Vill inte längre vara ett ständigt bottenlag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hockeykartan ritas om med besked. IK Oskarshamn utmanar SM-favoriten Rögle i kvartsfinal och Timrå IK krossar Djurgården med 4-0 i matcher i kvalet till SHL.

Nu ska Timrå blli att räkna med på allvar i SHL.

Firandet i NHK Arena i Timrå har knappt hunnit lägga sig förrän avgående sportchefen Kent ”Nubben” Norberg kan presentera tre tunga förvärv inför säsongen 2022-23.

Tre Kronors förste center i Peking-OS, 30-årige Anton Lander har signerat ett kontrakt över tre år. Lander har Timrå som moderklubb och har en gedigen karriär bakom sig, 215 NHL-matcher, spel i ryska KHL och den här säsongen i Zug Schweiz där hans lag är framme i kvartsfinal.

Bygger nytt lag

Ytterligare två profilerade spelare är på väg att ansluta till föreningen, bildad som Wivstavarvs GIF 1921. KHL-duon Emil Pettersson, äldre bror till Vancouver-proffset Elis och närmast från Spartak Moskva, samt Anton Wedin, Dynamo Moskva uppges vara överens med ”Nubben” och klubbdirektör Johan Torines  om kontrakt över hela fem år. Även de är två ”hemvändare” 

Timrå har också försäkrat sig om forwardsduon Ty Rattie och Robin Hanzel och backen Joey Laleggias fortsatta tjänster. De var lagets klart lysande stjärnor i kvalet mot Djurgården, med tjecken Robin Hanzel på hela 9 (4+5) poäng som facit mot Djurgården.

Framtidstron är definitivt stark i Timrå. Omsättningen kommande säsong närmar sig 100 miljoner och den stora grundplåten är förstås SHL-ligans avtal med C More som garanterar lagen 45 miljoner kronor, ett belopp som dessutom växer till över 50 miljoner de närmaste åren.

"Nubben själv värvad

Efter sammanlagt 22 säsonger i föreningen tackar  ”Nubben” för sig. Han har varit sportchef sedan 2011, då han återvände till Medelpad efter en mindre lyckad sejour I Frölunda. Han har med tålamod och stort engagemang byggt ett lag för SHL, men också med målsättning att etablera laget i högsta serien. 

Nästa adress för ”Nubben” blir HV 71, som närmast ska upp i semifinal mot Karlskoga i det hockeyallsvenska slutspelet. I den andra semifinalen möts MoDo och Björklöven. Segrarna till final om en plats i SHL kommande säsong.

-Jag får börja om från noll, och mitt jobb blir att bygga ett så starkt lag som möjligt, oavsett serie, har ”Nubben# sagt till HV:s hemsida.

Tveklöst är vikten av kontinuitet av stor betydelse i lagbygge, ja i alla sammanhang.  Timrå och IK Oskarshamn är goda exempel, i laget på den småländska ostkusten har klubbdirektör Martin Åkerberg styrt mot toppen under en följd av år.

  I krisande Djurgården har visserligen Kaarel Lehiste varit ordförande en följd av år och styrelseledamot sedan 2003, men avtrycken från hans sida har varit förvånansvärt få. På DIF:s hemsida kallas nu till medlemsmöte där lagets supporters inbjuds för att ställa frågor.

Hösten 2020 lämnade Jenny Silfverstrand posten som vd. i Djurgården för att gå in i samma roll på SHL:s kansli. Hon stod vid sin avgång för kontinuitet i DIF efter flera år arbete, med SM-finalspel 2019 som snyggt avsked. Var finns den DIF-kraft som kan samla föreningen om sejouren i Hockeyallsvenskan ska stanna vid en säsong?

Djurgården får söka tröst i ungdomsverksamheten, pojkar 16 blev svenska mästare i helgen och pojkar 18 och pojkar 20 har båda kvalat in för finalspel. Svårigheten är, som Idrottens Affärer tidigare berättat, att kunna erbjuda yngre spelare fortsatt utveckling i Stockholms-distriktet. Brister på isytor och hallar är alarmerande.

Växjö, Örebro, och nu Rögle och Oskarshamn och kanske Timrå har visat att hockeykartan går att förändra. 

 

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Den 17 november 2022 firar Svenska ishockeyförbundet 100 år med Tidernas Hockeygala i Avicii Arena. Galan direktsänds i SVT 1 med start kl 20.00. Under kvällen ska svensk ishockeys historia uppmärksammas och hyllas. Flera tunga priser ska delas ut, i synnerhet Tidernas Ögonblick där svenska folket utgör jury.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.