Nu fördelas miljonerna i en välmående liga

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Efter ett förspel på 52 omgångar är Växjö Lakers i guldsits för ett fjärde mästartecken i ishockey. Statistiken avslöjar att tabellettan har en gyllene möjlighet att få lyfta Le Mats- pokalen när play off striden ska summeras om en dryg månad.

Säsongsnye tränaren, Jörgen Jönsson, hade den svåra rollen att axla Sam Hallams mantel  som efter tio säsonger i föreningen nu ärTre Kronors förbundskapten.  Facit blev serieseger och SHL-organisationens segercheck på 800 000 kronor. Laget har också kvalat in för nästa säsongs Champions Hockey League och garanteras ytterligare 250 000 som ”bidrag” av SHL.

52:a omgången av SHL, då kunde Luleå släppa fram ett antal juniorer och ge dem hopp inför framtiden.

Efter ett förspel på 52 omgångar är Växjö Lakers i guldsits för ett fjärde mästartecken i ishockey. Statistiken avslöjar att tabellettan har en gyllene möjlighet att få lyfta Le Mats- pokalen när play off striden ska summeras om en dryg månad.

Säsongsnye tränaren, Jörgen Jönsson, hade den svåra rollen att axla Sam Hallams mantel  som efter tio säsonger i föreningen nu ärTre Kronors förbundskapten.  Facit blev serieseger och SHL-organisationens segercheck på 800 000 kronor. Laget har också kvalat in för nästa säsongs Champions Hockey League och garanteras ytterligare 250 000 som ”bidrag” av SHL.

Då ska det bli överskott i bokslutet

Åtskilligt mer ligger förstås i  potten i kommande play off strid.

 I kvartsfinal kommer Växjö att möta det tabellmässigt sämst placerade laget  efter två åttondels finaler, Luleå-Oskarshamn och Rögle-Leksand, bäst av tre matcher, eventuellt avgörande matcher spelas i Oskarshamn och Leksand.

Skellefteå, på andra plats, ställs i sin kvartsfinal mot det andra segrande laget i åttondelsfinal. Övriga två kvartsfinaler är klara, Örebro-Timrå och klassikermötet Färjestad-Frölunda, här gäller bäst av sju matcher.

Slutspelet ska för ekonomiskt ansvariga i lagen säkra plusresultat då boksluten ska presenteras vid maj-juni

Trots alls orostecken vid säsongstarten i september 2022, höjda energipriser bland annat, går SHL i mål som, en välmående liga.

48 miljoner till varje klubb

I botten ligger förstås det lukrativa TV-avtalet med C More som garanterar varje lag 48 miljoner kronor.säsongen 2023-2024. Publiksiffrorna har också varit goda under säsongen, ja över förväntan. 

SHL:s sportchef, Johan Hemlin, är också nöjd med säsongen.

-Absolut, vi har levererat en högklassig ishockey, med spänning ända in i sista omgången. Jag tror att kommande slutspel kan bli något alldeles extra, hoppas Johan Hemlin.

Säsongens stora förlorare är förstås Malmö och Brynäs som tvingas ut i ett ångestladdat negativt kval, för Brynäs andra gången i tre år.

 Malmö känns i nuläget som något hetare, Brynäs under finske Mikko Manner är i rejäl brygga. Brynäs är jämte Färjestad enda lag som aldrig varit ur SHL, tidigare Elitserien, sedan premiärupplagan 1975-76

Jämte Växjö är Timrå säsongens lag, förra våren i kvalstrid mot Djurgården om nytt kontrakt, nu i kvartsfinal mot Örebro efter säker seger i Ängelholm mot Rögle.  Nu skadades storstjärnan Jonathan Dahlén olyckligt, ett svårt avbräck om han missar kvartsfinaldramat.

Linköping, som avslutade säsongen bedrövligt och HV 71, har spelat klart för säsongen. HV:s drag att flytta ned klubbdirektör Johan Lindholm till coachbänken blev lyckat, samtidigt som lagens många utländska stjärnspelare äntligen svarade upp mot sina feta löner – i 200 000 kronor klassen i månaden.

Besvikelse i Oskarshamn

IK Oskarshamn förlorade all magi var gäller målskytte då en topp sex- plats skulle säkras. Jag sätter stora frågetecken för coachen Martin Filander i mötet med just  HV 71 i hemmaborgen  inför 3275 förväntansfulla åskådare.

Målvaktsvalet, Joe Cannata före Tim Juel, var direkt olyckligt och att välja att spela med tom målbur med hela fem minuter kvar av matchtiden, var alldeles för tidigt. Nu gick HV från en osäker 2-1 ledning till 4-1-seger.

Ridå ned för smålänningarna som nu tvingas ta flyget till Luleå för åttondelsspel.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.