Därför kan ryssarna spela i NHL

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

USA är överlägset största bidragsgivare till Ukraina,  den totala militära hjälpen uppgår i dag till 18,3 miljarder dollar, över 200 miljarder svenska kronor..

I NHL-organisationen bryr man sig mindre, för vd. Gary Bettman gäller ”the show must go on”.

Inte ens Washingtons storstjärna, Moskva-födde Alexander Ovetjkin, som har en personlig relation med Rysslands president Vladimir Putin, ifrågasätts av ligan.

Håkan Loob nådde magiska< poängsumman 50 poäng iNHL 1988. Ryske stjärnan, Alexander Ovetjkin, jagar nu det antalet.

Den här säsongen jagar Ovetjkin, 37 år legendaren Wayne Gretzkys omöjliga målrekord i NHL, 894 fullträffar. Washington marknadsför nu sina matcher som Ovetjkins jakt på Gretzkys rekord.

Just nu, efter två mål i ligastarten har Ovetjkin totalt 782 fullträffar, 112 bakom Gretzky.

Poserar med Putin

På sin profilbild på instagram poserar han med den ryske presidenten. Av en podcast från ESPN, med USA-journalisten Steve Kaplan, framgår att Washington framfört önskemål till Ovetjkin att radera bilden. Men bilden finns kvar som profilbild.

Ryssexperten Bo Petersson, professor i statsvetenskap, tror att relationen Putin-Ovetjkin är väl känd, såväl i Ryssland som i väst, och att det gör det svårare för Ovetjkin att ändra inställning.

-Ett offentligt avståndstagande skulle kunna innebära efterräkningar gentemot hans familj och andra anhöriga hemma i Ryssland. Livet skulle bli svårare, privilegier kan lyftas och chansen till  attraktiva utbildningar slopas, sade Bo Petersson i en SvT-intervju i veckan.

Boxningsordförande - en katastrof

I idrottsvärlden har NHL genom sitt ställningstagande hamnat på samma sida som internationella boxningsförbundet, AIBA, som i slutet av september valde om ryssen Umar Kremlev som ordförande.

- En katastrof för sporten, boxningen kommer att dö ut, kommenterade Per Axel Sjöholm, ordförande i det svenska förbundet.

På lördagen beslutade internationella skidförbundet, Fis, att hålla fast vid tidigare fastslagna sanktioner mot Ryssland och Belarus. Det innebär att det inte blir  några aktiva från vare sig Ryssland eller Belarus i Världscupen och VM i Planica 2023.

Ryktesvis har sagts att Fis var på väg att öppna dörren, Mats Årjes, svensk ledamot i Fis var på lördagskvällen mycket tydlig.

- Det blev inte ens någon diskussion i frågan, klargjorde han för TT.

"Amerikanen bryr sig inte om Ukraina"

För att tydliggöra NHL:s inställning, och hur opinionen är i USA, har Idrottens Affärer haft kontakt med Per Bjurman, Aftonbladets medarbetare i New York och som precis har startat upp bevakningen av NHL – nionde säsongen i rad.

Jag bad honom skriva ned sina intryck, och att ge oss bild hur Rysslands krig mot Ukraina berör den amerikanska allmänheten. Kanske omedvetna om att USA är enskilt största bidragsgivare till Ukraina. Ja, europeiska analytiker hävdar till och med att tredje världskriget redan har börjat – vi har bara inte förstått vidden av det som sker just nu.

Här är Per Bjurman beskrivning av varför NHL inte agerar.

”Till att börja med finns det ingen riktig opinion för sanktioner mot ryska idrottsmän i Nordamerika. Gemene man bryr sig helt enkelt inte om kriget på samma sätt som man gör i Europa – och det är särskilt sant beträffande idrottsfansen.

Många blir direkt upprörda över att det ens förs en debatt i frågan – i den mån det nu gör det. Medias engagemang är också påfallande svagt.

Jag har själv fått frågan ”Hur mår du egentligen?” när jag fört ämnet på tal för kollegor här borta.

Vad gäller ligan som sådan har den ingen juridisk möjlighet att stänga av enskilda spelare på grundval av deras nationalitet. Alla sådana ärenden skulle omedelbart hamna i domstol – och de avstängda spelarna skulle få rätt.

Bara de federala myndigheterna, i USA och Kanada, kan ta beslutet att förvägra ryssar arbetstillstånd – och det verkar inte vara aktuellt.

Samtidigt är ju det bestämda intrycket att NHL verkligen inte heller är intresserat av dylika åtgärder. För stora summor är inblandade – och den moraliska indignationen är för begränsad.

Det framgick ju om inte annat i synen på den landslagsturnering ligan planerar i februari 2024, World Cup. Man vill egentligen att ett lag med de bästa ryska spelarna ska ingå, men har backat endast för att man – lätt häpet, är mitt intryck – förstått att andra europeiska länder, inklusive Sverige,  i så fall vägrar delta.”

Så långt Per Bjurman. Kommer Washingtons marknadsföring att lyckas, kommer Alexander Ovetjkin att nå Wayne Gretzkys osannolika målrekord, 894 fullträffar?

Loob har nådde magisk gräns

Personligen är jag tveksam, hans ålder 37 år är rimligen ett minus. Skaderisken ökar med åren.

Håkan Loob, svensk målkung, och ende svenske spelare som nått magiska 50 mål under en säsong i NHL,  pekar också på detta.

Håkans 50:e mål är från den 3 april 1988, Håkans Calgary besegrade Minnesota med 4-1

-Om olyckan är framme, så kan det stoppa upp jakten. Men kan han fortsätta i den här takten några år till  finns möjligheter. Ja absolut, säger Håkan idag expert i SvT:s Hockeykväll.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.