Vill inte längre vara ett ständigt bottenlag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hockeykartan ritas om med besked. IK Oskarshamn utmanar SM-favoriten Rögle i kvartsfinal och Timrå IK krossar Djurgården med 4-0 i matcher i kvalet till SHL.

Nu ska Timrå blli att räkna med på allvar i SHL.

Firandet i NHK Arena i Timrå har knappt hunnit lägga sig förrän avgående sportchefen Kent ”Nubben” Norberg kan presentera tre tunga förvärv inför säsongen 2022-23.

Tre Kronors förste center i Peking-OS, 30-årige Anton Lander har signerat ett kontrakt över tre år. Lander har Timrå som moderklubb och har en gedigen karriär bakom sig, 215 NHL-matcher, spel i ryska KHL och den här säsongen i Zug Schweiz där hans lag är framme i kvartsfinal.

Bygger nytt lag

Ytterligare två profilerade spelare är på väg att ansluta till föreningen, bildad som Wivstavarvs GIF 1921. KHL-duon Emil Pettersson, äldre bror till Vancouver-proffset Elis och närmast från Spartak Moskva, samt Anton Wedin, Dynamo Moskva uppges vara överens med ”Nubben” och klubbdirektör Johan Torines  om kontrakt över hela fem år. Även de är två ”hemvändare” 

Timrå har också försäkrat sig om forwardsduon Ty Rattie och Robin Hanzel och backen Joey Laleggias fortsatta tjänster. De var lagets klart lysande stjärnor i kvalet mot Djurgården, med tjecken Robin Hanzel på hela 9 (4+5) poäng som facit mot Djurgården.

Framtidstron är definitivt stark i Timrå. Omsättningen kommande säsong närmar sig 100 miljoner och den stora grundplåten är förstås SHL-ligans avtal med C More som garanterar lagen 45 miljoner kronor, ett belopp som dessutom växer till över 50 miljoner de närmaste åren.

"Nubben själv värvad

Efter sammanlagt 22 säsonger i föreningen tackar  ”Nubben” för sig. Han har varit sportchef sedan 2011, då han återvände till Medelpad efter en mindre lyckad sejour I Frölunda. Han har med tålamod och stort engagemang byggt ett lag för SHL, men också med målsättning att etablera laget i högsta serien. 

Nästa adress för ”Nubben” blir HV 71, som närmast ska upp i semifinal mot Karlskoga i det hockeyallsvenska slutspelet. I den andra semifinalen möts MoDo och Björklöven. Segrarna till final om en plats i SHL kommande säsong.

-Jag får börja om från noll, och mitt jobb blir att bygga ett så starkt lag som möjligt, oavsett serie, har ”Nubben# sagt till HV:s hemsida.

Tveklöst är vikten av kontinuitet av stor betydelse i lagbygge, ja i alla sammanhang.  Timrå och IK Oskarshamn är goda exempel, i laget på den småländska ostkusten har klubbdirektör Martin Åkerberg styrt mot toppen under en följd av år.

  I krisande Djurgården har visserligen Kaarel Lehiste varit ordförande en följd av år och styrelseledamot sedan 2003, men avtrycken från hans sida har varit förvånansvärt få. På DIF:s hemsida kallas nu till medlemsmöte där lagets supporters inbjuds för att ställa frågor.

Hösten 2020 lämnade Jenny Silfverstrand posten som vd. i Djurgården för att gå in i samma roll på SHL:s kansli. Hon stod vid sin avgång för kontinuitet i DIF efter flera år arbete, med SM-finalspel 2019 som snyggt avsked. Var finns den DIF-kraft som kan samla föreningen om sejouren i Hockeyallsvenskan ska stanna vid en säsong?

Djurgården får söka tröst i ungdomsverksamheten, pojkar 16 blev svenska mästare i helgen och pojkar 18 och pojkar 20 har båda kvalat in för finalspel. Svårigheten är, som Idrottens Affärer tidigare berättat, att kunna erbjuda yngre spelare fortsatt utveckling i Stockholms-distriktet. Brister på isytor och hallar är alarmerande.

Växjö, Örebro, och nu Rögle och Oskarshamn och kanske Timrå har visat att hockeykartan går att förändra. 

 

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.