Vill inte längre vara ett ständigt bottenlag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hockeykartan ritas om med besked. IK Oskarshamn utmanar SM-favoriten Rögle i kvartsfinal och Timrå IK krossar Djurgården med 4-0 i matcher i kvalet till SHL.

Nu ska Timrå blli att räkna med på allvar i SHL.

Firandet i NHK Arena i Timrå har knappt hunnit lägga sig förrän avgående sportchefen Kent ”Nubben” Norberg kan presentera tre tunga förvärv inför säsongen 2022-23.

Tre Kronors förste center i Peking-OS, 30-årige Anton Lander har signerat ett kontrakt över tre år. Lander har Timrå som moderklubb och har en gedigen karriär bakom sig, 215 NHL-matcher, spel i ryska KHL och den här säsongen i Zug Schweiz där hans lag är framme i kvartsfinal.

Bygger nytt lag

Ytterligare två profilerade spelare är på väg att ansluta till föreningen, bildad som Wivstavarvs GIF 1921. KHL-duon Emil Pettersson, äldre bror till Vancouver-proffset Elis och närmast från Spartak Moskva, samt Anton Wedin, Dynamo Moskva uppges vara överens med ”Nubben” och klubbdirektör Johan Torines  om kontrakt över hela fem år. Även de är två ”hemvändare” 

Timrå har också försäkrat sig om forwardsduon Ty Rattie och Robin Hanzel och backen Joey Laleggias fortsatta tjänster. De var lagets klart lysande stjärnor i kvalet mot Djurgården, med tjecken Robin Hanzel på hela 9 (4+5) poäng som facit mot Djurgården.

Framtidstron är definitivt stark i Timrå. Omsättningen kommande säsong närmar sig 100 miljoner och den stora grundplåten är förstås SHL-ligans avtal med C More som garanterar lagen 45 miljoner kronor, ett belopp som dessutom växer till över 50 miljoner de närmaste åren.

"Nubben själv värvad

Efter sammanlagt 22 säsonger i föreningen tackar  ”Nubben” för sig. Han har varit sportchef sedan 2011, då han återvände till Medelpad efter en mindre lyckad sejour I Frölunda. Han har med tålamod och stort engagemang byggt ett lag för SHL, men också med målsättning att etablera laget i högsta serien. 

Nästa adress för ”Nubben” blir HV 71, som närmast ska upp i semifinal mot Karlskoga i det hockeyallsvenska slutspelet. I den andra semifinalen möts MoDo och Björklöven. Segrarna till final om en plats i SHL kommande säsong.

-Jag får börja om från noll, och mitt jobb blir att bygga ett så starkt lag som möjligt, oavsett serie, har ”Nubben# sagt till HV:s hemsida.

Tveklöst är vikten av kontinuitet av stor betydelse i lagbygge, ja i alla sammanhang.  Timrå och IK Oskarshamn är goda exempel, i laget på den småländska ostkusten har klubbdirektör Martin Åkerberg styrt mot toppen under en följd av år.

  I krisande Djurgården har visserligen Kaarel Lehiste varit ordförande en följd av år och styrelseledamot sedan 2003, men avtrycken från hans sida har varit förvånansvärt få. På DIF:s hemsida kallas nu till medlemsmöte där lagets supporters inbjuds för att ställa frågor.

Hösten 2020 lämnade Jenny Silfverstrand posten som vd. i Djurgården för att gå in i samma roll på SHL:s kansli. Hon stod vid sin avgång för kontinuitet i DIF efter flera år arbete, med SM-finalspel 2019 som snyggt avsked. Var finns den DIF-kraft som kan samla föreningen om sejouren i Hockeyallsvenskan ska stanna vid en säsong?

Djurgården får söka tröst i ungdomsverksamheten, pojkar 16 blev svenska mästare i helgen och pojkar 18 och pojkar 20 har båda kvalat in för finalspel. Svårigheten är, som Idrottens Affärer tidigare berättat, att kunna erbjuda yngre spelare fortsatt utveckling i Stockholms-distriktet. Brister på isytor och hallar är alarmerande.

Växjö, Örebro, och nu Rögle och Oskarshamn och kanske Timrå har visat att hockeykartan går att förändra. 

 

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.