Makalös finsk medaljsvit

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Två VM-guld, ett OS-guld och ett VM-silver är Finlands makalösa medaljsvit i de  senaste fyra mästerskapen. Allt signerat demontränaren Jukka Jalonen, 59 år,  född i Riihimäki, blygsamma aktiva meriter, desto mer framgångsrik som coach och lagbyggare. Nu 4-3 i söndagens final mot Kanada, efter förlängning.

Tre Kronor har hamnat helt i skuggan.

Finska landslaget hyllar sin förbundskapten, Jukka Jalonen

Jalonen  är huvudansvarig för ”Lejonen” sedan säsongen 2008-2009, han bärgade första VM-guldet i Slovakien 2011, hela 6-1 mot Tre Kronor i VM-finalen. Hans ishockey beskrivs som tråkig och förutsägbar, en strikt defensiv kryddad med snabba spelvändningar och uppspel längs kanterna. 

Knappast publikfriande – men medaljvinnande.

Svensk Hockey har misslyckats

Svensk ishockey och Tre Kronor är i bakvatten. Efter Rickard Grönborgs succéår med dubbla VM-guld 2017 och 2018 har det mesta gått snett.

. Rekryteringen av Johan Garpenlöv som förbundskapten blev ett misslyckande,  analysen av fiaskot i Riga-VM, nionde plats, var märkvärdigt tunn och utan substans.

.Förbundsledningen med ordföranden Anders Larsson i spetsen har splittrat hockey-Sverige. Han har bl.a. anklagats för främst sikta på en internationell karriär, och ja, han valdes vid senast IIHF-kongressen in i the council, beslutande organ i IIHF.

. Striden med Hockey-ettan klubben Boden, och vägran att efterleva domen från Riksidrottsnämnden, RIN, har utmynnat i en direkt begäran från Riksidrottsstyrelsen. Senast den 15 augusti åläggs förbundet att skriva om paragraf 6:1 i seriebestämmelserna.

I mars 2020 skakades förbundet av en sexskandal. Det inträffades uppmärksammades av presschef Anders Feltenmark som polisanmälde händelsen.  

Trassel gång på gång

Följden blev att Feltenmark sparkades och att en person med nära koppling till Tre Kronor dömdes vid Södertörns tingsrätt för sexuellt ofredande.  Vederbörande lämnade sitt uppdrag då händelsen blev känd.

.Uppmärksamheten kring ärendet utmynnade i det så kallade Hockeyupproret där ett 50-tal kända spelare och tidigare förbundskaptener krävde upprättelse för Feltenmark. Detta har inte skett.

.Dåvarande generalsekreteraren, Tommy Boustedt, valde  i efterhand att avgå mot en väl tilltagen fallskärm. Som ny chef för kansliet anställdes under hösten 2020 Johan Stark, tidigare klubbdirektör i Brynäs och närmast från en anställning i Basketbollförbundet

.Våren 2022 meddelar tävlingschefen Olof Östblom att han lämnar sitt uppdrag för en tjänst som vd. på Högbo Bruk i Sandvikens kommun. Östblom har bred erfarenhet som både tränare och ledare.

Till den här ”miljön” kommer nu Växjö Lakers guldtränare, Sam Hallam, 43 år och med rötter i Stockholms västra förorter. Som ny förbundskapten är det han som närmaste ska höja värdet på Tre Kronor. Tillsammans med Stefan Klockare, 50 år,  assisterande tränare och tidigare  back i Brynäs, Timrå och Skellefteå samt flera tränaruppdrag.

Hur ska Sam Hallam bygga sitt Tre Kronor – det första delmålet är nästa VM,  våren 2023 också det i Tammerfors.

 Ska han snegla på Jukka Jalonen och hans filosofi, en grund av europeiska spelare och med ett fåtal NHL-spelare. Av hans ”lejon” hade fem spelare NHL-status.

Eller väljer han att förfina det framgångsrecept som tagit Växjö Lakers till tre SM-guld. Ett defensivt grundtänkande, och en känsla för att hitta rätt spelare till rätt roller.

Det tredje alternativet är klippkort över Atlanten och bygga förtroende hos våra främsta NHL-spelare. Glöm inte att de senaste svenska VM-gulden var NHL-tyngda, 18 respektive 20 NHL-spelare.

 Garpenlöv hade, trots 12 NHL-spelare på plats i Nokia Arena, ingen framgång hos de främsta, väl många nej tack. Det ska dock sägas att presumtiva spetsspelare också var skadade eller hade utgående kontrakt.

44 finländare i NHL,  106 svenskar

Den gångna säsongen har Finland haft 44 spelare i NHL mot Sveriges 106,  som har spelat en match eller flera. 

Finlands guldhjälte nummer ett, Mikael Grandlund, 30 mål och 2+1 i finalen, tillhör  Nashville Predators och uppges ha en årslön på cirka 40 miljoner kronor.

Målvakten Jussi Olkinuora, 31 år, med fyra nollor i turneringen utsågs till MVP, mästerskapets mest värdefulla spelare. Han valde direkt lämna Metallurg Magnitogorsk vid invasionen i Ukraina och ska kommande säsong spela i Biel i Schweiz.

 VM-guldet var Finlands fjärde i ordningen och det var också första medaljen på hemmais i det nionde värdskapet.

Det finska förbundet väntas göra en vinst i 100 miljoner-klassen på två veckors festen i Nokia Arena, byggd till en kostnad av 1,3 miljarder. Redan nu  kan förbundet kalkylera med en minst lika stor intäkt från 2023 års mästerskap, delat med Riga.

Miljoner som kan plöjas ned i viktiga utbildningsinsatser på alla nivåer, från minsta pojklandslag till yngsta flicklag. En sammanställning av finska och svenska medaljer på alla nivåer de senaste åren visar på en förkrossande finsk dominans, eller 9-1.

Enda svenska medaljen är guld i U 18 VM i tyska Landshut i april/maj. Finalseger mot USA med Finland på tredje plats. Det var också dubbelt blågult i poängligans topp med Djurgårdens Jonathan Lekkerimäki 15 poäng (5+10) följd av Mattias Hävelid 12 poäng (4+8).

Det är ljuset i ett svenskt hockeymörker på internationell nivå.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.