Nu fördelas miljonerna i en välmående liga

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Efter ett förspel på 52 omgångar är Växjö Lakers i guldsits för ett fjärde mästartecken i ishockey. Statistiken avslöjar att tabellettan har en gyllene möjlighet att få lyfta Le Mats- pokalen när play off striden ska summeras om en dryg månad.

Säsongsnye tränaren, Jörgen Jönsson, hade den svåra rollen att axla Sam Hallams mantel  som efter tio säsonger i föreningen nu ärTre Kronors förbundskapten.  Facit blev serieseger och SHL-organisationens segercheck på 800 000 kronor. Laget har också kvalat in för nästa säsongs Champions Hockey League och garanteras ytterligare 250 000 som ”bidrag” av SHL.

52:a omgången av SHL, då kunde Luleå släppa fram ett antal juniorer och ge dem hopp inför framtiden.

Efter ett förspel på 52 omgångar är Växjö Lakers i guldsits för ett fjärde mästartecken i ishockey. Statistiken avslöjar att tabellettan har en gyllene möjlighet att få lyfta Le Mats- pokalen när play off striden ska summeras om en dryg månad.

Säsongsnye tränaren, Jörgen Jönsson, hade den svåra rollen att axla Sam Hallams mantel  som efter tio säsonger i föreningen nu ärTre Kronors förbundskapten.  Facit blev serieseger och SHL-organisationens segercheck på 800 000 kronor. Laget har också kvalat in för nästa säsongs Champions Hockey League och garanteras ytterligare 250 000 som ”bidrag” av SHL.

Då ska det bli överskott i bokslutet

Åtskilligt mer ligger förstås i  potten i kommande play off strid.

 I kvartsfinal kommer Växjö att möta det tabellmässigt sämst placerade laget  efter två åttondels finaler, Luleå-Oskarshamn och Rögle-Leksand, bäst av tre matcher, eventuellt avgörande matcher spelas i Oskarshamn och Leksand.

Skellefteå, på andra plats, ställs i sin kvartsfinal mot det andra segrande laget i åttondelsfinal. Övriga två kvartsfinaler är klara, Örebro-Timrå och klassikermötet Färjestad-Frölunda, här gäller bäst av sju matcher.

Slutspelet ska för ekonomiskt ansvariga i lagen säkra plusresultat då boksluten ska presenteras vid maj-juni

Trots alls orostecken vid säsongstarten i september 2022, höjda energipriser bland annat, går SHL i mål som, en välmående liga.

48 miljoner till varje klubb

I botten ligger förstås det lukrativa TV-avtalet med C More som garanterar varje lag 48 miljoner kronor.säsongen 2023-2024. Publiksiffrorna har också varit goda under säsongen, ja över förväntan. 

SHL:s sportchef, Johan Hemlin, är också nöjd med säsongen.

-Absolut, vi har levererat en högklassig ishockey, med spänning ända in i sista omgången. Jag tror att kommande slutspel kan bli något alldeles extra, hoppas Johan Hemlin.

Säsongens stora förlorare är förstås Malmö och Brynäs som tvingas ut i ett ångestladdat negativt kval, för Brynäs andra gången i tre år.

 Malmö känns i nuläget som något hetare, Brynäs under finske Mikko Manner är i rejäl brygga. Brynäs är jämte Färjestad enda lag som aldrig varit ur SHL, tidigare Elitserien, sedan premiärupplagan 1975-76

Jämte Växjö är Timrå säsongens lag, förra våren i kvalstrid mot Djurgården om nytt kontrakt, nu i kvartsfinal mot Örebro efter säker seger i Ängelholm mot Rögle.  Nu skadades storstjärnan Jonathan Dahlén olyckligt, ett svårt avbräck om han missar kvartsfinaldramat.

Linköping, som avslutade säsongen bedrövligt och HV 71, har spelat klart för säsongen. HV:s drag att flytta ned klubbdirektör Johan Lindholm till coachbänken blev lyckat, samtidigt som lagens många utländska stjärnspelare äntligen svarade upp mot sina feta löner – i 200 000 kronor klassen i månaden.

Besvikelse i Oskarshamn

IK Oskarshamn förlorade all magi var gäller målskytte då en topp sex- plats skulle säkras. Jag sätter stora frågetecken för coachen Martin Filander i mötet med just  HV 71 i hemmaborgen  inför 3275 förväntansfulla åskådare.

Målvaktsvalet, Joe Cannata före Tim Juel, var direkt olyckligt och att välja att spela med tom målbur med hela fem minuter kvar av matchtiden, var alldeles för tidigt. Nu gick HV från en osäker 2-1 ledning till 4-1-seger.

Ridå ned för smålänningarna som nu tvingas ta flyget till Luleå för åttondelsspel.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.