Varför stoppas inte ryska NHL-spelare?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Oron i omvärlden avspeglar sig i SHL-ishockeys publiksiffror.

Tegera Arena i Leksand noterade i torsdagens omgång den femte lägsta publiksiffran sedan arenan invigdes 2005.

 Mötet med Örebro samlade endast 4 435 åskådare, vid röd lykta är kapaciteten för SHL, 7 650. Vid det hockeyallsvenska derbyt mellan Leksand och Mora säsongen 2006-2007 uppgavs publiksiffran till 8 017 åskådare. Arenan ägs helt av Leksands IF Fastighetsbolag AB som är dotterbolag till Leksands IF, arenan är den sjunde största i SHL.

Ryske storstjärnan, Aleksandr Michajlovitj Ovetjkin, får spela vidare i NHL-klubben Washington som om ingenting har hänt i världen..

Föreningen är starkt beroende av tillresande publik. Leksand är hela Dalarnas lag och ett högt bensin – dieselpris i förening med den höga inflationen, 9 procent ger mindre utrymme för nöjesresor, typ ishockey,

Rögle är Leksands motsats, Skånederbyt mot Malmö Redhwaks i Catena Arena var utsåld till sista plats eller 6 310 åskådare.  Här finns minsann inget utrymme för krisrubriker.

Snitt om 4 726 är hotfullt

Totalpubliken i torsdags (29/9) uppgick till 33 084 åskådare, det ger ett snitt per match 4 726 biljettinnehavare. Färjestad, guldvinnare i våras, fick nöja sig med 5 480 åskådare i mötet med Skellefteå, arenan rymmer 8 250 åskådare och ingår i koncernen Färjestads BK som eget bolag.

IK Oskarshamn har SHL:s minsta arena, Be Ge Hockeycenter är kommunägd och har en på, kapacitet 3 275. Lagen har hittills haft tre hemmamatcher, endast premiären mot Växjö var utsåld. Mot Frölunda senast fanns 2 907 på plats. Är ”suget” efter toppishockey tillräckligt stort för att motivera en ny arena i flermiljonklassen?

Kommunen har sagt "ja, vi bygger", men Johan Göransson, ny klubbdirektör hämtad från turistnäringen på Öland, kan nog inte andas ut förrän den första spaden har kommit marken. Är nya arenor något som prioriteras i tider av ekonomisk oro –  även i politikers tjänsterum?

När vi i vår summerar säsongen 2022-2023, avseende publik, kommer andelen åskådare,  totalt och snitt/per match att vara betydligt lägre än tidigare säsonger. SHL avgörs nu utan Stockholms-lag , det är negativt för ligan, såväl publikt/ekonomiskt och uppmärksamhet i riksmedia. 

SHL-lagens intäkter från entrébiljetter uppskattas till drygt 20 procent av nettoomsättningen. Fortsätter publiken att utebli kommer det märkas i lagens bokslut våren 2023 – det handlar om miljontals kronor i förlorade intäkter.

Loobs fräcka förslag

  Derby skapar känslor, även i ekonomiskt svåra tider. Håkan Loob, idag TV-expert, tycker att SHL-ledningen ska ta fasta på rivaliteten mellan lag – och utöka spelprogrammet till förmån för fler derbymöten.

 Ja, varför inte, ishockey bygger på känslor och engagemang. SHL:s sportchef Johan Hemlin får väcka frågan i styrelsen,  ett ”omtag” på nuvarande spelprogram, 52 omgångar, borde vara möjligt.

NHL öppnar grundserien, 82 omgångar, med två matcher i 02 Arena i Prag 7 och 8 oktober, dubbelmöte mellan San José och Nashville.

 I ett första skede rapporterades att den tjeckiska regeringen  hade för avsikt att vägra NHL-lagens ryska spelare inresevisum. Efter hot från NHL att utebli helt, vände regeringen i frågan och meddelade att lagen är välkomna, även med ryska spelare i laget.

Det är sorgligt att NHL-organisation tycks nonchalera att det pågår ett stort i krig i Europa. Har någon hört att ryska spelare ska stoppas från spel i NHL?

Reta Hockeyälskaren Putin

Nej, NHL spelar vidare, som man alltid har gjort sedan 1917 då ligan bildades vid ett möte i Montreal? Jag förstår inte varför Aftonbladets och Expressens NHL-redaktörer åtminstone väcker frågan? Är jakten på Stanley Cup-pokalen viktigare  än de tusentals människoliv som offras i ett vansinnigt krig, iscensatt  av hockeyälskaren Vladimir Putin?

Jag tror att ett NHL-nej till ryska spelare skulle orsaka ilska i Kreml,. Kanske ytterligare öka trycket mot regimen, hos en nation där ishockeyn sedan 1950-talets genombrott har en speciell plats i den ryska folksjälen.

USA och Kanada uppmanade i onsdags sina medborgare i Ryssland att omedelbart lämna landet. Ja, även de 50 tal spelare från USA/Kanada som har det dåligt omdömet att representera lag i den ryska hockeyligan, KHL.

Bryt kontrakten och åk hem var ett besked i klartext.

kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen