Varför stoppas inte ryska NHL-spelare?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Oron i omvärlden avspeglar sig i SHL-ishockeys publiksiffror.

Tegera Arena i Leksand noterade i torsdagens omgång den femte lägsta publiksiffran sedan arenan invigdes 2005.

 Mötet med Örebro samlade endast 4 435 åskådare, vid röd lykta är kapaciteten för SHL, 7 650. Vid det hockeyallsvenska derbyt mellan Leksand och Mora säsongen 2006-2007 uppgavs publiksiffran till 8 017 åskådare. Arenan ägs helt av Leksands IF Fastighetsbolag AB som är dotterbolag till Leksands IF, arenan är den sjunde största i SHL.

Ryske storstjärnan, Aleksandr Michajlovitj Ovetjkin, får spela vidare i NHL-klubben Washington som om ingenting har hänt i världen..

Föreningen är starkt beroende av tillresande publik. Leksand är hela Dalarnas lag och ett högt bensin – dieselpris i förening med den höga inflationen, 9 procent ger mindre utrymme för nöjesresor, typ ishockey,

Rögle är Leksands motsats, Skånederbyt mot Malmö Redhwaks i Catena Arena var utsåld till sista plats eller 6 310 åskådare.  Här finns minsann inget utrymme för krisrubriker.

Snitt om 4 726 är hotfullt

Totalpubliken i torsdags (29/9) uppgick till 33 084 åskådare, det ger ett snitt per match 4 726 biljettinnehavare. Färjestad, guldvinnare i våras, fick nöja sig med 5 480 åskådare i mötet med Skellefteå, arenan rymmer 8 250 åskådare och ingår i koncernen Färjestads BK som eget bolag.

IK Oskarshamn har SHL:s minsta arena, Be Ge Hockeycenter är kommunägd och har en på, kapacitet 3 275. Lagen har hittills haft tre hemmamatcher, endast premiären mot Växjö var utsåld. Mot Frölunda senast fanns 2 907 på plats. Är ”suget” efter toppishockey tillräckligt stort för att motivera en ny arena i flermiljonklassen?

Kommunen har sagt "ja, vi bygger", men Johan Göransson, ny klubbdirektör hämtad från turistnäringen på Öland, kan nog inte andas ut förrän den första spaden har kommit marken. Är nya arenor något som prioriteras i tider av ekonomisk oro –  även i politikers tjänsterum?

När vi i vår summerar säsongen 2022-2023, avseende publik, kommer andelen åskådare,  totalt och snitt/per match att vara betydligt lägre än tidigare säsonger. SHL avgörs nu utan Stockholms-lag , det är negativt för ligan, såväl publikt/ekonomiskt och uppmärksamhet i riksmedia. 

SHL-lagens intäkter från entrébiljetter uppskattas till drygt 20 procent av nettoomsättningen. Fortsätter publiken att utebli kommer det märkas i lagens bokslut våren 2023 – det handlar om miljontals kronor i förlorade intäkter.

Loobs fräcka förslag

  Derby skapar känslor, även i ekonomiskt svåra tider. Håkan Loob, idag TV-expert, tycker att SHL-ledningen ska ta fasta på rivaliteten mellan lag – och utöka spelprogrammet till förmån för fler derbymöten.

 Ja, varför inte, ishockey bygger på känslor och engagemang. SHL:s sportchef Johan Hemlin får väcka frågan i styrelsen,  ett ”omtag” på nuvarande spelprogram, 52 omgångar, borde vara möjligt.

NHL öppnar grundserien, 82 omgångar, med två matcher i 02 Arena i Prag 7 och 8 oktober, dubbelmöte mellan San José och Nashville.

 I ett första skede rapporterades att den tjeckiska regeringen  hade för avsikt att vägra NHL-lagens ryska spelare inresevisum. Efter hot från NHL att utebli helt, vände regeringen i frågan och meddelade att lagen är välkomna, även med ryska spelare i laget.

Det är sorgligt att NHL-organisation tycks nonchalera att det pågår ett stort i krig i Europa. Har någon hört att ryska spelare ska stoppas från spel i NHL?

Reta Hockeyälskaren Putin

Nej, NHL spelar vidare, som man alltid har gjort sedan 1917 då ligan bildades vid ett möte i Montreal? Jag förstår inte varför Aftonbladets och Expressens NHL-redaktörer åtminstone väcker frågan? Är jakten på Stanley Cup-pokalen viktigare  än de tusentals människoliv som offras i ett vansinnigt krig, iscensatt  av hockeyälskaren Vladimir Putin?

Jag tror att ett NHL-nej till ryska spelare skulle orsaka ilska i Kreml,. Kanske ytterligare öka trycket mot regimen, hos en nation där ishockeyn sedan 1950-talets genombrott har en speciell plats i den ryska folksjälen.

USA och Kanada uppmanade i onsdags sina medborgare i Ryssland att omedelbart lämna landet. Ja, även de 50 tal spelare från USA/Kanada som har det dåligt omdömet att representera lag i den ryska hockeyligan, KHL.

Bryt kontrakten och åk hem var ett besked i klartext.

kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.