Därför kan ryssarna spela i NHL

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

USA är överlägset största bidragsgivare till Ukraina,  den totala militära hjälpen uppgår i dag till 18,3 miljarder dollar, över 200 miljarder svenska kronor..

I NHL-organisationen bryr man sig mindre, för vd. Gary Bettman gäller ”the show must go on”.

Inte ens Washingtons storstjärna, Moskva-födde Alexander Ovetjkin, som har en personlig relation med Rysslands president Vladimir Putin, ifrågasätts av ligan.

Håkan Loob nådde magiska< poängsumman 50 poäng iNHL 1988. Ryske stjärnan, Alexander Ovetjkin, jagar nu det antalet.

Den här säsongen jagar Ovetjkin, 37 år legendaren Wayne Gretzkys omöjliga målrekord i NHL, 894 fullträffar. Washington marknadsför nu sina matcher som Ovetjkins jakt på Gretzkys rekord.

Just nu, efter två mål i ligastarten har Ovetjkin totalt 782 fullträffar, 112 bakom Gretzky.

Poserar med Putin

På sin profilbild på instagram poserar han med den ryske presidenten. Av en podcast från ESPN, med USA-journalisten Steve Kaplan, framgår att Washington framfört önskemål till Ovetjkin att radera bilden. Men bilden finns kvar som profilbild.

Ryssexperten Bo Petersson, professor i statsvetenskap, tror att relationen Putin-Ovetjkin är väl känd, såväl i Ryssland som i väst, och att det gör det svårare för Ovetjkin att ändra inställning.

-Ett offentligt avståndstagande skulle kunna innebära efterräkningar gentemot hans familj och andra anhöriga hemma i Ryssland. Livet skulle bli svårare, privilegier kan lyftas och chansen till  attraktiva utbildningar slopas, sade Bo Petersson i en SvT-intervju i veckan.

Boxningsordförande - en katastrof

I idrottsvärlden har NHL genom sitt ställningstagande hamnat på samma sida som internationella boxningsförbundet, AIBA, som i slutet av september valde om ryssen Umar Kremlev som ordförande.

- En katastrof för sporten, boxningen kommer att dö ut, kommenterade Per Axel Sjöholm, ordförande i det svenska förbundet.

På lördagen beslutade internationella skidförbundet, Fis, att hålla fast vid tidigare fastslagna sanktioner mot Ryssland och Belarus. Det innebär att det inte blir  några aktiva från vare sig Ryssland eller Belarus i Världscupen och VM i Planica 2023.

Ryktesvis har sagts att Fis var på väg att öppna dörren, Mats Årjes, svensk ledamot i Fis var på lördagskvällen mycket tydlig.

- Det blev inte ens någon diskussion i frågan, klargjorde han för TT.

"Amerikanen bryr sig inte om Ukraina"

För att tydliggöra NHL:s inställning, och hur opinionen är i USA, har Idrottens Affärer haft kontakt med Per Bjurman, Aftonbladets medarbetare i New York och som precis har startat upp bevakningen av NHL – nionde säsongen i rad.

Jag bad honom skriva ned sina intryck, och att ge oss bild hur Rysslands krig mot Ukraina berör den amerikanska allmänheten. Kanske omedvetna om att USA är enskilt största bidragsgivare till Ukraina. Ja, europeiska analytiker hävdar till och med att tredje världskriget redan har börjat – vi har bara inte förstått vidden av det som sker just nu.

Här är Per Bjurman beskrivning av varför NHL inte agerar.

”Till att börja med finns det ingen riktig opinion för sanktioner mot ryska idrottsmän i Nordamerika. Gemene man bryr sig helt enkelt inte om kriget på samma sätt som man gör i Europa – och det är särskilt sant beträffande idrottsfansen.

Många blir direkt upprörda över att det ens förs en debatt i frågan – i den mån det nu gör det. Medias engagemang är också påfallande svagt.

Jag har själv fått frågan ”Hur mår du egentligen?” när jag fört ämnet på tal för kollegor här borta.

Vad gäller ligan som sådan har den ingen juridisk möjlighet att stänga av enskilda spelare på grundval av deras nationalitet. Alla sådana ärenden skulle omedelbart hamna i domstol – och de avstängda spelarna skulle få rätt.

Bara de federala myndigheterna, i USA och Kanada, kan ta beslutet att förvägra ryssar arbetstillstånd – och det verkar inte vara aktuellt.

Samtidigt är ju det bestämda intrycket att NHL verkligen inte heller är intresserat av dylika åtgärder. För stora summor är inblandade – och den moraliska indignationen är för begränsad.

Det framgick ju om inte annat i synen på den landslagsturnering ligan planerar i februari 2024, World Cup. Man vill egentligen att ett lag med de bästa ryska spelarna ska ingå, men har backat endast för att man – lätt häpet, är mitt intryck – förstått att andra europeiska länder, inklusive Sverige,  i så fall vägrar delta.”

Så långt Per Bjurman. Kommer Washingtons marknadsföring att lyckas, kommer Alexander Ovetjkin att nå Wayne Gretzkys osannolika målrekord, 894 fullträffar?

Loob har nådde magisk gräns

Personligen är jag tveksam, hans ålder 37 år är rimligen ett minus. Skaderisken ökar med åren.

Håkan Loob, svensk målkung, och ende svenske spelare som nått magiska 50 mål under en säsong i NHL,  pekar också på detta.

Håkans 50:e mål är från den 3 april 1988, Håkans Calgary besegrade Minnesota med 4-1

-Om olyckan är framme, så kan det stoppa upp jakten. Men kan han fortsätta i den här takten några år till  finns möjligheter. Ja absolut, säger Håkan idag expert i SvT:s Hockeykväll.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen