på väg att ansluta till föreningen, bildad som Wivstavarvs GIF 1921. KHL-duon Emil Pettersson, äldre bror till Vancouver-proffset Elis och närmast från Spartak Moskva, samt Anton Wedin, Dynamo Moskva uppges vara överens med ”Nubben” och klubbdirektör Johan Torines  om kontrakt över hela fem år. Även de är två ”hemvändare” 

Timrå har också försäkrat sig om forwardsduon Ty Rattie och Robin Hanzel och backen Joey Laleggias fortsatta tjänster. De var lagets klart lysande stjärnor i kvalet mot Djurgården, med tjecken Robin Hanzel på hela 9 (4+5) poäng som facit mot Djurgården.

Framtidstron är definitivt stark i Timrå. Omsättningen kommande säsong närmar sig 100 miljoner och den stora grundplåten är förstås SHL-ligans avtal med C More som garanterar lagen 45 miljoner kronor, ett belopp som dessutom växer till över 50 miljoner de närmaste åren.

"Nubben själv värvad

Efter sammanlagt 22 säsonger i föreningen tackar  ”Nubben” för sig. Han har varit sportchef sedan 2011, då han återvände till Medelpad efter en mindre lyckad sejour I Frölunda. Han har med tålamod och stort engagemang byggt ett lag för SHL, men också med målsättning att etablera laget i högsta serien. 

Nästa adress för ”Nubben” blir HV 71, som närmast ska upp i semifinal mot Karlskoga i det hockeyallsvenska slutspelet. I den andra semifinalen möts MoDo och Björklöven. Segrarna till final om en plats i SHL kommande säsong.

-Jag får börja om från noll, och mitt jobb blir att bygga ett så starkt lag som möjligt, oavsett serie, har ”Nubben# sagt till HV:s hemsida.

Tveklöst är vikten av kontinuitet av stor betydelse i lagbygge, ja i alla sammanhang.  Timrå och IK Oskarshamn är goda exempel, i laget på den småländska ostkusten har klubbdirektör Martin Åkerberg styrt mot toppen under en följd av år.

  I krisande Djurgården har visserligen Kaarel Lehiste varit ordförande en följd av år och styrelseledamot sedan 2003, men avtrycken från hans sida har varit förvånansvärt få. På DIF:s hemsida kallas nu till medlemsmöte där lagets supporters inbjuds för att ställa frågor.

Hösten 2020 lämnade Jenny Silfverstrand posten som vd. i Djurgården för att gå in i samma roll på SHL:s kansli. Hon stod vid sin avgång för kontinuitet i DIF efter flera år arbete, med SM-finalspel 2019 som snyggt avsked. Var finns den DIF-kraft som kan samla föreningen om sejouren i Hockeyallsvenskan ska stanna vid en säsong?

Djurgården får söka tröst i ungdomsverksamheten, pojkar 16 blev svenska mästare i helgen och pojkar 18 och pojkar 20 har båda kvalat in för finalspel. Svårigheten är, som Idrottens Affärer tidigare berättat, att kunna erbjuda yngre spelare fortsatt utveckling i Stockholms-distriktet. Brister på isytor och hallar är alarmerande.

Växjö, Örebro, och nu Rögle och Oskarshamn och kanske Timrå har visat att hockeykartan går att förändra. 

 

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.