Finska superarenan får VM även 2023

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 Hockeyfesten i Finland går på högvarv.

 Så till  den grad att Tammerfors, nu tillsammans med Riga, också blir VM-arrangör 2023.  Det formella beskedet väntas under fredagen.

  På promenadavstånd från Tammerfors centrum reser sig nybyggda Nokia Arena.  23 restauranger och en jumbotron på imponerande 218 kvadratmeter välkomnar VM-publiken. Vid seriematcher för Tappara och Ilves är publikkapaciteten 13 455 åskådare. 

Nokia Arena med 23 restauranger, och mycket pausunderhållning ger en stämning som lockar uppemot och runt 13 000 åskådare. Och just nu är finländarna hockeytokiga!

Vid VM är maxtaket 11 700, resterande platser är reserverade för press, TV-bolagen, (för svensk publik  Nent)  och Infront, det kinesägda promotionsbolag som i praktiken är VM-arrangör tillsammans med det finska förbundet och IIHF, det internationella förbundet.

Mästerskapets hittills högsta publiksiffror är vid de finska ”Lejonens” match mot Tre Kronor i gruppspelet, 11 695 och Finland-Tjeckien i tisdags, 11 673 åskådare.

Tidernas hockeyfest i Finland

På finska Hufvudstadsbladet är Filip Saxén mångårig krönikör. Han tvekar inte,

- Det är en feststämning som slår ut allt tidigare jag upplevt. När ”Lejonen” spelar sitter halva befolkningen vid sina TV-apparater. Mötet med Tre Kronor hade över 2,5 miljoner tittare, berättar Saxén.

För det finska förbundet är VM en osannolik kassapjäs. Trots Rysslands frånvaro, och uteblivna biljettintäkter från ryska turister, är förbundets vinstprognos cirka 10 miljoner euro, drygt 100 miljoner svenska kronor.

-Ja, det är det belopp som förbundet kommunicerat, någonstans mellan 5 och 10 miljoner euro, vi kan likna det vid en guldgruva.  Det är inte märkligt att värdskapet lockar även 2023, i  Nokia Arena och det finska folkets stora passion för ishockey, menar Filip Saxén..

 Infronts  andel är inte officiell då överskottet på mästerskapet  är okänt. Nuvarande avtal går ut först 2033 och skrevs under av IIHF:s tidigare ordförande, schweizaren René Fasel. Utan föregående upphandlingsprocess. 

Korruption och vänskapsmygel

IIHF:s styre kopplades under Fasels regim, 27 år, samman med korruption och vänskapsmygel. Vid kongressen i Riga våren 2021 valdes fransk/kanadensaren Luc Tardif till ny ordförande efter en maktkamp med Tysklands Franz Reindl.

Nu utreds Fasel av IIHF:s etiska kommitté för vänskapsband med Rysslands president Vladimir Putin och uppgifter om att han har uppdrag för den ryska hockeyligan, KHL.

Svensk representant i IIHF:s council är förbundsordföranden Anders Larsson som nyvaldes vid  Riga-kongressen. 

I sin programförklaring 2021 utlovade nye ordföranden Luc Tardif,  2121,  tidigare skattmästare i IIHF:s council, ökad transparens och öppenhet gentemot media och sponsorer.

 Infront, med säte i Schweiz, är dotterbolag till den kinesiska Wanda-gruppen, ett multinationellt konglomerat baserat i Peking med en årlig avkastning på över 40 miljarder dollar 2021.  Wanda gruppen har genom dotterbolaget Wanda Yanxian  intressen i  svenska biografkedjan SF Filmstaden

Som åtskilliga i Finland är Filip Saxén övertygad om att ”Lejonen” kan gå hela vägen – och gärna besegra Tre Kronor i VM-finalen på söndag. Han räds inte historiska fakta, Tre Kronor har aldrig förlorat mot Finland i VM-sammanhang,  på finsk is.

Det första hindret för Tre Kronor i guldjakten är världsmästarna från Riga, Kanada, som då finalslog just Finland. 

”Lönnloven” har precis som i Riga haft en ojämn formkurva,  fiasko mot exempelvis Danmark,  förlust 3-2. Av erfarenhet vet vi att Kanada alltid är en svår motståndare när kampen kring medaljbordet inleds.

 Den här upplagan har 20 NHL-spelare, de flesta med betydligt tyngre CV än merparten av Tre Kronors 12 NHL förstärkningar, med undantag för backen Rasmus Dahlin och forwarden William Nylander.

Tror på svensk seger

Den sistnämnde har unika egenskaper, 2+2 och 4 poäng på de två matcher han spelat understryker detta. Han, Dahlin och målvakten Linus Ullmark är spelare som måste göra skillnad om gulddrömmen ska hållas vid liv.

Övriga kvartsfinaler är Finland--Slovakien, Schweiz-USA, Tyskland-Tjeckien.   Mitt tips är att Finland, Schweiz och Tjeckien kvalar in för semifinal.

Tre Kronor-Kanada börjar 15.20, på torsdagen. Räkna med en målmässigt jämn match.  Det är 50-50 läge, men det kan vara dags för en svensk skräll, jag säger 2-1 efter förlängning! 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.