Här är de klara vinnarna hittils i SHL

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Växjö Lakers är höstens lag i SHL-ishockeyn, inspelade 34 poäng på 18 matcher innebär  serieledning före Färjestad, 32 poäng på 17 matcher. SHL tar nu paus för landskamper och jubileumsfirande, Hockeyförbundet 100 år den 17 november med stor TV-gala.

Ängelholms födde Jörgen Jönsson, nyss fyllda 50 år, är säsongny på coachbänken. Hans meriter som spelare slår det mesta, dubbla OS-guld och VM-guld, fem svenska mästerskap med Färjestad och ende spelare i världen som under en och samma säsong, 2006, vunnit såväl, OS och VM samt nationellt mästerskapstecken, SM-guld.

I Växjö har Jörgen haft det tunga oket att efterträda Sam Hallam, tre-SM-guld under 10 säsonger nu förbundskapten för Tre Kronor. Jörgen har tidigare varit assisterande till Sam Hallam, men också hunnit med tränarutbildning i Örebro och i Schweiz.

Ekonomiskt  hör Växjö Lakers till SHL:s mellanskikt.

Netto omsättningen förra säsongen uppgick till 119 miljoner kronor.  Säsongen gav ett plus på 3,4 miljoner, en minskning med 6,2 jämfört med föregående säsong. Det egna kapitalt var vid  säsongstart, hösten 2022, 42 miljoner kronor. 

Fanns en osäkerhet

Sportchefen Henrik Evertsson, som tillträdde 2006, symboliserar mer än någon annan Växjös uppmarsch på SHL-himlen. Får sportchefer har genom åren varit så lyckosamma i sitt lag byggande och med förmåga att hämta in spetsspelare under resans gång.

Inför den här säsongen fanns stor osäkerhet  - Jörgen Jönsson kom in som oprövad huvudtränare och flera tunga spelarförluster, bland annat målskytten Richard Gynge, till AIK,  och nytt guldparty tycktes avlägset.

Med en tredjedel av säsongen vet vi bättre, en Jönsson-liga i småländsk tappning har anmält sig till vårens play off strid, det är överraskande.  Lagdel för lagdel har stigt fram, inte minst målvakterna Adam Åhman och finske Emil Larmi  har kommit ut som matchvinnare. 

Backsidan utstrålar podus och stabilitet med duon Lukas Bengtsson, ny från KHL samt Joel Persson i tydliga ledarroller. Båda med i Sam Hallams första landslagstrupp – Karjala turneringen med start på torsdag.

Offensiven är svagare, 48 mål så här långt är bara sjätte bäst i tabellen. I poängligan som toppas av Skellefteå backen Jonathan Pudas, 22 poäng (8+14) återfinns främste Växjö-spelare, backen Joel Persson först på 26:e plats 12 poäng (2+10). Främste forward är Joel Kellman, 10 poäng (3+7).

Här finns absolut utrymme för Henrik Evertsson, sportchefen att bredda truppen om fortsättningen ska bli lika framgångsrik som inledningen.

Väntar på Jonathan

Vid sidan av Växjö är förstås Timrå den stora överraskningen. Räddade sig kvar i SHL efter kvaldramat mot Djurgården och nu på fjärde plats med 28 poäng. Lagets många nya spelare har under tränaren Anders Karlsson hittat sina  roller. Kan Timrå stå distans – och konkurrera om en topp åtta placering?

Ja, varför inte. Ännu har inte omskrivne Jonathan Dahlen blommat för fullt, 13 poäng (4+9) och en 19: e plats i poängligan, det är under hans kapacitet. Tidigare år har poängligan dominerats av spelare från Kanada/USA, men den här säsongen återfinns förste transatlant på 14:e plats, Frölundas Ryan Lasch 14 poäng (2+12).

En scenförändring som har sin förklaring: Antalet ”hemvändare” från utländska ligor, främst KHL men också från NHL och underligor till NHL sätter färg på vår egen serie. Sannolikt kan kvalitén och underhållningen jämföras med lockoutsäsongen 2004-2005 då NHL-proffsen fyllde svenska rinkar.

Det bjuds på hockeygodis i varje omgång – tre personliga favoriter är Oskarshamns trion Patrik Karlkvist och  finska duon Antti Suomela/Ahti Oksanen, totalt 26 mål från deras klubbor av 51 fullträffar, IK Oskarshamns totala målskörd. Hela SHL:s bästa formation och de gör oftast snygga mål, så kallat godis!

Fungerar inte HV 71

Småländska rivalen, nykomlingen HV 71, har gett sig själv sämsta möjliga utgångsläge vid seriens omstart. Inspelade 14 poäng är till och med lägre än poängen säsongen 20-21. Då parkerade HV på sista plats med 19 poäng efter lika antal omgångar. Spåren förskräcker, då blev det respass efter kvalförlust mot Brynäs.

 

HV 71:s sportliga ledarduo, sportchef Kent Norberg och tränaren Tommy Samuelsson har båda utmärkta CV:n men nu har något gott rejält snett. Tänkta poängspelare levererar inte och i försvaret bjuds misstag på misstag.  Är den här veckan sista chansen för Samuelsson att få ordning på laget eller blir han förste tränare att få gå säsongen 22-23.

Nu tycks allt hoppa sättas till en pensionerad Stanley Cup vinnare, backen Niklas Hjalmarsson, 35 år. Efter ett års uppehåll är han nu i träning för en comeback i en HV-tröja.

Jag är tveksam till om Nicklas kan göra skillnad. Han har erfarenheten, är defensivt skicklig – men räcker tempot till?.  I SHL modell 2022 är det höghastighetshockey som gäller. Har någon talat om det för Niklas?

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.