Hockeyallsvenskan i ofrånkomlig kapprustning med SHL

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Publiksnittet i SHL är just 5 946 åskådare per match. Högsta publiksnitt har Frölunda 9 173 åskådare per match. 

Ishockeyns andra division, Hockeyallsvenskan, går in i 2023 med stort självförtroende.

Ligans vd. Gabriel Mondielle, 47 år och med en bakgrund i upplevelsebranschen, tvekar inte när han får berätta om sin vision.

Hockeyallsvenskans vd. Gabriel Mondielle (infälld) har hela tiden nya planer och ser kampen med SHL som stimulerande.

-Vi är ett nationellt intresse med 14 lag och 400 matcher på en säsong. Tillsammans skapar vi Sverige mest underhållande liga, säger han med eftertryck.

Storpublik på derbyn

I mellandagarna har det varit två stora derbyfester i Globen, Djurgården mot AIK och med totalt 26 204 åskådare på plats. Med publiksiffror som avundas av SHL-lagen.

-Från att vara en social mötesplats vill vi som liga få fler människor i rörelse ur ett hållbarhetsperspektiv, och tillsammans med våra partners skapa mervärden för våra supporters, betonar Gabriel Mondielle.

Han kom in i ligan säsongen 2018-2019 närmast från ledningsgruppen i AIK fotboll med ansvar för intäkter, marknadsföring och kommunikation. Han har också arbetat för Dalkurd och producerat långfilmer!

-En stor del av mitt liv har jag haft förmånen att få arbeta med det som för många är livets krydda. Engagemanget för ishockey som sport fascinerar mig, och ligans ambition är att hela tiden bredda intresset, så mycket som det bara är möjligt, berättar Gabriel Mondielle.

Publiksiffror är en måttstock. Ligaledningen jämför gärna med fotbollens andra liga, Superettan.

 Beskedet är tydligt; Hockeyallsvenskan är landets andra liga, publiksnittet för säsongen 22-23 är just nu 2 734 mot 1 259 för 2022 års säsong av Superettan. En publikkurva  sex är tillbaka i tiden visar att Hockeyallsvenskan har lämnat Superettan bakom sig.

En annan förklaring är den nya spelmodellen som infördes säsongen 2020-21 med play in och play off för ligans åtta främsta lag och direktuppflyttning till SHL efter en finalserie över sju matcher.

Timrå avancerade till SHL efter finalseger mot Björklöven, och HV71 föll ur SHL efter förlust mot Brynäs. 

Ännu en förklaring är att i städer som Örnsköldsvik, Umeå,  Mora,  Södertälje, Västerås och Karlskoga är drömmen SHL hela tiden aktuell. Den här säsongen har nykomlingen Östersund, med outtröttlige Kjell Åke Andersson, ”årets ledare” våren 2022, tagit Hockeyallsvenskan med storm.

Senast i  torsdags besegrades seriefavoriten Modo på hemmais med 5-3 inför 2 580 åskådare i Östersund Arena. Det pratas inte bara skidor i Jämtland, Kjell Åkes gäng har 41 poäng och har häng på en plats direkt till kvartsfinal.

-En av ligans viktigaste uppgifter är att bredda intresset, Östersund är ett typ exempel på vad ishockeyn betyder, för gammal och för ung. Vi vill göra avtryck och skapa bättre värden tillsammans. Samarbete mellan liga och klubbar är A och O, kontakten med klubbarna är oerhört viktig för mig.

Tack vare ideella krafter

-Och jag kan inte nog poängtera det arbete som görs ute hos föreningar, till stor del av ideella krafter som får allt snurra runt, framhåller Gabriel Mondielle.

Umgänget med storebror SHL är inte friktionsfritt. Stridigheter om övergångar är en följetong,  I december fanns ett nytt avtal på lats som ökar ersättningen till den hockeyallsvenska föreningen från SHL-laget, med sista datum för övergångar är den  27 juni. I fall där draftad spelare försvinner direkt till NHL kan SHL värva ersättare från Hockeyallsvenskan fram till den 27 juli.

-Samtliga inser fördelen av att ha ett avtal ställt mot alternativet att vara utan. Det nya avtalet ger bättre förutsättningar för de hockeyallsvenska lagen, framhåller Gabriel Mondielle.

Från SHL:s sida trycker Johan Hemlin, vice vd, på en tydligare spelplan för alla inblandade samt ökad ersättning från SHL-lagen. Hur mycket är inte officiellt.

Precis som SHL har Hockeyallsvenskan C More som partner. SHL-avtalet är guldkantat och garanterar varje lag årligen 45-50 miljoner, ett belopp som stiger fram till kontraktstidens utgång, säsongen 2025-2026.

I Hockeyallsvenskan är varje förening garanterad cirka sju miljoner kronor, en avsevärd skillnad således. Gabriel Mondielle håller inte med om att hans liga har misslyckats vid förhandlingsbordet.

-Nej, tvärtom, vi är mycket nöjda med C More och deras arbete vid våra matcher, säger han.

En helt ny partner till Hockeyallsvenskan är  WSC Sports, ett israeliskt (!) bolag som är ledande globalt inom AI - teknologi .

-WSC finns bl.a. i amerikanska NBA-ligan i basket, Yuotube TV och tyska Bundesliga i fotboll.  Deras plattform ger våra supportrar enormt mycket material från matcher, som high lights, och som kan visas på mediakuben i den egna arenan.

 Paketerat, producerat och presenterat

-Vi vill vara den ledande ligan med att erbjuda våra supportrar det bästa från lagens matcher,  paketerat, producerat och presenterat, jag vågar säga i världsklass, framhåller Gabriel Mondielle.

Hockeyallsvenskan är ändå en liga med skilda världar. Här finns lag med en omsättning som tangerar de främsta i SHL, som Djurgården och Modo, och här finns också lågbudgetlag som Västervik, Tingsryd och Vita Hästen. 

Lag som inför varje säsong får vända på varje krona, och där försäljning av spelare, mitt under säsongen förekommer. Västervik accepterade i början av december ett Modo-bud på kanadensaren Marcus Vela. Ostkust-laget erhöll en halv miljon in på kontot, ett bidrag för ett ekonomiskt rädda säsongen.

-Det är också en tjusning med vår liga. Här går inga lag säkra, jag minns hur Västervik pressade Timrå i slutspelet våren 2021,  4-2 i matcher för Timrå som senare tog steget upp i SHL.

-I ett play off kan mycket hända. Varken Modo, Djurgården eller Björklöven ska ta något för givet när allt ska avgöras framme i mars, avslutar Gabriel Mondielle.

Kjell Nilsson

Fakta

Publiksnittet i SHL är just 5 946 åskådare per match. Högsta publiksnitt har Frölunda 9 173 åskådare per match. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen