Money talks under pandemin

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Med Minecraft-miljardären Jakob Porsner som supporter och stor ekonomisk garant är Luleå Hockey ett givet favorittips inför lördagens SHL-premiär. Luleå vann SHL:s grundserie i våras med 14 poäng men fick aldrig chansen att spela hem föreningens andra SM-guld genom tiderna, det första i en minnesvärd final 1996 mot Frölunda.

Lukeås tränare Thomas ”Bulan Berglund är bestämd och konsekvent. Han styr Luleå med framgång

Covid 19 kom i vägen och säsongen avbröts- Är Luleå modell 20-21 samma effektiva lagmaskin som tidigare; en perfekt balans mellan tät defensiv och effektivt offensivt spel?

Jag tror det, tränaren Thomas ”Bulan Berglund är känd för sina hårda nypor, och han har inga problem att skicka spelare till frysboxen – om jobbet inte utförs.  Hårt fysiskt spel och turboväxel i skridskoåkningen i varje byte – det är ”Bulans” signum. Luleå är min guldfavorit, även om lagets play off historia, med 1996 som gyllene undantag, inte imponerar.

Hemvändarens betydelse

I ”hemvändaren” Linus Klasén, visserligen 34 år, och med familjen märkligt nog kvar i Schweiz, har Luleå den spetsspelare som kanske saknats i heta plav off matcher. I spel i numerära överlägen kommer han garanterat att plåga sina motståndare.

Säsongens 17 SHL-domare har i höst tydliga instruktioner att beivra alla spelförstörande moment. Som slag mot klubban, eller slashing,  under försäsongen har också utvisningsbåsen var flitigt utnyttjade – så till den grad att flera tränare ifrågasatt den nya bedömningsnivån. Att ishockeyns underhållningsvärde går förlorat med återkommande spel i box play, numerärt underläge, eller power play, spel i numerära överlägen.

Jag tycker jag känner igen visan, domarkåren har svårt att hålla i tyglarna en hel säsong – och i play off tider har höstens nya signaler fallit i glömska. Trycket från spelare och tränare blir helt enkelt för stort.

Här är utmanaren

Vem utmanar då Luleå – jag tror Färjestad har bäst förutsättningar. Det  är tio år sedan det guldfirades på Stora Torget i Karlstad, och nu finns goda möjligheter. Plånboken är fortfarande stor, covid 19 till trots, och att nuvarande publikrestriktioner plågar FBK svårt , precis som övriga lag.

Lagansvariga har inte legat på latsidan i  väntan på seriepremiär. Tidigt skrevs kontrakt med norrmannen Henrik Haukeland, 26 år, målvakt med förmåga att vinna matcher. Hans rykte är det bästa, och Färjestads guldhistoria är nära förknippat med avgörande målvaktsinsatser,  som  finske Hannu Lassila i 1981 års guldlag, det första någonsin och ”Pekka” Lindmark med dubbla guld  1986 och 1988.

På backsidan hämtades finske Jesse Virtanen,30 år, in sent en stjärnvärvning och säkert en av SHL:s bäst betalda spelare.  Säkert bland den grupp som tjänar 400 000 kronor i månaden, ett påstående från Malmös sportchef Patrik Sylvegård i fredagens Expressen.

Toppduon är klar, svårare att hitta rätt bland lag 3 till 8. Här finns flera jämngoda kandidater, uppstickare som Rögle och Örebro, säkra kort som Frölunda och HV 71. Lag 9-12, kanske något lättare. Jag tippar på Skellefteå, Djurgården, Linköping och min överraskning Oskarshamn.

 Jag tror stenhårt på nye tränaren Martin Filander, energisk och med goda vitsord överallt i hockey-Sverige. Ostkustlaget kan dessutom luta sig mot målvakten Joe Cannata, 31 år,  hockeyallsvenskans suverän och med förmåga att vinna matcher på egen hand.

Den nya seriemodellen ger oss ett nagelbitande kval i vår, lag 13 och 14 får göra upp över sju matcher för att undvika direktnedflyttning till Hockeyallsvenskan. En eftergift åt Hockeyallsvenskan, HA, men också en kompromiss då HA från början krävde två direktplatser.

Mina kandidater i detta ödesdrama är Malmö och Leksand, där masarna ännu en gång lyckas rädda sig kvar. Malmös lagbygge har stark dansk prägel, sex spelare, habila men utan stjärnstatus. Målvakten Oscar Alsenfeldt måste ännu en säsong tillhöra ligans främsta för att säsongen ska sluta lyckligt för Redhawks 

Ingen hamnar hos kronofogden

20-21 års säsong är den mest ovissa någonsin ur publik och ekonomisk synpunkt. SHL kommer att blöda, men aldrig att något lag hamnar hos kronofogden! Hockeylag är vanligen mästare i att överleva. När ruin hotar finns bara en utväg – att dra åt svångremmen och sänka kostnader, inte minst spelarnas löner.

Plötsligt har SHL-lagen det bästa förhandlingsläget. Alla ligor plågas av covid 19, och ”marknaden” är redan fylld av spelare som söker anställning – och snart till vilken ersättning som helst.

Jag talade nyligen med en av Sveriges mest erfarna agenter med  över 30 års erfarenhet.

-Det är ny situation för spelarna, oavsett nationalitet. Och när NHL spikat sina organisationer i november-december, blir Europa nästa val för mängder av överblivna spelare.  Det pressar ned lönerna.

För topptippade Luleå och Färjestad är det mot den bakgrunden inte fel att ha stöd av en it-miljardär eller ha ligans största eget kapital, 119 miljoner kronor på kontot vid senaste bokslut, 31 maj 2020.

Money talks, även under en pandemi.

Kjell Nilsson 

Kjell Nilsson

Fakta

Samtliga matcher i premiäromgången av SHL denna 1lördag:

Luleå - Färjestad BK

Leksands IF - Skellefteå AIK 

Örebro Hockey - Djurgården 

Brynäs IF - Malmö Redhawks

Rögle BK - Linköping HC

Växjö Lakers - IK Oskarshamn

Frölunda Indians -HV71

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.