Finska superarenan får VM även 2023

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 Hockeyfesten i Finland går på högvarv.

 Så till  den grad att Tammerfors, nu tillsammans med Riga, också blir VM-arrangör 2023.  Det formella beskedet väntas under fredagen.

  På promenadavstånd från Tammerfors centrum reser sig nybyggda Nokia Arena.  23 restauranger och en jumbotron på imponerande 218 kvadratmeter välkomnar VM-publiken. Vid seriematcher för Tappara och Ilves är publikkapaciteten 13 455 åskådare. 

Nokia Arena med 23 restauranger, och mycket pausunderhållning ger en stämning som lockar uppemot och runt 13 000 åskådare. Och just nu är finländarna hockeytokiga!

Vid VM är maxtaket 11 700, resterande platser är reserverade för press, TV-bolagen, (för svensk publik  Nent)  och Infront, det kinesägda promotionsbolag som i praktiken är VM-arrangör tillsammans med det finska förbundet och IIHF, det internationella förbundet.

Mästerskapets hittills högsta publiksiffror är vid de finska ”Lejonens” match mot Tre Kronor i gruppspelet, 11 695 och Finland-Tjeckien i tisdags, 11 673 åskådare.

Tidernas hockeyfest i Finland

På finska Hufvudstadsbladet är Filip Saxén mångårig krönikör. Han tvekar inte,

- Det är en feststämning som slår ut allt tidigare jag upplevt. När ”Lejonen” spelar sitter halva befolkningen vid sina TV-apparater. Mötet med Tre Kronor hade över 2,5 miljoner tittare, berättar Saxén.

För det finska förbundet är VM en osannolik kassapjäs. Trots Rysslands frånvaro, och uteblivna biljettintäkter från ryska turister, är förbundets vinstprognos cirka 10 miljoner euro, drygt 100 miljoner svenska kronor.

-Ja, det är det belopp som förbundet kommunicerat, någonstans mellan 5 och 10 miljoner euro, vi kan likna det vid en guldgruva.  Det är inte märkligt att värdskapet lockar även 2023, i  Nokia Arena och det finska folkets stora passion för ishockey, menar Filip Saxén..

 Infronts  andel är inte officiell då överskottet på mästerskapet  är okänt. Nuvarande avtal går ut först 2033 och skrevs under av IIHF:s tidigare ordförande, schweizaren René Fasel. Utan föregående upphandlingsprocess. 

Korruption och vänskapsmygel

IIHF:s styre kopplades under Fasels regim, 27 år, samman med korruption och vänskapsmygel. Vid kongressen i Riga våren 2021 valdes fransk/kanadensaren Luc Tardif till ny ordförande efter en maktkamp med Tysklands Franz Reindl.

Nu utreds Fasel av IIHF:s etiska kommitté för vänskapsband med Rysslands president Vladimir Putin och uppgifter om att han har uppdrag för den ryska hockeyligan, KHL.

Svensk representant i IIHF:s council är förbundsordföranden Anders Larsson som nyvaldes vid  Riga-kongressen. 

I sin programförklaring 2021 utlovade nye ordföranden Luc Tardif,  2121,  tidigare skattmästare i IIHF:s council, ökad transparens och öppenhet gentemot media och sponsorer.

 Infront, med säte i Schweiz, är dotterbolag till den kinesiska Wanda-gruppen, ett multinationellt konglomerat baserat i Peking med en årlig avkastning på över 40 miljarder dollar 2021.  Wanda gruppen har genom dotterbolaget Wanda Yanxian  intressen i  svenska biografkedjan SF Filmstaden

Som åtskilliga i Finland är Filip Saxén övertygad om att ”Lejonen” kan gå hela vägen – och gärna besegra Tre Kronor i VM-finalen på söndag. Han räds inte historiska fakta, Tre Kronor har aldrig förlorat mot Finland i VM-sammanhang,  på finsk is.

Det första hindret för Tre Kronor i guldjakten är världsmästarna från Riga, Kanada, som då finalslog just Finland. 

”Lönnloven” har precis som i Riga haft en ojämn formkurva,  fiasko mot exempelvis Danmark,  förlust 3-2. Av erfarenhet vet vi att Kanada alltid är en svår motståndare när kampen kring medaljbordet inleds.

 Den här upplagan har 20 NHL-spelare, de flesta med betydligt tyngre CV än merparten av Tre Kronors 12 NHL förstärkningar, med undantag för backen Rasmus Dahlin och forwarden William Nylander.

Tror på svensk seger

Den sistnämnde har unika egenskaper, 2+2 och 4 poäng på de två matcher han spelat understryker detta. Han, Dahlin och målvakten Linus Ullmark är spelare som måste göra skillnad om gulddrömmen ska hållas vid liv.

Övriga kvartsfinaler är Finland--Slovakien, Schweiz-USA, Tyskland-Tjeckien.   Mitt tips är att Finland, Schweiz och Tjeckien kvalar in för semifinal.

Tre Kronor-Kanada börjar 15.20, på torsdagen. Räkna med en målmässigt jämn match.  Det är 50-50 läge, men det kan vara dags för en svensk skräll, jag säger 2-1 efter förlängning! 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.