Finska superarenan får VM även 2023

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 Hockeyfesten i Finland går på högvarv.

 Så till  den grad att Tammerfors, nu tillsammans med Riga, också blir VM-arrangör 2023.  Det formella beskedet väntas under fredagen.

  På promenadavstånd från Tammerfors centrum reser sig nybyggda Nokia Arena.  23 restauranger och en jumbotron på imponerande 218 kvadratmeter välkomnar VM-publiken. Vid seriematcher för Tappara och Ilves är publikkapaciteten 13 455 åskådare. 

Nokia Arena med 23 restauranger, och mycket pausunderhållning ger en stämning som lockar uppemot och runt 13 000 åskådare. Och just nu är finländarna hockeytokiga!

Vid VM är maxtaket 11 700, resterande platser är reserverade för press, TV-bolagen, (för svensk publik  Nent)  och Infront, det kinesägda promotionsbolag som i praktiken är VM-arrangör tillsammans med det finska förbundet och IIHF, det internationella förbundet.

Mästerskapets hittills högsta publiksiffror är vid de finska ”Lejonens” match mot Tre Kronor i gruppspelet, 11 695 och Finland-Tjeckien i tisdags, 11 673 åskådare.

Tidernas hockeyfest i Finland

På finska Hufvudstadsbladet är Filip Saxén mångårig krönikör. Han tvekar inte,

- Det är en feststämning som slår ut allt tidigare jag upplevt. När ”Lejonen” spelar sitter halva befolkningen vid sina TV-apparater. Mötet med Tre Kronor hade över 2,5 miljoner tittare, berättar Saxén.

För det finska förbundet är VM en osannolik kassapjäs. Trots Rysslands frånvaro, och uteblivna biljettintäkter från ryska turister, är förbundets vinstprognos cirka 10 miljoner euro, drygt 100 miljoner svenska kronor.

-Ja, det är det belopp som förbundet kommunicerat, någonstans mellan 5 och 10 miljoner euro, vi kan likna det vid en guldgruva.  Det är inte märkligt att värdskapet lockar även 2023, i  Nokia Arena och det finska folkets stora passion för ishockey, menar Filip Saxén..

 Infronts  andel är inte officiell då överskottet på mästerskapet  är okänt. Nuvarande avtal går ut först 2033 och skrevs under av IIHF:s tidigare ordförande, schweizaren René Fasel. Utan föregående upphandlingsprocess. 

Korruption och vänskapsmygel

IIHF:s styre kopplades under Fasels regim, 27 år, samman med korruption och vänskapsmygel. Vid kongressen i Riga våren 2021 valdes fransk/kanadensaren Luc Tardif till ny ordförande efter en maktkamp med Tysklands Franz Reindl.

Nu utreds Fasel av IIHF:s etiska kommitté för vänskapsband med Rysslands president Vladimir Putin och uppgifter om att han har uppdrag för den ryska hockeyligan, KHL.

Svensk representant i IIHF:s council är förbundsordföranden Anders Larsson som nyvaldes vid  Riga-kongressen. 

I sin programförklaring 2021 utlovade nye ordföranden Luc Tardif,  2121,  tidigare skattmästare i IIHF:s council, ökad transparens och öppenhet gentemot media och sponsorer.

 Infront, med säte i Schweiz, är dotterbolag till den kinesiska Wanda-gruppen, ett multinationellt konglomerat baserat i Peking med en årlig avkastning på över 40 miljarder dollar 2021.  Wanda gruppen har genom dotterbolaget Wanda Yanxian  intressen i  svenska biografkedjan SF Filmstaden

Som åtskilliga i Finland är Filip Saxén övertygad om att ”Lejonen” kan gå hela vägen – och gärna besegra Tre Kronor i VM-finalen på söndag. Han räds inte historiska fakta, Tre Kronor har aldrig förlorat mot Finland i VM-sammanhang,  på finsk is.

Det första hindret för Tre Kronor i guldjakten är världsmästarna från Riga, Kanada, som då finalslog just Finland. 

”Lönnloven” har precis som i Riga haft en ojämn formkurva,  fiasko mot exempelvis Danmark,  förlust 3-2. Av erfarenhet vet vi att Kanada alltid är en svår motståndare när kampen kring medaljbordet inleds.

 Den här upplagan har 20 NHL-spelare, de flesta med betydligt tyngre CV än merparten av Tre Kronors 12 NHL förstärkningar, med undantag för backen Rasmus Dahlin och forwarden William Nylander.

Tror på svensk seger

Den sistnämnde har unika egenskaper, 2+2 och 4 poäng på de två matcher han spelat understryker detta. Han, Dahlin och målvakten Linus Ullmark är spelare som måste göra skillnad om gulddrömmen ska hållas vid liv.

Övriga kvartsfinaler är Finland--Slovakien, Schweiz-USA, Tyskland-Tjeckien.   Mitt tips är att Finland, Schweiz och Tjeckien kvalar in för semifinal.

Tre Kronor-Kanada börjar 15.20, på torsdagen. Räkna med en målmässigt jämn match.  Det är 50-50 läge, men det kan vara dags för en svensk skräll, jag säger 2-1 efter förlängning! 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.