95 000 kr till ALS-forskning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Helgens ishockey i SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL tillägnades Börje Salming.

 I SHL avgjordes den 21:a omgången, det tröjnummer som var Börjes under stora delar av hans enastående karriär.

Varje seriemål mål hade under helgen ett värde av tusen kronor och totalt blev behållningen 95 000 kr som tillfaller Börje Salmings ALS-stiftelse. Storstilat!

Börje Salming hyllades innan lördagens ishockeymatch i SHL mellan Färjestad BK och Örebro HK i Löfbergs Arena.

I SHL skickades pucken i i nät 35 gånger,  även i Hockeyallsvenskan 35 gånger och i SDHL 25 gånger, totalt 95 000 kronor som oavkortat går till Börje Salmings ALS-stiftelse. Specialdesignade matchpuckar från de tre ligorna kommer att auktioneras ut och även där går behållningen till stiftelsen..

I samtliga arenor hyllades Börje före nedsläpp med minnesord, tyst minut och varma applåder. Banderoller vecklades ut på läktarplats och publiken skanderade i kör hans namn. 

Det var extra känslofyllt i Gävle. det var här i Gavlerinken, i dag ERP Monitor Arena, där Börje under åren 1970-1973 skolades till en världsback och en helt unik position i den svenska, och internationella, hockeyvärlden.

En röd ros placerades på Brynäs klubbmärke på isen, mångårige speakern Kenth Larsson var märkbart berörd och avslutade sitt minnestal med att nu har en ny stjärna tänts på himlen.

Hockeyn kom i andra hand, inte minst för spelarna i Brynäs. Den känslosamma hyllningen blev för mycket för 2022 års Brynäs-upplaga, gästande HV 71 vann med klara 5-1. 

Börjes mod bevisades

Tomt och saknad är ord som känns platta vid en summering av Börje Salmings betydelse, som människa, som ishockeyspelare och som vän.  Aviccii-galan gav oss en föraning om vilken helvetisk sjukdom som angrep  gruvarbetarsonen frän Kiruna och med Kiruna AIF som moderklubb.  

Erik Helmersson, ledarskribent i Dagens Nyheter har skrivit om Börjes mod, (26/11).

”att han hade modet att visa upp sin svaghet, sin skörhet för publiken och kamerorna – det är ett mod som övertrumfar alla karriärens blockeringar av slagskott med den egna kroppen. Börje Salming visade upp sig som hel människa. Och han möttes av kärlek”

I galan hyllades Börje på ett enastående sätt, hans backkompis i all star-laget Nicklas Lidström berättade hur han på naturisar hemma i Avesta och i Skogsbo alltid var ”Börje”. Han var inte ensam om det – i den tidens spontanishockey var det nära slagsmål om att få vara ”Börje”.

 I Toronto hänger sedan länge hans klassiska tröjnummer, 21, i taket på Scotiabank Arena och utanför huvudingången finns förstås en staty i brons, nu  inbäddad i ett hav blommor. Torontos ledning har meddelat  att nummer 21 kommer att vara nedhissat halvvägs från taket.

 För oss svenskar är det svårt att ta in hur älskad Börje var i ishockeyns mest heta punkt i Kanada. Han var staden trogen i 16:e säsonger,  lagledningen lyckades aldrig bygga ett lag med kapacitet att nå ända fram – till Stanley Cup pokalen. Det var förstås en besvikelse för Börje – men aldrig ett ont ord från hans läppar.

Det var nog därför staden tog honom till sitt hjärta, redan efter tre säsonger hade  han vunnit publiken.  Ovationerna 1976, i öppningsmatchen mot USA i Canada Cup i just Toronto, röstades fram som tidernas ögonblick i svensk ishockey.

 Elva VM-guld samt två OS-guld, Lennart Hylands klassiska referat från Colorado Springs 1962 – allt förbleknar i jämförelse med uppskattningen från  1976  års Toronto-publik.

I Brynäs hade han formats av nye tränaren Tommy Sandlin. Storebror Stig Salming höll ett vakande öga och i omklädningsrummet möttes Börje av idel landslagsmän. Den som inte gjorde sitt bästa, på träningen eller under matcher, fick höra det rakt i ansiktet.

  Börjes attityd till sporten han älskade var kompromisslös, alltid ge sitt bästa för laget, visa passion och aldrig gå undan. Det var därför han älskades av sin publik – och i dag hyllad av alla inte bara av hockeyvänner. Nej av alla, gammal som ung, män och kvinnor..

Det finns en inte svensk, eller europeisk spelare för delen, som inte kan skriva under på Börjes betydelse för den utvandring av spelare som tog sin början med Börjes ankomst till Toronto och NHL. Begreppet ”chicken swedes” fanns inte längre.

Efter1973 års  VM-silver i Moskva med Tre Kronor började en resa som  slutade den 23 november 2023, 50 år senare. En epok, en ikon, en hjältarnas hjälte förlorade kampen som han omöjligen kunde vinna.

 ALS är den mest grymma av  sjukdomar, som forskningen hittills har misslyckats med att finna samband och orsaker till.

Erik Helmersson igen:

”Ovationerna, tårarna jublet, de går långt utöver hans karriär. Kanske handlar det om att vi är så ovana att se sjukdom rakt framför oss. För vi ser det så ytterst sällan”.

 Låt oss tro att Börje Salmings ALS stiftelse kan bidra till att lösa gåtan,  att främja medicinsk och vetenskaplig forskning samt öka förståelsen och förbättra behandlingen, en sjukdom, som till sin karaktär bryter ned allt levande väsen. 

Alltid bjudit på sig själv

Intiativtagare är Karin Karlström, en gång ambulanssjukvårdare, men främst en riktig ”hockeymorsa” som hon beskriver sig själv. Tidigare ledare inom Stockholms Ishockeyförbund. Hon arbetar i dag med ledarskapsutbildning.

I en videohälsning på SHL:s hemsida säger hon bland annat.

-Börje har alltid bjudit på sig själv och gjort så mycket för så många.  För mig kändes det naturligt att göra något som kan hålla över tid., betonar Karin Karlström.

Ordförande i stiftelsen är Rikard Josefson, vd. på Avanza Bank. 

Swish nummer är 123 383 1484

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen