Därför kan ryssarna spela i NHL

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

USA är överlägset största bidragsgivare till Ukraina,  den totala militära hjälpen uppgår i dag till 18,3 miljarder dollar, över 200 miljarder svenska kronor..

I NHL-organisationen bryr man sig mindre, för vd. Gary Bettman gäller ”the show must go on”.

Inte ens Washingtons storstjärna, Moskva-födde Alexander Ovetjkin, som har en personlig relation med Rysslands president Vladimir Putin, ifrågasätts av ligan.

Håkan Loob nådde magiska< poängsumman 50 poäng iNHL 1988. Ryske stjärnan, Alexander Ovetjkin, jagar nu det antalet.

Den här säsongen jagar Ovetjkin, 37 år legendaren Wayne Gretzkys omöjliga målrekord i NHL, 894 fullträffar. Washington marknadsför nu sina matcher som Ovetjkins jakt på Gretzkys rekord.

Just nu, efter två mål i ligastarten har Ovetjkin totalt 782 fullträffar, 112 bakom Gretzky.

Poserar med Putin

På sin profilbild på instagram poserar han med den ryske presidenten. Av en podcast från ESPN, med USA-journalisten Steve Kaplan, framgår att Washington framfört önskemål till Ovetjkin att radera bilden. Men bilden finns kvar som profilbild.

Ryssexperten Bo Petersson, professor i statsvetenskap, tror att relationen Putin-Ovetjkin är väl känd, såväl i Ryssland som i väst, och att det gör det svårare för Ovetjkin att ändra inställning.

-Ett offentligt avståndstagande skulle kunna innebära efterräkningar gentemot hans familj och andra anhöriga hemma i Ryssland. Livet skulle bli svårare, privilegier kan lyftas och chansen till  attraktiva utbildningar slopas, sade Bo Petersson i en SvT-intervju i veckan.

Boxningsordförande - en katastrof

I idrottsvärlden har NHL genom sitt ställningstagande hamnat på samma sida som internationella boxningsförbundet, AIBA, som i slutet av september valde om ryssen Umar Kremlev som ordförande.

- En katastrof för sporten, boxningen kommer att dö ut, kommenterade Per Axel Sjöholm, ordförande i det svenska förbundet.

På lördagen beslutade internationella skidförbundet, Fis, att hålla fast vid tidigare fastslagna sanktioner mot Ryssland och Belarus. Det innebär att det inte blir  några aktiva från vare sig Ryssland eller Belarus i Världscupen och VM i Planica 2023.

Ryktesvis har sagts att Fis var på väg att öppna dörren, Mats Årjes, svensk ledamot i Fis var på lördagskvällen mycket tydlig.

- Det blev inte ens någon diskussion i frågan, klargjorde han för TT.

"Amerikanen bryr sig inte om Ukraina"

För att tydliggöra NHL:s inställning, och hur opinionen är i USA, har Idrottens Affärer haft kontakt med Per Bjurman, Aftonbladets medarbetare i New York och som precis har startat upp bevakningen av NHL – nionde säsongen i rad.

Jag bad honom skriva ned sina intryck, och att ge oss bild hur Rysslands krig mot Ukraina berör den amerikanska allmänheten. Kanske omedvetna om att USA är enskilt största bidragsgivare till Ukraina. Ja, europeiska analytiker hävdar till och med att tredje världskriget redan har börjat – vi har bara inte förstått vidden av det som sker just nu.

Här är Per Bjurman beskrivning av varför NHL inte agerar.

”Till att börja med finns det ingen riktig opinion för sanktioner mot ryska idrottsmän i Nordamerika. Gemene man bryr sig helt enkelt inte om kriget på samma sätt som man gör i Europa – och det är särskilt sant beträffande idrottsfansen.

Många blir direkt upprörda över att det ens förs en debatt i frågan – i den mån det nu gör det. Medias engagemang är också påfallande svagt.

Jag har själv fått frågan ”Hur mår du egentligen?” när jag fört ämnet på tal för kollegor här borta.

Vad gäller ligan som sådan har den ingen juridisk möjlighet att stänga av enskilda spelare på grundval av deras nationalitet. Alla sådana ärenden skulle omedelbart hamna i domstol – och de avstängda spelarna skulle få rätt.

Bara de federala myndigheterna, i USA och Kanada, kan ta beslutet att förvägra ryssar arbetstillstånd – och det verkar inte vara aktuellt.

Samtidigt är ju det bestämda intrycket att NHL verkligen inte heller är intresserat av dylika åtgärder. För stora summor är inblandade – och den moraliska indignationen är för begränsad.

Det framgick ju om inte annat i synen på den landslagsturnering ligan planerar i februari 2024, World Cup. Man vill egentligen att ett lag med de bästa ryska spelarna ska ingå, men har backat endast för att man – lätt häpet, är mitt intryck – förstått att andra europeiska länder, inklusive Sverige,  i så fall vägrar delta.”

Så långt Per Bjurman. Kommer Washingtons marknadsföring att lyckas, kommer Alexander Ovetjkin att nå Wayne Gretzkys osannolika målrekord, 894 fullträffar?

Loob har nådde magisk gräns

Personligen är jag tveksam, hans ålder 37 år är rimligen ett minus. Skaderisken ökar med åren.

Håkan Loob, svensk målkung, och ende svenske spelare som nått magiska 50 mål under en säsong i NHL,  pekar också på detta.

Håkans 50:e mål är från den 3 april 1988, Håkans Calgary besegrade Minnesota med 4-1

-Om olyckan är framme, så kan det stoppa upp jakten. Men kan han fortsätta i den här takten några år till  finns möjligheter. Ja absolut, säger Håkan idag expert i SvT:s Hockeykväll.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.