Tre Kronor, oövervinnerligt varumärke

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den 17 november 1922 samlades sju föreningar på Skeppsbron i Stockholm och bildade Svenska Ishockeyförbundet.

Torsdag kväll firar Ishockeyförbundet 100 år med en jubileumsgala i Avicii Arena i Stockholm. En gala som direktsänds i SvT 1, 20,00-22,00.

Idrottens Affärer har en hockeyinitierad medarbetare i Kjell Nilsson som har hittat lite godbitar i historiken.

Spelare kommer och går, men Tre Kronor som varumärke består genom årtionden.

Redan i början av 1900-talet spelades ishockey under vinterhalvåret, då under Svenska Fotbollförbundet. Ett svenskt lag, mestadels bestående av bandyspelare från Stockholms-Göta och IFK Uppsala, var OS-fyra i Antwerpen 1920.

Pionjärer i den nya sporten var Hans Georgii (1889-1970, bandyspelare i IFK Stockholm. Vid studier i Berlin fick han kontakt med Berliner Schlittschuh Club. Blev omskriven för sin elegans på isen och tillbaka i Stockholm var han, tillsammans med vännen Nils Molander,  (1889-1974)  idégivare till det nya förbundet. Hans Georgii spelade alltid med en vit scarf knuten runt halsen.

17 november 2022 firar Ishockeyförbundet 100 år med en jubileumsgala i Avicii Arena i Stockholm. Galan direktsänds i SvT 1, 20,00-22,00.

 Ett stort antal spelare kommer att hyllas.  ALS-drabbade Börje Salming har svarat ja på inbjudan, nyligen hyllades han med stora ovationer i Kanada och hockey-Sveriges stöd för Börje och hans svåra kamp kommer att bli ett oförglömligt minne.

Under kvällen kommer ska också tidernas ögonblick avslöjas, här har svenska folket fått säga sitt har i duo-appen. 

 x

Av Tre Kronors 13 mästerskapsguld, 11 VM och 2 OS, framstår i mina ögon firandet i Wiener Stadthalle 1987 som det mest minnesvärda. Ett tidernas ögonblick som rymmer det mesta av dramatik, och där Tomas Sandströms 2-2 mål mot Sovjet är en klassiker. 

En 25-årig östblocks dominans var bruten när champagnekorkar flög i luften den 3 maj  1987. 

 25 långa hockey år hade gått sedan Lasse Björn klev upp  överst på pallen inför 50 000 chockade ryssar i Lutzniki- stadion i Moskva 1957.

Bilden på lagkaptenen Bengt Åke Gustafsson i guldkavaj, med alltför korta ärmar, framkallade överväldigande känslor. Till historien hör också att förbundskapten Tommy Sandlin i ett skede hotade att avbryta allt framtida samarbete med Finland.

Efter avslutat gruppspel tycktes medaljchansen borta.

x

 En polsk spelare, Miroslav Sikora, född i polska Katovice  1957, hade spelat junior-VM för Polen. Han hade sedan flyttat till Västtyskland och kvalat in i det västtyska VM-laget.

 IIHF, där västtysken Gunther Zabetski var ordförande, hade i strid med sina egna regler beviljat Sikora dispens att spela för sitt nya hemland.

I gruppspelets tredje omgång hade Västtyskland, med Sikora på isen, 3-1 besegrat Finland, ett resultat som riskera att ställa Finland utanför medaljbilden. Den finska protesten lät inte vänta på sig, Västtyskland hänvisade till IIHF. Kalabaliken var fullständig och på inrådan av Curt Berglund, svensk delegat i IIHF, övertygades Västtyskland om att låta en civil domstol pröva ärendet. 

Under 15 timmar pendlade Tre Kronors manskap mellan himmel och helvete. Tommy Sandlin var rasande, det finska laget och ledning är inga idrottsmän, dundrade han.

  På måndagskvällen den 27 april befann jag mig i ett väntrum till sal 175, 18:e avdelningen på Landesgericht i centrala Wien. Vid 15:e tiden hade domaren Fritz Klebermass dunkat sin klubba  och meddelat att resultaten kvarstod.

Curt Berglund öppnade dörren och sade belåtet.

-Nu är det klart, vi spelar om medaljer.

Domare Klebermass var mycket tydlig. IIHF:s styrelse hotades med högt bötesbelopp och ordförande Zabetski med ett flerårigt fängelsestraff – om inte förbundet rättar in sig i ledet.

Sikora-fallet är utan konkurrens den största skandalen i IIHF:s historia. Utan Curt Berglund, men också ordföranden Rickard Fagerlund arbete i korridorerna hade Tre Kronor tvingats ut i nesligt nedflyttningsspel.

x

Inför slutspelets sista omgång kunde tre nationer hoppas på guld, Tre Kronor, Sovjet och Tjeckoslovakien. Tomas Sandström viktiga 2-2-mål 1 maj öppnade för svenskt segerjubel, om Sovjet besegrade Tjeckoslovakien i turneringens sista match 3 maj.

Tidigare på dagen hade Tre Kronor krossat Canada, 9-0, ”Lönnlövens” största förlust någonsin och berättigade frågor ställdes om Canada hade gjort sitt bästa.

Tre Kronors spelare, och förstås media, väntade in upplösningen. Aldrig har svenska spelare uppskattat ryska spelare så mycket som nu. Efter tjeckisk ledning och guldet i tjeckisk ägo var förhoppningarna små bland oss som hölls i spänning.

Med sitt 11:e mål i turneringen skickade  Vladimir Krutov in 1-1 pucken, 11,57 in på tredje perioden. Tjeckerna hade varit var världsmästare med mindre än tio minuter kvar att spela. Av bara farten fastställde Sovjet-backen Igor Stelnov slutsiffrorna till 2-1.

Tre Kronor spelare har nu rusat ut på läktaren,  Tommy Sandlin som följt dramat från omklädningsrummet hamnar i en glädjekarusell och berättar senare att han är i glädjechock, att  det svindlar för ögonen. 

VM-guld smakar alltid bra, och med tanke på domstolsdramatiken försvarar det här mästerskapet väl sin plats bland tidernas ögonblick. 

Tomas Sandströms 2-2 bakom en uppgiven Jevgenij Belosjekin, Sovjets målvakt tål att ser hur många gånger som helst. Bengt Åke Gustafssons inbrytning i den sovjetiska zonen, hur Tommy Albelin fann en fristående Håkan Loob som blixtsnabbt skickade vidare till en omarkerad Sandström.

Hockeygodis som tveklöst hör hemma i central plats hos 100-åringens minnesalbum.

Fakta:  VM-laget 1989 hade följande utseende. Målvakter; Pekka Lindmark, Anders Bergman, Åke Liljebjörn. Backar: Robert Nordmark, Mats Kihlström, Tommy Albelin, Lasse Karlsson, Anders Eldebrink, Magnus Svensson, Calle Johansson, Peter Andersson. Forwardar: Magnus Roupé, Michael Hjälm, Thomas Ljungberg, Håkan Södergren, Matti Pauna, Thom Eklund, Mikael Andersson, Lars Gunnar Pettersson, Jonas Bergqvist, Lars Molin, Bengt Åke Gustafsson, Thomas Rundqvist. Förbundskaptener; Tommy Sandlin och Curre Lindström.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.