Tre Kronor, oövervinnerligt varumärke

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den 17 november 1922 samlades sju föreningar på Skeppsbron i Stockholm och bildade Svenska Ishockeyförbundet.

Torsdag kväll firar Ishockeyförbundet 100 år med en jubileumsgala i Avicii Arena i Stockholm. En gala som direktsänds i SvT 1, 20,00-22,00.

Idrottens Affärer har en hockeyinitierad medarbetare i Kjell Nilsson som har hittat lite godbitar i historiken.

Spelare kommer och går, men Tre Kronor som varumärke består genom årtionden.

Redan i början av 1900-talet spelades ishockey under vinterhalvåret, då under Svenska Fotbollförbundet. Ett svenskt lag, mestadels bestående av bandyspelare från Stockholms-Göta och IFK Uppsala, var OS-fyra i Antwerpen 1920.

Pionjärer i den nya sporten var Hans Georgii (1889-1970, bandyspelare i IFK Stockholm. Vid studier i Berlin fick han kontakt med Berliner Schlittschuh Club. Blev omskriven för sin elegans på isen och tillbaka i Stockholm var han, tillsammans med vännen Nils Molander,  (1889-1974)  idégivare till det nya förbundet. Hans Georgii spelade alltid med en vit scarf knuten runt halsen.

17 november 2022 firar Ishockeyförbundet 100 år med en jubileumsgala i Avicii Arena i Stockholm. Galan direktsänds i SvT 1, 20,00-22,00.

 Ett stort antal spelare kommer att hyllas.  ALS-drabbade Börje Salming har svarat ja på inbjudan, nyligen hyllades han med stora ovationer i Kanada och hockey-Sveriges stöd för Börje och hans svåra kamp kommer att bli ett oförglömligt minne.

Under kvällen kommer ska också tidernas ögonblick avslöjas, här har svenska folket fått säga sitt har i duo-appen. 

 x

Av Tre Kronors 13 mästerskapsguld, 11 VM och 2 OS, framstår i mina ögon firandet i Wiener Stadthalle 1987 som det mest minnesvärda. Ett tidernas ögonblick som rymmer det mesta av dramatik, och där Tomas Sandströms 2-2 mål mot Sovjet är en klassiker. 

En 25-årig östblocks dominans var bruten när champagnekorkar flög i luften den 3 maj  1987. 

 25 långa hockey år hade gått sedan Lasse Björn klev upp  överst på pallen inför 50 000 chockade ryssar i Lutzniki- stadion i Moskva 1957.

Bilden på lagkaptenen Bengt Åke Gustafsson i guldkavaj, med alltför korta ärmar, framkallade överväldigande känslor. Till historien hör också att förbundskapten Tommy Sandlin i ett skede hotade att avbryta allt framtida samarbete med Finland.

Efter avslutat gruppspel tycktes medaljchansen borta.

x

 En polsk spelare, Miroslav Sikora, född i polska Katovice  1957, hade spelat junior-VM för Polen. Han hade sedan flyttat till Västtyskland och kvalat in i det västtyska VM-laget.

 IIHF, där västtysken Gunther Zabetski var ordförande, hade i strid med sina egna regler beviljat Sikora dispens att spela för sitt nya hemland.

I gruppspelets tredje omgång hade Västtyskland, med Sikora på isen, 3-1 besegrat Finland, ett resultat som riskera att ställa Finland utanför medaljbilden. Den finska protesten lät inte vänta på sig, Västtyskland hänvisade till IIHF. Kalabaliken var fullständig och på inrådan av Curt Berglund, svensk delegat i IIHF, övertygades Västtyskland om att låta en civil domstol pröva ärendet. 

Under 15 timmar pendlade Tre Kronors manskap mellan himmel och helvete. Tommy Sandlin var rasande, det finska laget och ledning är inga idrottsmän, dundrade han.

  På måndagskvällen den 27 april befann jag mig i ett väntrum till sal 175, 18:e avdelningen på Landesgericht i centrala Wien. Vid 15:e tiden hade domaren Fritz Klebermass dunkat sin klubba  och meddelat att resultaten kvarstod.

Curt Berglund öppnade dörren och sade belåtet.

-Nu är det klart, vi spelar om medaljer.

Domare Klebermass var mycket tydlig. IIHF:s styrelse hotades med högt bötesbelopp och ordförande Zabetski med ett flerårigt fängelsestraff – om inte förbundet rättar in sig i ledet.

Sikora-fallet är utan konkurrens den största skandalen i IIHF:s historia. Utan Curt Berglund, men också ordföranden Rickard Fagerlund arbete i korridorerna hade Tre Kronor tvingats ut i nesligt nedflyttningsspel.

x

Inför slutspelets sista omgång kunde tre nationer hoppas på guld, Tre Kronor, Sovjet och Tjeckoslovakien. Tomas Sandström viktiga 2-2-mål 1 maj öppnade för svenskt segerjubel, om Sovjet besegrade Tjeckoslovakien i turneringens sista match 3 maj.

Tidigare på dagen hade Tre Kronor krossat Canada, 9-0, ”Lönnlövens” största förlust någonsin och berättigade frågor ställdes om Canada hade gjort sitt bästa.

Tre Kronors spelare, och förstås media, väntade in upplösningen. Aldrig har svenska spelare uppskattat ryska spelare så mycket som nu. Efter tjeckisk ledning och guldet i tjeckisk ägo var förhoppningarna små bland oss som hölls i spänning.

Med sitt 11:e mål i turneringen skickade  Vladimir Krutov in 1-1 pucken, 11,57 in på tredje perioden. Tjeckerna hade varit var världsmästare med mindre än tio minuter kvar att spela. Av bara farten fastställde Sovjet-backen Igor Stelnov slutsiffrorna till 2-1.

Tre Kronor spelare har nu rusat ut på läktaren,  Tommy Sandlin som följt dramat från omklädningsrummet hamnar i en glädjekarusell och berättar senare att han är i glädjechock, att  det svindlar för ögonen. 

VM-guld smakar alltid bra, och med tanke på domstolsdramatiken försvarar det här mästerskapet väl sin plats bland tidernas ögonblick. 

Tomas Sandströms 2-2 bakom en uppgiven Jevgenij Belosjekin, Sovjets målvakt tål att ser hur många gånger som helst. Bengt Åke Gustafssons inbrytning i den sovjetiska zonen, hur Tommy Albelin fann en fristående Håkan Loob som blixtsnabbt skickade vidare till en omarkerad Sandström.

Hockeygodis som tveklöst hör hemma i central plats hos 100-åringens minnesalbum.

Fakta:  VM-laget 1989 hade följande utseende. Målvakter; Pekka Lindmark, Anders Bergman, Åke Liljebjörn. Backar: Robert Nordmark, Mats Kihlström, Tommy Albelin, Lasse Karlsson, Anders Eldebrink, Magnus Svensson, Calle Johansson, Peter Andersson. Forwardar: Magnus Roupé, Michael Hjälm, Thomas Ljungberg, Håkan Södergren, Matti Pauna, Thom Eklund, Mikael Andersson, Lars Gunnar Pettersson, Jonas Bergqvist, Lars Molin, Bengt Åke Gustafsson, Thomas Rundqvist. Förbundskaptener; Tommy Sandlin och Curre Lindström.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.