Hockeyallsvenskan i ofrånkomlig kapprustning med SHL

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Publiksnittet i SHL är just 5 946 åskådare per match. Högsta publiksnitt har Frölunda 9 173 åskådare per match. 

Ishockeyns andra division, Hockeyallsvenskan, går in i 2023 med stort självförtroende.

Ligans vd. Gabriel Mondielle, 47 år och med en bakgrund i upplevelsebranschen, tvekar inte när han får berätta om sin vision.

Hockeyallsvenskans vd. Gabriel Mondielle (infälld) har hela tiden nya planer och ser kampen med SHL som stimulerande.

-Vi är ett nationellt intresse med 14 lag och 400 matcher på en säsong. Tillsammans skapar vi Sverige mest underhållande liga, säger han med eftertryck.

Storpublik på derbyn

I mellandagarna har det varit två stora derbyfester i Globen, Djurgården mot AIK och med totalt 26 204 åskådare på plats. Med publiksiffror som avundas av SHL-lagen.

-Från att vara en social mötesplats vill vi som liga få fler människor i rörelse ur ett hållbarhetsperspektiv, och tillsammans med våra partners skapa mervärden för våra supporters, betonar Gabriel Mondielle.

Han kom in i ligan säsongen 2018-2019 närmast från ledningsgruppen i AIK fotboll med ansvar för intäkter, marknadsföring och kommunikation. Han har också arbetat för Dalkurd och producerat långfilmer!

-En stor del av mitt liv har jag haft förmånen att få arbeta med det som för många är livets krydda. Engagemanget för ishockey som sport fascinerar mig, och ligans ambition är att hela tiden bredda intresset, så mycket som det bara är möjligt, berättar Gabriel Mondielle.

Publiksiffror är en måttstock. Ligaledningen jämför gärna med fotbollens andra liga, Superettan.

 Beskedet är tydligt; Hockeyallsvenskan är landets andra liga, publiksnittet för säsongen 22-23 är just nu 2 734 mot 1 259 för 2022 års säsong av Superettan. En publikkurva  sex är tillbaka i tiden visar att Hockeyallsvenskan har lämnat Superettan bakom sig.

En annan förklaring är den nya spelmodellen som infördes säsongen 2020-21 med play in och play off för ligans åtta främsta lag och direktuppflyttning till SHL efter en finalserie över sju matcher.

Timrå avancerade till SHL efter finalseger mot Björklöven, och HV71 föll ur SHL efter förlust mot Brynäs. 

Ännu en förklaring är att i städer som Örnsköldsvik, Umeå,  Mora,  Södertälje, Västerås och Karlskoga är drömmen SHL hela tiden aktuell. Den här säsongen har nykomlingen Östersund, med outtröttlige Kjell Åke Andersson, ”årets ledare” våren 2022, tagit Hockeyallsvenskan med storm.

Senast i  torsdags besegrades seriefavoriten Modo på hemmais med 5-3 inför 2 580 åskådare i Östersund Arena. Det pratas inte bara skidor i Jämtland, Kjell Åkes gäng har 41 poäng och har häng på en plats direkt till kvartsfinal.

-En av ligans viktigaste uppgifter är att bredda intresset, Östersund är ett typ exempel på vad ishockeyn betyder, för gammal och för ung. Vi vill göra avtryck och skapa bättre värden tillsammans. Samarbete mellan liga och klubbar är A och O, kontakten med klubbarna är oerhört viktig för mig.

Tack vare ideella krafter

-Och jag kan inte nog poängtera det arbete som görs ute hos föreningar, till stor del av ideella krafter som får allt snurra runt, framhåller Gabriel Mondielle.

Umgänget med storebror SHL är inte friktionsfritt. Stridigheter om övergångar är en följetong,  I december fanns ett nytt avtal på lats som ökar ersättningen till den hockeyallsvenska föreningen från SHL-laget, med sista datum för övergångar är den  27 juni. I fall där draftad spelare försvinner direkt till NHL kan SHL värva ersättare från Hockeyallsvenskan fram till den 27 juli.

-Samtliga inser fördelen av att ha ett avtal ställt mot alternativet att vara utan. Det nya avtalet ger bättre förutsättningar för de hockeyallsvenska lagen, framhåller Gabriel Mondielle.

Från SHL:s sida trycker Johan Hemlin, vice vd, på en tydligare spelplan för alla inblandade samt ökad ersättning från SHL-lagen. Hur mycket är inte officiellt.

Precis som SHL har Hockeyallsvenskan C More som partner. SHL-avtalet är guldkantat och garanterar varje lag årligen 45-50 miljoner, ett belopp som stiger fram till kontraktstidens utgång, säsongen 2025-2026.

I Hockeyallsvenskan är varje förening garanterad cirka sju miljoner kronor, en avsevärd skillnad således. Gabriel Mondielle håller inte med om att hans liga har misslyckats vid förhandlingsbordet.

-Nej, tvärtom, vi är mycket nöjda med C More och deras arbete vid våra matcher, säger han.

En helt ny partner till Hockeyallsvenskan är  WSC Sports, ett israeliskt (!) bolag som är ledande globalt inom AI - teknologi .

-WSC finns bl.a. i amerikanska NBA-ligan i basket, Yuotube TV och tyska Bundesliga i fotboll.  Deras plattform ger våra supportrar enormt mycket material från matcher, som high lights, och som kan visas på mediakuben i den egna arenan.

 Paketerat, producerat och presenterat

-Vi vill vara den ledande ligan med att erbjuda våra supportrar det bästa från lagens matcher,  paketerat, producerat och presenterat, jag vågar säga i världsklass, framhåller Gabriel Mondielle.

Hockeyallsvenskan är ändå en liga med skilda världar. Här finns lag med en omsättning som tangerar de främsta i SHL, som Djurgården och Modo, och här finns också lågbudgetlag som Västervik, Tingsryd och Vita Hästen. 

Lag som inför varje säsong får vända på varje krona, och där försäljning av spelare, mitt under säsongen förekommer. Västervik accepterade i början av december ett Modo-bud på kanadensaren Marcus Vela. Ostkust-laget erhöll en halv miljon in på kontot, ett bidrag för ett ekonomiskt rädda säsongen.

-Det är också en tjusning med vår liga. Här går inga lag säkra, jag minns hur Västervik pressade Timrå i slutspelet våren 2021,  4-2 i matcher för Timrå som senare tog steget upp i SHL.

-I ett play off kan mycket hända. Varken Modo, Djurgården eller Björklöven ska ta något för givet när allt ska avgöras framme i mars, avslutar Gabriel Mondielle.

Kjell Nilsson

Fakta

Publiksnittet i SHL är just 5 946 åskådare per match. Högsta publiksnitt har Frölunda 9 173 åskådare per match. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna  betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.