95 000 kr till ALS-forskning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Helgens ishockey i SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL tillägnades Börje Salming.

 I SHL avgjordes den 21:a omgången, det tröjnummer som var Börjes under stora delar av hans enastående karriär.

Varje seriemål mål hade under helgen ett värde av tusen kronor och totalt blev behållningen 95 000 kr som tillfaller Börje Salmings ALS-stiftelse. Storstilat!

Börje Salming hyllades innan lördagens ishockeymatch i SHL mellan Färjestad BK och Örebro HK i Löfbergs Arena.

I SHL skickades pucken i i nät 35 gånger,  även i Hockeyallsvenskan 35 gånger och i SDHL 25 gånger, totalt 95 000 kronor som oavkortat går till Börje Salmings ALS-stiftelse. Specialdesignade matchpuckar från de tre ligorna kommer att auktioneras ut och även där går behållningen till stiftelsen..

I samtliga arenor hyllades Börje före nedsläpp med minnesord, tyst minut och varma applåder. Banderoller vecklades ut på läktarplats och publiken skanderade i kör hans namn. 

Det var extra känslofyllt i Gävle. det var här i Gavlerinken, i dag ERP Monitor Arena, där Börje under åren 1970-1973 skolades till en världsback och en helt unik position i den svenska, och internationella, hockeyvärlden.

En röd ros placerades på Brynäs klubbmärke på isen, mångårige speakern Kenth Larsson var märkbart berörd och avslutade sitt minnestal med att nu har en ny stjärna tänts på himlen.

Hockeyn kom i andra hand, inte minst för spelarna i Brynäs. Den känslosamma hyllningen blev för mycket för 2022 års Brynäs-upplaga, gästande HV 71 vann med klara 5-1. 

Börjes mod bevisades

Tomt och saknad är ord som känns platta vid en summering av Börje Salmings betydelse, som människa, som ishockeyspelare och som vän.  Aviccii-galan gav oss en föraning om vilken helvetisk sjukdom som angrep  gruvarbetarsonen frän Kiruna och med Kiruna AIF som moderklubb.  

Erik Helmersson, ledarskribent i Dagens Nyheter har skrivit om Börjes mod, (26/11).

”att han hade modet att visa upp sin svaghet, sin skörhet för publiken och kamerorna – det är ett mod som övertrumfar alla karriärens blockeringar av slagskott med den egna kroppen. Börje Salming visade upp sig som hel människa. Och han möttes av kärlek”

I galan hyllades Börje på ett enastående sätt, hans backkompis i all star-laget Nicklas Lidström berättade hur han på naturisar hemma i Avesta och i Skogsbo alltid var ”Börje”. Han var inte ensam om det – i den tidens spontanishockey var det nära slagsmål om att få vara ”Börje”.

 I Toronto hänger sedan länge hans klassiska tröjnummer, 21, i taket på Scotiabank Arena och utanför huvudingången finns förstås en staty i brons, nu  inbäddad i ett hav blommor. Torontos ledning har meddelat  att nummer 21 kommer att vara nedhissat halvvägs från taket.

 För oss svenskar är det svårt att ta in hur älskad Börje var i ishockeyns mest heta punkt i Kanada. Han var staden trogen i 16:e säsonger,  lagledningen lyckades aldrig bygga ett lag med kapacitet att nå ända fram – till Stanley Cup pokalen. Det var förstås en besvikelse för Börje – men aldrig ett ont ord från hans läppar.

Det var nog därför staden tog honom till sitt hjärta, redan efter tre säsonger hade  han vunnit publiken.  Ovationerna 1976, i öppningsmatchen mot USA i Canada Cup i just Toronto, röstades fram som tidernas ögonblick i svensk ishockey.

 Elva VM-guld samt två OS-guld, Lennart Hylands klassiska referat från Colorado Springs 1962 – allt förbleknar i jämförelse med uppskattningen från  1976  års Toronto-publik.

I Brynäs hade han formats av nye tränaren Tommy Sandlin. Storebror Stig Salming höll ett vakande öga och i omklädningsrummet möttes Börje av idel landslagsmän. Den som inte gjorde sitt bästa, på träningen eller under matcher, fick höra det rakt i ansiktet.

  Börjes attityd till sporten han älskade var kompromisslös, alltid ge sitt bästa för laget, visa passion och aldrig gå undan. Det var därför han älskades av sin publik – och i dag hyllad av alla inte bara av hockeyvänner. Nej av alla, gammal som ung, män och kvinnor..

Det finns en inte svensk, eller europeisk spelare för delen, som inte kan skriva under på Börjes betydelse för den utvandring av spelare som tog sin början med Börjes ankomst till Toronto och NHL. Begreppet ”chicken swedes” fanns inte längre.

Efter1973 års  VM-silver i Moskva med Tre Kronor började en resa som  slutade den 23 november 2023, 50 år senare. En epok, en ikon, en hjältarnas hjälte förlorade kampen som han omöjligen kunde vinna.

 ALS är den mest grymma av  sjukdomar, som forskningen hittills har misslyckats med att finna samband och orsaker till.

Erik Helmersson igen:

”Ovationerna, tårarna jublet, de går långt utöver hans karriär. Kanske handlar det om att vi är så ovana att se sjukdom rakt framför oss. För vi ser det så ytterst sällan”.

 Låt oss tro att Börje Salmings ALS stiftelse kan bidra till att lösa gåtan,  att främja medicinsk och vetenskaplig forskning samt öka förståelsen och förbättra behandlingen, en sjukdom, som till sin karaktär bryter ned allt levande väsen. 

Alltid bjudit på sig själv

Intiativtagare är Karin Karlström, en gång ambulanssjukvårdare, men främst en riktig ”hockeymorsa” som hon beskriver sig själv. Tidigare ledare inom Stockholms Ishockeyförbund. Hon arbetar i dag med ledarskapsutbildning.

I en videohälsning på SHL:s hemsida säger hon bland annat.

-Börje har alltid bjudit på sig själv och gjort så mycket för så många.  För mig kändes det naturligt att göra något som kan hålla över tid., betonar Karin Karlström.

Ordförande i stiftelsen är Rikard Josefson, vd. på Avanza Bank. 

Swish nummer är 123 383 1484

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.