Makalös finsk medaljsvit

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Två VM-guld, ett OS-guld och ett VM-silver är Finlands makalösa medaljsvit i de  senaste fyra mästerskapen. Allt signerat demontränaren Jukka Jalonen, 59 år,  född i Riihimäki, blygsamma aktiva meriter, desto mer framgångsrik som coach och lagbyggare. Nu 4-3 i söndagens final mot Kanada, efter förlängning.

Tre Kronor har hamnat helt i skuggan.

Finska landslaget hyllar sin förbundskapten, Jukka Jalonen

Jalonen  är huvudansvarig för ”Lejonen” sedan säsongen 2008-2009, han bärgade första VM-guldet i Slovakien 2011, hela 6-1 mot Tre Kronor i VM-finalen. Hans ishockey beskrivs som tråkig och förutsägbar, en strikt defensiv kryddad med snabba spelvändningar och uppspel längs kanterna. 

Knappast publikfriande – men medaljvinnande.

Svensk Hockey har misslyckats

Svensk ishockey och Tre Kronor är i bakvatten. Efter Rickard Grönborgs succéår med dubbla VM-guld 2017 och 2018 har det mesta gått snett.

. Rekryteringen av Johan Garpenlöv som förbundskapten blev ett misslyckande,  analysen av fiaskot i Riga-VM, nionde plats, var märkvärdigt tunn och utan substans.

.Förbundsledningen med ordföranden Anders Larsson i spetsen har splittrat hockey-Sverige. Han har bl.a. anklagats för främst sikta på en internationell karriär, och ja, han valdes vid senast IIHF-kongressen in i the council, beslutande organ i IIHF.

. Striden med Hockey-ettan klubben Boden, och vägran att efterleva domen från Riksidrottsnämnden, RIN, har utmynnat i en direkt begäran från Riksidrottsstyrelsen. Senast den 15 augusti åläggs förbundet att skriva om paragraf 6:1 i seriebestämmelserna.

I mars 2020 skakades förbundet av en sexskandal. Det inträffades uppmärksammades av presschef Anders Feltenmark som polisanmälde händelsen.  

Trassel gång på gång

Följden blev att Feltenmark sparkades och att en person med nära koppling till Tre Kronor dömdes vid Södertörns tingsrätt för sexuellt ofredande.  Vederbörande lämnade sitt uppdrag då händelsen blev känd.

.Uppmärksamheten kring ärendet utmynnade i det så kallade Hockeyupproret där ett 50-tal kända spelare och tidigare förbundskaptener krävde upprättelse för Feltenmark. Detta har inte skett.

.Dåvarande generalsekreteraren, Tommy Boustedt, valde  i efterhand att avgå mot en väl tilltagen fallskärm. Som ny chef för kansliet anställdes under hösten 2020 Johan Stark, tidigare klubbdirektör i Brynäs och närmast från en anställning i Basketbollförbundet

.Våren 2022 meddelar tävlingschefen Olof Östblom att han lämnar sitt uppdrag för en tjänst som vd. på Högbo Bruk i Sandvikens kommun. Östblom har bred erfarenhet som både tränare och ledare.

Till den här ”miljön” kommer nu Växjö Lakers guldtränare, Sam Hallam, 43 år och med rötter i Stockholms västra förorter. Som ny förbundskapten är det han som närmaste ska höja värdet på Tre Kronor. Tillsammans med Stefan Klockare, 50 år,  assisterande tränare och tidigare  back i Brynäs, Timrå och Skellefteå samt flera tränaruppdrag.

Hur ska Sam Hallam bygga sitt Tre Kronor – det första delmålet är nästa VM,  våren 2023 också det i Tammerfors.

 Ska han snegla på Jukka Jalonen och hans filosofi, en grund av europeiska spelare och med ett fåtal NHL-spelare. Av hans ”lejon” hade fem spelare NHL-status.

Eller väljer han att förfina det framgångsrecept som tagit Växjö Lakers till tre SM-guld. Ett defensivt grundtänkande, och en känsla för att hitta rätt spelare till rätt roller.

Det tredje alternativet är klippkort över Atlanten och bygga förtroende hos våra främsta NHL-spelare. Glöm inte att de senaste svenska VM-gulden var NHL-tyngda, 18 respektive 20 NHL-spelare.

 Garpenlöv hade, trots 12 NHL-spelare på plats i Nokia Arena, ingen framgång hos de främsta, väl många nej tack. Det ska dock sägas att presumtiva spetsspelare också var skadade eller hade utgående kontrakt.

44 finländare i NHL,  106 svenskar

Den gångna säsongen har Finland haft 44 spelare i NHL mot Sveriges 106,  som har spelat en match eller flera. 

Finlands guldhjälte nummer ett, Mikael Grandlund, 30 mål och 2+1 i finalen, tillhör  Nashville Predators och uppges ha en årslön på cirka 40 miljoner kronor.

Målvakten Jussi Olkinuora, 31 år, med fyra nollor i turneringen utsågs till MVP, mästerskapets mest värdefulla spelare. Han valde direkt lämna Metallurg Magnitogorsk vid invasionen i Ukraina och ska kommande säsong spela i Biel i Schweiz.

 VM-guldet var Finlands fjärde i ordningen och det var också första medaljen på hemmais i det nionde värdskapet.

Det finska förbundet väntas göra en vinst i 100 miljoner-klassen på två veckors festen i Nokia Arena, byggd till en kostnad av 1,3 miljarder. Redan nu  kan förbundet kalkylera med en minst lika stor intäkt från 2023 års mästerskap, delat med Riga.

Miljoner som kan plöjas ned i viktiga utbildningsinsatser på alla nivåer, från minsta pojklandslag till yngsta flicklag. En sammanställning av finska och svenska medaljer på alla nivåer de senaste åren visar på en förkrossande finsk dominans, eller 9-1.

Enda svenska medaljen är guld i U 18 VM i tyska Landshut i april/maj. Finalseger mot USA med Finland på tredje plats. Det var också dubbelt blågult i poängligans topp med Djurgårdens Jonathan Lekkerimäki 15 poäng (5+10) följd av Mattias Hävelid 12 poäng (4+8).

Det är ljuset i ett svenskt hockeymörker på internationell nivå.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.