Nu fördelas miljonerna i en välmående liga

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Efter ett förspel på 52 omgångar är Växjö Lakers i guldsits för ett fjärde mästartecken i ishockey. Statistiken avslöjar att tabellettan har en gyllene möjlighet att få lyfta Le Mats- pokalen när play off striden ska summeras om en dryg månad.

Säsongsnye tränaren, Jörgen Jönsson, hade den svåra rollen att axla Sam Hallams mantel  som efter tio säsonger i föreningen nu ärTre Kronors förbundskapten.  Facit blev serieseger och SHL-organisationens segercheck på 800 000 kronor. Laget har också kvalat in för nästa säsongs Champions Hockey League och garanteras ytterligare 250 000 som ”bidrag” av SHL.

52:a omgången av SHL, då kunde Luleå släppa fram ett antal juniorer och ge dem hopp inför framtiden.

Efter ett förspel på 52 omgångar är Växjö Lakers i guldsits för ett fjärde mästartecken i ishockey. Statistiken avslöjar att tabellettan har en gyllene möjlighet att få lyfta Le Mats- pokalen när play off striden ska summeras om en dryg månad.

Säsongsnye tränaren, Jörgen Jönsson, hade den svåra rollen att axla Sam Hallams mantel  som efter tio säsonger i föreningen nu ärTre Kronors förbundskapten.  Facit blev serieseger och SHL-organisationens segercheck på 800 000 kronor. Laget har också kvalat in för nästa säsongs Champions Hockey League och garanteras ytterligare 250 000 som ”bidrag” av SHL.

Då ska det bli överskott i bokslutet

Åtskilligt mer ligger förstås i  potten i kommande play off strid.

 I kvartsfinal kommer Växjö att möta det tabellmässigt sämst placerade laget  efter två åttondels finaler, Luleå-Oskarshamn och Rögle-Leksand, bäst av tre matcher, eventuellt avgörande matcher spelas i Oskarshamn och Leksand.

Skellefteå, på andra plats, ställs i sin kvartsfinal mot det andra segrande laget i åttondelsfinal. Övriga två kvartsfinaler är klara, Örebro-Timrå och klassikermötet Färjestad-Frölunda, här gäller bäst av sju matcher.

Slutspelet ska för ekonomiskt ansvariga i lagen säkra plusresultat då boksluten ska presenteras vid maj-juni

Trots alls orostecken vid säsongstarten i september 2022, höjda energipriser bland annat, går SHL i mål som, en välmående liga.

48 miljoner till varje klubb

I botten ligger förstås det lukrativa TV-avtalet med C More som garanterar varje lag 48 miljoner kronor.säsongen 2023-2024. Publiksiffrorna har också varit goda under säsongen, ja över förväntan. 

SHL:s sportchef, Johan Hemlin, är också nöjd med säsongen.

-Absolut, vi har levererat en högklassig ishockey, med spänning ända in i sista omgången. Jag tror att kommande slutspel kan bli något alldeles extra, hoppas Johan Hemlin.

Säsongens stora förlorare är förstås Malmö och Brynäs som tvingas ut i ett ångestladdat negativt kval, för Brynäs andra gången i tre år.

 Malmö känns i nuläget som något hetare, Brynäs under finske Mikko Manner är i rejäl brygga. Brynäs är jämte Färjestad enda lag som aldrig varit ur SHL, tidigare Elitserien, sedan premiärupplagan 1975-76

Jämte Växjö är Timrå säsongens lag, förra våren i kvalstrid mot Djurgården om nytt kontrakt, nu i kvartsfinal mot Örebro efter säker seger i Ängelholm mot Rögle.  Nu skadades storstjärnan Jonathan Dahlén olyckligt, ett svårt avbräck om han missar kvartsfinaldramat.

Linköping, som avslutade säsongen bedrövligt och HV 71, har spelat klart för säsongen. HV:s drag att flytta ned klubbdirektör Johan Lindholm till coachbänken blev lyckat, samtidigt som lagens många utländska stjärnspelare äntligen svarade upp mot sina feta löner – i 200 000 kronor klassen i månaden.

Besvikelse i Oskarshamn

IK Oskarshamn förlorade all magi var gäller målskytte då en topp sex- plats skulle säkras. Jag sätter stora frågetecken för coachen Martin Filander i mötet med just  HV 71 i hemmaborgen  inför 3275 förväntansfulla åskådare.

Målvaktsvalet, Joe Cannata före Tim Juel, var direkt olyckligt och att välja att spela med tom målbur med hela fem minuter kvar av matchtiden, var alldeles för tidigt. Nu gick HV från en osäker 2-1 ledning till 4-1-seger.

Ridå ned för smålänningarna som nu tvingas ta flyget till Luleå för åttondelsspel.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hugo Larsson räddade MFF från ekonomisk förlust. Malmö FF: s ordförande, Anders Pålsson, går nu ut och öppet medger:

– Tack vare försäljningen av Hugo Larsson gick ekonomin ihop även 2023 och vi fick ett plus på 1 miljon kr. Det egna kapitalet är oförändrat, men samtidigt har likviditeten minskat.

– Det är varken oroande eller överraskande. Vi har fortsatt att investera i både spelare och anläggning, utan Uefaintäkter, men det är klart att vi inte kan göra det för evigt, säger Pålsson i Sydsvenska Dagbladet. 

Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

Racingserien STCC  åtyerkommer i Göteborg och det innebär att en 625  meter lång bana ska byggas mitt inne i stan till premiären den 8-9 juni.. I dag  avslöjas att ett stort tävlingsområde ska anläggas vid sidan av Ullevi för premiären av världens första 100- procentiga elektriska nationella mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

De är fyra stjärnor inom parasport och nu ska de profilerasDen 28 augusti 2024 går startskottet för Paralympics i Paris, och lagom till sommarspelen släpps den nya serien ”Drömmen om Paralympics" på  TV4 Play. Här får tittarna på nära håll följa fyra av Sveriges främsta elitidrottare genom tuffa träningspass och vardag.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.